Verslagen Visseizoen

2007/2008

 

 

 

22 september 2007

 

Visdagen voor opbouw reservevissen; dag 1

 

 

Het was weer even wennen om zo vroeg uit bed te moeten komen. Maar ja, de boot wacht niet en dus lekker vroeg op pad. Eerst even Christian opgehaald die direct na de landing op Eindhoven, terug van zijn vakantie in de Algarve, onverwacht toch nog mee kon gaan vissen. Elke gevangen centimeter vis is tenslotte meegenomen in de keiharde strijd om het club kampioenschap. Bijna iedereen, zelfs ons nieuwe lid Willem van Wanrooy, wist zich nog te herinneren dat we aan de Westerschelde kant van de sluis bij Hansweert zouden opstappen. Alleen Wil, die overigens nooit alcohol drinkt en kan dus geen korzakov zijn, was dit vergeten.

 

De boot lag lekker dichtbij en we waren dus vlot op weg naar de eerste visstek in de buurt van de vroegere steenhoop. Het weer was niet slecht: niet te veel wind, redelijke temperatuur en bewolkt. Paling weer? Het tij was niet al te gunstig, zo kort na het eerste kwartier van de maan hadden we te maken met een redelijke lage stroomsnelheid.

 

De eerste vis van het nieuwe seizoen, een zeebaarsje uit de kleuterschoolklasse, werd al binnen tien minuten door Ed Odinot naar binnen gehaald. Daarna werden op bijna alle standplaatsen van de boot stevige beten of beetjes bemerkt die als een Russische roulette vis opleverde of niet. Hadden we toch hier en daar te kleine haakjes gezet? Wat het ook was, de lijnen werden met regelmaat naar binnen gehaald zonder de vis die er geheid aan zou moeten hangen. Ondanks dat werd er leuk gevangen waarbij het verrassend was dat er nu al maatse gul was. Dat belooft wat als deze vriendjes lekker uitgroeien naar wat meer volwassen exemplaren tegen het einde van het jaar. Gullenmepper van de dag was wel Jac die 6 maatse wist te vangen terwijl zijn buren genoegen moesten nemen met ondermaatse zeebaarsjes en steenbolkjes. Voor mij was het zo klaar als een klontje dat hij de onderlijnen van de dag had. Mooie oranje hoofdlijnen met grote gele kralen.

Uiteindelijk ving iedereen zijn visje wel behalve Peter. Om correcter te zijn, Peter ving wel een klein visje maar dacht dat hij er nog wel meer zou vangen. Niet dus! Nog één keer Peter, denken aan het milieu is grandioos, maar kleinere of te kleine vis alléén terug gooien als je een grotere vis hebt gevangen.

 

Eindresultaat van de dag: 3 man aan de top voor grootste (reserve) vis en meeste punten: Ed, Jac en broer Jef. Van deze drie man waren er ook nog twee die een koppel vormden: Ed en Jef.

 

Tenslotte werden we door Jaap en Fran goed verzorgd en nog belangrijker, veilig in de haven van Hansweert teruggebracht.

 

Tot de volgende visdag, 13 oktober.

René

 

 

13 oktober 2007

 

Visdagen voor opbouw reservevissen; dag 2

 

 

Even dachten Theo en ik dat we heel laat waren. De parkeerplaats bij de sluizen was al vol en er was ook niemand meer te zien. Toch wees mijn klok nog maar 07.00 uur aan. Blijkbaar waren er dus meer mensen die wilden gaan vissen dan alleen ons clubje. Dus, snel naar de boot. Onderweg kwamen we Flap de hond tegen met baasje Jaap wat in ieder geval betekende dat mijn klok goed was.

 

Het zou een heerlijk visweertje worden en daar was wel iedereen blij mee. Regen en wind is tenslotte voor de meeste watjes onder ons echt niet leuk. De vooruitzichten voor wat betreft de stroming waren wat minder goed. Donderdag was het volle maan geweest en stonden maan en zon in één lijn. En, zoals Plinius de Oudere in 42 na Christus ons heeft geleerd, leidt dat er toe dat het dan springtij is. Aan de Nederlandse kust echter pas 2 dagen later. Waarom? Nu, omdat het hoogwater ontstaat in de Noordelijke IJszee en die hoogwatergolf er 2 dagen over doet om onze kust te bereiken. As easy is that. Maar, een beetje stroom brengt veel vis en dat is leuk, een beetje veel stroom ergernis (lijnen in elkaar) en dat is minder leuk.

 

Dan nu het vissen. Kort nadat het schip voor anker ging was de eerste vangst binnen. Ik meen bij Jef, die daarmee zijn succesvolle lijn van de eerste dag voortzette. Maar, er volgden er spoedig meer. Veel steenbolken, wat een sein is dat de gul niet ver weg zit, maar ook sporadisch een wijting. In de kop van het schip Met Roger, Wil, Sjef en Ed ging het goed en werd er afwisselend leuke gul gevangen. Hetzelfde, maar vooral verder naar beneden, aan bakboord zijde. Hier de uitgesproken topper Christ, die de ene gul over de andere wist te verschalken.

 

Na het keren van het tij meldden de gullen zich ook wat meer op de andere plaatsen op het schip. Al was er hier en daar toch nog wel iemand die zich kapot zat te ergeren omdat niets leek te lukken. Onder andere Yannick en Quillermo. Yannick is natuurlijk nog jong en heeft nog niet zoveel ervaring. Maar onderlijnen knopen kan hij als geen ander. Vraag het maar aan zijn vader die vangt met die lijnen de grootste vissen. Maar Yannick zelf niet. Tot, …. vandaag en niet alleen dankzij de goede raad van Jan (die is soms duur!!!). Yannick maakte zich zo kwaad in de laatste 100 minuten dat de gul trillend stond te vechten om door Yannick bruut het water uit te worden gesleurd. Ook Quillermo’s gezicht straalde toen zijn eerste gul werd geland. Het meest leuke is dat ze beiden hebben geleerd dat er een moment komt waarop jouw vis de grootste van de dag wordt. En, dat was vandaag. Beiden een mooie maatse gul van 49cm. Rest nog te vermelden dat Henk een tong ving waar je 2 schoenen maat 46 mee kunt verzolen en dat 21 man in totaal 108 meest maatse gullen vingen.

 

Standen: Het cm klassement begint pas op de eerste wedstrijddag dus de foto van Cor blijft nog even hangen. Het koppelklassement verandert aan de top niet (Ed en Jef). De grootste vis is voor Quillermo en Yannick en Quillermo leidt het puntenklassement.

 

Tot de volgende visdag, 3 november.

René

 

 

04 november 2007

 

Visdagen voor opbouw reservevissen; dag 3

 

 

Het begon vanmorgen vroeg al fout nadat Theo en ik Oudenbosch uitreden. Theo herinnerde zich dat hij vergeten was het koffiezetapparaat uit te zetten en ik vertelde hem dat ik de verslagen van de laatste visdag was vergeten. Terugrijden kon niet meer. In het ergste geval zou het huis van Theo afbranden en ik een pak op mijn donder krijgen van mijn leesfans. Het is gelukkig aan beide kanten goed afgelopen. We hadden ook nog een feestje te vieren. Jan Raaijmakers is na een afwezigheid van enkele jaren toch weer lid geworden. Jan welkom! Jan vormt nu een koppel met Leo.

 

Het weer was redelijk: bewolkt maar een temperatuur die er zijn mocht. Hadden we de vorige keer springtij, nu vielen we midden in het doodtij. Dat zou de vangst beïnvloeden maar de vraag was in welke mate. Jaap had gekozen voor een plaatsje tegenover Perkpolder waar de stroming nog behoorlijk zou zijn. Nadat het schip zijn weg in de stroming had gevonden lag bakboord wel erg gunstig met de rode boei bijna binnen bereik van de klompen lood. We hadden nog goed anderhalf uur te gaan tot de kentering dus was er enige haast geboden.

 

Toch ving Bart aan stuurboordzijde het eerste visje, een van het soort waarop je niet zit te wachten. Steenbolk! Al snel bleek waar de mooiste vis werd gevangen zo kort voor de kentering; aan bakboor, achterop. Quillermo, een aardige gul van 45cm en ik een van 42. Maar ook Ed, verscholen in de kop van het schip, deed goede zaken. Verder hele golven steenbolk en hier en daar wat ondermaatse wijting. En, een mooi tongetje voor Christ.

 

Dan ging er even in schok door het schip. Jan de B., die even een kopje koffie ging drinken,  constateerde dat Fran er helemaal niet goed uitzag. Even dachten we dat de visdagt al over zou zijn. Maar gelukkig kwam Fran er na de zorg van Jaap en wat rust in hun “drijvendehuiskamer” weer snel bovenop.

 

Op advies van Jaap bleven we na de kentering liggen. De stroming bleef echter plaatselijk onregelmatig. Het visvoordeel lag nu aan stuurboord omdat die kant nu dichter bij de vaargeul zat. Gevolg: Henk een gul van 43, Cor een van 44, Jan de B een van 42 en als klap op de vuurpijl net voor einde wedstrijd Sjef de eerste gul van 50cm dit jaar. Aan bakboord alleen feestende krabben en hier en daar wat steenbolk. Hoewel toch ook Ben hier een aardige verloren gul wist te verschalken. En ook Etienne. Terwijl hij op het damestoilet zat, danste buiten zijn hengeltop de samba, Jaap sloot zich swingend daarbij aan en met ritmische halen wist hij de 41-er voor Etienne te landen.

 

Standen: De strijd om de reservevissen is nu voorbij. Er zijn twintig man die een grootste vis hebben staan tussen 50 en 42cm. Wie dus de volgende visdag als eerste in het klassement genoteerd zal staan blijft tot dan een grote verrassing. In het puntenklassement heeft Quillermo de aanval van Sjef succesvol kunnen afslaan. Het verschil tussen beiden is maar 0,17 punten meer. In het koppelklassement leiden heel sterk Ed en Sjef.

Tot slot hopen we Fran de volgende keer weer helemaal gezond terug aan boord te hebben. Een geslaagde visdag is er pas een met mooie grote vis èn Fran die voor ons natje en droogje zorgt.

 

Tot de volgende visdag, 24 november.

René

 

 

24 november 2007

 

Eerste wedstrijddag

 

 

Oei, dacht ik na het lezen van het artikel over een op hand zijnde superstorm. Volgens de Britse weerkundige Piers Corbyn zou Nederland, in het weekend van 24 november, zwaar worden getroffen door tornadoachtige windkrachten. Dat, samen met springtij, zou  wat het vissen onmogelijk kunnen maken. Maar toen Theo en ik vanmorgen op pad gingen was het aangenaam weer dat, behoudens het springtij, weinig aan de visdag kon verknallen.

 

Met een mooi gangetje voeren we in het schemerlicht op boei 40 af. De Westerschelde zo glad als een spiegeltje en dat nog net voor het bereiken van laag water. Al snel vielen de stukken lood aan de onderlijnen met een plons in het water. En terwijl de laatste plonsen nog te horen waren, was de eerste aanbeet een feit. Jan Raaijmakers haalde zijn eerste wijting binnen al snel gevolgd door een tweede. Jan had blijkbaar de pot met goud gevonden want 15 minuten later haalde hij ook zijn eerste gul naar boven. De dag leek uitstekend te worden want ook Wil Bos aan stuurboord ving, met een big smile, een hele mooie gul. Deze vangst met een onderlijn à la Jac Moelands (oranje lijn met schuif mogelijkheid) maar gecombineerd met het principe van de Belgische onderlijn. Maar ook Willem liet zich niet onbetuigd en scoorde een exemplaar dat minstens even groot was.

 

Daarna was het, op wat kleine steenbolken en wijtingen na even over. Het schip kenterde naar een nieuwe positie en de stroom moest er weer even inkomen. Hoewel er hier en daar weer wel een gul werd gevangen bleef het redelijk stil en werd zelfs overwogen te gaan verkassen. Het besluit om te blijven liggen was nog maar net gevallen of de stroom werd zo sterk dat het vissen praktisch onmogelijk werd. Jaap, de schipper, greep nu zelf in en gaf aan dat we naar de 38 zouden vertrekken. Hier was het inderdaad tijdelijk wat rustiger. Tegen 2 uur werd de stroom wat minder en kreeg de gul wat meer kans om op zoek te gaan naar voedsel. Dit resulteerde in meer aanbeten van mooie gullen van over de 50cm. Yannick die tot dan toe niets had gevangen ving in 15 minuten tijd 3 mooie exemplaren en kreeg weer voldoende praatjes. Quillermo, die dit jaar echt voor niets minder dan het kampioenschap gaat, ving daarentegen weinig grote vis. Alle smeermiddelen ten spijt ging de gul vandaag aan hem voorbij.

 

Bij het meten van de vis om drie uur bleken de resultaten zeker niet slecht te zijn. Yannick ging er vandaag met de pot van de grootste vis (54cm) vandoor. Hij staat eerste in het cm klassement en eerste in het puntenklassement. Het koppel Quillermo en Wil gaan van de tweede naar de eerste plaats in het koppel kampioenschap dank zij de prachtige gul van laatstgenoemde. De kanjers van de reserve visdagen: Jac en Jef Moelands en Ed Odinot konden hun plaatsen door afwezigheid niet verdedigen en moesten deze weer prijs geven.

 

Het was weer een prachtige visdag vol met spanning. Het is bijna niet te geloven dat mannen met een vis van 49cm maar één punt scoren voor het klassement. Goed nieuws is dat de vis de komende weken nog groter wordt. Slecht nieuws is dat bovengenoemde Brit Piers Corbyn in zijn zonnevlekken nu heeft gezien dat de superstorm pas komt op 5 en 6 december. En dat betekent dat Sint en zijn Pieten het dak niet op kunnen om onze geschenken door de schoorsteen te laten zakken.

 

Tot de volgende visdag, 15 december.

René

 

 

15 december 2007

 

Tweede wedstrijddag

 

Terwijl 13.000 mensen uit 190 landen, vervoerd in 50 volle CO2 producerende vliegtuigen, op de klimaattop te Bali minimale besluiten namen om wat aan die CO2 productie te gaan doen, rijden wij in de kou naar Hansweert. En terwijl dat rijden naar Hansweert door velen in vrij korte tijd gebeurd ging het voor Christ in zijn Ford Focus toch iets langer duren. Een langzaam leeg lopende band, die uiteindelijk helemaal aanflarden ging, noopte hem in het donker van de vroege morgen een wiel te verwisselen. Gelukkig was hij nog wel op tijd.

 

Met een temperatuurtje van net iets boven nul, staken we van wal. Wel een heel schraal windje maar in ieder geval droog. Volgens Jaap, de schipper, was er de afgelopen week behoorlijk veel maar kleine vis gevangen. Veel schar en wijting maar slechts een enkele gul. Het lijkt wel dat die weg is nog voor dat er sneeuw is gevallen; dit volgens de schipper.

 

Ee vijftal mensen waren niet aanwezig waaronder de leider in het cm- en puntenklassement:Yannick. Maar Yannick had mooie reserves opgebouwd en was op dit moment moeilijk te verslaan. Met 19 man hadden we ruimte zat aan boord en dat is soms best een keer fijn. De eerste vis was deze keer voor Christian, een wijting die nog veel groter had kunnen worden. Er zouden er nog velen volgen.

 

Blijkbaar is er een pikorde onder de vissen, waren vorige keer de steenbolken de grote jagers die de hapjes wegpikten voor de mooie gullen, dit keer heel weinig steenbolken en werkelijk hele scholen wijting die je nauwelijks de kans gaven je hengel na het ingooien behoorlijk neer te zetten. Onmiddellijk actie! Toch gaat dat vervelen en we waren wat blij toen de schar wat begon te lopen. Tot nu toe bijna niet gezien maar vandaag in totaal toch minimaal 55 mooie exemplaren.

Was er dan geen gul? Jawel, er werd er één gevangen. Toch ben ik er van overtuigd dat ze niet weg zijn maar dat ze gewoon vanwege de massaal aanwezige wijting geen kans hebben gehad om ons aas te pakken. En, bij het openmaken van die ene gul zat de maag barstens vol met kleine vis. Mogelijk was ook dat een reden. We zagen toch ook een niet alledaags verschijnsel: grote vrachtschepen die voorbij kwamen met in het kielzog honderden meeuwen? Waarschijnlijk heel veel kleine vis die in de turbulentie van de scheepsschroeven een gemakkelijke prooi werden voor deze meeuwen.

 

De resultaten: veel wijting en schar. Ondergetekende was met zijn gul van 47cm “spekkoper”. De pot voor de grootste vis van de dag en 9 punten. Kassa! Yannick en velen met hem bleven hun plaats in de top van het cm klassement behouden door de mooie reserve vissen die ze nog hadden staan. Daar waar een vis van 32 cm afgelopen 4 visdagen niets betekende in het puntenklassement, leverde die nu toch 5 punten op. Het puntenklassement bleef bij Yannick en in het koppelklassement hoefde ik de foto’s van Quillermo en Wil niet te verruilen voor een andere.

 

Nu op naar het nieuwe jaar. Fran en Jaap bedankt voor het veilig varen in 2007 en de lekkere hapjes en drankjes. Voor iedereen fijne dagen en een prettige jaarwisseling.

 

Tot de volgende visdag in 2008, 5 januari.

René

 

 

5 januari 2008

 

Derde wedstrijddag

 

Het fietsweerbericht voor Zeeland gaf voor de ochtenduren 10% neerslag aan. En, omdat ik eigenlijk blindvaar op dat fietsbericht van de ANWB, dacht ik dus toen ik vanmorgen om 06.00 uur wegreed: om negen uur is het droog. Mijn lidmaatschap zal ik niet opzeggen maar de reputatie van de ANWB heeft wat mij betreft een stevige knauw gekregen. Bij tijd en wijlen een hondenweer van jewelste. Dat begreep zelfs de hond Flap van Jaap en Fran. Die was niet wèg te slaan van de bovenste traptrede bij de toiletten van de boot. De motor van de boot geeft daar namelijk zijn grootste warmte. Gelukkig treffen we het meestal beter met Pluvius (de bijnaam van de Romeinse oppergod Jupiter als regengever).

 

Gezien het weer bleef bijna iedereen in de behaaglijke warmte benedendeks zitten terwijl Jaap zich stroomopwaarts door de golven ploegde naar boei 41. Tegen de tijd dat we daar aankwamen was er ook weer voldoende licht om de hengels op te tuigen en de pieren aan te rijgen. Het tij was nog maar een uurtje gekenterd maar de stroom leek er al flink in te zitten. Om een beetje te kunnen blijven liggen was het noodzakelijk een geankerd lood te gebruiken van een gram of 300. Henk Bilok had er zin in: tijd is vis is zijn motto! Dat klopte want Henk had in “no time” de eerste vis, een mooie schar, aan boord.

 

Het eerste wat opviel was de afwezigheid van grote scholen wijting. Werd wijting drie weken geleden nog massaal gehaakt, het leek nu wel of er alleen nog wat kreupelen en blinden achter waren gebleven. In de uren naar de vloed toe was het dunnetjes. Hier en daar een schar, een ondermaatse gul, een lom, zelfs een mini zeebaarsje en een wijtinkje. De vangsten redelijk gelijk verdeeld over de hele boot. Alleen Jac, Bart, Jan Raaymakers en Roger vingen totdat de stroom minder werd helemaal niets.

 

Toch werd Jac vandaag “spekkoper”. Van helemaal niets kreeg hij, bij het minderen van de stroom, een beet die zijn hengel zowat uit de steun rukte. Een mooie gul van 54cm. Hiermee voert hij nu samen met Yannick het klassement van de grootste vis aan. Tegen de verwachting in vingen er nog 3 man een mooie maatse gul. Jef en Cor beiden een van 46cm en ook Bart een degelijke 44-er. Ook werd er in de rustige periode nog behoorlijk wat schar gevangen met een maat tussen de 32 en 28 cm. Al met al een vangst die niet slecht is voor de maand januari.

 

Halverwege de competitie kunnen we het volgende stellen. De Moelandsen zijn weer terug aan de top na een paar moeilijke weken. Ook Henk Bilok sluipt stiekem op gedrevenheid en vakmanschap naar de top. Quillermo zal het waarschijnlijk dit jaar weer net niet redden omdat hij minsten één wedstrijd gaat missen en een zwak einde kende in het eerste deel van de competitie. De jonge belofte Yannick, die de laatste wedstrijddagen, boven zijn vader uit torende moest helaas zijn eerste plaats in het cm-klassement en het puntenklassement afstaan. Naar ik heb begrepen is zijn schoolexamen drie weken geleden beter verlopen dan het vissen vandaag. In het koppelklassement veranderde aan de top niets.

 

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 26 januari.

René

 

 

27 januari 2008

 

Vierde wedstrijddag

 

Volgens de weerman vandaag geen regen, af en toe een zonnetje maar wel een stevige wind. Theo stond al bij zijn deur op me te wachten en herinnerde zich plots dat hij een aantal wedstrijden terug was vergeten het koffiezetapparaat uit te zetten. Dus zei hij met een smile: “Koffiezetapparaat is uit” en wij op weg. Onderweg kwamen we Christian nu eens een keer niet tegen. Dat klopte ook wel want die moest toeteren met de carnavalsband. Krijgt hij absoluut spijt van. Weer geen kampioen dit jaar!!

 

Helaas lag er een boot uit Brugge (verdomde Belgen) aan de steiger waar we normaal opstappen. Dus moesten we een eind omlopen over de smalle steiger naast de sluis. Vol bepakt met een meer dan stevige wind is het dan oppassen geblazen. Passeren doe je maar beter niet. Gelukkig was de koffie klaar en de jenever/kruidenbitter lekker ijskoud.

 

Er stond een fikse stroming, nog resultaat van het springtij van donderdag. Samen met de felle wind geen goed idee om naar boei 41 te gaan. Jaap koos voor Perkpolder waar we wat meer in de luwte konden gaan liggen. Hoewel de stroom toch ook daar stevig bleek te zijn, was de hoop gevestigd dat tegen het keren van het tij de schar weer flink toe zou happen. Eerste vis werd verschalkt door de altijd zeer attente Cor Bakkeren. Een kleine gul van een maat die we vandaag meer zouden gaan zien: te klein!

 

Echt geweldig was het in de ochtenduren niet. Hoewel een aantal vissers zelfs trippels en dubbels naar boven haalden was niet iedereen gelukkig. Net voor de kentering verlegde Jaap daarom de boot nog eens vierhonderd meter verderop. Met een wat minderende stroming werd het niet echt beter. Net voordat de boot speelbal werd van het draaien van de stroomrichting en een soms keiharde wind ving JJ de Bom de grootste gul van de dag. Niet al te groot maar met 47cm toch nog altijd ruim groter dan de 31cm van de nummer(s) 2 van vandaag. Christ haalde vandaag het grootste aantal vissen en vissoorten uit de Westerschelde. Van de 20 vissen waren er 6 die allemaal wel zwommen maar toch niet allemaal tot dezelfde familie kon worden gerekend: Bot, schar, wijting, gul, lom en zowaar alweer een zeebaarsje.

 

Beste zaken deed vandaag dus Jan de Bom die nu samen met Jef het cm klassement aanvoert. Het verschil tussen nummer 1 en nummer 10 is nog steeds gering, slechts 20cm. Het lijkt wel of ook dit jaar de komst van de paling de klassementen gaat bepalen. Het puntenklassement bleef in handen van diezelfde Jef die dit jaar toch wel heel goed scoort. In het koppelklassement verloren Quillermo en Wil de leiding, die gaven ze over aan René en Bart.

 

Ondanks de stevige wind weer veilig in de haven terug. In de auto onderweg wel een beetje geeuwerig maar bij aankomst bij het huis van Theo ineens helemaal wakker. Zijn voordeur stond open; geen geblakerde delen van het huis dus geen brand. Geen insluipers in zijn huis, alles was nog aanwezig. Voortaan de deur ook dichtdoen en afsluiten Theo;-)!

 

 

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 16 februari.

René

 

 

16 februari 2008

 

Vijfde wedstrijddag

 

 

Vanmorgen ruim op tijd op weg naar alweer de 5e wedstrijddag. Omdat ik altijd op dezelfde tijd wegga en deze keer alléén reed, had ik de boot zelfs nog gehaald als ik op rolschaatsen was gegaan. Daarom niet harder dan 100 km per uur, ook nog goed voor het milieu vond ik. De temperatuurmeter die ergens buiten de auto is geïnstalleerd gaf min 1 graad Celsius aan. Aangekomen bij de boot voelde die min 1 graden op de Westerschelde evenwel min 10 aan door de combinatie met het straffe oosten wind.

 

Op de boot was nog alleen JJ de B bezig met het gereedzetten van zijn visspullen. Fran was nog niet in de crewroom dus ook nog geen koffie. Wel zag ik Jaap binnenstrompelen. Dat zag er niet al te best uit, bijna net als zijn schip “een wrak”. Grapje Jaap! Maar je zag er echt slechter uit dan je schip. Even laten kwam Fran binnen en ook die was niet in goeden doen. Haar handen deden veel pijn maar ik moet haar nageven, de borrel was goed vol. Gelukkig waren vandaag Hans en Erica ook aan boord. Zonder deze twee was de visdag helemaal fout gelopen.

 

Jaap vertelde dat er de laatste week nogal wat maatse gul was gevangen dus dat zag er niet slecht uit. Hans bracht het schip naar de Schaar van Ossenisse waar al snel de eerste vissen werden gevangen. Bijna allemaal gulletjes van in de dertig, visjes die aan het eind van het jaar dikke 50-ers zouden kunnen zijn. Ik hoop dat een groot aantal van deze soort hiervoor de tijd van leven krijgt. Met de dertigers, een veertiger en vijftigers die we vandaag vingen zouden er maar weinigen zijn die een vis uit de reservelijst nodig hadden. Daarmee mag je stellen dat het een vruchtbare dag is geweest.

 

Christ ving als eerste een grote dikke gul, vervolgens ook Ed, Ben en Lucky Quillermo die een mooie Burley had aangemaakt van het laatste restant brood thuis. Naast gul werd er ook nog wat platvis gevangen waaronder tong, schar en bot. De grote aantallen schar van de laatste visdagen zijn nu werkelijk weg. Weinig wijting ook weer deze keer en voorwaar zelfs alweer een zeebaarsje.

 

Het klassement ging vandaag op zijn kop. Beste zaken deed Quillermo die toch weer 4 punten aan zijn overigens al riante puntentotaal kon toevoegen en daarmee leider werd van het puntenklassement. Ook in het cm-klassement  was hij met zijn 53cm spekkoper. Ja, als de anderen niet willen of kunnen, dan wordt hij dit jaar met 2 vingers in de neus kampioen!. En omdat ook Wil, de maat van Quillermo, vandaag een mooie 43cm gul wist te pakken namen die twee ook het koppelklassement weer terug. Nieuwe leider voor “de grootste vis” werd Ben van Keulen met een vis van 55cm. Dat mocht ook weer wel eens een keer.

 

Lekker moe van de wind en de zon kwamen we weer de haven van Hansweert binnen. Toch mooi gevangen èn een nieuw lid, Piet Vervenne, aan de haak kunnen slaan. Welkom bij de club Piet. Ondanks dat er wat mensen hun lood bij collega-vissers in de nek deponeerden bleef het vandaag redelijk veilig aan boord. Laten we het zo houden.

 

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 8 maart.

René

 

 

 

8 maart 2008

 

Zesde wedstrijddag

 

 

De weerman had gelukkig gelijk. Hij liet donderdag op de TV zien dat er maar één dag deze week zou zijn met geen regen. Laat dat nu op onze heilige viszaterdag zijn. Eerlijk gezegd hebben we het tot nu toe redelijk goed getroffen met onze zaterdagen. Het kan dan wel eens koud zijn en net als vandaag stevig waaien maar echte natte dagen hebben we gelukkig nog niet gehad. Afwezig door ziekte vandaag Yannick en gelukkig Etienne weer terug uit de ziekenboeg.

 

Helaas vandaag geen Jaap en Fran maar gelukkig net als vorige keer wel weer Erica en Hans. En, dat zou overigens nog wel even zo kunnen blijven. De neuroloog heeft aan Jaap verteld dat hij direct aan een hernia geopereerd moet worden. Alleen vindt de orthopeed, die de operatie moet uitvoeren, dat Jaap nog 2 weken moet wachten. Als we de volgende keer gaan vissen is Jaap waarschijnlijk van zijn grootste pijn verlost. Maar dan volgt natuurlijk nog een stevige revalidatie.

 

De vangstberichten van de afgelopen week waren niet geweldig dus was het wat dat betreft afwachten geblazen. Stroming zou er door het springtij meer dan voldoende zijn. Dus besloot Hans de boot in de Schaar van Ossenisse te leggen en daarbij niet te dicht bij de diepe vaargeul te komen.

 

Het leek wel of de vis op onze aankomst lag te wachten. De stukken lood hadden nog maar nauwelijks de bodem bereikt of de eerste vissen vielen als hongerige wolven op het aas. Helaas weer net als de vorige keer heel veel gul maar veel te klein. Werden er vorige keer toch ook wat 40-ers en 50-ers gevangen, deze keer zou dat niet zo zijn. Wellicht juist omdat we niet direct aan de vaargeul lagen? De grootste vis vandaag was dus maar 42 cm. Verder nog een maatse gul van 39 cm en voor de rest was alles kleiner. Wel was er nog een mooie bot, toch ook weer een zeebaarsje en hier en daar ook nog kleine wijting.

 

Na de middag bracht Hans ons naar de rode kant in de buurt van de steenhoop. De stroom werd hier overigens zo sterk dat het anker tot drie keer toe los kwam van de bodem. Ook verloor Jac hier bij het uitwerpen het bovenste deel van zijn hengel. Omdat zijn hoofdlijn daarbij brak, kon hij het bovenstuk niet meer terughalen.

 

Vandaag weinig verandering in het cm klassement en al helemaal geen verandering in het koppelklassement. Henk scoorde met zijn 42 cm wel 9 punten en rukte daarmee in het puntenklassement op naar de derde plaats. Quillermo breidde zijn voorsprong hier met 2,5 punten verder uit.

 

Erica en Hans hebben vandaag weer hun uiterste best gedaan om het ons naar de zin te maken. Heel belangrijk is verder dat we weer veilig en met een gezonde kleur op de wangen de haven binnen werden gebracht.

 

 

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 29 maart.

René

 

 

29 maart 2008

 

Zevende wedstrijddag

 

 

Eigenlijk houd je het niet voor mogelijk maar ook vandaag weer geen regen. Nog nooit zulke droge visdagen meegemaakt. Maar ja, mij zul je niet horen klagen. Toch zeker niet nu ik me vandaag heerlijk achter de stuurhut tegen de stevige wind kon verschuilen. De stuurhut waar ook vandaag Hans samen met Erica weer opereerde als respectievelijk onze schipper en gastvrouw.

 

Jaap is afgelopen week verlost van een stevige hernia, zijn pijn is nu gelukkig weg. Hij heeft zelfs al weer de eerste stappen naast zijn bed gezet en ik weet zeker dat hij bijna alweer staat te popelen om de volgende keer weer op zijn schip te zijn. Maar, zo zegt Hans, dat gaat mooi niet door. Dus Jaap, nog even lekker aansterken en dan maar wachten op de laatste wedstrijddag van het seizoen.

 

Gezien de stevige wind koos Hans vandaag een toch ietwat meer rustige plaats, zo tussen boei 49 en 51 in. Bart was de eerste die enthousiast “pikhaak” riep nadat een mini gulletje zijn aas uit al het andere aangeboden aas had verkozen. Maar, gelukkig voor ons, zouden veel vissen vandaag hun vraatzucht bekopen met een onvrijwillige reis van de bodem van de Westerschelde naar het koude dek van de Sun Bear.

 

In vele soorten werd de vis vandaag weer gevangen, gul, bot, wijting, steenbolk, tong en zeebaars. Wel iets beter aan de maat dan de vorige keer maar opnieuw geen uitschieters. Toch moeten ze er zitten als we de verhalen van de schipper en de viscollega’s mogen geloven.

 

Wie waren er vandaag de beste (of de meest gelukkige) vissers? Christian haakte de grootste (43cm) van de kleine gullen en verdiende daarmee 9 punten en de pot. Lang geleden beste vriend!! Cor vandaag de tweede plaats met 40cm die daarmee Quillermo met één cm voorbleef. Laatstgenoemde blijft wel leider in het cm- en puntenklassement maar de voorsprong is nog steeds niet heel groot. Als de paling de komende weken aasgeil wordt kan het nog heel spannend worden. Frappant is overigens wel de regelmaat waarop Quillermo punten scoort. Je zou bijna zeggen dat het niet meer alleen geluk kan zijn. Van de 10 visdagen behaalde hij toch 8 keer punten terwijl hij er nota bene zelfs niet alle visdagen bij was. Klasse jochie! Mede doordat Wil vandaag niet aanwezig was, verloor het duo Quillermo/Wil vandaag wel de eerste plaats in het koppelklassement. Die plaats is weer terug waar hij hoort te zijn: bij Bart en René.

 

Het verkassen naar de “steenhoop”was niet echt succesvol. Tot einde wedstrijd bleef het schip door de combinatie van stroom en wind constant draaien waardoor dan weer de lijn te strak en dan weer veel te slap stond. Gelukkig wist Hans tot drie uur het anker stevig in de bodem van de Schelde te houden.

 

 

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 19 april.

René

 

 

19 april 2008

 

Achtste wedstrijddag

 

 

Ook vandaag zouden we het droog houden. De wind was wel stevig en met een ruime oostelijke component dus behoorlijk koud. Een verschil van ruim 5 meter tussen eb en vloed dus de stroming zou er, afhankelijk van het tijdstip, behoorlijk in zitten. Eb rond 09.30 dus zou de vis toe moeten happen zodra we op de visgronden aankwamen. Vloed rond 15.45 wat iets minder was omdat de stroom ons dan maximaal zou treffen.

 

Grootste verrassing vandaag was toen we zagen dat Jaap z’n hond Flap aan het uitlaten was. We hadden er echt niet op gerekend dat zijn herstel zo spoedig zou verlopen. Ook Fran was goed opgeknapt van de “korte vakantie”. Fijn om de eigen club weer bijeen te hebben. Er waren nogal wat afzeggers: Willem in Spanje, Theo had geen oppas voor zijn hondje, Etienne was wederom of nog steeds ziek, Leo en Marcel konden vandaag niet. Bijna was ook Jan R. er vandaag niet bij geweest. Hij had zich verslapen maar dank zij zijn snelle auto (snelheid 300!!!!) was hij in 45 minuten in Hansweert.

 

Nadat Jan R. was ingescheept, vertrokken we naar de 41. Daar aangekomen liet bootsman JJ de B het anker zakken en binnen 5 minuten was het raak. Christian de eerste vis, een wijting. Die was amper van de haak toen Ed een joekel van een steenbolk ving direct gevolgd door een trippel met gul aan zijn tweede hengel. Buurman Jac liet zich ook niet onbetuigd en ving binnen 15 minuten eveneens zijn 4e vis. Aan bakboord ging het als een speer en dat was niet vreemd. De stroom iets minder op dit tijdstip, zoals ik al memoreerde, maar ook de positie waar ze lagen: bijna in de vaargeul. Maar toch is ook aan bakboordkant veel vis niet gevangen. Dat kwam doordat veel vissers in hun haast om te scoren niet de discipline op konden brengen om voldoende zwaar lood te gebruiken en niet uptide uit te werpen. Gevolg was het constant vormen van breiwerkjes van onderlijnen waardoor men meer bezig was met het ontwarren van lijnen dan met het vissen zelf. Ik weet overigens niet of Jef zijn hoofdlijn bij de Aldi heeft gekocht maar de lijn was zo slecht dat hij tot drie keer toe draadbreuk opliep.

 

Er werd ook vandaag weer van alles gevangen:steenbolk, tong, zeebaars, wijting, bot en gul. Niet heel veel maar toch voor de meesten onder ons wel een behoorlijk maaltje. De gul was vandaag aardig aan de wettelijke maat met veel 35-ers, 36-ers en 37-ers. Ook wat uitschieters van o.a (weer) Quillermo, Piet en (alweer) Christian. Respectievelijk 41, 42 en 52cm. Die 52 van Christiaan was nog een hele klus mede door zijn positie bij het anker. Eerst moest Bart hem op zijn aanbeet wijzen, vervolgens was de lijn slap en direct na de dril verkoos de gul onder het anker door te gaan. Ervaren als Christian is, slaagde hij er uiteindelijk in de vis te landen. Goed voor 9 punten en de pot.

 

Christian was uiteindelijk de grote dagwinnaar met de 2e plaats in het cm-klassement. Eerste nog steeds Quillermo met nog 11cm voorsprong. Christian wrong zich ook in het puntenklassement naar plaats 3 (24 punten) met op plaats 2 Cor (24,33 punten) en natuurlijk nog steeds eerste Quillermo met 32,25 punten. Op 10 mei moeten teleurstelling en vreugde toch wel heel erg dicht bij elkaar liggen. Voor Bart en mij geldt ook dat nu we ook het koppelklassement weer terug moesten geven aan Quillermo en Wil.

 

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 10 mei.

René

 

 

10 mei 2008

 

Negende en tevens laatste wedstrijddag

 

 

Zomersweer op de tiende mei en dat terwijl IJsheiligen nog niet is geweest. Net als de vorige keer oosten wind maar een die de temperaturen van deze dag op zou schroeven naar ruim boven de 20 graden. Zou de gul er nog zitten, jaagt de paling en de zeebaars al? Het zou wel eens verrassend kunnen zijn. Hoogwater al om 07.00 uur en laagwater rond 13.15.

 

Etienne was weer terug na 3 wedstrijddagen te hebben gemist en ook Marcel was weer aanwezig. Daarentegen zat Willem nog steeds in Spanje, Leo had het druk met een loopclubje in zijn café en ook Theo kon helaas niet aanwezig zijn. Snel voeren we over een rimpelloze Westerschelde naar boei 21. Volgens Jaap was hier de kans op paling het grootst.

 

Nadat het schip geankerd was draaide het zich in de stroom en werd het spiegelgladde oppervlaktewater al snel gebroken door stukken lood die de beaasde onderlijnen  naar de bodem trokken. 40 minuten gebeurde er niets en vervolgens was het Cor weer eens die de eerste vis binnenhaalde. Op het moment dat Peter een aardige eerste paling ving, was net het besluit gevallen om te gaan verkassen. Op naar de 41.

 

Hier werden wat meer beten geregistreerd en Cor ving alweer zijn tweede vis terwijl de meesten nog niets hadden. De stroom werd sterker en daarmee kwam de vis los. Ja, de gul zat er nog en ook nog een paar wijtingen. Ook Wil ving een paling en leek daarmee het koppelklassement al vroeg veilig te stellen temeer omdat ook Quillermo al gul had binnen gehaald. Ook vriend steenbolk werd weer gehaakt en diverse tongen in de maten S-M-L en XL. Voor zeebaars leek het nog wat te vroeg hoewel Peter een mooi maats exemplaar scoorde. Alles bij elkaar vandaag een honderd visjes die er gemakkelijk op zijn minst 150 hadden kunnen worden als er maar met wat zwaarder lood was gevist en de lijnen wat beter up-tide waren ingegooid. Nu werd er weer eindeloos tijd verloren om alle breiwerken uit elkaar te halen.

 

Echte verrassingen bleven vandaag uit. Peter ving de grootste vis en Wil volgde hem op de voet. Quillermo wist voor de tiende keer punten te scoren. Zijn belagers in zowel het cm- als koppelklassement lieten het afweten. Daarmee werd Quillermo dit seizoen winnaar van het cm- en puntenklassement. Ook werd hij samen met Wil koppelkampioen. Grootste vis dit seizoen werd gevangen door Ben.

 

Tijdens de prijsuitreiking werden de plaatsen voor het nieuwe seizoen ingeloot en mochten de leden hun presentjes in ontvangst nemen. Ook dit jaar weer heel goed verzorgd door Christian samen met onze sponsor Profish uit Zegge. Ook Fran en Jaap werden door de voorzitter bedankt voor hun goede zorgen. Ze kregen een schouderklopje in de vorm van een bon waarmee ze straks, als ze weer pontje varen in Steenbergen, samen lekker uit eten kunnen gaan.

 

Het seizoen zit er op allemaal bedankt en tot ziens in seizoen 2008 – 2009.

René