Verslagen Visseizoen

2011/2012

 

 

24 september 2011.

 

Eerste reservedag

 

 

Het was toch weer wat onwennig na de lange zomerstop. Hoewel ik al vroeg de wekker had gezet en me eigenlijk geen zorgen hoefde te maken over de wektijd, hadden mijn hersenen na het naar bed gaan daar een ander idee over. Dus werd ik plots wakker, greep de wekker om te constateren dat het inderdaad zaterdag was maar nog maar 00.05 uur. Als die kronkel er eenmaal inzit weet die bij mij geen ophouden dus de hele nacht “waakzaam” geslapen. Of Theo dat ook had gehad weet ik niet maar hij stond al wel buiten toen ik zijn straatje inreed.

 

Bij aankomst in Hansweert stonden de meeste mensen nog bij de auto’s en vertrokken we in colonne, afgemarcheerd door Christiaan, naar de boot. Nog even Patrick in de gaten gehouden want die presteerde het drie weken geleden op een ongebruikelijke manier de onderkant van de pier te controleren. De boot  kwam net naar de pier toe varen en het leek de boot van Sinterklaas wel want zowel Jan als Cor “wuifden ons toe”. Aardige jongens zijn dat  maar of ze even goed vissen kunnen? We zullen het zien.

 

Start vandaag bij de Brouwersplaat waar het eerste visje, een klein platvisje, werd gevangen door het nieuwe lid Henk van Houdt.  Na een tijdje werd wel duidelijk waarom dat eerste visje zo klein was: alles wat gevangen werd was klein! Dat veranderde niet na de verkassing. Toch werd er verspreid over de boot hier en daar aardig gevangen. Duidelijk overheersend zagen we de felle aanbeten van schoolbaarsjes maar ook botjes en zelfs een scholletje. Het meest bijzondere ving Sjef; een visje met wat geel in de staart. Na wat zoekwerk kwam de schipper er achter dat het een kleine Pieterman was, een visje om niet met de blote hand van de haak te halen. Dat werd dan ook met werkhandschoenen gedaan.

 

Om drie uur ging de laatste fluit en kon de balans van de dag worden opgemaakt. Omdat we de eerste drie dagen vissen voor de reservevissen is er geen echt klassement maar we vechten er wel voor en het wordt ook opgetekend. De grootste vis van de dag, een bot van 31 cm, werd gevangen door de man die ook het eerste visje ving van het nieuwe seizoen. Henk v. Houdt en dat werd op de gevoelige plaat vast gelegd. Tweede en derde Patrick v Drom en het tweede nieuwe lid Willem v.d. Linden met een bot van 29 cm. De nieuwe leden laten meteen al zien dat rekening met ze gehouden moet worden. Natuurlijk gingen ook de meeste punten naar Henk v Houdt en tenslotte ging het koppel Quillermo en Yannick “fier” aan de leiding.

 

Helaas wisten 5 man, waaronder voorgenoemde Jan en Cor, geen visje te verschalken. Het kan ook niet altijd Sinterklaas zijn.

 

Beneden werd meteen door Quillermo de nieuwe software van de website getest en na invulling van de cijfertjes konden we de resultaten in de klassementen direct op internet zien.

 

 

Christina en Jaap, bedankt voor de verzorging aan boord en het veilig thuisbrengen bij de sluis.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 15 oktober.

 

 

15 oktober 2011

 

Tweede reservedag

 

 

Na het debacle van de eerste visdag toch maar eens vooraf teruggekeken naar de start van het vorige seizoen. De eerste dag visjes van laag in de 20 tot 36 cm met een uitschieter bij Ben van 50 cm. De gul was er dus al direct. Twee man geen vis.

De tweede visdag toen beduidend slechter: visjes tussen 20 en 30 cm, één uitschieter van Peter met een gul van 65cm maar 7 man niets! In de visdagen die volgden ging het pas beter. Ben ik echt optimistisch voor de dag van vandaag? Nou nee. Van belang is in ieder geval het scoren van een visje en dan het liefst de grootste en boven de 60 van het type gul. Daar gaan we voor.

 

Het was nog lekker donker maar onderweg zag ik al dat er een heel mooie lucht was die al een beetje werd verlicht door de opkomende zon. Het beloofde dus een prachtige dag te worden. Temperatuur: heerlijk, drie/vier graden en de Westerschelde bij de sluis heel rustig en stil. Het was al vroeg hoog water geweest en we hadden nog een behoorlijke tijd te gaan totdat het laag water zou zijn. De stroming naar verwachting stevig met een piek tussen 09:00 en 10:00 uur waarbij de Schelde zich met een meter water zou vullen. Totaal hoogte verschil 472 cm. Met die wetenschap stoomden we op naar de 43.

 

Grootste verassing vandaag dat we hond Flap aan boord zagen en dus zou zijn vrouwtje Fran niet ver weg zijn. En inderdaad Fran verving vandaag Christina en dat betekent weer ouderwetse erwtensoep en heerlijke gehaktballen. Want daarin is Fran nog steeds “master chef”.

 

Het eerste visje werd gevangen door Cor die daarmee zijn nul van de eerste dag op goede wijze wegwerkte. En of het zo moest zijn, deed Peter dat toen ook maar.  Vangst: wijting! Ja ze waren er weer die felle bijtertjes maar nog wel heel klein. Christiaan een steenbolkje met kort daarna Christ met de eerste gul van het jaar (47cm). Daarna weer Christiaan gevolg door Henk van H. met beiden een gul. Tegen 11:15 uur werden alleen nog lege haken gescoord en verkasten we naar de rode kant. Ook hier werden gullen gevangen met name ook door Willemv.d. Linden. Christiaan wist als enige zelfs twee maatse zeebaarzen kort na elkaar te vangen. Verder aardige platsvissen en ook wat grotere wijtingen. Al met al eigenlijk best een goede dag,  zeker als je ziet wat mijn verwachtingen waren. De grootste vis (63) werd vandaag gevangen door Bart. Alleen telde die vis niet mee voor het klassement omdat de vis te laat aan boord werd gehesen. Jammer.

 

De standen: Henk van Houdt verdedigde met verve zijn leiderschap hij heeft tot nu toe de meeste cm’s gevangen. Ook blijft hij de onbetwiste leider in het puntenklassement. Ook Yannick en Quillermo blijven door hun vangsten het koppelklassement aanvoeren. Door zijn prachtige gul van vandaag werd Christ de leider in het klassement-grootste vis met zijn gul van 47.

 

Fran en Jaap het was weer gezellig, jullie samen  met Flap aan boord. En, willen de mensen die de snoepdoos van Jaap vandaag leegroofden, de volgende keer voor aanvulling zorgen!!!

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 5 november.

 

 

 

5 november 2011

 

Derde reservedag

 

 

In de wetenschap dat de grootste vissen meestal worden gevangen in het begin van het seizoen, wordt het vandaag toch wel erg spannend. Je kunt je vandaag en zeker niet volgende visdagen permitteren een grote vis te verliezen. Ik heb me suf gepiekerd wat ik moet doen om een joekel aan de haak te slaan. Ik heb alle data van de afgelopen jaren nagelopen maar kom er echt niet uit. Soms is het pure toeval en soms zelfs toe te schrijven aan meesterschap. In 2010 ving Peter een gul van 65cm, waarschijnlijk kreeg de gul het lood op zijn kop en hapte daarop agressief toe. Een jaar eerder ving Henk Bilok zelfs drie kanjers in een uur tijd en hem kennende spreek ik over meesterschap. Het gaat echt gebeuren en ik denk vandaag. Maar, we zullen wel zien.

 

 

Dank zij de wintertijd was het niet meer donker toen Theo en ik net na “zoef de haas” uit Oosterhout bij de sluizen de parkeerplaats opdraaiden. Zo te zien waren we de laatsten. Het regende een heel klein beetje maar dat zou snel ophouden. Bij de steiger aangekomen opnieuw de twee “bears” Sun en Sea, die bezig waren aan te meren aan de steiger. Fran, Jaap en Flap waren, net als vorige keer, weer aan boord. Het ziet er naar uit dat Christina de handdoek in de ring heeft gegooid.

 

Jaap had besloten vandaag in de buurt van de 40 te gaan liggen. Zo’n beetje tussen de Brouwersplaat en de Plaat van Ossenisse. Dat bleek geen slechte keuze want al snel had een van de opstappers beet, gevolgd door ondergetekende en daarop heel snel ook op andere plaatsen van de boot. Bijna allemaal wijting van het te kleine type. Gezien de redelijk hoge temperatuur van het water is dat misschien ook niet anders te verwachten. Wederom veel krab maar ja waar krab zit is ook de gul niet ver weg. Het gaat er maar om wie het eerst bij je onderlijn aast. Het tij zat niet echt mee, weinig water verplaatsing en ook de stroom is dan navenant. Voor wat betreft die stroom was het heel vreemd. Normaal gesproken liggen de sportvisboten allemaal mooi op de stroom die één richting uitgaat. Nu lagen evenwel de Sunbear en de Seabear  soms 180 graden gedraaid ten opzicht van elkaar. Ook de onderlijnen leken te doen wat ze zelf wilden. Dan liepen ze naar rechts en dan weer naar links. Wat met name aan de bakboordkant voor redelijk wat breiwerk zorgde. Na een periode van heel weinig activiteit werd de groene kant van boei 43 nog aangedaan maar echt beter werd het niet.

 

Hier en daar werd redelijk wat vis gevangen en ook weer diverse soorten: natuurlijk wijting maar ook kleine gul, bot, schar en lom. Redelijk is in dit geval tussen de 5 en 10 visjes hoewel er vissers waren die er 0, 1 of maar 2 vingen. De grootste vis vandaag (36cm) was voor JJ de B. Met grote dank aan een collega die de vis voor hem uit het ruime sop haalde.

Het klassement bleef zoals het was. Het kersverse lid Henk H blijft leider; op de voet (8cm) gevolgd door Christian en het eveneens nieuwe lid Willem L. Dezelfde Henk vergroot in het puntenklassement zijn voorsprong naar 9 punten op Christ en Jan. En in het koppel blijven Quillermo en Yannick (dank zij zijn eindspurt) aan kop op 3 cm gevolg door Henk H en Peter. Duidelijk is dat voor de echte grote exemplaren gul we nog minstens drie weken moeten wachten.

 

Groetjes van René en tot zaterdag 26 november met de eerste echte wedstrijddag.

 

 

 

26 november 2011

 

Eerste wedstrijddag.

 

 

Vandaag gaat de wedstrijd pas echt beginnen. Dat wil zeggen dat de strijd om de reserve vissen achter ons ligt en dat de stand in het cm klassement vanaf vandaag afhankelijk is van de wedstrijddagen en de resultaten behaald in de reservedagen.

 

De vooruitzichten: het moet vandaag droog blijven en we houden rekening met een matige wind tot 5 beaufort. De temperatuur bij aanvang vissen iets beneden 5 graden  oplopend in de namiddag tot een graad of 11. Gecombineerd met één dag vóór springtij waarbij 522 cm water verplaatst gaat worden. We beginnen te vissen ongeveer een uur voor eb dus redelijk rustig, daarna tot een uur of 2 in de namiddag een stevige stroom met in het laatste uur een stroom waarbij het ankerlood nauwelijks geankerd kan worden en ook het schip al zijn ankerkracht nodig heeft om het op de plaats te houden.

 

De Sun-Bear lag al aan de steiger toen de meeste vissers hun auto bij de sluis van Hansweert parkeerden. We konden dus ook vlot vertrekken en gezien de eb/vloed situatie koos Jaap de schipper voor boei 40 waar we in principe tot einde visdag zouden kunnen blijven liggen. Vandaag geen Fran aan boord maar schoondochter Erica en ook die kennen we als vissers goed. Verzorging van gasten is haar wel toevertrouwd.

 

De eerste vis was voor een opstapper, net als vorige keer overigens, maar de eerste wedstrijdvis was een platvis gevangen door de voorzitter. Het volk moet zijn plaats tenslotte kennen. De vis beet leuk,  de stroming was goed en rondom werden aanbeten gezien en aardige wijting en platvis aan boord getild. De wijting was klein maar toch ook uitschieters van over de 30 cm, vis die mooi te fileren is. Ook werden mooie heerlijke scharren gevangen van een maat die past op elke vismarkt. Aanvankelijk geen gul hoewel je aanvoelde dat die er, volgens berichten van een dag te voor, wel zat. Ze werden uiteindelijk ook gevangen door JJ 45cm, Cor en Sjef beiden 41 cm.

 

Al kort na de middag werd het schip een speelbal voor de stroming die er niet echt in kwam en de wind die fors strakker was als beloofd. Dit leidde vanaf het middenschip naar achteren tot breiwerkjes waar menige breister jaloers op zou zijn. Maar voor ons vissers een waardeloze gebeurtenis, immers, je kunt nu eenmaal niet vissen tijdens het ontwarren van je lijnen. Nogal wat mensen hielden het daarom al vroeg gezien omdat het vechten tegen de bierkaai was.

 

In het cm klassement werd de eerste plaats overgenomen door Christ vanwegen zijn 47-er tijdens de 2e reservedag. Gevolgd door 3 maal 45 cm:JJ, Christian en Henk vH. Het puntenklassement wordt nu geleid door JJ vanwege 2 keer een 1ste plaats. Gevolgd door Henk vH met evenveel punten (18). Het koppel blijft in handen van Yannick en Quillermo gevolg op 6 cm door Peter en Henk vH.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 17 december 2011.

 

 

 

17 december 2011

 

Tweede wedstrijddag.

 

 

De verwachtingen voor vandaag: het tij keert gelukkig en dat zowel letterlijk als figuurlijk. Het weer vandaag zal dik anders zijn dan de afgelopen dagen. Af en toe een buitje, wat bewolking maar ook een zonnetje. Temperatuur rond de 5 graden met een matig sterke wind uit het noordwesten. Vissen begint een uurtje nadat de vloed de Schelde heeft gevuld en om 13:30 uur is het weer eb. Er kan  een redelijke stroom staan door het 4m hoogteverschil.

 

Wat me altijd opvalt, als ik in het donker bij de sluizen aankom en vervolgens met de boot de Westerschelde opvaar, is de sfeer die er rond Hansweert en het sluizencomplex hangt. Overal bakens van licht die weerspiegelen in het water, de boten die de sluizen in- en uitgaan met hun eigen markante signaallampjes. Verder alles aarde donker totdat de eerste zonstralen boven de horizon uitkomen. Prachtig. Helaas was die zon er vanmorgen nog niet, bij het opvaren naar boei 38. De stilte werd uiteindelijk verbroken door het geratel van de ankerketting op weg naar de bodem van de Schelde. De Sun Bear kwam tot rust verplaatste zich achter de ketting , lag in de stroom en het vissen was begonnen.

 

De eerste vis, een schar,  was voor Bart en zoals zou blijken was het ook zijn laatste vis van vandaag. De tweede schar werd kort daarna door mij gevangen en ook ik had daarna mijn hengels kunnen opruimen. Dan tumult, Quillermo zoekt zich een ideaal pad om allerlei hengels heen en ook wordt er al een pikhaak gegrepen. Aktie! Geen paniek te bespeuren bij Q, hij houdt de lijn strak en als hij kan inhalen dan doet hij dat. Dan verschijnt plots een enorme vissenkop  boven het water. Wat een prachtige gul, 68 cm. Beheerst wordt het beest uit het water gehaald en in een emmer water gezet. Veel te klein die emmer maar er is niets wat past. Vervolgens is het de beurt aan Ben. Hij had zijn plek vanmorgen zeker gesteld en wist dat hij zou kunnen scoren mits hij voldoende ruimte zou hebben. Ook deze gul werd vakkundig aan boord getild, 53 cm. Dat was mooi en dat zo vroeg in de morgen. Henk B een mooie wijting evenals Yannick en hier en daar wat scharren. Ook Patrick liet van zich spreken met een gul van 50 cm. En, het zal Ed niet zijn, met Henk v H naast hem die wat moeite had überhaupt een beetje te krijgen. Ed kreeg  na een gul van 47 de smaak te pakken en ving een tweede. Vandaag dus drie soorten mensen: glunderaars met gul en een hele grote groep met redelijk tevreden gezichten: zij hadden uiteindelijk vis; schar, bot en wijting. Toch jammer dat er ook vandaag weer een visser was die, ondanks prima resultaten de laatste weken, het nu liet afweten. Ik zeg zijn naam niet maar de vrouw van de voorzitter kent hem heel goed.

 

Dan de klassementen: Q heeft zijn ware gezicht laten zien en neemt de 1ste plaats in het cm-klassement over van Christ die meteen terugvalt naar plaats 10.Ook Sjef maakte een reuzensprong vanaf  plaats 8 en staat nu op 2. Hij wordt direct gevolgd door Henk v H. In het puntenklassement katapulteert Q zich van plaats 11 naar plaats 3. Hier JJ en Henk v H nog steeds eerste met een gelijk aantal punten. In het koppelklassement winnen Yannick en Quillermo 100cm. Maar ook Patrick en Henk B doen met 82cm goede zaken. Y&Q daarom op 1, Patrick&Henk B op 2 en Peter en Henk v H op plaats 3.

 

 

Fijne dagen en een mooie jaarwisseling toegewenst van René en tot zaterdag 7 januari 2012

 

 

 

7 januari 2012

 

Derde wedstrijddag.

 

 

Na de overvloed van regen en de stormachtige wind van de afgelopen week  gaf de regenradar vanmorgen vroeg op mijn PC aan dat de buien uit Zeeland waren vertrokken. En inderdaad onderweg naar Hansweert nog wat regen  maar lekker droog bij aankomst bij de sluizen. Nog wel veel wind maar het beloofde al met al een aardige dag te worden met zelfs af en toe wat zon. Gezien de steile afdaling naar de aanlegsteiger was het eb en hadden we een volledig opkomend tij voordat de wedstrijd afgefloten zou worden.

 

Velen lieten, omdat het nog aarde donker was op de Schelde, de viskoffer voor wat hij was en doken voor een vers bakje koffie onderdeks waar Fran ook al met de soep bezig was en hond Flap nog te lui was voor een echte reactie.

 

Jaap bracht ons naar de 40, waar JJ zijn eerste scharretje scoorde en blijkbaar zat hij op een goudader want in de korts mogelijke tijd had hij er 3 in zijn emmer zitten. Niet dat anderen niets vingen maar daar ging het in ieder geval niet zo snel behalve ook bij Jac, die had om 9 uur 3 visjes wat het totaal aantal vissen op die tijd op 10 bracht. Het uur wat daar op volgde bracht een spetterende show: gul bij Quillermo en ook bij zijn buurman Roger, respectievelijk 55 en 48 cm. Wijting en nog veel meer schar. Het totaal aantal vissen nu 36, alleen in de kop van de boot nog niets voor Theo en Ed en bij Willem vd L achterop het schip. Om 11 uur was het aantal gevangen vissen opgelopen tot 67. Dat is pas leuk! Oosterhoutse Willem  liet schoonzoon Peter zien wat echt vissen is, op beide hengels een bloedstollende aanbeet en krijgt dan assistentie van Jac die hem helpt een van de vissen te landen. Resultaat: twee prachtige gullen waarvan één van 53 cm. Ook ving Q nog een tweede gul van 54 cm, iets kleiner maar wel dikker.

 

Maar als een donderslag bij heldere hemel waren de grote aantallen aanbeten verdwenen. Het ging harder waaien en het schip begon zich als een bonte vlieger achter het anker te gedragen. Boot verplaatsingen ten opzichte van de stroom van 90 graden. Hier en daar nog wel een wijting en wat schar maar ook op veel plaatsen grote moeite om de onderlijnen uit elkaar te houden. Soms verdwenen de lijnen aan bakboord onder het schip om vervolgens aan te haken bij onderlijnen aan de stuurboordkant. En dat gaat altijd goed fout. Er haakten dan ook wat mensen af die er geen heil meer in zagen om verder te vissen.

 

Had dit alles gevolgen voor het klassement? Maar natuurlijk, Quillermo verstevigde zijn 1 ste plaats in het cm klassement. Sjef en Willem vd L. blijven op 2 en 3 maar voelen de hete adem van Willem v W. in hun nek. Laatste stijgt van de 17e naar de 4e plek.

Nieuwe punten leider Q die na JJ nu ook 2 keer achter elkaar 9 punten scoort. Tweede en derde hier resp. JJ en Henk v H.

Tenslotte het koppel en hoe kan het anders: Quillermo en Yannick onbetwist aan de kop met een voorsprong van 67 cm op Peter en Henk v H. en 69 cm op Christ en Willem v W.

Welke David staat er nu op om deze Goliath te verslaan?

 

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 28 januari 2012 in hetzelfde Zeeuwse Theater.

 

 

 

28 januari 2012

 

Vierde wedstrijddag.

 

 

Aardige discussie met Theo onderweg naar de eeuwige visgronden over de te vangen vissoorten vandaag. Het eventueel ontbreken van gul en wijting kan Henk Bilok vandaag  niet wijten aan de sneeuwval. Die is er niet geweest. Als die vissoorten vandaag wel ontbreken,  zijn dan deze vissen net als de natuur de weg kwijt of voelen de vissen gewoon hun natuurlijke drang tot vermenigvuldiging. En, zijn ze daarom  ff’n weg naar dieper water waar niemand op ze let als ze aan het “rotzooien” zijn. We zullen zien.

 

Het weer lijkt niet helemaal ongunstig, het is droog, de wind valt mee en zal waarschijnlijk de boot de richting van de stroom laten volgen wat in ieder geval wat rust aan boord zal geven.  Gezien de serene rust  bij de sluizen zou het best een aardige dag kunnen worden. Snel naar de groene boei genummerd 43.

 

De vissers voorop het schip aan bakboord zijde konden de boei bijna aanraken. Dat was geen slechte plaats. Toch was het Patrick op het achterschip, ook aan bakboord, die de dans zou gaan leiden. Hij ving heel snel achter elkaar 2 vissen en om 09:00 waren dat er al 4 en er bleek ook nog eens dat de gul er nog zat. Ook Jac liet zich op het achterschip direct zien, zijn stand om 09:00 3 vissen. Op het voorschip deed ondergetekende goede zaken met 2 vissen. Tegen tien uur waren er 27 gevangen en hadden nog 3 man geen vis. Tegen 11 uur was dat alleen nog Sjef en waren 73 vissen binnengehaald waaronder mooie grote scharren, wat wijting en hele mooie gullen van rond de 50cm. Maar er werd ook vis verloren op het traject Schelde – Sun Bear. Mooie aanbeten bleken geen vis op te leveren maar krab of helemaal niets. Vis viel van de haak op het laatste traject naar het dek of prachtige gullen werden verloren door de weerstand die de gul bood in het traject op weg naar de boot. Soms werd het ook vreselijk druk en had je een maatje nodig die je ondersteunde of waarschuwde dat je nog een beet had op je andere hengel. Zo ving Peter, die weer echt op dreef was en vandaag weer beter scoorde dan zijn schoonvader, voor mij mijn grootste gul (57cm) terwijl ik aan het uitwerpen was en eigenlijk dacht dat het loos alarm was. Wie vandaag niet op dreef was, was  Goliath (Q) uit het vorige verslag. De kleintjes bleven aan zijn hengel en de grote verloor hij of hij ving ze niet. En, David was met zijn slingertje vandaag echt niet aan boord of het moet JJ zijn geweest want die deed het vandaag het beste van allemaal met een gul van 58cm. Voor de derde keer dit jaar de grootste vis: petje af. Uiteindelijk werden 151 vissen gevangen en iedereen had vis. Zo hoort het. Vangers met de meeste vis: Peter (17) en Henk v H (16).

 

De klassementen. In het cm-klassement verloor Q zijn ruime voorsprong. JJ van plaats 4 naar plaats2, nu nog maar op 26cm. In het puntenklassement verloor Q de leiding aan JJ die na 3 keer 9 punten nu ruim de leiding heeft op Q. Door afwezigheid van Yannick en het slechte resultaat van Q vandaag, blijven Y&Q nog wel aan de leiding maar de voorsprong van 67cm slonk tot 23cm. Noemenswaardig is hier dat Wil en ikke vandaag samen 2 vissen vingen die 110cm vis opbrachten en daardoor weer mee gaan doen om de topplaatsen.

 

Fran en Jaap, het was weer geweldige vandaag.

 

 

Groetjes van René en tot over 4 weken, zaterdag 25februari op de Sun-Bear, the place to be.

 

 

 

25 februari 2012

 

Vijfde wedstrijddag.

 

 

Vier weken zijn verstreken na de laatste visdag. In tussentijd hebben we een barre winterperiode gehad, die gelukkig voor ons vissers, prima op tijd is afgesloten. Vissen met sneeuw op de boot is niet echt ongevaarlijk en een dek waar je bijna met je voeten aan vast vriest is nu ook weer niet een pretje. En, meestal stelt de vangst dan ook niet veel voor omdat de vissen door het koude water gewoon traag worden en niet azen omdat dat te veel energie kost. De grote vraag vóór aanvang vissen bij boei 43 was dan ook: wordt er vandaag wel wat gevangen. Jaap was niet erg enthousiast gezien de resultaten de dag te voor, vrijdag 24 februari. Maar vandaag is gisteren niet. Prima weer zou het worden, geen regen, een stevige stroming en een gunstige tij.

 

De boei kwam ons bekend voor, daar hadden we immers 4 weken geleden ruim 150 vissen gevangen en een grandioze dag beleefd. Een van de eersten die zijn spullen klaar had en zijn eerste hengel al in het water had liggen was Quillermo. Het debacle van 4 weken terug moest en zou hij snel achter zich laten. En met die boei vlak voor zich moest dat lukken. Niet vreemd daarom dat hij al om acht uur de eerste gul aan boord liet landen. Ook ondergetekende was samen met Sjef, Willen v. W en Christian zo fortuinlijk dat “gullemans” blijkbaar agressief tijdens het eerste uur aasde. Veelal klein spul maar ook forse vissen van rond de 45cm. Tegen 10 uur hadden 11 man vis, over het algemeen gul maar ook een eenzaam platvisje en een wijtinkje. Ietwat vervelend voor de anderen maar eigenlijk was ik al klaar voor vandaag. Drie gullen van rond de 50 cm en het eerste jonge gulletje teruggezet. Maar ook JJ liet zich zien, twee vissen waarvan één 50cm. Sjef terug van een zwakkere 4e wedstrijddag ving eveneens een vis die meer dan 50cm was. Christ mocht zijn mini aquarium vullen met de kleinste vis van de dag. Maar wat doet het er toe, het visje had het naar zijn zin. Het veranderen van stek, naar de 38, leverde voor de meeste vissers niet zo heel veel op. Pas nadat de stroming bij het keren van het tij om 2 uur wat sterker werd, werd er ook achter op het schip wat meer gevangen. Uiteindelijk vingen we maar één derde van het aantal vissen de vorige keer. Maar veel en veel meer dan de dag tevoren verwacht. Veel en mooie grote exemplaren: 1 van 57, 1 van 56, 2 van 55 en twee van 54cm. Die 57cm van Yannick leverde de dagprijs op. Q werd met zijn 56cm keurig 2e. Twee man scoorden vandaag helaas niet, waarschijnlijk de pech van de plaats. Dat laatste ook voor de 11 man waarvan zes man elk 1 vis en 5 man elk 2 vissen vingen. Maar er zijn ook “groot” verdieners Q met 9 en ikke aan de andere kant in de kop met 12.

 

De klassementen. In het cm-klassement vergrootte Q zijn voorsprong op JJ naar 32cm. Derde  Sjef op maar 5cm van JJ. In het puntenklassement kroop Q angstig dicht op JJ die nu nog maar een half puntje voorligt. In het koppel een sublieme prestatie van Y en Q, met de 113cm van vandaag creëren ze een voorsprong van 76cm op Jac en Sjef.  Die worden op 16cm gevolgd door Willem v. W en Christ.

 

Fran deed vandaag, na een welverdiende vakantie in Portugal, weer haar uiterste best voor ons en ook Jaap vond voor ons de gul die we zo broodnodig willen vangen. Bedankt beiden.

 

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 17 maart.

 

 

 

17 maart 2012

 

Zesde wedstrijddag.

 

 

Hoe ouder je wordt hoe vergeetachtiger. Dat heb ik en dat heeft Theo mijn medepassagier. Maar ik vind de voorzitter nog wel wat te jong om niet door te hebben dat hij een uur te vroeg uit zijn bed komt. Hij begreep dat pas  toen hij vanmorgen net na 5 uur  in zijn auto stapte. Om niet helemaal alleen in Hansweert te staan heeft hij zijn tijd toch maar wat nuttiger besteed door weer naar binnen te gaan en zich te soigneren.

 

Het was net 08:30 toen eerst Christ en vlak daarop Jac de eerste visjes aan boord hadden. Het leek wel of de Sun-Bear midden in een school super jonge wijtinkjes lag, want 30 minuten later waren er toch al 19 visjes aan boord. Een super start van Jan vandaag want na de vele kleine visjes was hij het weer die een prachtige gul over de reling hees. Hier en daar ook een platvis maar meestal wijting.

Al kort nadat we verkasten naar de groene 43, ging de boot onder invloed van de snel sterker wordende stroming 180 graden om. En, was het wachten totdat de gullen zich gulzig op ons aas zouden werpen. Hier en daar wel wat ondermaatse maar tot 11:00 uur toch meestal kleine scherpe aanbeten van wijting. Op dat uur waren er 35 vissen gevangen maar ook waren er 2 vissers die nog geen stootje hadden gezien. Wellicht kwam dat ook omdat er nogal wat lijnen in de war gingen. En vergeef me als ik het zeg maar waarom aan stuurboord 4 man op het achterschip terwijl er 5 man op de rest van stuurboord staan terwijl er plaats is voor 8 man. Verdeel je beter over het schip, maakt vissen vast leuker.

Om 13:00 uur  twee slome gul aanbeten op mijn hengel en de gul zat stevig vast. Al stompend ging hij in de stroom liggen en viel het niet mee de vis tegen de stroom in naast de boot te krijgen. Met de hulp van Christiaan werd 55cm gul perfect aangepikt. Ed pikte een mooie bot mee wat het totaal van vissen op 51 bracht. Hierna ging het wat vlotter en daardoor om 14:00 uur 85 vissen aan boord. Nog één man niets! Q bleef stug het sop afzoeken naar gul maar dat wilde niet vlotten ondanks het gebruik van kleine wijting als aas. Hij had al 8 van die dwergen maar daar kwam hij niet voor. Willem v W scoorde met mijn deskundige hulp een gul van 54cm en ook Ed deinsde niet terug voor een gul met dezelfde lengte. Voor het scheiden van de markt wisten ook Willem vd L en Christian een gul van 50cm binnen te halen. Bart ving eindelijk zijn visje en ging dus niet met lege handen naar huis. En, als klap op de vuurpijl bracht Ed een tweede gul van 54cm aan boord. Willem v W had de meeste vis (12) en meeste gullen (3).

 

Q heeft nog steeds de leiding in het CM klassement maar moest een reserve vis inzetten om de schade te beperken. JJ en René 2e en 3e. Dezelfde drie aan kop in de punten maar JJ 1ste met een winst vandaag van 1 punt t.o.v. Q op de 2e stek. De afwezigheid van Yannick breekt de hegemonie van Y en Q bij het koppel. Door de goede resultaten van René en Wil 2e, maar ook van Willem v.W en Christ 3e, wordt de afstand steeds kleiner. Waard is het vermelden van de uitstekende serie die Wil en René de laatste 3 wedstrijddagen neer hebben gezet: 292cm vis! Ongehoord goed.

 

Jaap en Fran , het was weer een fijne dag met uiteindelijk 108 vissen (gemiddeld 6 per man) waaronder hele mooie gullen.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 7 april.

 

 

 

7 april 2012

 

Zevende wedstrijddag.

 

 

De vooruitzichten voor Zeeland vandaag redelijk goed, matige wind, na 09:00 uur af en toe een klein buitje, een matige noordelijke wind, veel bewolking maar ook af en toe een lekker zonnetje. Op weg naar Theo waren de straten nat en na Bergen op Zoom viel wat regen maar dat hield eigenlijk op bij aankomst in Hansweert.

 

Rap na aankomst de boot op en op weg naar de groene 43 waar Jaap de week ervoor redelijk wat mooie tong had gevangen. Het zou een wat langere visdag worden omdat we door een “bunker” probleem, een aantal visbeurten geleden, een uur wedstrijdvissen hadden verloren. Dat zou veranderen.

 

Het was bijna 08:15 toen “good oldEd, op het achterschip, het beoogde visfeestje opende met een mooie bot. En niet lang daarna volgden 5 vissers met de eerste kleine wijtingen, kleine gul en Henk v H met de tong die was beloofd. Tegen tien uur ving Q een prachtige tong en hij zag zijn maaltijd van de avond al: rolletjes tong met champagne. Christaan ving aan de lopende band de kleinst mogelijke wijting maar voor de rest bleef het een beetje te rustig. Om 10:00 uur was eigenlijk de voornaamste buit binnen: Bart een gul van 43 cm, Henk v H een gul van 45 en Ben de grootste van 55 cm. Tussen 10:00 en 12:00 werden in totaal 12 visjes gevangen: bot, tong, kleine wijting en idem gul. Stand in totaal 36 vissen, bedroevend. Over naar de rode kant en dat leverde met het opkomende water slechts een sterke stroom en een enorme koude noorderwind op. De mannen werden wat ongeduldig en niet iedereen was nog blij met het extra uur. Om nu niets vangend in die kou langer dan nodig op het schip te blijven leek de meerderheid geen goed plan. Maar eerst verkasten we nog naar de middenput. Daar zouden we wat beschutter liggen en toch wat platvis kunnen vangen. Maar eigenlijk komen we daar niet voor. Ons doel is en blijft een wedstrijd met een knipoog: wat lol. Uiteindelijk besloten we dan toch maar om op de normale tijd, drie uur, te stoppen. Eindstand: 51 vissen en iedereen behalve de schoonzoon van Willem v W vis. Willem scoort over het algemeen goed maar vandaag reikte de meetlat voor hem niet verder dan 21 cm.

 

De resultaten: In het cm klassement blijft het spannend, de leider Q een vis van 33 en de nummer 2 een van 34 cm. Nog 13 cm te gaan JJ! Voor de rest weinig veranderingen. In het punten klassement loopt kemphaan JJ door die ene cm meer 1 punt verder uit op kemphaan Q. Henk v H wisselt van plaats met René en staat nu derde door 6 punten te scoren met zijn mooie gul. Ben maakt een ferme jump met zijn 9 punten  en staat nu 9e  komende vanaf 15. Ongemeen spannend is het koppelklassement. Q en Y leiden nog steeds maar met nog maar 19 cm. Yannicks afwezigheid gaat Quillermo opbreken. Het verschil van de nummers 2 t/m 6 is maximaal 10 cm. Met een beetje pech duikelt het koningskoppel terug naar plaats 7.

 

Jaap en Fran, één ding is zeker, het weer kunnen jullie voor ons niet veranderen en al het andere hoeft niet te worden verandert. Prima verzorging.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 28 april, als de ontknoping naar het Kampioenschap van de Visclub de Broekboys nadert.

 

 

 

28 april 2012

 

Achtste wedstrijddag.

 

 

De vooruitzichten voor Zeeland vandaag ronduit slecht, althans volgens de ANWB, toch maar even via de buienradar gekeken hoe het er echt uit zou gaan zien. Stevige regen in de hele provincie maar, tussen 08:30 en 09:00 uur zou het oostelijk deel, ons target, in ieder geval droog zijn tot we weer richting Brabant zouden rijden. En inderdaad het regende pijpenstelen vanaf Breda tot en met Hansweert  en mijn spijkerbroek was al zeiknat toen ik aan boord stapte. Maar het knapte op bij aankomst bij de 43 terwijl we vervolgens de hengels gereed maakten.

 

Het was hoogwater toen het anker neer werd gelaten en dat betekent dat de stroming vervolgens richting zee is en dat in ons geval de mensen aan bakboord in dieper water vissen   dan de mensen aan stuurboord. Dat kan zo zijn voordelen hebben. Om 09:00 uur de eerste vis aan boord, Sjef met een bijna maatse gul. Ze zaten er dus nog steeds maar dat kan ook wel met het veel te koude water. Vijftien minuten later Jan, staat naast Sjef, met een aardige wijting. In ieder geval groter dan de hele kleintjes van de vorige visdag. Een half uur later Roger met een bot van 27cm. Om klokslag tien uur Sjef zijn tweede vis, een tongetje. Vier vissen in anderhalf uur. Dat zet te denken.

Tussen tien en elf worden de vangsten wat beter en de vissen groter. Er komen er 7 bij waaronder een prachtige gul van Jan (60cm) en Sjef pakt zijn derde vis, weer een tong. Christian ziet plots de hengel van Patrick worden opgetild en kan nog net toegrijpen voordat deze over boord verdwijnt. Ook een gul echter bijna niet van de bodem af te krijgen. Jaap vliegt uit zijn stuurhut, grijpt een gaf ter ondersteuning en samen brengen ze de guls van 62 cm aan boord. Dat is makkelijk vissen hè Patrick, een ander het zware werk laten doen.

Het volgende uur blijft Christian ook voor Christ de vis uit de Westerschelde halen. Twee wijtingen. En hij pakt er ook nog een voor zichzelf. Wil een sterke tong van 38 en Jan zijn derde vis (wijting). Het totaal aantal vissen nu: 18, veel te weinig. Na 13:00 uur zouden er nog 10 worden gevangen waaronder voor Ed een tong van 39cm. Wil, Jan en Sjef vangen met elk 4 vissen bijn de helft van de totaal gevangen vis vandaag. Daarentegen gaan er drie vandaag met lege handen naar huis. “Het kan verkeren”, zei Bredero.

 

De uitstekende resultaten van Jan en de tegenvallende van Quillermo leverden een wisseling op in de top van het cm-klassement. Jan slaat zijn slag en haalt wellicht het kampioenschap binnen. Fier met 364 cm en een voorsprong nu op Q van 19cm. Patrick scoorde vandaag 9 punten en Jan breidt met 6 punten vandaag erbij zijn voorsprong op Q uit tot 8,5 punten. Praktisch niet meer in te halen. Doordat René vandaag geen cm vis wist te vangen kwam maat Wil net een paar cm te kort om het koppelklassement over te nemen van Yannick en Quillermo. Dat deden nu de broers Jac en Sjef, maar met minimale verschillen van respectievelijk 2 cm op de nummers twee,  5 cm op de nummers drie en 10 cm op de nummers vier. Wie gaat hier winnen?

 

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 19 mei, de laatste wedstrijddag.

 

 

 

19 mei 2012

 

Negende en laatste wedstrijddag.

 

 

In tegenstelling tot drie weken geleden en tot zelfs de weersvooruitzichten van de laatste week moeten we een prachtige dag op de Westerschelde gaan doorbrengen. Een dag waardig om het kampioenschap van seizoen 2011/2012 af te sluiten met voortreffelijke winnaars. Zeker is dat het nog spannend is in de diverse categorieën en dat de te vangen vissoorten hier en daar stevig roet in het eten kunnen strooien.

 

We hadden bij aankomst bij de 43 nog een uurtje laag water voor de boeg, daarna tot einde vissen opkomend water. In principe konden we hier blijven liggen maar dat was een beetje afhankelijk van de stroomsterkte.

Nog niet iedereen had zijn hengels uitgegooid toen voor op het schip de eerste vangst werd gemeld. Yannick had duidelijk bij Overtoom zijn bot besteld want tuut, tuut en de platte lag aan boord. Dat het ook op het achterschip goed ging liet Ed weten. Een van de mooiste tongen van deze dag viel hem ten deel, een joekel van 42cm. Het zal Ed niet wezen!

Om 09:00 uur 6 vissen op het achterdek en 8 aan de voorkant van de stuurhut: tong, wijting en bot. De twee grootste concurrenten JJ en Q hadden  nog niets terwijl Q wel minstens 50 cm meer moest vangen dan JJ.

Om 10:00 hadden beide kemphanen allebei 1 vis, JJ een kleine gul en Q een kleinere wijting. Het totaal aantal vissen nu 30. Nog vijf man zonder een beet en 8 met slechts 1 vis. Zag er niet geweldig uit maar de grote klappen konden nog komen.

Hoe het komt weet je eigenlijk nooit maar waarom is er een groep die gewoon blijft vangen terwijl anderen blij mogen zijn iets te vangen? De mannen die ook om 11:00 uur door gingen: Peter (7), Ed (6), Wil (4), Yannick (6), Jac (5) en Christian (9). Maar 4 man niets en 4 man één visje. Om 13:00 uur 74 vissen, al 3 keer zoveel als het totaal van de 8ste visdag.

We besloten om 12:00 toch te verkassen naar de rode 38, een plaats vol verrassingen. Een van die verrassingen was een enorme hoeveelheid zeewier dat met grote snelheid van de zandplaten kwam en hels veel werk veroorzaakte om de hoofd- en onderlijnen heel naar binnen te krijgen. Zodra het wier weg was, een andere verrassing zomaar plots en onaangekondigd: PALING. De eerste gelukkige Christ, niet echte een grote dikke maar een slanke 50-er en wie anders dan Ed volgt dan met een gelijkwaardige paling van dezelfde lengte. Dat was het dan, we sloten om drie uur het seizoen na een enerverend laatste uur met in totaal 90 vissen. Niet slecht maar in het nieuwe seizoen graag iets beter.

 

De nieuwe clubkampioen met 394cm vis, Jan de Bom, is een bijzonder mens. Altijd druk pratend, een beetje nonchalant,  oog en bewondering ook voor wat de anderen presteren, aanmoedigend, vist puur natuur met onderlijntjes van de hand van Christian en heeft altijd verrassende resultaten. Puike tweede met ook hele mooie resultaten dit jaar Quillermo. Verloor vandaag, buiten schuld, 5 onderlijnen en had graag zo’n prachtige paling willen verschalken maar het zat er net niet in. Steady Patrick consolideerde zijn derde plaats vandaag na een mooi gelijkmatige seizoen met prachtige vissen.

 

Als je het hele seizoen vanaf alle plaatsen op de boot mooie grote vissen vangt dan kan het bijna niet anders dan dat je ook winnaar wordt in het puntenkampioenschap. Van de twaalf visdagen behaalde Jan de Bom op 7 dagen punten waaronder 3 keer het maximale aantal. Hij bleef met 39 punten precies 8,5 punten voor op Quillermo die 6 visdagen in de punten viel waarvan 2 keer de volle 9. Prima op de derde plaats Henk van Houdt die verzuimde na de 3 reserve visdagen door te stomen en de 18 punten die hij daarbij behaalde nog maar 1 keer aan te vullen.

 

Het koppel werd pas echt spannend toen Yannick vanwege examens en werk een aantal wedstrijden niet aanwezig kon zijn. Samen met Quillermo had hij tot dan toe een riante en bijna niet in te halen voorsprong genomen. Pas op de 11e visdag moest Quillermo capituleren en de leiding afstaan aan de broers Jac en Sjef. En die moesten vandaag het stokje overgeven aan Ben en Christan die met één cm voorsprong vandaag het koppelkampioenschap wisten te winnen. Goede tweede de broers en Yannick en Quillermo derde.

 

Quillermo ging echter vandaag niet met lege handen naar huis. Na meerdere keren winst de afgelopen jaren in alle disciplines, won hij deze keer die troffee die helemaal nieuw voor hem was: de grootste vis van het seizoen.

 

Allemaal van harte gefeliciteerd. Daarnaast dank aan Fran en Jaap voor de fijne visdagen, de gevangen vis en het telkens veilig weer terugbrengen aan de wal.

 

Groetjes van René en tot zaterdag 1 september naar de voorpret van een nieuw seizoen.