Verslagen Visseizoen

2008/2009

 

 

 

04 oktober 2008

 

Visdagen voor opbouw reservevissen; dag 1.

 

 

Na een periode van fikse regenbuien en met zware storm in het verschiet kropen we vandaag door het oog van de naald. Geen regen en tot het laatste fluitsignaal acceptabele wind. Vooruitzichten voor het vangen van vis waren prima, volop maatse gul maar ook aardige bijvangsten. Hoogwater was net achter de rug dus geen gedraai van de boot de eerste uren. Helaas, na het stoppen van Theo, alleen onderweg. Lullen tegen jezelf is ook niet alles dus de radio asociaal op hard.

 

De bezetting vandaag niet geweldig: 6 man ziek, zwak of genietend van een late vakantie. Geen extra inkomsten voor de club omdat er geen opstappers waren. Ook goed nieuws, Roger heeft na spannende weken van zijn dokter gehoord dat er geen sporen van de meest vervelende der ziekten waren achtergebleven. Proficiat Roger en nu weer er tegen aan als een jonge god.

 

Op naar de groene kant van de Schaar van Ossenisse. En de eerste gul was voor …. jawel de regerende kampioen en inmiddels vader van 2 kinderen Quillermo. Al snel meer vis op diverse plaatsen op de boot. Heel raar, in het begin werd voorop het schip heel stevig gevangen dicht richting de groene boei en achterop juist aan de ondiepere kant. Daartussen werd weinig of niets gevangen. Bijvoorbeeld, ik stond samen met Ben helemaal achterop en Ben ving een portie mooie gul en ik op de hele dag één kleintje.

 

Net voor het keren van het tij staken we over naar de rode kant. Konden we onder het genot van een borreltje en een hapje genieten van de warmte in de huiskamer van het schip met zijn nieuwe tafels en stoelen. Prima gedaan Jan. Binnen de korst mogelijke tijd waren Fran en kleindochter Christine druk bezig met onze verzorging. Christine hadden we al weer een poos niet meer gezien maar geconstateerd werd dat niet alleen de gul groeit maar ook dat mooie tieners uitgroeien tot mooie vrouwen.

 

Het verkassen bracht een kleine verandering in de verdeling van de vis. Henk en Etienne, die de moed eigenlijk al hadden opgegeven, vingen hun eerste gullen. Yannick begon te mekkeren dat aan zijn kant de gullen kleiner werden. En dat terwijl hij al bijna een emmer vol mooie gul had! Ook Jef pakte zijn visje na een slechte ochtend, Quillermo zag dat buurman Christian steeds meer vis ging pakken terwijl het bij hem net iets minder werd. Lucky Cor, die al heel wat mooie naar boven had gehaald, sleepte een eigen verloren onderlijn op met daaraan zelfs een pracht gul.

 

De vangsten vandaag heel behoorlijk. Maatse gul en dat belooft voor de komende maanden nog mooiere vis. Een sporadische wijting, redelijk wat jonge steenbolkjes, een paar platvisjes en een tong. Cor, Jan, Patrick en Christian leiden met een gul van 46 de dans om de reservevissen. Daarmee hebben ze met vieren ook de leiding om de grootste vis, delen het puntenklassement en delen ze natuurlijk ook de europot voor de dagwinst. Twee koppels, Marcel / Quillermo en Patrick/Jac delen de eerste plaats voor het koppelkampioenschap. Met mijn grootste vis van 33 sta ik in elk klassement in elk geval nog ruim boven de mannen die er vandaag thuis of op vakantie waren: schrale troost.

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 25 oktober.

René

 

 

 

25 oktober 2008

 

Visdagen voor opbouw reservevissen; dag 2.

 

 

Het eerste wat ik doe als ik op een visdag uit bed kom is even buiten kijken hoe het weer er uit ziet. Nevelig was mijn conclusie vanochtend. Maar eenmaal onderweg naar de sluizen van Hansweert was van die nevel niet veel meer te bespeuren. Een radio praatje over de sterrenhemel deed me naar boven kijken en warempel de hemel stond vol van die schitterende lichtjes. Bij de windloze sluis aangekomen, lag de boot van Jaap en Fran al klaar in een zeldzaam gladde Westerschelde. Ik was een tevreden mens en het enige wat nog mankeerde was een emmer vis.

 

Bij het uitvaren was het tij net gekeerd en dus lag de boot na aankomst bij boei 38 in de goede richting en kon meteen worden begonnen met vissen. Terwijl je het plonsen van het lood in het water nog hier en daar hoorde werd door Jac de eerste vis naar boven gehaald bijna gelijktijdig gevolgd door een vis die mijn persoonlijk aquarium vol moest maken. En terwijl de zon de achterkant van de stoom uit de koeltorens van de kerncentrale bij Antwerpen prachtig rood kleurde, werd praktisch op de gehele boot vis gevangen.

 

Wat direct opviel was de aanwezigheid van redelijk veel mooie en maatse wijting. Het is al weer een jaar of 4 geleden dat we van die slanke vechtersbazen in de Westerschelde hebben kunnen vangen. Toen was een vangst van 20 tot 30 mooie wijtingen per man eigenlijk normaal. Ook was er vandaag massaal steenbolk, klein maar fel. En, als er wijting en steenbolk is dan vang je minder gul. Dat is meestal zo. Maar als ik de balans van vandaag opmaak, heeft ook de gul zich vandaag heel vaak tegoed gedaan aan de heerlijke pieren aan onze vlijmscherpe haken. En wat voor gul. Net als drie weken geleden heel veel maatse exemplaren en daaronder heel wat vissen die al van een behoorlijke lengte waren. Daarnaast nog wat leuke bijvangst in de vorm van: tong en bot. Gemiddeld werd vandaag per man toch wel een vis of 25 gevangen. Natuurlijk uitschieters zoals Quillermo die een 60 tal vissen wist te verschalken. Daarentegen had Henk vandaag niet echt zijn dag.

 

Jac was vandaag de superieure visser. Met een gul van 58cm in het laatste uur van de wedstrijd, nam hij de leiding in het klassement van de grootste vis, werd tevens leider in het puntenklassement en samen met Patrick voert hij nu ook het koppelklassement aan. Het is dat we geen officieel klassement hebben voor de reserve vissen maar anders zou hij ook dat klassement aanvoeren.

 

Terwijl de wind aanwakkerde en het anker werd gelicht, wierpen we nog een laatste blik op de vele sleepboten die het containerschip Kota Lagu van de plaat van Ossenisse probeerden los te trekken. De kapitein van dat schip zal waarschijnlijk wat later thuis zijn dan wij. Jaap, Fran en collega’s bedankt voor de fijne dag.

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 15 november.

René

 

 

15 november 2008

 

Visdagen voor opbouw reservevissen; dag 3.

 

 

Het was gelukkig droog. Het wolkendek boven Brabant en Zeeland gesloten, de temperatuur redelijk evenals de wind. De ene zegt dan: goed visweer want de vis gaat op het reukspoor af. De andere heeft een andere theorie en zegt dan: shit, zitten al die kraaltjes en glimmertjes eraan die de vis niet ziet. Het is meestal afwachten geblazen.

 

Aan boord van het schip zag er alles spic en span uit. De koffie van Fran rook je zelfs al op het dek. In de kantine een drukte van jewelste: iedereen zijn bakje koffie met of zonder kopstoot. Christ besteld zijn standaard toast. Christiaan en Marcel zorgen dat de centjes binnenkomen voor de schipper en het bestelde aas en de meesten doen nog wat aan de clubkas in de vorm van het invullen van de lottolijst. Tenslotte melkt Etienne de vissers uit die wel een gokje willen wagen op de grootste vis van de dag.

 

Ondertussen stoomt Jaap de Westerschelde op. De Schaar van Ossenisse komt in zicht en met nog ruim twee uur te gaan tot het keren van het tij komt het schip met bakboord dicht bij de vaargeul te liggen. We hadden van de beroepsvissers gehoord van de uitstekende vangsten die week. Dat gaf ook de amateurs onder ons voldoende moed om via de onderlijnen de hoeveelheid lood op de bodem van de Schelde met enige kilo’s aan te vullen. Het was onmiddellijk raak. Willem sleurde we eerste wijting aan boord en gaf daarmee het goede voorbeeld aan zijn schoonzoon Peter die de eerste twee visdagen vanwege bouwactiviteiten thuis had gemist.

 

Na dat visje bij Willem leek de vis zich volledig uitgehongerd te storten op al wat zich rond de boot aan heerlijke malse pieren aanboot. Er was geen tijd om even een broodje te eten en de thermoskan open te draaien. Een prachtig zicht, al die hengeltoppen die korte felle tikken lieten zien. Ze zitten na 5 jaar weer in grote getalen in de Westerschelde, de wijting!!! Alle pessimisten ten spijt, het gaat blijkbaar beter met de visstand. Mooie maatse wijting en daar waar de wijting even geen aanval inzet komen de gullen. Eveneens pracht exemplaren. Nevenvangsten vandaag hier en daar een schar, bot en gelukkig niet in te grote aantallen de steenbolk. Hoewel, die van Jan de B. mocht er zijn. Daar zat behoorlijk vlees aan. Na verplaatsing, tijdens het keren van het tij, ging het feest gewoon door en ook nu was het Willem die het voortouw nam. Wat werd er veel en mooie grote vis gevangen met als klap op de vuurpijl de gul die Yannick 10 minuten voor tijd naar binnen haalde. De hele dag had hij staan te “zagen” tegen zijn buren die net iets grotere vissen vingen dan hij. Maar toen die gul van 68cm aan boord werd gehesen kon zijn smile niet breder. Goed gedaan jochie.

 

Daarmee is de “virtuele voorronde” voor de echte wedstrijd voorbij. Een voorronde die geheel in het teken stond van de familie van Drom. Yannick in de 3 visdagen de meeste centimeters, de grootste vis en samen met Chris het koppelklassement. Vader Patrick eerste in de puntenkoers.

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 6 december.

René

 

 

6 december 2008

 

Eerste wedstrijddag

 

 

Sinds lang niet meer zo wakker geschrokken van de wekker dan vanmorgen om 05.05 uur. Maar eigenlijk logisch na het bezoek van St. Nicolaas. De cadeautjes zijn dan uitgepakt en de spanning is eindelijk weg. Terwijl het vanmorgen licht regende, samen met Henk en Christiaan op weg naar Hansweert. Onderweg klaarde het op en bij aankomst bij de sluis was het heerlijk rustig. Terwijl we op aankomst van de boot stonden te wachten kwam jarige Wil vd Bos aan en werd spontaan “lang zal hij leven”gezongen. Wat smaakte die Bredase Bossche bollen heerlijk.

 

Jaap en Fran zouden er vandaag vanwege een feest niet zijn. Daarom zat Hans in de kajuit van het schip en was het Erika die de mannen benedendeks vertroetelde. Piet Vervenne nog steeds ziek, Yannick afwezig vanwege studie en Leo was druk met de zaak. Wel voor het spekken van de kas 2 vertrouwde opstappers aan boord.

 

De berichten over de visvangst van de afgelopen week voorspelden veel goeds. Dus snel de Schelde op richting 41. Bij aankomst duurde het nog even voordat het schip zijn stekje gevonden had. Maar nadat het 180 graden was gedraaid werd door Henk al snel de eerste wijting uit het ruime sop getakeld. Hoewel het bijna dood tij was, bleek de stroming toch nog behoorlijk sterk. Aan bakboord moesten we daar het eerste uur nog even aan wennen. Dat mag wel blijken aan de vele netjes die geprobeerd werden te breien van de kleurrijke onderlijnen. Al snel daarna ging het beter en werd er redelijk goed vis gevangen. Vooral de wijting liet zich weer zien. Mooie maatse vis soms zelf behoorlijk groot van formaat. Jac was ook weer aanwezig en liet ons zien dat er ook prachtige gul kon worden gevangen. Hij is goed op dreef en de gullen lijken zijn onderlijnen het leukst te vinden. Verder werd er vandaag een puitaal, een lom, wat mooie schar en ook een bot gevangen. Al met al veel minder vis dan de vorige keer maar wat er gevangen werd was behoorlijk. Ook na het verkassen naar de oude steenhoop locatie, werd nog mooie vis gevangen. Enige negatieve vandaag was een enorme plensbui die velen benedendeks jaagde. Positief voor Erika die de mannen weer extra kon verwennen.

 

Vanaf deze eerste wedstrijddag wordt er ook weer gevist om het echte CM klassement. Hoewel Yannick er zoals eerder vermeld niet was, gaat hij vanwege zijn prachtige reservevis aan de leiding in dit klassement. Jac op de tweede en Christ op de derde plaats. Deze laatste twee hebben nog een prachtige reserve vis staan zodat ze nog wel lang in de top zullen blijven staan. Jac scoorde met zijn gul van 56cm vandaag voor de tweede keer 9 punten voor het puntenklassement en staat daarmee ruim aan de leiding. Ook deed hij samen met Patrick goede zaken in het koppelklassement door 100cm vis te vangen. Dit klassement is overigens overgenomen door Quillermo en Marcel die daarmee Yannick en Christ terug verwezen naar de tweede plek.

 

Opvallend vandaag was Etienne die van alles probeerde om zijn naam genoemd te krijgen in dit verslag. Maar: “ kinderen die vragen worden overgeslagen”, Etienne!! Dus misschien de volgende keer. Maar dan wel beter vissen zoals een kanjer batch drager betaamt.

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 27 december.

René

 

 

27 december 2008

 

Tweede wedstrijddag

 

 

Complete verwarring onder de bestuursleden van de Broekboys”. Dit zou een aardige kop kunnen zijn in de plaatselijke leugenkrant. Ook zij moeten immers toch iets te melden hebben. In het kort wat er in zo’n krant zou staan.

“René zou meerijden met Christian en Henk en om 06.15 worden opgehaald. Om 06.30 stond René, buiten in de vrieskou, nog steeds te wachten. Telefoon: waar zit jij Christian? Ben net voorbij Roosendaal maar heeft Jac je niet gebeld? Nee. Nou, die heeft geen auto en wil graag opgehaald worden. Oké. René met zijn auto naar de Belcrum. Geen Jac te zien en heel donker bij de Moelands. Telefoon: Jac is er niet, ik rij door naar de boot. De leugenkrant vertelt dan ook nog dat Jac eerder op de boot was dan René en dat de neuzen van het bestuur weer in één richting wijzen”.

 

Aan boord was het oppassen geblazen. Het dek was voorzien van een dun laagje rijp en was dus als een spiegeltje zo glad. Vandaag Jaap en Fran weer aan boord met lekkere koffie en iets sterkers voor hen die elke vistoer met een hartverwarmer willen beginnen. Natuurlijk ook heerlijke tosti’s voor de vissers waarvan de vrouw of vriendin geen uitgebreid ontbijt gereed had gemaakt. Zeven man ontbraken vandaag, deels ziek, deels op vakantie en deels b.b.h.h.

 

Terwijl we in het donker de sluizen verlieten, kreeg de gure wind die vanuit het oosten over de Westerschelde waaide, ons te pakken. Bij boei 38 werd het anker uitgezet. We hadden nog 45 minuten te gaan voor het keren van het tij en dus nog wat stroming met kans op vis. De eerste die beet had was vandaag Patrick die opende met een leuke wijting: ze zitten er nog steeds. Al snel hapte die hongerige rovers aan alle kanten van de boot toe. Na de kentering bleef de boot niet echt rustig liggen. Dan was de stroming wat sterker en dan weer de wind. Zo zou het ook blijven.

 

Met vlagen vandaag veel vis, afgewisseld met korte onderbrekingen waarin de animo voor het toehappen van de vissen wat minder leek. Maar toch scheen de vis het niet erg te vinden om bevroren pieren voorgeschoteld te krijgen. Er werd goed gevangen, veel maatse wijting maar ook behoorlijk wat gul variërend tussen de 41 en 50 cm. Christ had er 5, Christian 8, Jac 8 en Cor zelfs 10. Ed kwam vandaag heel moeilijk op gang door de kou maar had ook een mooie portie gul en ving daarnaast nog een puitaal en zelfs een zeebaarsje. Quillermo heeft het nog niet helemaal het “Fingerspitsen gefühl”zoals vorig jaar maar had naast 8 late gullen toch ook nog bot, schar, puitaal en natuurlijk wijting.

 

In het koppelklassement kwamen Yannick en Christ opnieuw aan kop van de ranglijst. Marcel en Quillermo doken door afwezigheid van eerstgenoemde terug naar de 4e plaats. Yannick verloor zijn eerste plaats in het cmklassement aan Jac die dit jaar echt als een speer staat te vissen. Jac bleef tevens aan de leiding van het puntenklassement. Hij heeft daar nu wel een hijgende Christ in zijn nek terwijl Cor zich met rasse schreden op de derde plaats wist te nestelen. Het belooft daarom een heel spannend visseizoen te worden.

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 17 januari 2009.

René

 

 

17 januari 2009

 

Derde wedstrijddag

 

 

In de drie weken dat we niet hebben gevist, is er een lange vorst periode geweest en ook sneeuwval. Hoe heeft het aas waarop de vissen jagen gereageerd? Is daarmee een eind gekomen aan de grote hoeveelheden wijting en gul? We zullen het zien. Jaap en Fran zijn in topvorm teruggekomen van een verdiende vakantie in Portugal. Daar kan het dus niet aan liggen.

 

Aan boord natuurlijk handjes schudden nu we elkaar in 2009 voor de eerste keer zagen. Niet met allen want er ontbraken vandaag weer zes vissers. Heren, dat kost de club geld! We betalen de boot via de club in twee delen. Een deel vooraf en een deel op de visdag zelf. Bent u er niet dan moet er uit de clubkas geld worden bijgelegd voor huur van de boot. Dat even tussendoor. Bij het uitpakken van zijn visspullen trapte ik in een hoopje poep wat Flap in hoge nood had neergelegd. Stank alom. Zou dit geluk brengen zoals men zegt?

 

Terwijl we het sluizencomplex badend in licht achter ons lieten, voeren we richting 46 nabij Walsoorden. De schipper vertelde dat de wijting weg was. Maar ja, eerst de hengels maar eens in het water “het kan verkeren”, zei Gerbrand Adriaenszoon Bredero immers. Dat deed het dus. Eerst een hele tijd niets en dan toch een klein botje bij Quillermo. Zo klein dat hij het terug gooide. Tactisch foutje Q.  Het werd dus helemaal niets bij de 46 en dus verkasten we “op hoop van zegen” (Heijermans) naar de 53.

 

Direct na het uitgooien ving JJ de B een gul van 56cm. Ze zaten er dus toch. Daarna verloor Ed een gul onderweg naar het dek van het schip. En, slaakte Quillermo een zucht van verlichting bij de vangst van een maatse gul. Jan R. zag zijn nieuwe nog niet opgetuigde hengel in de Westerschelde verdwijnen nadat hij met zijn andere hengel een worp maakte en het ankerlood die nieuwe hengel meenam. Weg die mooie nieuwe hengel. Tegen een uur of een hadden we pas acht vissen aan boord bij 6 vissers! Toen betaalde het poepje van Flap zich in geluk uit. Terwijl ik naar beneden was om wat te eten, een aanbeet op mijn hengel. Yannick, mijn gebuur, dacht dat hij beet had en haalde in. Een mooie gul, maar niet aan zijn onderlijn maar aan de meegetrokken onderlijn van mij.Yannick, niet blijven zagen over deze reglementaire vangst;-).

 

Wat heeft de dag nu opgeleverd behalve teleurstellingen bij  de acht vissers die, behalve Yannick, geen beetje hebben gehad. JJ de B twee prachtige gullen en Ed de meeste vis (3). Het bracht wel verandering in de klassementen. Bij de cm-ters rukte JJ op van de 15e naar de 5e stek. Christ ging hier ondanks de nul naar de 2e plaats vanwege zijn reserve vis. In het puntenklassement eveneens een stevige stap voorwaarts door JJ. Van een tiende plaats naar een 4e. Geen wijzigingen in de top drie. Het koppelklassement wijzigde door de vele nullen het meest. Slechts 7 van de 12 koppels vingen vis en daarvan maar 3 koppels waarvan beiden vis vingen. Dat hakt erin! Peter en Jef maakten een sprong: van de 7e naar 2e plaats. Maar de nieuwe fiere leiders hier Bart en René met een voorsprong van 60cm op de nummers 2. Dit door een prachtige bot van Bart en het strontje van Flap;-).

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 7 februari 2009.

René

 

 

7 februari 2009

 

Vierde wedstrijddag

 

 

Volgens het weerbericht op de TV zou er vannacht een regengebied vanuit het zuid-westen overtrekken. Mijn verwondering was groot toen ik om 05.00 uur constateerde dat het kurkdroog was. Maar, een half uurtje later werden de ruiten van mijn appartement geteisterd door een stevige aanhoudende regen. Dus toch! Nog even de PC aangezet en de weerradar bekeken. Zo te zien zou het toch redelijk snel weer droog kunnen zijn.

 

Dat was natuurlijk ook onderwerp van gesprek toen Henk bij me in de auto stapte. Ja, Henk wàs er na een zo desastreus verlopen week voor hem en zijn gezin. Wie had kunnen denken dat zijn vrouw Corrie, de regelaar achter Henk, zo plotseling zou komen overlijden. Eigenlijk wilde Henk niet mee. Maar, zijn kinderen wilden dat hij toch zou gaan vissen. Henk, Corrie zou niet anders hebben gewild.

 

Bij aankomst in Hansweert was het droog en het zou de hele dag droog blijven. Met slechts 17 man op weg naar de 38 (het bestelde aas moet wel worden betaald!). Zeventien man, die alleen maar denken aan de grootste vis van de dag. In de buurt van de “steenhoop” werd het anker neergelaten en plonsden de brokken lood waaraan veelkleurige onderlijnen en afhouders in het water. Daaraan heerlijke hapjes voor de vissen: inktvis, schelpdieren, garnalen en pieren. Zelfs oude, belegen en in zout geconserveerde pieren had Yannick, nog schor van het 100 dagen feest, bij zich. Het aas van de dag?

 

In tegen stelling tot de vorige keer tamelijk snel de eerste vangst binnen. Deze keer bij mij met vlot daarop JJ de B met een mooie gul die zijn grootste zou zijn die dag. Hoewel dit begin de meesten wat waakzamer maakte, verslapte die waakzaamheid ook weer snel. Het bleef namelijk redelijk stil. Nadat de stroom er wat beter in was gekomen werden toch op bijna alle plaatsen redelijke maatse vissen gevangen. Aan de boei kant wat beter dan aan de andere kant. Goede vissers zoals Cor en Patrick toch altijd goed voor een aardig maaltje vis vingen vandaag niets. Ook Bart ving niets ondanks zijn superieur aas vandaag. Volgende keer maar weer gewone pieren Bart! Veelvangers vandaag Peter v. Z. met 7 hele mooie gullen en ikke met 10 niet zulke hele mooie grote. In totaal zo’n 49 gullen en als bijvangst 3 scharren die zoals ik begreep naar Roger gaan die er vandaag heel graag bij was geweest. We hopen allemaal op beterschap voor je Roger!

 

Het klassement: Christ verdrong Jac zowel in het cm- als puntenklassement van de eerste plaats dankzij de grootste vis van vandaag. De grootste vis die hij overigens wel moest delen met Yannick, zijn koppelmaat. Ook JJ de B en Peter v. Z deden goede zaken. Het wordt dringen in het cm-klassement met weinig verschil in de top. Ook in het koppelklassement wordt het weer krap. De voorsprong van de nrs 1 is geslonken tot slechts 8 cm.

 

Na het keren van het tij werd het knap koud door de stevige noorder wind. Daarnaast kwam veel vuil van de zandplaten wat het vissen niet eenvoudiger maakte. Jaap bracht ons door de stevige golfslag heen veilig naar de haven terwijl Fran zich benedendeks nauwelijks verstaanbaar kon maken. Fran bedankt voor je goede zorgen zoals altijd.

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 28 februari 2009.

René

 

 

28 februari en 21 maart 2009

 

Vijfde en zesde wedstrijddag

 

 

Verslag deel 1: Vrijdagavond 27 februari om 09.25 uur nog even gecontroleerd of ik alles in auto had zitten en ja ik was klaar voor de 5e wedstrijddag. Terug in mijn appartement ging de telefoon. Met René. Hoi René, met Hans. Ik en dus ook jullie hebben een probleem. De generator van de boot is ermee gestopt en dus kan ik morgenochtend niet uitvaren. Ik heb geprobeerd een nieuwe print te krijgen maar dat lukte niet meer. Ik ga nog wat anders proberen maar als het over een uur niet klaar is, stop ik ermee. Oké, Hans, ik zal de meute afbellen. Hiermee eindigde visdag nummer 5. Gelukkig nog mooie reserve vissen.

 

Verslag deel 2: De donkere dagen liggen gelukkig weer achter ons. Het is al weer lekker licht als ik in mijn auto stap om richting Hansweert te rijden. De auto’s buiten hebben een dun laagje ijs op het dak en de computer van mijn auto geeft een waarschuwing voor temperaturen beneden de 3 graden. Om precies te zijn, het was 0 graden. De stoplichten op de zuidelijke rondweg waren aardig voor me: net een groene golf voor mij alleen. Rijdende tussen Roosendaal en Bergen op Zoom zag ik mijn achteruitkijk spiegel de rode stralen van de zon boven de horizon uitkomen. Bij een prima weertje hoort echt een prima visdag. Dat zou niet helemaal uitkomen.

 

Bij het oplopen van de smalle gegalvaniseerde loopbrug richting het eerste trapje zag ik de boot van Jaap en Fran onze richting kiezen. Kort daarop volop gekakel op de boot alsof we elkaar jaren niet hadden gezien. Jaap kon er maar niet mee stoppen om iedereen te wijzen op de mooie nieuwe treden die hij had aangelegd. Goed gedaan jaap! Na het binnenhalen van de loopplank voer de boot met een wijde boog door het rimpelloze water naar de haveningang. Op naar de 46, nog bijna 4 uur te gaan voordat het hoogwater zou zijn. We moeten profiteren van de uurtjes stroom, het is dood tij dus heel sterk zal die stroom toch al niet zijn.

 

Kort nadat de onderlijnen verzwaard met lood het spiegelende water doorbraken werd het eerste ondermaatse gulletje door mij gevangen. Snel daarna ook vooral actie op het achterschip, ook hier gul en bot. Tot een uur of elf ging het redelijk maar de meesten konden niet erg enthousiast worden. Er zaten wat mooie maatse gullen en heel mooie botten maar niet genoeg om iedereen tevreden te stellen. Na het keren van het tij werd het van nog minder eigenlijk helemaal niks meer. Tegen half twee besloot de schipper te verkassen naar de groene kant bij Perkpolder. Hier zit een redelijk diep gat en hij hoopte daar wat meer bot te gaan vangen. De vis had er eigenlijk geen zin meer in en bleef zich dus slechts mondjesmaat melden. Grootvanger vandaag weer eens Quilllermo met 10 vissen. Maar ook 2 man die vandaag geen stootje hebben gezien.

 

Patrick scoorde vandaag de grootste vis, een gul van 50cm. Peter van Z. eentje van 46cm. Christ blijft nummer 1 in het cm-klassement. Het wordt hier heel spannend gezien het kleine verschil bij de eerste 6 vissers. Christ verstevigt zijn positie in het puntenklassement door toch weer 1,5 punt te pakken. Het koppelklassement kende veel wijzigingen maar leiders bleven Bart en René

 

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 11 april 2009.

René

 

 

11 april 2009

 

Zevende wedstrijddag

 

Voor één ding heeft het computertijdperk niet kunnen zorgen: een accuraat weersbericht. Begin van de week werd al aangekondigd dat er in het weekend met Pasen slecht weer zou zijn. Uiteindelijk moest men donderdag de keutel intrekken en vertellen dat de Paasshow er toch anders zou uitzien. Zaterdag overwegend droog maar ’s avonds vanuit het westen regen. Maar, ook dat klopte niet volgens het ANWB fietsweerbericht voor Zeeland. In de ochtend 5% kans op regen en ’s middags 10%. Toen ik in de buurt van Bergen op Zoom kwam kreeg ik die 5% op mijn voorruit en ’s avonds 2 keer 5% op het stuk tot Roosendaal. Daartussen inderdaad prachtig weer voor een visdag.

 

Aangekomen in het rustige Hansweert, zag ik de visclubleden nerveus rond drentelen bij het sluizencomplex. Hans en Erica, de stand-in voor Jaap en Fran waren er nog niet. Jaap had aangemonsterd bij Noortje, zijn dochter, en was dus ergens varende tussen Hansweert en een God vergeten oord in Zwitserland. Wat later dan normaal koos de Sun Bear het sop Dit keer zonder Patrick en Yannick en landgenoot Etienne.Daarnaast ook afwezig Christ en Leo. De laatste beterschap gewenst. Vanwege springtij zocht Hans een wat meer rustige kant op nabij de 41 met, volgens zeggen, kans op platvis. De eerste vis was echter een verdwaalde wijting die bij René een smakelijke pier aan het verorberen was. Op 10 seconden gevolgd door een ondermaats gulletje bij Christian. Dat ging goed! De mannen nu echt scherp.

 

Helaas, pindakaas. Mooi visweer is toch iets anders dan een mooie visdag. Het zou wat moeizamer gaan. Wel een variëteit aan soorten: bot, tong, wijting, gul en ook de eerste zeebaarsjes. Maar, klein van stuk en niet voor iedereen. Wel slaagde een van de opstappers er in een mooie maatse gul te scoren. Hierdoor bleef er hoop onder de wedstrijdvissers. Het verkassen, na de kentering, bracht voor velen niet die verandering die men had willen zien. Het leek zelfs minder te gaan. Maar zoals gewoonlijk staat op zo’n moment de echte visser op. Good Old Ed kreeg een aanbeet die de hengel zowat dubbel liet slaan. Met wat hulp slaagde hij erin de grootste vis van de dag aan boord te brengen. Een mooie lengte van 54cm, 9 punten en de pot voor de kanjer van de dag. Gegund Ed!

 

Wat waren de gevolgen voor de klassementen? Ed maakte sprongen, dat is zeker. Maar Christ blijft met 1 cm voorsprong leider in het cm klassement. Ook blijft hij in het puntenklassement leider maar blijft ook hier verslaanbaar. In het koppelklassement blijven Bart en René aan kop en hebben hun voorsprong zelfs uitgebreid. De komende twee wedstrijden kunnen de klassementen nog totaal op z’n kop zetten. Zeer zeker als de paling wil gaan lopen. Bij de windzak hoorde ik, dat er zelfs een visser is die 3 dagen op trainingskamp gaat op de Noordzee. Dat is pas vissen met het mes op tafel!

 

 

 

Tot de volgende visdag op zaterdag 2 mei 2009.René

 

 

2 mei 2009

 

Achtste wedstrijddag

 

De 40 minuten die ik nodig had om van Breda naar Hansweert te komen zijn nog nooit zo prettig geweest. Dat had te maken met het weer maar vooral door wat ik onderweg zag. In mijn achteruitkijkspiegel zag ik de zon opkomen, het was dus niet meer donker. De wallen aan beide kanten van de weg bij Etten-Leur lieten de meest prachtige bloeiende brem zien waarvan het geel extra kleur kreeg door de opkomende zon. Verder bij Roosendaal, stonden de bermen vol met prachtig wit fluitenkruid. Nog verder richting Wouw waren de paardenbloemen uitgebloeid maar stonden de doorzichtige zaadbollen klaar om weg te worden geblazen door de wind. In Zeeland vielen me het meest de bloeiende meidoorns op en hier en daar nog wat bloeiende appelbomen.

 

Eenmaal in Hansweert kwam ik weer tot de werkelijkheid: er moest ook nog worden gevist. De Sunbear lag al gereed en heel vlot daarna hadden de visclubleden hun plekje op de boot gevonden. We hadden nog twee uurtjes te gaan tot het vloed zou worden en dus snel richting van de visgronden. Voor deze dag zou dat bij de 38 zijn waar schipper Jaap diezelfde week aardig wat vis had gevangen waaronder 4 mooie palingen. Want daar zou het vandaag om moeten gaan. Daarmee waren de centimeters voor de wedstrijd mee binnen te halen. Zou de trainingsstage van Quillermo zijn vruchten afwerpen. Zouden Christ en JJ de B door het vele vissen van de laatste weken niet een beetje overtraind zijn. Vandaag zou het kampioenschap kunnen worden beslist.

 

Het eerste visje, een ondermaats gulletje, werd gevangen door Roger. Kort daarna scoorde Bart met een gulletje uit waarschijnlijk dezelfde school. Ook Wil mengde zich in de wedstrijd door er kort achter elkaar 2 te vangen. Bij de rest van de vissers bleef het echter akelig stil. Behalve aan bakboord waar druk werd gekwetterd omdat met grote regelmaat de lijnen in elkaar zaten. Het tij keerde en het was nu wachten op wat stroom. Zowaar bij mij een mooie tong van 34. Slechts heel langzaam begon het wat aan te trekken. Hier een wijting, daar een botje en een mooie zeebaars van 36. Maar nog velen met niets. Marcel de catch of the day!! Een visje van wel 10cm en hij heeft heel lang moeten wachten op iets groters. Jac begon ondertussen aardig wat soorten vissen bij elkaar te krijgen. Ook Ed kwam goed los. Daar was ineens de eerste paling. De gelukkige was Jef, toch een aardige 48cm. Tweede en derde paling haakten aan bij Christian maar helaas verloor hij ze nog voordat ze het scheepsdek konden beroeren. Christian ving wel aan zijn weegschaaltje een geweldige bot van 42cm. Klap op de vuurpijl was echter de paling die Quillermo ten deel viel. Het was zijn enige vis vandaag maar wel de grootste op het schip. Met de 56cm die de paling mat, was hij spekkoper.

 

Op één man na ving iedereen zijn visje. Quillermo nam resoluut de leiding over van Christ in het CM klassement. Door het vangen van de grootste vis scoorde hij tevens 9 punten en is daarmee samen met Christ eerste in dat klassement. Door zijn mooie paling en het nu iets grotere visje van Marcel trokken die twee in het koppel tevens op naar de gedeelde eerste plaats met Bart en René. Wordt de oude kampioen weer kampioen van seizoen 2008/2009? Wordt vervolgd.

 

 

 

Tot de laatste visdag op zaterdag 23 mei 2009. René

 

 

23 mei 2009

 

Negende en laatste wedstrijddag

 

 

Ik vroeg me af wie er vandaag het meest nerveus zou zijn. Zeker was dat Quillermo de beste papieren had. Jan J en Christ volgden hem op de voet maar Q. had nu eenmaal een dijk van een reservevis voor het geval dat het fout zou lopen. Virtueel moesten Jan J en Christ een vis van over de 61cm vangen om kans te maken op de titel. Maar ja, wat stelt dat voor als de paling eenmaal gaat lopen? Laat ik eerst teruggaan naar de afgelopen wedstrijden.

 

Eerst de drie dagen voor de reservevissen waaraan ik toch een kleine competitie aan vastknoop. Eerste visdag, de eerste vis voor de regerend kampioen Quillermo. Uiteindelijk aan het eind van de dag 4 winnaars met een gul van 46: Cor,Jan J, Patrick en Christian. De tweede visdag laat zien dat de wijting terug is. Mooie maatse vissen. Jac gaat voor de grootste vis. De derde visdag kenmerkt zich door veel aanbeten en veel mooie vis. Yannick neemt het stokje over van Jac met een vis van 68cm.

 

Met de 4e visdag begint de echte wedstrijd. Veel mooie gullen, Jac is weer op dreef maar Yannick blijft leider. De 5e dag is het erg koud, juist daarom veel gul? Jac neemt de leiding weer terug. Op de 6e visdag en eerste visdag van 2009, verliest Jan R. zijn hengel in de golven van de Westerschelde. Jan J opent het nieuwe jaar met een pracht gul van 56. Christ laat op de 7e visdag zien dat hij serieus bezig is voor het kampioenschap, hij leidt zowel op cm’ters als punten. De 8ste visdag staat te boek als verloren doordat een generator van de boot van Hans het had begeven. Op de 9e visdag blijken de grote gullen voor het merendeel de Westerschelde te hebben verlaten. Slechts een paar man waaronder Patrick vangen een grotere vis. Christ blijft aan kop. Ed doet hele goede zaken op de 10e visdag. Grootste vis en 9 punten. Maar, Christ blijft leiden. Na de trainingsstages van diverse mannen wordt vandaag op de 11e visdag een tussenspurt ingezet door Quillermo. Hij vangt de enige grote vis en verdient daarmee tevens 9 punten.

 

De kampioenseindsprint is ingezet, de parkeerplaats bij de sluis is vol. We gaan er voor.

Nadat we alle spullen, die Christian had meegebracht voor de prijsuitreiking, aan boord hadden geplaatst en ook de laatste opstapper was gevonden verlieten we onder een heerlijk zonnetje Hansweert. Omdat het tij al rond 09.00 uur zou keren toch alvast maar naar de visgronden waar we paling konden verwachten. Eerst hadden we nog wat last van het draaien van de boot maar dat zou maar kort duren. De eerste vis werd verschalkt door Christian. Kort daarna paling bij de nummer 2 in het kampioenschap: Jan J. Quillermo was helemaal niet nerveus zei hij maar hij begaf zich toch snel naar Jan J om te kijken hoe groot de paling was. Dat mocht hij kort daarna weer doen toen ook de nummer 3 Christ een paling ving die groter was dan die van Jan J. Zijn leidende positie kwam nog niet in gevaar, maar toch. Buiten wat kleiner spul: botjes, wijting en zelfs een tongetje was het nog niet veel. Dan slaat de hengel van Quillermo dubbel, zijn eerste vis van de dag, een paling. Vol ongeloof maar breed uit lachend toonde hij zijn sleutel tot het nieuwe kampioenschap. Snel gemeten zou het zelfs de grootste vis van het seizoen kunnen worden. De spanning die eerst te snijden was ebde weg, de strijd was gestreden. De top drie had weer toegeslagen.

 

Vervolgens besloot Jaap het toch nog eens te gaan proberen bij de oude steenhoop en dat bleek een gouden greep. Mooie tong bij Marcel en Ben. Mooie paling bij Yannick, Piet, Jef en Marcel. Juweeltjes de paling van Ed, Cor en Henk. En een super vangst van Jan R. Een polsdikke paling met een lengte van 72 cm. Daarmee verloor Yannick de titel grootste vis van het seizoen. Hij heeft lang eerste gestaan maar moest voor dit seizoen de eer gunnen aan Jan.

 

De resultaten. Eerste en club kampioen seizoen 2008 / 2009 Quillermo met een totaal van 451 cm. Tweede Ed met 420 cm voorwaar een heel goed seizoen ook voor hem. Derde Christ, de man die een paar weken mocht ruiken aan de toppositie en die in totaal 413 cm liet afmeten.

 

Ook dit jaar won Quillermo opnieuw het puntenklassement dit mede vanwege de 15 punten uit de laatste drie wedstrijddagen. Zijn totaal 32 punten. Tweede Christ met 26 punten vooral behaald in het eerste en tweede deel van de competitie. Derde Patrick met een totaal van 21 punten.

 

Het koppelklassement werd lang aangevoerd door Bart en René. Bij de voorlaatste wedstrijd trokken Quillermo en Marcel al gelijk en vandaag scoorden ze beiden enorm met ieder een paling. Eerste dus Quillermo en Marcel met een totale lengte van 863 cm. Tweede Bart en René met 802 cm. Derde de twee Jannen o.a. door een paling van 72 en een van 43 in totaal voor hen 775cm.

 

Na afloop werden de prijzen uitgereikt en werd er geloot voor de nieuwe posities op het schip in seizoen 2009 / 2010. Zoals gebruikelijk werden Fran en Jaap in het zonnetje gezet met een tegoedbon om samen lekker te kunnen gaan eten. Wij prijzen ons gelukkig met zo’n prima schipper en gastvrouw. Bedankt dat jullie ons ook dit jaar weer telkens veilig in de haven terugbrachten.

 

Tot de start van het volgende seizoen. René