Verslagen Visseizoen

2009/2010

 

 

2 september 2009.

 

Visdagen voor opbouw reservevissen; dag 1.

 

 

Ik heb zowat de gehele nacht wakker gelegen van de spanning omdat eindelijk het nieuwe visseizoen zou beginnen. Er is met mij nog niet zoveel veranderd na de schoolreisjes van vroeger. Ook toen lag ik de hele nacht wakker voor zo’n uitje.

Na een jaartje zonder mijn maatje Theo, was ook hij weer van de partij. En daarmee had ik weer iemand in de auto waar ik tegenaan kon lullen.

Het was nog pikkedonker toen we om 06.00 uur zijn straatje uitreden. Een mooie heldere nacht met flonkerende sterren en het zou nog lekker warm worden ook.

 

Bij aankomst bij de sluizen van Hansweert waren Marcel en Henk al aanwezig. Kort daarna kwamen van alle kanten koplampen op ons af en was de club snel compleet. De boot zou vandaag door Noortje en haar man worden gevaren. Zij vervangen Jaap en Fran waarvan de laatste herstellende is van een stevige operatie. Van hieruit spoedige betering gewenst Fran. We missen je!

 

Om acht uur voeren we richting Walsoorde. De Westerschelde zo glad als een spiegeltje en, op het moment waarop het anker uitging, net hoogwater. Het was stil op het water en die stilte werd door ons bruut verbroken bij het neerkomen van de geankerde onderlijnen op het water. Wie zou de eerste vis verschalken van het nieuwe seizoen en wat zou er worden gevangen. We wisten het razend snel. Het lood aan de onderlijn van Roger raakte amper de bodem of de aanbeet was daar. Een “mooie” gul van 52 cm en dat in september. Dat beloofde wat.

 

Ja, op dat moment beloofde dat wat. Maar die droom was snel voorbij. Kort na de eerste vis kwam de tweede. Een mooie bot bij Jac en zelfs een tong bij Ed. Toen werd het heel stil. Het kan zijn dat het kwam door het dode tij of de temperatuur van het water maar de aanbeten waren heel schaars. Natuurlijk hier en daar een visje maar vlot ging het niet. Hier en daar werden andere onderlijnen geprobeerd en/of kleinere haakjes. Het werd er niet beter op. Onder protest werd er toch verkast maar niet naar de plek waar we heen wilden. Het duurde hier lang voordat het wat beter begon te lopen. Toch waren er kort na het middaguur nog steeds 6 mensen die geen beetje hadden gezien. Dit, terwijl Jac al redelijk wat botten had gemept. Wel diverse soorten kleine visjes: zeebaarsje, puitaal, spierinkje en zowaar tegen het einde van de dag een fint (een haringachtige vis).

 

Uiteindelijk bleven er drie man zonder vis. De resultaten waren bedroevend, visjes tussen de 18cm en 36cm met als enige uitschieter een half blinde gul van 52cm. Roger was spekkoper vandaag en voert natuurlijk alle ranglijsten aan. Over drie weken proberen we het nog eens. Slechter kan bijna niet.

 

Tot zaterdag 17 oktober.

René

 

 

 

17 oktober 2009

Tweede reserve visdag

 

Volgens de ANWB was er vandaag kans op wat regen en een matige wind. Een ding was zeker: op weg naar Hansweerd was het droog. Groot was de verrassing dat we onze eigen schipper Jaap weer terugzagen. En nog groter was de verrassing dat ook Fran en Flap de hond er deze keer weer bij waren. Lekker, dat familie gevoel weer helemaal terug. En nu gezond blijven jongens!!!

 

Nadat iedereen zijn plekje gevonden had op de boot voeren we uit. Terwijl de ene helft zijn hengels al gereed maakte, dook de rest onderdeks voor een lekkere bak koffie. Gereed zaten daar ook al J.J. met het potje voor de grootste vis van de dag, Jac met zijn lotto formulieren en Christian en Marcel met het aas. Al met al een drukte van jewelste.

 

Gezien het getijde van vandaag koos Jaap ervoor om direct te verplaatsen naar boei 38. Het tij was bijna aan het keren en dus was de stroom er zo goed als uit. Daarom snel de lijnen uitgeworpen en met spanning uitzien naar de eerste aanbeet. Bingo riep Christian en zowaar kwam daar de eerste wijting binnen. Dat begon goed. Kort daarop een flinke aanbeet bij Christ waarbij redelijk zwaar moest worden getakeld. Een meer dan behoorlijke gul van 67 cm. Niet lang daarna wist Ben eveneens een 60-er te scoren uit waarschijnlijk hetzelfde schooltje gullen. Dat zag er niet slecht uit.

 

Toch was het zeer zeker in de ochtend uren niet overal op de boot zo goed. Op het achterschip duidelijk wat meer vangst dan voor op de boot met een goede uitzondering bij de voorzitter. Hij ving met de regelmaat van een klok zijn wijtingen. Maar bij de rest om hem heen bleef het behoorlijk stil. Wat later op de ochtend vingen ook Jac en Bart kort achter elkaar een hele mooie gul. In de middaguren ook bij Yannick en Christian dikke 50-ers. Al met al 23 gullen vandaag, mooie bot, wijting en tong. Toch nog 4 man zonder vis waarvan er zelfs 2 die ook 3 weken geleden niets hebben gevangen.

 

Ondanks ferme pogingen van Roger om aan kop te blijven van de klassementen, lukte hem dat niet. Hij moest na de tweede reservevissendag 3cm vis toegeven aan Christ en 2 cm aan Ben. In het koppelklassement namen Christian en Ben de fakkel over van Ed en Roger. In het puntenklassement moet Roger nu de leiding delen met grootverdiener Christ. Die natuurlijk de pot voor de grootste vis vandaag leegroofde. Ten slotte een nieuwe grootste vis voor Christ.

 

Het eindresultaat van vandaag stukken beter dan de vorige keer. Dit, ondanks de soms sterke wind die de boot deed draaien en zwaaien en oorzaak was van de vele kunstig in elkaar gedraaide onderlijn breiwerkjes.

 

Bedankt Jaap en Fran voor jullie goede zorgen aan boord en allemaal tot zaterdag 7 november.

 

 

René

 

 

 

7 november 2009

 

Visdagen voor opbouw reservevissen; dag 3

 

 

Alweer de laatste kans om voor de komende 9 wedstrijddagen een goede reservevis neer te zetten. Sommige vissers hebben die al staan maar er zijn er ook nog een aantal die er echt nog niets van hebben gebakken. Zelfs geen vis!

 

Op weg naar Hansweert leek het er eigenlijk prima uit te zien, geen spatje regen onderweg maar zelfs in Breda stond toch ook een stevige wind. Dat bleek natuurlijk ook zo te zijn bij de sluizen van Hansweert en volgens Fran kon het “buiten”nog wel eens erger zijn. Flap vond het ook weer leuk dat we er waren want toen we naar beneden gingen kreeg hij even de gekke 5 minuten. Christian had vanmorgen nog wat last van een zware avond. Reden waarom Roger en Henk een half uur in de kou moesten wachten.

 

Al met al toch nog snel richting “steenhoop” die er overigens al een tijd niet meer ligt. In ons kielzog de “Ondernemer” die na een moeilijke draai ons achterschip bijna kon kussen. Hoewel donkere wolken zich samenpakten was het nog steeds droog toen de hengels werden uitgeworpen. Het eerste visje, een wijting, was voor Cor Bakkeren. Cor had dan ook niet zo’n last van de behoorlijk sterke stroming. Een stroming die eigenlijk het vissen aan de zijkanten van de boot met twee hengels onmogelijk maakte. Maar ja, alles went en na  een paar keer één rechts en één averechts, wisten we zelfs de lijnen geordend uit te gooien.

 

Op het achterdek was het wederom goudhaantje Christ die een mooie gul uit het water trok. Ze zaten er dan toch weer. Daarnaast werden op de gehele boot heel mooie wijtingen gevangen. Quillermo, die de vorige visdag had gemist, was deze keer messcherp en liet zien dat hij niet voor niets de regerende kampioen is. Een gul van 65cm. Kort daarna Yannick met een gul van 62cm. Zulke en zoveel kanjers hebben we niet zo vaak gezien. Patrick en Ed scoorden ook mooie exemplaren van meer dan 50cm. Maar klap op de vuurpijl was de gul die Henk er vandaag uitsleepte:79cm. Tussen de gullen door stevige regenbuien maar daar trokken zich de meesten niets van aan. Tenslotte werd er echte grote gul gevangen. Christian ving er twee van 61cm vrij kort achter elkaar, Willem en Yannick verloren beiden prachtige vissen. Het kon bijna niet op.

 

Natuurlijk het een en ander gevolgen voor de klassementen. Door zijn mooie vis vandaag bleef Christ aan de leiding in centimeters vis gevangen tijdens de reservedagen. Jac en Yannick zitten hem op de hielen. En aangezien zijn vis hem 2 extra punten bracht, werd Christ ook het leiderschap in het puntenklassement in de schoot geworpen. De leiding in het koppelkampioenschap bleef bij Ben en Christian die evenwel de hete adem van Henk en Bart in de nek voelen.

 

Hoewel een natte dag met een nat pak, is voor de meesten de dag productief verlopen. Mooie gul en wijting, een scharretje, een botje, een puitaal en een lom is niet niks.

 

De crew, Jaap, Fran en Marcel, ook weer bedankt voor de veilige reis en de gezelligheid. Tot de volgende visdag die ook wel de eerste wedstrijddag heet. Tot 28 november, zelfde tijd, zelfde boot en zelfde Westerschelde.

 

Groetjes, René

 

 

 

 

28 november 2009

 

Eerste wedstrijddag

 

 

De dag vóór het vissen besteed ik niet alleen aan het gereed maken van mijn visgerij. Ik zoek ook nog op internet naar het ANWB fietsweerbericht voor zaterdag in Zeeland. Daarnaast bezoek ik nog even de site over het getij van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Volgens de ANWB gaan we wederom zeiknat worden en volgens het Min. van V&W hebben we na het doodtij van de 26ste toch nog een waterverplaatsing van 375 cm. Dat ter info.

 

Tot mijn verbazing was het droog toen Theo en ik in Breda vertrokken maar dat werd anders na Bergen op Zoom. Bij aankomst in Hansweert plensde het en stond er ook een verkleumende wind. Willem en Peter hielden zich, in afwachting van de boot, schuil achter een elektriciteitshuisje. Eerlijk gezegd hadden ze wel een beetje gelijk en samen verklaarden we de mannen die in regen en wind op de steiger naast de sluis stonden voor gek. Nadat we de rood/groene lichten van de boot zagen verschijnen zijn we vervolgens snel naar de boot gelopen om de warmte van de kajuit op te zoeken.

 

Niet iedereen was er vanmorgen, Bart, Ben en Piet hadden de gordijnen voor de slaapkamerramen even opengetrokken en besloten dat de rit vanuit Den Bosch te gek voor woorden was. Zij bleven achter de gebreide broek liggen. Sjef had zich verslapen en dus te laat en natuurlijk kreeg zijn vrouw de schuld. Na vertraging van een half uur eindelijk weg bij de sluis richting 53A. Eerste visje voor Christiaan die een “botervisje” ving. Heel knap dat je de aanstoot van een 10cm lang visje kon zien met een boot die als een notendop tussen de schuimende golven lag. Al snel bleek dat het een wijting dagje zou worden.

 

Vanwege de onrustige ligging verkoos de schipper ervoor om de boot in wat rustiger water te leggen. Ook hier wijting maar ook zelfs een scharretje. Rond het middaguur weer terug naar de 53A die nu beter bleef liggen. Patrick en Ed, toch kwaliteitsvissers, hadden om 14.00 uur nog geen stootje gezien. Anderen zaten al tegen de 10 visjes maar het gros van de vissers had nauwelijks een maaltje bij elkaar. Dat bracht Quillermo overigens licht in de problemen. Hij moest voor 12 gasten ’s avonds wijting hebben en daar kwam hij op dat moment nog lang niet aan. Een uurtje later kwam de stroom er weer in en kwam de vis zich weer melden. Ook Patrick haalde zijn schade in maar Ed bleef vandaag met lege handen. Nee, het was niet geweldig vandaag. Geen gul, wel aardig wat schar en een enkele mooie bot.

 

Na de eerste wedstrijddag werd door iedereen behalve Peter de reservevissen aangesproken. In het cm-klassement  nam Henk fier de leiding met zijn gul van de vorige keer. Gevolgd door Christ en Quillermo. In het puntenklassement nam de oud kampioen, Quillermo, resoluut de leiding met een gedeelde grootste vis van vandaag. Hij wordt met zijn 13,5 punten op de voet gevolgd door Christiaan (punten gedeeld met Q vandaag) met 13 punten en Roger met 12,5 punten. In het koppelkampioenschap blijven Christiaan en Ben aan de leiding.

 

Overigens werden we inderdaad ’s morgens zeiknat maar het werd in de namiddag wat droger. Dit voornamelijk door de sterke drogende wind die zelfs de verankerde boot wist te verplaatsen. Tot 19 december maar weer met wat beter weer.

 

 

Groetjes, René

 

 

 

9 januari 2010

 

Tweede wedstrijddag

 

 

Nadat we op 19 december een mooie visdag moesten missen vanwege familieomstandigheden van de schipper, dreigde ook deze week de visbeurt in de erwtensoep te vallen. Dit vooral door gebrekkige nieuwsuitzendingen van onze publieke omroep. Ja, windkracht 7 is stevig maar onze schipper vaart zomer en winter met zo’n windkracht wel uit. Contract is contract. En ja, bij lichte vorst speelt de factor wind een grote rol maar een behoorlijk vispak geeft daartegen een prima bescherming. Wegen slecht? In de ochtenduren prima wegen en natuurlijk ook het laatste stukje naar de sluis waar Verkeer en Waterstaat gezien de sluizen zorgt voor zichzelf. We hadden ons ook zo goed mogelijk ingedekt voor de terugtocht. Contact met thuis om te horen hoe de situatie in Breda zich ontwikkelde zodat we, indien nodig, de wedstrijd vroeger zouden kunnen afbreken.

 

Met 14 man voeren we de Westerschelde op naar onze eerste stek. Het achterdek bezet met 8 man die achter de kajuit een behoorlijke dekking tegen de wind konden zoeken. Op het voorschip de rest met een zee van ruimte maar wel vol in de wind. De maximale waterstand zou, met doodtij, vandaag om 09.36 worden bereikt en dus was het zaak om nog even van de stroom te profiteren. Om een uur of negen takelde Jac tot zijn grote verrassing een mooie platvis aan boord. Als begin niet slecht zo’n bot van 29cm. Rond half tien verscheen een waterig zonnetje in de lucht en zowaar was er ook wat wazige blauwe lucht. Jaap besloot de boot te verleggen naar de Schaar van Ossenisse zodat we klaar zouden zijn voor het afnemende water.

 

De schuimkoppen voorspelden niet veel goeds en het was door de wind heel moeilijk om de onderlijnen op de bodem te houden. De viszoeker gaf wel aan dat er veel vis zat maar die bevonden zich vooral wat hoger in het water. Een antwoord daarop hadden we niet. Het zonnetje werd wat sterker en Quillermo, die dekking had gezocht tegen de ankerkettingmotor, doezelde zowaar een beetje weg. Kort voor 12 uur besloot Jaap het schip nogmaals te verplaatsen. De steenhoop had ons eigenlijk nog nooit in de steek gelaten dus maar proberen. Het zat niet mee en tegen 13.00 uur besloten we de wedstrijd om 13.30 af te blazen. Gezien de mogelijke komst van sneeuw was dat niet onverstandig. Dus nog even de haken vol met vette pieren. Terwijl Quillermo de eerste hengel gereed had, begon hij de tweede in te halen en daarbij voelde hij een stevige rukkende weerstand. En jawel, een mooie gul voor het Gouden Haantje.

 

Dankzij maar ook ondanks de 2 gevangen vissen vandaag stevige veranderingen in de klassementen. In het cm-klassement viel Henk terug naar plaats 5. Hij moet Christ, Yannick, Christiaan en Quillermo nu voor laten gaan. In het puntenklassement verstevigde Quillermo zijn positie en installeerde Jac zich op plaats 2. In het koppelklassement gingen Quillermo en Theo van de 8ste naar de 2e plaats en Jac en Marcel naar plaats 3.

 

Ondanks de teleurstellende resultaten (die er wel vaker zijn dit jaar), toch weer fijn samen geweest en wat sociaal geouwehoerd. Dat voelt na de feestdagen zeker zo goed.

 

 

Groetjes, René en tot 30 januari.

 

 

 

30 januari 2010

 

Derde wedstrijddag

 

 

Het is onvoorstelbaar maar de eerste maand van het jaar zit er al weer bijna op. Ik heb wel eens het idee dat hoe ouder je bent, hoe sneller de tijd aan je voorbij trekt. Het schijnt dat daar een reden voor is. Je hebt alles niet 1 of 2 keer meegemaakt maar meerdere keren. Je staat er dus samen mèt vadertje tijd niet meer bij stil. Is dat ook zo met vissen vraag je je dan af. Nou, met het vissen op zichzelf wellicht wel, dat heb ik ondertussen redelijk wat keertjes meegemaakt. Als ik achterom kijk ben ik toch al weer aan mijn elfde seizoen bezig; snel gegaan. Maar kampioen worden, dat lijkt nog steeds de dag van gisteren terwijl dat ook al weer 4 jaar geleden was. Dit jaar gaat het weer mijn neus voorbij: ongemotiveerd?, onkundig?, ongelukkig?, er zijn veel betere vissers? Laten we het maar op het laatste houden. We hebben nu eenmaal klasbakken aan boord!

 

Met Theo voorzichtig op weg naar Hansweert. Er valt met buien sneeuw de hele weg door. Aangekomen is het windje niet te sterk maar omdat het vandaag volle maan is, wel een begin van springvloed. Helaas hebben de mannen uit Den Bosch e.o. (behalve Jan R.) en de mannen uit Oosterhout de rit vanwege het slechte weer moeten cancellen.

 

Nadat we, met de overgebleven 17 man, de waterverkeerstoren achter ons lieten en het anker bij de 38 hadden laten vallen bleef er nog ruim anderhalf uur over voordat het eb was. Dus even meepikken die rustige tijd.

Een van de kanjers tijdens zo’n wisseling van getij is Henk. Die heeft in het verleden al menig grote vis weten te verschalken terwijl er weinig of geen stroom in het water zat. Het moet ervaring zijn of laten we het kennis van zaken noemen. Immers, de stroom moet er normaal toch eerst inkomen voordat de vis toehapt?

 

Het eerste visje werd echter verschalkt door Christiaan. Een aardig platvisje van 26cm. Vervolgens leek het wel de vorige visdag. Nada! Niks geen beetjes …… totdat Quillermo de warme kantine opzocht en Theo een ferme beet zag op de hengel van Quillermo. Niet alleen omdat ze een koppel zijn maar Theo haalde voor Quillermo een gulletje van 44cm uit het steenkoude water. Er zouden er meer volgen maar vooral aan stuurboord. Zo ving Wil een mini gulletje net zoals Quillermo, Theo en Sjef. Ook Christ deed wanhopige pogingen om beter te presteren. Bij een van zijn wilde uitwerptechnieken verwondde hij zelfs Jan de B. in het gezicht. Daarnaast vingen Jan de B en Yannick nog een platte. Echter, wederom een povere vangst met 9 man niets!

 

De grootste klassementwijziging vond plaats in het koppelklassement. Doordat zowel Theo en Quillermo vis wisten te vangen namen ze ruimschoots de kop over van Christiaan en Ben. In het puntenklassement heeft Quillermo nu al bijna evenveel punten als vorig jaar toen hij kampioen werd. Wie kan deze supervisser nog afhouden van het kampioenschap dit seizoen. Ik in iedergeval niet. Wil je de naam Quillermo in het vervolg minder in dit verslag zien, dan zullen jullie allemaal beter moeten gaan vissen.

 

Nog even een mededeling: op 6 maart is er een extra wedstrijddag i.v.m. het uitvallen van de wedstrijddag van 19 december 2009. Zie ook het visschema.

 

 

Groetjes, René en tot 20 februari.

 

 

 

20 februari 2010

 

Vierde wedstrijddag

 

 

Wel eens gehoord van de heilige Mamertus, Pancratius, Servatius en Bonifatius? Nee? Dat zijn de IJsheiligen en de naamdagen van deze heren vormen in mei een periode die wordt gezien als de grens tussen het weer met mogelijke nachtvorst en zomers weer.

Laten we niet hopen dat het weer tot mei blijft zoals het nu is want dan blijft er van de vis in de Westerschelde alleen nog maar de graat te vangen.

 

Onze voorzitter moest vandaag met grote tegenzin afzeggen. Hij is geveld door een stevige griep waardoor Theo en ik niet alleen in de auto zaten. We hadden namelijk gezelschap van een kapitaaltje aan pieren. Ook Wil, Marcel en Leo konden vandaag helaas niet aanwezig zijn dus vertrok de boot vandaag uit een guur en koud Hansweert met de overige 19 leden. Het gesprek natuurlijk over de slechte vangsten van de laatste twee visdagen en zeer zeker niet al te optimistische geluiden over de afloop van vandaag. Het water was tenslotte nog steeds te koud om de vissen tot jagen te bewegen.

 

Na aankomst in de buurt van de “oude” steenhoop hadden we nog bijna vijf uur voordat het eb zou zijn. Dus werk aan de winkel. De eerste ondermaatse vis werd gevangen door Jac  met heel kort daarna de vangst van een gulletje door broer Sjef en natuurlijk ook door Quillermo. Ook Jan. J verschalkte er wat later een even als Theo. Eigenlijk niet slecht zo vroeg in de morgen. Maar voor de meesten was een stootje nog niet weggelegd. Jan J. ving zijn tweede gulletje, 30cm, klein maar wel de grootste tot dan toe. En dan vangt Quillermo een mooie maatse gul van 49 cm die later bij de meting toch iets gekrompen bleek. Maar, 48cm is ook voor deze omstandigheden mooi. Ook Sjef ving nog een tweede, een platvisje. Een groter exemplaar zowaar voor Christ. Ook Ben in de kop van de boot kon zijn geluk niet op. Maar toen was het echt op.

 

Resultaat wederom bedroevend. Weliswaar 11 visjes totaal maar bij maar 8 leden. Dus wederom 11 man zonder vis. Was er dan niets aardigs vandaag? Jawel, Cor kon zijn geluk niet op na drie visdagen zonder vangst. Bij het uitgooien haakte hij een foudraal met hengel die pardoes over boord gingen. Gelukkig bleef het aan de haak vast zitten zodat hij in ieder geval iets waardevols scoorde.

 

Wederom goede zaken vandaag voor Quillermo, die zijn onderlijnen had verfraaid met een lampje en een voerkorfje. Hij neemt nu ook de eerste plaats voor het kampioenschap over. Samen met Theo vergroot hij hun eerste plaats in het koppelkampioenschap. En leidt hij nu al met meer dan 40 punten het puntenklassement. Natuurlijk maakte ook Jan J. een mooie sprong in het puntenklassement. Verder weinig wijzigingen.

 

Fran en Jaap brachten ons weer veilig de haven van Hansweert binnen terwijl hond Flap zich bezig hield met de meute. Bedankt allemaal, “nice talking to you”.

 

 

 Groetjes van René en tot betere tijden te beginnen op 6 maart.

 

 

 

6 maart 2010

 

Vijfde wedstrijddag

 

 

Driemaal is scheepsrecht zegt men wel ofwel wat in twee keer niet lukt gaat de derde keer  vast goed. In Friesland ging men met dit recht vroeger in het kader van belastingen zelfs verder, men zei: “trye skippers-rjucht en ien for de feint”. Als tabak werd ingevoerd was 3 pond voor de schipper vrij en 1 pond voor de knecht (3 plus 1). Als ik de visvangsten van de afgelopen 3 keer zie zouden volgens het Friesche Recht Cor, Patrick en ik als knechten de vierde keer recht hebben op een visje. In de 21-ste eeuw kennen we alleen nog dat het de derde keer goed gaat. Dat is dan vandaag ook een visje voor Henk en Roger. Dat noem ik nu positief denken terwijl ik met Theo aan een weer zo ongewisse visdag begin.

 

Onze voorzitter moest ook vandaag weer met grote tegenzin afzeggen. De griep is over maar hij heeft tijdens het tillen van iets “zwaars” zijn linker schouder zodanig geblesseerd dat zijn arm er voor Piet Snot bij hangt. Ook missen we vandaag: Leo, Marcel, Peter, Willem en Jan R. Buiten reten koud met een snijdende wind maar binnen lekker behaaglijk warm met de geur van verse tosti’s.

 

Om half zeven was het hoog water geweest en dus zocht Jaap voor ons de groene kant op bij boei 41. Nadat de plaat voor ons zou gaan leeg stromen zouden we oversteken naar de rode kant waar we al menig visje hebben kunnen verschalken. Hoewel er ruim rond de rand van de boot kon worden gevist zochten de meesten de achterplecht op om wat bescherming te hebben tegen de wind. Het was bewolkt maar er was voldoende blauwe lucht te zien wat een voorbode was voor ook een behoorlijke hoeveelheid zon.

 

Het eerste visje, een bot, viel Quillermo ten deel. Wie anders zou je al bijna gaan zeggen. Ook Patrick en Wil kregen vervolgens het geluk dat een gulletje in wording gehaakt kon worden. Ook Sjef lijkt dit jaar zeer betrouwbaar. Niet een groot visje maar in ieder geval een vangst. Q. bleef ondertussen met zijn flikkerlichtje op regelmatige tijden, met een stevige grijns op zijn gezicht, een gulletje scoren. Na het verkassen ving hij er zelfs een van 40cm. Hij zou tot 5 vissen komen vandaag, bijna de helft van wat de andere 16 samen zouden vangen. Ook Chist ging vandaag niet met lege handen naar huis evenals ikke als was dat wel de kleinste uit de klas vandaag. Maar de beste vangst van vandaag kwam, in het laatste uur van de wedstrijddag, terecht bij Yannick. Met gebruik van een pikhaak, uit voorzorg, en een stralend gezicht haalde hij een gul van 56cm uit het koude water van de Westerschelde.

 

Daarmee goede zaken voor Yannick die Kjoe (Q) tot op 10 cm naderde in het CM-klassement en tevens goede zaken deed in het punten- en koppelklassement. Christ nestelde zich op de tweede plaats in het puntenklassement achter een praktisch niet meer in te halen Q. Natuurlijk blijven Quillermo en Theo met een voorsprong van bijna 1 meter eerste in het koppelklassement. Het verhaaltje in de eerste alinea kwam maar deels uit. Patrick en René kregen inderdaad volgens het Friesche recht hun visje in de vierde keer. Henk en Roger moeten dat dan maar de volgende keer doen.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 13 maart.

 

 

 

13 maart 2010

 

Zesde wedstrijddag

 

 

Ondanks de niet zo positieve weersberichten was het redelijk droog toen ik Theo ging ophalen. Een beetje motregen zo af en toe maar niets ernstigs. Theo merkte onmiddellijk op dat ik geen aas in de auto had. Dus moest Christiaan weer aanwezig zijn wat correct was. Christiaan had een cortisone injectie in de schouder gekregen en was weer bijna de oude. Theo was heel scherp vanmorgen en merkte bij Bergen op Zoom twee strontwagens voor ons. Zeeland wordt bemest was zijn droge opmerking. Ik dacht meteen aan iets anders, aan 17 jan 2009 toen ik na het trappen in een hoopje, achtergelaten door Flap, zo gelukkig was dat Yannick voor mij een mooie gul uit het water haalde.

 

In Hansweert was bijna iedereen al aanwezig. Leo en Marcel hadden weer een vrije dag genomen en alleen Willem en Peter waren nog onderweg. Terwijl Christiaan geduldig iedereen zijn plek wees werden de hengels snel opgetuigd. Vervolgens naar Fran die de koffie bruin had en al druk was met tosti’s en wat sterkers in te kleine glaasjes. Ondertussen dieselde Jaap met de boot tegen de stroom in naar KPN paal nabij de steenhoop.

 

Lopende langs de opgetuigde hengels viel het me op dat men hier en daar het voorbeeld van Quillermo ging volgen. Henk had ook een voerkorfje en aan elke hengel een breeklichtje. Ook Chistiaan had een flikkerlampje geïnstalleerd. De eerste vis, een wijting, was vandaag voor Cor! Na 4 keer op rij een nul score had hij eindelijk weer een visje. Je kon de zware last van zijn rug af horen vallen. Vrijwel onmiddellijk kreeg ook Jan R. bezoek van een eerstejaars gulletje. Daarna werd het even stil want de boot ging zich voor een nieuw tij langzaam 180 graden draaien.

 

Nadat de stroom er weer wat in kwam bemerkten we aan het enthousiaste geroep hier en daar dat er toch wat meer visjes werden gevangen dan de afgelopen keren. De vis was niet groot maar toch hier en daar ook wat dertigers. Vanaf elf uur werd de stroom gemeen hard. Dus zwaarder lood maar ook scherper uptide gooien omdat anders het lood massaal naar achter verdween. Met die stroom gebeurde er iets waar we eigenlijk al weken op hadden gewacht. De vis werd meer actief en er werd dus ook meer dan de vorige keren gevangen. Christiaan verspeelde een heel mooie grote gul maar ving kort erna toch weer een 40-er. Ondergetekende verschalkte een mooi exemplaar van 52 cm (een strontwagen brengt dus ook geluk). Christiaan vervolgens een 50-er. Zoveel vis hadden we al lange tijd niet meer gezien. Jammer was dat Bart en Peter niet konden scoren. Ook was jammer dat Yannick een gul van 50cm te laat aan boord bracht. Q zag Yannick  op dat moment toch wel dicht bijkomen.

 

Wat leverde de dag uiteindelijk op? In het CM-klassement bleef Yannick 2e en ruilden Christ en Chistiaan van plaats. In het puntenklassement gaat Christiaan van de 5e  naar 2e plaats. Quillermo blijft solide op de eerste plaats. In het koppelklassement wordt het gevecht om de tweede plaats hevig. Yannick en René staan nu op de 2e plaats maar voelen de hete adem van de koppels Christiaan/Ben en Sjef/Wil in de nek. Ook hier nog steeds een ruime voorsprong voor Quillermo en Theo. Vanaf nu wordt elke visdag een feestdag, veel vis en dus veel lol en gezond lachen!

 

Tot zaterdag 3 april met nieuwe kansen en nieuwe winnaars. Groetjes René.

 

 

 

3 april 2010

 

Zevende wedstrijddag

 

 

Het wordt een beetje saai maar dit seizoen heeft echt iemand de pik op ons. Elke keer weer is er dat stelletje weerlui dat persé niet wil dat we een aangename visdag beleven. Al vroeg in de week beginnen ze te voorspellen dat het koud wordt en dat het gaat regenen. En dus weg motivatie onder de leden van de visclub. En dan die vangstberichten: er is geen staart te vangen. Je ziet het aan die smoeltjes ’s morgens vroeg op het parkeer terrein. Bleek rond de neus, niet uitgeslapen van de spanning en met de staart tussen de benen de trap af naar de steiger. Gelukkig was het zonnetje in huis vandaag wel aanwezig: Christine de Kombuis-Queen die de niet 100% gezonde Fran de broodnodige rust gunde.

 

Christiaan wilde vandaag wel eens een gulletje vangen, zo zei hij tegen Jaap. Dus Jaap, niet de beroerdste, zetten vlot vaart richting boei 41 bij de Schaar van Ossenisse. Prima plaats met afgaand water en gezien het tijdstip waarop het eb zou zijn de visplaats voor de gehele dag. Beneden het dek weer een drukte van jewelste: Cor bezig met het potje voor de grootste vis van de dag, Jac met de lotto en Christian met Christ bezig met het innen van geld en uitdelen van het aas. De rest aan de koffie en maar kletsen alsof men elkaar een jaar niet had gezien.

 

Nadat de boot verankerd was en steady zijn neus in de wind had gelegd verdwenen de onderlijnen uptide het water in. Vrij snel de eerste vis, een prachtige gul verschalkt door Willem van Wanrooy, wat is hij toch goed hè? Ze zaten er dus nog. Kort daarna ikke met een bot van een grootte die ik nooit heb kunnen vangen. Achterop het schip ging de bel van J.J. ook een aantal keren, ondermeer door platvis bij Ed en een tong bij Jan R. Het ging niet erg vlot maar terwijl de uren verstreken kregen de meeste vissers toch de schele ogen van een platvis te zien of ontdekten ze het sikje van een heel jong gulletje. Na het keren van het tij kwam de stuurboord kant wat dichter bij het diepere water en werd er daar wat meer gevangen. Hoewel een aantal mannen in totaal 5 tot 6 mooie vissen vingen, waren er ook 3 man die vandaag niets vingen. C’est la Vie. Peter Bol bekommerde zich vandaag over twee platvissen in nood. Bij het naar binnen halen van zijn lijn, dregde hij een afgebroken onderlijn met lood van de bodem. Aan de onderlijn 2 platvisjes die waarschijnlijk op de bodem van de Schelde een verschrikkelijke doodstrijd zouden hebben gehad. Een redder in nood!

 

Het CM klassement is nog steeds heel spannend. Quillermo aan de leiding met een voorsprong van 22 cm op Yannick die op zijn beurt 1 cm voorsprong heeft op Christian. In het puntenklassement is Q niet meer van de eerste plaats af te krijgen. Zijn serie beste plaatsen dit jaar lijkt bijna uniek. Tweede hier Christian en derde Yannick. In het koppelklassement blijven Q en Theo op de eerste plaats met een voorsprong van 34 cm op Yannick en René. Christian en Ben schuiven op naar de derde plaats.

 

Met een fikse onweersbui en vergezeld door een natte sneeuw- en hagelbui zette Jaap koers naar Hansweert waar hij ons veilig en onder een flauw zonnetje aan de steiger afleverde.

 

 

Zaterdag 24 april, de achtste en voorlaatste wedstrijddag maar zonder mij. Groetjes René.

 

 

 

24 april 2010

 

Achtste wedstrijddag

 

De grote afwezige vandaag en tevens een belangrijk lid van de club en mijn koppelmaat, was René Vos. René heeft me gevraagd deze voor mij moeilijke opdracht te vervullen. Moeilijk om dat René over journalistieke talenten beschikt en hij reeds heel wat ervaring heeft opgebouwd in de voorbije jaren bij onze club.  Komt daarbij dat het Réné zijn eerste dag afwezigheid was bij de Broekboys en jullie kunnen wel voorstellen dat het zweet van mijn lijf loopt bij deze opdracht.

 

De voorspelling van de weermannen/vrouwen bleek vandaag uit te komen. Bijna iedereen was paraat op de plaats van afspraak. Je kon ’s morgens al voelen dat het een prachtige dag ging worden, en iedereen had er weer zin in om een visje te vangen.

 

Ook hadden we er vandaag een opstapper bij die vandaag ook een topdag zou beleven.

Bij het aan boord komen werd er door Jaap in samenspraak met de voorzitter besloten om het op de botten te proberen. Geen slechte keuze zo bleek later.

 

Over de hele dag kwam er regelmatig een bot boven, de een al wat groter dan de andere. De gelukkige die als eerste een bot ving was onze opstapper. Maar al snel volgde er meerdere van deze.

De grootste bot die deze dag werd gevangen was 39 cm en werd gevangen door Q. Pellicaan (alweer). Hij bewijst hiermee nogmaals dat hij kan vissen en ervan geluk maar sprake kan zijn als men beseft dat het proberen van alles en nog wat in ieder geval de kansen op succes aanzienlijk kunnen vergroten.

 

Met deze overwinning is hij in ieder geval verzekerd van de eerste plaats in het puntenklassement en waarschijnlijk ook in de andere klassementen. Daar gaat onze hoop op een overwinningsfoto weer.

 

Over de hele dag werden er in totaal 183 vissen gevangen, voornamelijk bot en twee scharren plus een wijting die blijkbaar de weg kwijt was. Opmerkelijk was wel de vangst van een kleine zeeduivel.

 

We konden tevreden huiswaarts keren, want blijkbaar hadden we een veelvoud van de hoeveelheid vis van de andere boot gevangen. Werkelijk een dag met een gouden randje als men de andere dagen van dit visseizoen in aanmerking neemt.

 

Het klassement: In alle drie de klassementen is er aan de top vandaag niets veranderd.

 

Zo het verslag is weer geschreven, niet zo goed als onze webmaster dit altijd doet, maar we hebben ons uiterste best gedaan.

 

 

Zaterdag 15 mei, de laatste wedstrijddag. Groetjes Yannick.

 

 

 

15 mei 2010

 

Negende wedstrijddag

 

 

Op een ouderwetse kermis hoorde je het vroeger wel vaker:”nieuwe ballen, nieuwe winnaars”. Deze roep is voor onze visclub waarschijnlijk dit jaar niet van toepassing. De hegemonie van Quillermo (Q) is de laatste jaren daarvoor te groot. Theoretisch gezien hoeft Yannick vandaag maar een vis te vangen die 59 cm groter is als de reservevis van Q als deze tenminste niets vangt. Christian een van 63 cm en Chris een van 78 cm. Praktisch zal dat een hele klus worden. Zo ook in het koppelklassement. Als ik Theo nou eens vergat op te halen dan hadden Yannick en ik daar nog een kans. In het puntenklassement moet de wedstrijdleider alleen nog “kont”doen van het feit dat Q wederom puntenkampioen is met bijna het dubbel aantal punten van het vorig seizoen.

 

Om Wim Sonneveld’s (als frater Financius) woorden te gebruiken: “hoe is het gekomen”. De eerste vis van het seizoen uit een Westerschelde zo glad als een spiegeltje voor Roger, een gul van 52 cm. De tweede dag meer mensen met een grote vis: Cor, Yannick, Ben, Jac Christian en topper Christ. Q baalde enorm, hij was afwezig en kon deze dag niet scoren. De laatste reserve dag beleefde Henk zijn meest spannende dag met twee joekels waarvan de gul van 79 de mooiste was. Q was weer terug en sleurde een gul van 65 cm uit het zilte nat. Ook Christian sloot de strijd om de reservevissen met een mooie 60-er. Tijdens deze eerste drie dagen waren er al 5 vissers met een 0 score!

 

Dan begint op 28 november het echte werk, de wedstrijd. De 4e visdag een wind en regen die velen deed verkleumen van de kou. Resultaten slecht, de reserve vissen worden al aangesproken. Henk met de grootste vis leider, Q toch al weer puntenleider en Christ/Ben beste koppelaars. De 5e visdag bracht heel wat beroering de meteo voorspelde kommer en kwel over Nederland. Veertien man trotseerden het geweld en 2 daarvan vingen een vis; Q en Jac. Christ neemt de leiding over van Henk. Ook de 6e visdag sneeuwbuien. Q leert tosti’s eten in de kombuis te combineren met het (laten) vangen van mooie vissen. Negen man vangen weer niets! Q en Theo nemen het koppel over van Christian en Ben. De 7e dag wederom onder koude en gure omstandigheden gevist. Acht man hebben een visje waaronder uiteraard Q maar, met hulpmiddelen zoals een lampje en een voerkorfje. Het is nu alles Q wat de klok slaat en in elk klassement: Q – Q – Q/Theo. Ook de 8ste dag  retekoud” maar een knappe winnaar: Yannick met een gul van 56 één van de 7 gelukkigen met een visje. Het blijft: Q-Q-Q/T. Vanaf de 9 visdag (6e wedstrijddag) wordt het weer wat beter en ook de vangsten verbeteren. Er wordt wat meer geëxperimenteerd met voerkorfjes en dergelijke. De klassementen veranderen niet. De 10e dag een lekker zonnetje en een mooie gul voor Willem. Schoonzoon Peter “redt”twee platvisjes van een wrede verstikkingsdood. De voorlaatste wedstrijddag is schitterend, heel veel platvis (183) en een bekende winnaar met een bot van 39 cm.

 

Terug naar heden. Theo vanmorgen toch maar opgehaald. Hij was zo “eager” om te gaan vissen dat hij al een half uur buiten stond voordat ik zijn straatje inreed. Prima strak weertje met boven de weilanden wat mistbanken. Daarnaast heel wat mooie voorjaarsbloemen langs de kanten van de wegen. Het water zowel nabij de sluizen en ook op de Westerschelde net zo mooi glad als op de dag waarop het seizoen begon. Er stond ons een heerlijke zonnige visdag te wachten. Nu de vis nog.

 

Eerste visje vandaag voor Henk een niet te grote bot. Spoedig daarna wat van dezelfde vissoort op diverse plaatsen maar niet in dezelfde grootte als de vorige keer. En bovendien wat kleiner. Nadat eb naderde besloot Jaap naar wat dieper water te gaan maar ook hier viel het wat tegen en om 12.00 uur toch maar weer naar een nog beter plekje.

 

Nadat de stroom er wat meer inkwam meldde zich ook wat meer platvissen. Vooral Henk blijkt een ras bottenmepper te zijn. Hij kon het niet nalaten mij erop te wijzen dat ik onvoldoende reactie vertoonde op signaleringen van de platvis. Hij had gelijk, ik werd scherper en beter! Grootste aantal vissen vandaag voor Quillermo die volgens mij met haakjes 6 aan het werk was en dus alles wat vinnen had verschalkte. Ook wat vreemde vissen gesignaleerd vandaag, een knorhaantje die je niet echt vaak ziet, een wijting die de weg kwijt was en een haring die graag door Cor “gekaakt”wilde worden. Grootste vis vandaag kwam van de hand van JJdB, een ferme bot van 34 cm en dat leverde hem 9 punten op en het gokgeld wat vandaag werd beheerd door Cor.

 

 

Om 14.00 stopten we het wedstrijdvissen om wedstrijdleider Jac de seizoenbalans op te laten maken. Rond half drie vond daarna de prijsuitreiking plaats. De voorzitter opende de sessie met een “Steenbergse Smikkelbon” voor Fran en Jaap als geste voor hun goede zorgen beneden in de huiskamer en het ons opnieuw feilloos  en veilig over de Westerschelde naar de vissen loodsen. Daarna werden de kampioenen door de wedstrijdleider in het zonnetje gezet. Voor de derde keer werd, zoals verwacht, Quillermo clubkampioen, puntenkampioen en kampioen koppelklassement. Dit laatste, deze keer met Theo. De grootste vis van het seizoen werd op 7 november 2009 al gevangen door Henk, niemand kon zelfs maar in zijn schaduw staan. Deze prijs heeft Q overigens  nog nooit gewonnen. Henk al meerdere keren. Wellicht hier het verschil: Q houdt van kleine haakjes en Henk van hele grote.

 

Tot het volgende seizoen dat start met een vrije visdag op 4 september gevolgd door de eerste visdag voor de reservevissen op 25 september.

Fijne vakantie en blijf gezond, René