Verslagen Visseizoen

2012/2013

 

 

15 september 2012

 

Eerste reservedag

 

 

Weer echt wennen zo vroeg uit je bed waarbij je van te voren niet weet of het uiteindelijk de moeite waard is om te gaan vissen. Ik wilde wat onzekerheid wegnemen en omdat ik thuis nogal wat gegevens heb samen gesprokkeld heb ik wat situaties vergeleken met het afgelopen jaar toegespitst op mijn situatie vandaag.

Plaats 4; vorig seizoen startte daar Christ Oudshoorn maar, het tij was toen anders. Het tij van vandaag is vergelijkbaar met de laatste visdag in mei 2012 en wie stond er toen op 4? Niet verrassend, ook Christ. Wat waren zijn resultaten dan, in september 2011 “nada” en in mei samen met Ed een paling van 50cm. Helaas kon ik niet terug kijken naar het getijde in 2011 dus hangt mijn hoop op een visje van 50 : 2 = 25 cm.

 

Op 1 september was er door de Broekboys al een keer gevist alleen nog niet in wedstrijd verband. Toen bleek dat er nog volop tong en ook bot aanwezig was. Bovendien was dat aan de groene kant terwijl schipper Hans, zoon van Jaap, vandaag vanwege het tij rechtstreeks de rode kant opzocht nabij de oude steenhoop. Rond 08:00 uur was de club klaar om de eerste vissen te landen. Het is tenslotte een eer de eerste vis van het seizoen te verschalken. Het duurde ongewoon lang, maar het was wel een mooie tong van 35 cm gevangen door een van de meest capabele vissers aan boord: Henk v. Houdt. Ondanks zijn kunde zou het uiteindelijk ook de laatste vis van de dag zijn voor hem en dat doet pijn. Het tweede visje, een bot, werd iets later in zijn vrijheid beknot door Peter Bol. Een uur vissen met 22 man en 2 visjes; da’s niet goed, maar ja het is net het keren van het tij.

 

Om 10:00 uur zit er nog weinig stroom in maar worden toch 7 visjes gevangen, bot, tong en zowaar door Christian een zeebaarsje. De boot gaat mede door een iets hardere wind snel om en het volgende uur worden er 11 vissen bij gevangen maar nog 14 man geen vis. Dan gebeurt er rond 12 uur iets onverwachts, Wil Bos vangt een paling en waant zich al winnaar grootste vis van de dag. Na de lotto dus ook nog de pot voor de grootste vis (50 cm)! Dat blijft ook zo tot rond 13:00 uur als Christian de hengel van Quillermo, bij afwezigheid, binnenhaalt. Een ferme dikke paling van 61 cm. Niet Wil maar Quillermo spekkoper? Nee, wat niet al te lang daarna komt de grootste vis van de dag naar boven aan de hengel van Christ Oudshoorn. Een nog dikkere en nog 10 cm langere paling. De rest is dan nog bijzaak en uiteindelijk worden 52 vissen gevangen: paling, komkommervisje, zeebaars, tong en bot. Iedereen, behalve Ben en Roger die naast elkaar stonden, had vis. Toch teleurstellend voor die twee. En ja, mijn voorspelling kwam redelijk uit, ik had een bot van 28 cm.

 

Het klassement reservevissen wordt natuurlijk geleid door Christ gevolgd door de twee andere palingvangers Quillermo en Wil. Omdat de maat van Christ geen vis ving en de maat van Quillermo wel, gaan Q en Leo in het koppel aan de leiding gevolgd door Wil met maat Willem v Wanrooy en als derde Christ en Ben. Natuurlijk hebben de palingmensen ook de punten eerlijk gedeeld: Christ, Quillermo en Wil.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 6 oktober.

 

 

 

6 oktober 2012

 

Tweede reservedag

 

 

Zoals wel vaker opgemerkt: met het fietsweerbericht van de ANWB is best te werken, het is niet altijd prettig maar je moet het nemen zoals het komt. Voorspelling; 90% kans op regen in de ochtend en minimale regen  in de middag. Om 12:00 uur zette onze lieve heer inderdaad boven de kraan dicht en de middag werd vervolgens aangenaam met af en toe zelfs een zonnetje.

Maar, wat waren we nat in de ochtend, geen draad meer droog. Wie dat ook had was Quillermo die vandaag een “mudwedstrijd” had en daarom niet aan boord aanwezig was. Voor de rest was iedereen  inclusief Fran en Jaap, het schippersechtpaar,  present.

 

Het werd een zwalk dag en dat is meestal niet prettig. Het betekent in feite dat er onvoldoende vis te verschalken was op de voor ons bekende plekken. We begonnen bij de 53 waar Christian in de stromende regen om 10:00 uur zijn eerste vis verschalkte.  Dat was vrij laat als je weet dat we vóór 08:00 uur al op de Westerschelde aanwezig waren.  Reden genoeg om de 43 op te zoeken maar ook hier een beperkte vangst. Om 12:00 uur had Christian weliswaar 4 vissen  waaronder een platvis, een wijting en een gulletje maar in totaal waren er pas 12 vissen aan boord. Daarbij hadden Wil,  Willen vd Linden, Henk Bilok evenals Christian geprofiteerd van een passerende school gul.

 

Een uur later verkasten we naar de rode kant maar het aantal gevangen vissen vermeerderde maar met 3 stuks. Laatste plaats die we opzochten was iets westelijker in de richting van de plaat. Tot 15:00 uur werd hier inderdaad de vangst verdubbeld maar zeven vissers vingen uiteindelijk niets. Toch vissers van enig formaat zoals Theo, Christ, JJ en Cor! Waren we maar bij de 43 gebleven; zo hoorde je hier en daar. Je weet natuurlijk nooit te voor of verkassen altijd meer vis opbrengt.

 

Het klassement reservevissen wordt nu geleid door Wil vd Bos die na zijn paling van de vorige keer nu een nette gul ving. Tweede Willem vd Linden, mede door het vangen van de grootste vis vandaag, een gul van 53 cm. Derde, door een mooie gul van 47 cm, Christian Sol. In het puntenklassement heeft Christ Oudshoorn gezelschap gekregen van  Willem vd Linden. Ze delen de eerste plaats. Derde Wil vd Bos met 7 punten. Het koppel Wil Bos en Willem v Wanrooy stoven vandaag naar de eerste plaats in het koppel-kampioenschap. Op de tweede plaats gevolgd door Bart en Christian en op de derde plaats Jac Moelands en Willem vd Linden.

 

Bedankt Fran, Jaap en Flap voor jullie gezelschap. Het was weer als van ouds aan boord.

 

 

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 27 oktober.

 

 

 

 

 

27 oktober 2012

 

Derde reservedag

 

 

Zo zonder mijn maatje Theo op weg, wel saai, maar het kan niet anders. Theo is onlangs geopereerd aan een oog, macula pucker probleem, we hopen dat hij er weer snel bij is en dat de problemen zijn verdwenen.

Het was guur koud vanmorgen, de weg vanuit de binnenlanden van Brabant ging best maar ik hoorde van Henk B, van de camping komende, dat Zeeland er erg wit uitzag. Voornamelijk wit door felle hagelbuien.

 

De eerste locatie waarheen Jaap ons voerde was de Rug van Baarland, meer precies, bij boei 34. Vanwege het wisselen van het getij en de harde wind lag de boot niet helemaal stil. Reden waarschijnlijk waarom het tot 09:00 uur duurde voordat de eerste vis over de reling werd gehaald. Dagje blijkbaar voor ondergetekende want het was mijn wijting en van een behoorlijke maat. Kort daarop was het Peter die in de kop van het schip een bot van 38 cm naar boven haalde. Daarna werd het nog rustiger dan het al was. Zou de NO-wind ons parten gaan Spelen? Vervolgens scoorden Ed, Christian,Roger en Wil vóór tien uur nog vis. Om elf uur kwamen daarbij niet alleen Cor en Jac maar ook Quillermo die vandaag de meeste vis zou vangen.

 

Om twaalf uur niets nieuws, te weinig stroming, te weinig vis en vervolgens gaf Jaap het teken van: anker ophalen, verkassen. Nieuw doel, boei 43 waar we al menig gulletje hadden gepakt. Hier ging Cor me net voor, hij ving een gulletje van 39 cm, ik wat later de grootste vis van de dag, een gul van 44 cm. Beiden van bouwjaar 2011 (waarschijnlijk).  Tegen 14:00 uur vingen Ben, Patrick en Henk v H hun eerste vis. Nog steeds 8 man niets, te droef voor woorden en het zou ook tot 15:00 uur zo blijven. Conclusie: vandaag nog slechter gevist als 3 weken geleden toen er ook 7 man niets vingen. Dramatisch is dat er vandaag drie man evenals drie weken geleden geen beet zagen.

 

De klassementen; in het cm-klassement wist Wil Bos zijn eerste plaats te houden met een vis van 33 cm. Op de 2e plek nu Christian en derde Quillermo.

In het puntenklassement Quillermo nu op plaats één en drie man met 9 punten op de tweede plaats: René, Christ en Willem vd L.

Het koppelklassement heeft opnieuw nieuwe leiders: Eerste hier Henk v Houdt en Peter Bol. Op 4 cm gevolgd door Wil en Willem v. W en op 15 cm door Bart en Christian.

 

Was het prettig vissen vandaag? Niet echt, weinig vis. Het was koud, windkracht 6 tot 7. Containerschepen die te snel passeerden en enorme golven nalieten waardoor we tot twee keer toe enorm schommelden waardoor echt alles op dek werd verplaatst en mensen met stoel en al tegen de reling werden geperst. Beneden gelukkig niet te veel schade, dat had erger gekund.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 17 november, zelfde boot maar nog veel kouder water.

 

 

 

17 november 2012

 

Eerste wedstrijddag

 

 

Tot nu toe visten we voor die dagen wanneer we afwezig zijn of niets vangen of te kleine vis vangen. Dan worden automatisch de reserve vissen ingezet die we opgebouwd hebben in de eerste drie visdagen. Daarom zien we op deze dag  niet helemaal de vis resultaten van vandaag maar hier en daar de grootste vissen gevangen op één van de 4 visdagen.

 

Het was 3 graden toen Theo en ik op weg gingen naar Hansweert. Het had duidelijk hier en daar wat gevroren wat her en der goed op de autodaken was te zien. Ook een prachtige sterrenhemel die diffuser werd navenant we Hansweert naderden. Op de Westerschelde was het zodanig mistig dat we van de boten soms al een hele tijd de misthoorn hoorden voordat ze uit de mist opdoken.

 

Bij het gereed maken van de hengels was de kou al goed voelbaar, het was dan ook niet vreemd dat er mensen waren die de viskoffer naar beneden mee namen om de onderlijntjes te knopen. JJ had een dagje vrijaf genomen en Cor stak daarom de schipper een  handje toe, ik zamelde het geld in voor de grootste vis van de dag, Jac zorgde voor extra geld in de kas door lotto geld te innen en Christian en Christ zorgden ervoor dat iedereen zijn aas kreeg, een geoliede machine.

 

De eerste vis was vandaag voor Willem van Wanrooy en meteen zijn grootste vis van de dag, een gul van 40cm. Tot 09:00 uur vingen alleen ook Peter, Patrick, Roger en René een vis. Dat viel wat tegen en zei direct iets over waar de vis gevangen werd: van de 5 vissen 4 op het achterdek. Tegen 11:00 uur, 17 vissen op het achterdek en 8 op de voorplecht. Het is dan bijna eb en Jaap besluit de rode kant op te zoeken, in de buurt van de oude steenhoop. Hier wordt het niet veel anders: tegen 13:00 uur 23 vissen op het achterdek en 13 aan de voorkant. Ertussen wel mooie vissen: maatse wijting, hoewel niet echt groot, nogal wat schar, hier en daar een lom, Sjef zelfs een zeer verdwaalde tong en René een eveneens niet in deze watertemperatuur behorende zeebaars. Daarna was de beer echt los, Willem vd Linden een mooie gul van 51cm en ook Patrick een zelfde exemplaar. Als klap op de vuurpijl een prachtige gul voor Wil vd Bos van 65cm. Hij zou er overigens drie mee naar huis nemen. Er werd duidelijk beter en meer gevangen dan de vorige keer maar als je de resultaten bekijkt, dan kun je alleen maar dromen van de vangsten van een jaar of 6 terug. Wijting bij de vleet en bijna allemaal rond de 35cm.

 

De klassementen; in het cm-klassement gaat Christ aan kop vanwege zijn paling van 71cm gevangen op de eerste dag. Hij wordt op de voet gevolgd door Wil en Quillermo met respectievelijk vissen van 65 en 61cm. In het puntenklassement Wil nu op plaats 1 met 16,5 punten vergaard door consequent elke visdag punten te halen. Op de tweede en derde plek nu: Willem vd Linden en Cor Bakkeren. Het koppelklassement lijkt een slagveld te worden. Wil vd Bos en Willem van Wanrooy vingen vandaag nonchalant samen 105cm vis en gaan nu al aan de leiding met een voorsprong van 40cm op Henk Bilok en Patrick v. Drom en 50cm op Henk v. Houdt en Peter Bol.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 8 december, 2 dagen na de verjaardag van de "goet-hylik man” ofwel de goedheiligman. Veel plezier met pakjesavond.

 

 

 

8 december 2012

 

Tweede wedstrijddag

 

 

De aanloop naar de tweede wedstrijddag was behoorlijk spannend. Zelfs begin van de week hadden we de verwarming nog niet aangehad en plots was hij daar op vrijdag: de winter. Vanaf 07:00 uur in Breda natte sneeuw die alleen maar troep veroorzaakte afgewisseld met echte sneeuw die bleef liggen. Gelukkig stopte dat sneeuwen rond het middaguur en ging ook de temperatuur weer omhoog met als resultaat dat de wegen goed berijdbaar waren. Dit blijkbaar anders rond Den Bosch waar de ellende uren langer duurde en dus Bart en Ben het vandaag af moesten laten weten. Verder waren vandaag ook  Henk Bilok en Ad Kop niet aanwezig.

 

Het was doodtij vanwege de maanstand op donderdag. Dat is niet te best omdat de stroming op de diverse plaatsen in de Westerschelde dan minimaal is. Reden genoeg om richting steenhoop te koersen. Daar een uurtje of twee nog profiteren van de vloedstroom en daarna zien wat het wordt. Het was kort vóór 09:00 toen het lood van de onderlijnen het oppervlaktewater teisterde en nog maar kort daarna toen Henk v. Houdt fysiek aantoonde dat de schar in ieder geval aasde. Daarnaast toonde de nog regerende kampioen JJ dat hij, ondanks zijn wat mindere visdagen aan het begin van het seizoen, er weer helemaal was door de eerste gul te vangen.

 

Dat viel dus helemaal niet tegen en het zou voorlopig zo doorgaan. Patrick startte als een speer en had er tegen 09:30 al drie gevangen, JJ 2 en 7 andere vissers in ieder geval één.  De boot draaide vrij snel na de kentering en de stroom bleef er eigenlijk in zitten. Wat later resulteerde dat in een situatie dat er door bijna iedereen wel één of meerdere scharren, botten, wijtingen en of gullen was gevangen. Nu al 39 vissen en JJ de meeste met 6, maar ook Wil had al 4 mooie exemplaren. Tegen twaalf uur 63 mooie vissen, superieur de vangst door Willem van Wanrooy. Hij vroeg met een ietwat benepen stem om de pikhaak, wat dus niet al te serieus werd genomen. Maar, net toen Jaap met de pikhaak naast hem stond, kwam de reusachtige dikke kop van de gul boven water. Een pracht exemplaar van 64cm. De stroom werd redelijk sterk en daarom staken we de vaargeul over naar boei 41. Hier ook weer wel veel vis maar de gul zagen we niet meer. Om 13:30 al 84 vissen en kort voor einde van de wedstrijddag zelfs  96. Voorwaar niet slecht. Meeste vissen vandaag voor Peter en Wil, beiden tien binnen de wedstrijduren.

 

 

De klassementen; in het cm-klassement zakt Christ van 1 naar 5, zijn eerste plaats wordt nu bezet door Wil. Willem vd Linden op de 2e stek en Willem v Wanrooy naar een uitstekende 3e plek. In het puntenklassement voegt Wil 4 punten toe aan zijn totaal en blijft stevig 1ste en ook hier Willem vd L 2e en Willem v W 3e. Het koppelklassement lijkt inmiddelsl een makkie te worden voor Wil en Willem v W. Vorige keer samen 105 cm nu samen 101 cm. Ze liggen nu 87 cm voor op de nummers 2 Henk v H en Peter en zelfs 1 meter en 7 cm voor op de nummers 3: Henk B en Patrick.

 

Groetjes van René ( waarschijnlijk laatste visdag van dit seizoen)  en denk er aan,  zaterdag  29 december nieuwe kansen,  nieuwe prijzen.

 

 

 

29 december 2012

 

Derde wedstrijddag

 

De derde wedstrijddag van het seizoen. De dagen beginnen alweer langer te worden, al is dat nog niet echt zichtbaar. De temperatuur bereikt al wel zomerse waarden. Deze is gelijk aan de temperatuur van afgelopen juli. Met een straffe wind uit het zuiden zouden we het vandaag de hele dag droog houden en zelfs een zonnetje meepikken. Het was een rustige wedstrijd met slechts 16 personen. Jac en René hadden buitenlands eigen bloed over de vloer, Henk van H. was ziek, Theo moest inkopen doen, JJ de B. had het druk en Peter Bol wilde eens een rustige zaterdag zonder zijn schoonvader.  We gingen weg met de Sea Bear, aangezien de boot van Jaap zijn baas mist en twee dagen na vertrek van Jaap er de brui aan gaf.

 

We begonnen de wedstrijd met meteen een doublet schar en bot  van Chrisje. Dat lijkt al meteen wel ergens op. Met nog een paar visjes erbij bleef het weer snel rustig. Op naar de 40 op 3 meter water. Hans had daar eerder succes en er werd wel wat gevangen. Tot er iets meer stroom in het water kwam bleven we ondiep, maar daar kwam net als op de eerste plek een vis of 15 boven. Grotendeels schar, een paar botten, puitalen en een verdwaalde wijting.  Op naar wat dieper water om ongeveer 12.30. Daar werden al enige vissen gevangen, maar met name het laatste uur verdubbelde de hoeveelheid vis aan boord van ongeveer 50 naar uiteindelijk 108. Iedereen had vis, met als topper Chrisje met 14 stuks, Ed en Patrick met ieders 10 vissen. Door de hoeveelheid schar en de missers gingen sommigen met kleinere haken vissen. Helaas blijkt voor ondergetekende dat maatje 8 voor vriend gul toch echt een maatje te klein is. Het had de enige gul van de dag geweest, als hij niet 4 meter voor de boot zou lossen.

 

De klassementen; in het cm-klassement weinig veranderingen. De grootste vis was 31 cm, de kleinste 25 cm. De geluksvogels waren Ed en Willem v.d. L. met beiden de grootste vis. Willem komt hierdoor wel bovenaan in het puntenklassement. Het is voor Wil echter de eerste wedstrijd zonder punten.

In het koppelklassement gebeurd niet veel. Wil en Willem blijven bovenaan staan.

 

Groetjes van Quillermo, die René nu al mist voor de verslagen, maar René mist ons ook, aangezien hij al de foto voor de nieuwe leider in het puntenklassement heeft aangepast.  Tot volgend jaar en pas op met vuurwerk. Zorg dat je je wijsvinger behoudt en duim behoudt. De rest is niet belangrijk voor het vissen!

 

 

19 januari 2013

 

Vierde wedstrijddag

 

De vierde wedstrijddag van het seizoen. Wat een verschil met de vorige keer. De temperatuur onder nul, de straffe wind pal uit het oosten. De gevoelstemperatuur zou ruim onder de -10 graden zijn. Dit zijn typische vooruitzichten voor een droevige wedstrijd met weinig mensen aan boord en nog minder vis. Gelukkig wel weer terug op de  oude bekende Sun Bear. Het totaal aan vissers was vandaag 14 man, wat niet tegenviel, maar eigenlijk wel wat weinig was. We zouden de hele dag aan de groene kant liggen, aangezien het tij de hele visdag afgaand zou zijn.

 

Christian ving de eerste schar van de dag. Eigenlijk al redelijk vlot. Patrick volgde met een doublet. Er kwam zo her en der een visje boven. Niet spectaculair veel, maar er was al meer in vergelijking met twee jaar geleden met dezelfde omstandigheden. Toen waren er twee vissen op de hele dag gevangen. Het grote verschil met toen is dat de schar weer in de Westerschelde zit. Die is de laatste twee jaar aan een opmars bezig. Gelukkig maar, anders was het waarschijnlijk een herhaling van twee jaar geleden geworden.

 

Nadat we van het anker waren geblazen, waren we ietsjes dieper aan liggen. Dat diepere water betaalde zich terug met de vangst van een aantal gullen. Het was werkelijk de hegemonie van de Willemen. Ze hadden alle drie minstens 1 gul. Spekkoper was Willem v/d Linden die een triplet Gul met twee scharren boven wist te halen. Daarnaast had Christian ook een gul(letje), maar die was ruim groter dan zijn wijting van 14 cm! De grootste vis was gevangen door Patrick, die een gul van 56 cm wist te verschalken. Uiteindelijk zijn er 87 vissen gevangen, voornamelijk schar, 10 wijtingen en 6 gullen. Jac had er een gul aan, maar niemand die hem hoorde roepen vanuit zijn hoekje op het tussendek. Iedereen zat heel dik ingepakt ineengekropen op zijn plekje.

 

De klassementen; in het cm-klassement weinig veranderingen. Wil staat nog steeds bovenaan, maar wordt op de huid gezeten dor de Willemen. De grootste vis was 56 cm van Patrick, die naar de vierde plaats is gekomen. Uiteindelijk heeft iedereen vis gevangen. Willem v/d Linden staat nog steeds bovenaan in het puntenklassement. Wil en Willem blijven bovenaan staan in het koppel, met een riante voorsprong van ruim 1,5 meter. Uiteindelijk waren de grootste winnaars de pieren. Er was een berg aas over, omdat er gelukkig weinig krabben waren, maar het was gewoon te koud om nieuwe pieren aan de haak te doen.

 

Groetjes van Quillermo en tot de volgende keer.

 

 

16 februari 2013

 

Vijfde wedstrijddag

 

De vijfde wedstrijddag van het seizoen. Terwijl ik mijn spullen in de auto leg, krijg ik een echt lente gevoel. Het gekwetter van de vogels is niet van de lucht. Dat belooft wat! De temperatuur is ok en er is heel weinig wind voorspeld. Dus het begin is goed. Iedereen is op tijd aan de steiger, vol goede moed. Helaas had Hans zich verslapen, dus we hebben even moeten wachten op de stijger.

 

Het weer was goed. Dat was wel het belangrijkste nieuws van de dag. Er was nog meer positief nieuws. De meeste vissen die gevangen werden was gul. Wat minder positief was, was dat er maar 27 vissen gevangen zijn. Eigenlijk gedurende de hele dag kwam er af en toe een vis uit. Als Hans op tijd was geweest, hadden we zeker 28 vissen kunnen vangen! We waren met 18 man, waarvan er 4 geen vis hadden gevangen.

 

Willem v/d Linden heeft weer van zich laten horen. Weer een mooie gul gevangen. Ook Wil Bos had weer een gul. Ben van Keulen wist de grootste gul te vangen en Willem v. Wanrooy heeft het laten afweten met een 0 op de lijst.

 

De klassementen; in het cm-klassement een nieuwe leider. Willem staat nu bovenaan, 1 cm voor op Wil. Willem v. W. blijft op de derde plek en ondergetekende weer terug op de vierde door de afwezigheid van Patrick. De grootste vis was 55 cm van Ben. Willem v/d Linden staat nog steeds bovenaan in het puntenklassement. Wil en Willem blijven bovenaan staan in het koppel, maar Willem vd L. en Jac zijn wel ingelopen. Het was een mooie dag, maar helaas heel weinig actie. Wel kon je deze dag gul hebben gevangen, maar dan toch geen punten hebben, wat Ed en Wil hebben gehad.

 

Groetjes van Quillermo en tot de volgende keer op zaterdag 9 maart.

 

 

9 Maart 2013

Zesde wedstrijddag

De zesde wedstrijddag van het seizoen. Ik moest terug denken aan september 2012. Er werd een horrorwinter voorspeld. Veel kou en veel en langdurige sneeuw. Men heeft wel gelijk gehad. Alleen niet de juiste definitie van horror gebruikt. Een goed horror verhaal wisselt de spannende stukken af met wat rustige stukken. Een horrorverhaal is niet aan 1 stuk spannend. En dat is de winter dit jaar ook niet. Er is wel steeds weer dat schrikmoment als er ineens weer sneeuw of kou voorspeld is, nadat het eerst weer wat lekkerder weer was. Dus in mijn ogen is de horror winter een feit.

Als ik horror in de definitie gebruik zoals in de eerste plaats de horrorwinter is voorspeld, dat mag ik het ondertussen wel een horrorseizoen gaan noemen. De visvangsten zijn langdurig dramatisch slecht, met als ultiem dieptepunt afgelopen zaterdag. 15 vissen in totaal met 19 mensen. Er waren 7 mensen zonder vis. Spekkoper in aantallen was Christje, die de ontzag hebbende hoeveelheid van 3 vissen wist te vangen. Willem van der Linden wist 2 vissen te vangen, waaronder 1 gul. Hoe doet hij dat toch? Ikzelf heb 2 beten gehad. In 10 minuten tijd en precies terwijl ik een kop soep ging eten wist Bart aan mijn hengel een gul te vangen en er 1 te verspelen. Chris verspeelde ook een gul. Maar overall gesproken gebeurde er die dag niet veel. Het was koud, veel wind en de vis zat diep. Het kleine bootje, vlak in de buurt, wist strak tegen de vaargeul met zijn twee vissers 12 gullen te vangen, maar met het schip van Hans/Jaap kunnen we daar jammer genoeg niet komen.

De klassementen; in het cm-klassement blijft Willem bovenaan staan en bouwt zijn voorsprong verder uit. Wil blijft tweede. De strijd om de derde plaats is wel spannend. Willem v. W. blijft op de derde plek en ondergetekende weer terug op de vierde en Patrick is vijfde op slechts 2 cm van nummer 3.. De grootste vis, 54 cm, werd gevangen door van Willem v/Linden en staat daarmee nog steeds riant bovenaan in het puntenklassement. Wil en Willem blijven bovenaan staan in het koppel, maar Willem vd L. en Jac zijn wel ingelopen door afwezigheid van Willem v. Wanrooy en de 0 van Will.

Groetjes van Quillermo en tot de volgende keer op zaterdag 30 maart met hopelijk (veel) meer vis en liefst ook met René, want dan is het verslag weer op tijd af.

 

 

30 Maart 2013

 

Zevende wedstrijddag

 

De zevende wedstrijddag van het seizoen. Een rare dag. Op 21 maart is Christje Oudshoorn overleden. Eén van de jongste leden van de club die op 47 jarige opeens tijdens zijn werk in elkaar zakt en niet meer opstaat. Zo zie je maar weer, het kan ineens over zijn. Het was aan boord erg stil. Uiteindelijk was Christje degene met het meeste geluid aan boord.

 

Nu was het nieuws van Christje niet het enige droevige nieuws. De visserij was nog slechter dan de vorige keer. 7 vissen in totaal, waarvan 3 voor Cor. Dus veel nullen en kruizen op de lijst. Er zijn na deze wedstrijd weinig mensen meer met reserve vissen. Met nog twee wedstrijden te gaan kan er nog van alles in het klassement gebeuren. Zeker als de temperatuur zo laag blijft, maar dat zal toch zo langzamerhand wel eindelijk beter worden zeker?

 

De klassementen; in het cm-klassement blijft Willem bovenaan. Wel is door zijn 0cm de concurrentie iets ingelopen. Wil blijft tweede. De strijd om de derde plaats is wat meer gestreden. Willem v. W. ving geen vis en is behoorlijk gezakt op de lijst. Ondergetekende is op de derde plaats gekomen. De grootste vis, 55 cm, werd gevangen door Peter Bol. Wil en Willem blijven bovenaan staan in het koppel, maar Cor en Sjef zijn naar de tweede plaats opgeschoven met een hele kleine achterstand op Wil en Willem. Die strijd is zeker nog niet gestreden! In het punten totaal kan alleen Wil Bos nog gelijk komen met Willem v.d. Linden. Dat lijkt dus een gelopen race in het puntenklassement en als Wil door zijn rug blijft gaan is Willem de nieuwe punten kampioen.

 

Laten we hopen dat we de komende tijd in een betere gezondheid blijven. Met het overlijden van Christje en veel leden in de lappenmand was het een stil dagje met ook nog eens weinig vis. De volgende keer zijn Jaap en Fran weer terug uit Portugal en laten we hopen dat Jaap nieuwe ideeën heeft opgedaan om de vis aan zijn schubben te komen.

 

Groetjes van Quillermo en tot de volgende keer op zaterdag 20 april in een goede gezondheid.

 

 

 

21 April 2013

 

Achtste wedstrijddag

 

De achtste wedstrijddag van het seizoen. Zou het beter gaan worden dan de vorige wedstrijd? Het weer is iets warmer, maar helaas niet zo lekker als de week ervoor. Er staat echter wel een straffe koude wind, die de hele dag zal aanhouden. De grote vraag zal zijn of we meer gaan vangen dan de vorige keer. Die 7 vissen van toen was wel heel erg weinig…

 

Eerst belde René een dag van te voren op. Hij gaat toch niet mee. Hij zit nog teveel in de lappenmand, en de lappen zijn nog lang niet op, dus hij wilde er nog even in blijven zitten. Vervolgens is Willem van Wanrooy op vakantie. Volgende wel doorgeven aan de voorzitter, Willem! Peter rijdt normaal mee met Willem, dus die was er ook niet. Bij Jan de Bom heeft zijn vrouw nog steeds veel aandacht nodig, Ben en Bart bleven in Den Bosch en Theo was er ook niet bij. En met de huidige vangsten is het voor opstappers ook geen feest, dus we waren met 14 vissers in totaal. En met die 14 man moesten er dus meer dan 7 vissen gevangen worden.

 

Uiteindelijk zijn we aan de rode kant begonnen. Het was pas dood tij geweest, dus weinig stroming. De vangsten waren niet wild. Er kwam een enkel botje omhoog, waardoor Jaap besloot om 10 uur naar het Middengat te varen en daar nog wat meer botten te pakken. De teller stond tot dan op 6 botten, door 4 man gevangen. Uiteindelijk wisten er nog 4 mensenvis te vangen en kwam de uiteindelijke teller op 25 vissen, 2 spieringen en de rest bot. Spekkoper was ondergetekende met 8 botten, maar ook Henk van Houdt, Cor en Christian hadden er meerderen gevangen. Helaas waren er dus nog 6 man zonder vis.

 

De klassementen; in het cm-klassement blijft Willem bovenaan. Wel is door zijn 0cm de concurrentie wederom iets ingelopen. Wil blijft tweede. De strijd om de eerste plaats wordt nog spannend in de laatste wedstrijd! De twee koplopers hebben geen reserve vissen meer, dus moeten vis vangen! De grootste vis, 36 cm, werd gevangen door Henk Bilok. Wil en Willem zijn in het koppel ingehaald door Cor en Sjef. Ze hebben een royale voorsprong, dus dat lijkt een gelopen race. In het punten totaal is Willem v.d. Linden niet meer in te halen dus is Willem de nieuwe punten kampioen.

 

We hebben bijna 4 keer meer vissen gevangen vergeleken met de vorige wedstrijd. Laten we hopen dat de volgende wedstrijd ook weer 4 keer meer vis oplevert, dan wordt het een leuke dag!

 

Groetjes van Quillermo en tot de laatste op zaterdag 11 mei.

 

 

 

11 Mei 2013

 

Negende wedstrijddag

 

De negende en laatste wedstrijddag van het seizoen.  De dag dat de beslissing in het centimeterklassement en het koppelklassement gaat vallen. Willem van de Linden is al de puntenkampioen. Daarmee is hij al niet meer in te halen. Het zou een dag worden geheel in stijl met de rest van het seizoen, koud, veel wind en te weinig vis.

 

We varen af met 15 leden en twee opstappers. De eerste plaats is het Middelgat.  Omdat er elders veel wind en stroming besluit Jaap het afgaande tij te benutten om wat bot proberen te vangen. Een dag eerder had hij er zelfs een paling gevangen, dus vol hoop gaan de eerste onderlijnen het water in. Er worden enkele botten gevangen, waaronder een mooie voor Willem van de Linden. Gezien zijn riante voorsprong zou het nu erg moeilijk worden om hem in te gaan halen. Maar er is al paling gevangen dit jaar, dus het kan nog!

 

In het Middelgat weet Willem nog een dikke tong van 35 cm te vangen en enkele botten. Verder zijn er nog enkele vissers die een bot weten te vangen en zijn het alleen Ed en Ad die nog niets hebben gevangen. Na de kenter zijn we naar de Steenhoop gegaan. Als er ergens paling zou moeten zitten, dat is het daar wel. Uiteindelijk komt er nog 1 vis naar boven. Dat is een klein gulletje voor Sjef, maar wat wel de grootste vis van de dag blijkt te worden. Paling is er helaas niet gevangen.

 

De klassementen; in het cm-klassement is Willem bovenaan geëindigd. Van harte gefeliciteerd Willem, geheel terecht, gezien de resultaten van dit jaar. Het puntenklassement was al binnen voor je. Het koppelklassement is gewonnen door Cor en Sjef. Vooral Sjef heeft dit jaar een bovengemiddeld seizoen gehad. Gefeliciteerd mannen! De prijs voor de grootste vis is postuum aan Chrisje Oudshoorn uitgereikt. Chris Sol heeft dezelfde dag zijn prijs met een grote foto naar zijn dochter gebracht.

 

We hebben het afgelopen seizoen niet al te best gevangen. Een lange en koude winter heeft behoorlijk roet in het eten gegooid. Het tweede deel van het seizoen is echt dramatisch slecht geweest. Laten we hopen dat het volgend jaar een stuk beter gaat worden.  Vooralsnog wordt het tijd dat de koffers weer uitgeruimd gaan worden en de spullen weer in orde brengen voor het volgende seizoen. Jaap, Hans, Fran en Erika bedankt voor alle goede zorgen.

 

Iedereen een prettige vakantie gewenst.
Groetjes van Quillermo en tot zaterdag 31 augustus.