Verslagen Visseizoen

2013/2014

 

 

14 september 2013

 

Eerste reservedag

 

De eerste visdag is een feit. Of moet ik het krabbendag noemen? Dit is mijn tiende jaar bij de club, maar ik kan me niet herinneren dat er zoveel krab heeft gezeten! Maar daar kom ik zo op terug. Het weerbericht voor deze dag was niet best. Veel regen en een stevige wind. Op een of andere manier is het weerbericht als ze slecht weer voorspellen altijd goed voorspeld en dus ook vandaag. Het enige voordeel van vandaag was, dat de temperatuur in ieder geval nog enigszins aangenaam was.

 

De weg naar de boot begon al goed. Door werkzaamheden op de A58 was de weg afgesloten en werden we omgeleid. Dit gaf de nodige vertraging. Zeker ook, omdat op de weg de omleiding wel aangegeven stond, maar niet iedereen altijd goed oplet ’s morgens. We werden vlak voor de afrit naar Antwerpen van de A58 afgestuurd en verder het hele stuk binnendoor geleidt. Als je op de A58 niet oplette, dan werd je de A4 richting Antwerpen opgestuurd. Wil en ik hadden al het vermoeden dat dit zou gaan gebeuren bij iemand en de voorspelling kwam uit. We hadden zelfs goed gegokt dat het Willem van Wanrooy zou zijn…

 

Door de omleiding waren mensen dus later. Er waren echter ook twee mensen die zich niet hadden afgemeld, dus we hadden tot 8.15 gewacht en zijn toen maar vertrokken. De eerste plek was in de buurt van de oude veerboot. Daar werden een vijftal vissen gevangen, door Jac en Willem van de Linden en de opstapper. Na een tijdje bleek het niets meer en Jaap stelde voor richting de 43 te gaan. Terwijl we aan het “genieten” waren van de rondvaart door de strom en wind tegen te hebben, besloot Jaap om het middengat in te duiken. Er stond erg veel stroom door het Springtij. Daar zouden we de rest van de dag blijven liggen.

 

In het middengat zijn er uiteindelijk nog 27 vissen bij gevangen. Een enkele tong, een 5 tal zeebaarzen en de rest bot(jes). Willem van de Linden had de meeste, namelijk 9. Jac had er 7, waaronder de grootste; een zeebaars van 36 cm. Dit betekent dat Jac in het reserve klassement bovenaan staat, nu voorlopig ook de grootste vis van het seizoen heeft en bovenaan staat met de punten. Omdat Jan er weer was en ook vis heeft gevangen staat het koppel Willem van de Linden en Jan bovenaan.

 

Uiteindelijk hebben Jac en Willem samen de helft van alle vissen gevangen. Van de 12 leden en 2 opstappers waren er 4 leden en 1 opstapper zonder vis. Zoals al eerder genoemd zaten er heel veel krabben. De haken waren binnen 5 minuten glanzend schoon. Er viel niet tegenop te be-azen. De vis heeft gewoonweg geen tijd om de haak te pakken. Laten we hopen dat het over 3 weken meer vis en minder krab is. Ik ben er zelf niet bij, maar gelukkig is René én de voorzitter én penningmeester weer terug, want vandaag was het voor ondergetekende wel ineens druk met al die rollen!

 

Groetjes van Quillermo en tot zaterdag 5 oktober voor de volgende wedstrijd.

 

 

 

5 oktober 2013

 

Tweede reservedag

 

In paniek werd ik wakker door een snerpend piepend geluid waarvan ik de oorsprong niet zo snel kon ontdekken.  Nadat de eerste stoot adrenaline was  weggeëbd begreep ik dat het de wekker naast mijn bed was.  Ik vloog er uit en realiseerde me dat ik al 5 minuten achter lag op het gebruikelijke schema van een visdag: je staat immers 5 minuten vóór het afgaan van de wekker op. Toch verliep de rit van mijn parkeerplaats naar de woonstede van Wil vloeiend.  Dat was dan weer te danken aan het onmenselijke vroege tijdsstip waarbij ik de enige was die door de stad reed. De verkeerslichten zagen me al van ver naderen en sprongen van louter plezier op groen zodat ik in een “een groene golf” dik te vroeg op mijn bestemming dreigde uit te komen. Hoe ik mijn snelheid ook matigde, ik leek steeds sneller te gaan. Om een lange inleiding kort te maken; Wil en ik waren op tijd in Hansweert.

 

Het weer was prima, het water een spiegeltje, de zon zou weldra verschijnen en de koffie was zoals gebruikelijk warm en lekker.  JJ bleek tegen verwachting in afwezig  en Quiillermo was er ook niet omdat hij voor deze dag er de voorkeur aan gaf om zichzelf 17 km lang af te peigeren voor een wedstrijd door modder en nog veel meer andere vormen van nat.

Kort nadat Jaap de boot verankerd had bij de 41 ving Jac zijn eerste gul, ook meteen de eerste gul van dit seizoen. Dat was niet gek, de gul was er , nog niet heel groot maar toch heel hoopvol. Niet lang daarna meldde bij Christiaan zich de eerste platte en een ferm uit de kluiten gewassen bot bij Gerard.  Nog voordat het laag water was vertrokken we richting  34 en daarmee werd het hinderlijke draaien van het tij aardig verkort.

 

Rond het middaguur  hadden de vangsten zich voornamelijk verplaatst naar de linkerkant van de boot waar Jac,  Ed, Rogier, Ricardo, Peter en Leo stonden. Om 13:00 hadden we 22 vissen aan boord: gul, bot, komkommer visje, tong en een wijting. Daarna werden de vangsten minder en de stroom steeds maar groter. Na de tweede fluit bleken er 6 man te zijn die geen vin hadden gevangen, het complete rijtje dat rechtsachter op stuurboord stond en één man achterop op bakboord. De vis dus wel wat beter verdeeld op de boot dan de vorige keer. De vangstsoorten goed, de aantallen nog veel te klein.

 

Jac bevestigde zijn ambities voor dit seizoen met het vergroten van zijn voorsprong in het CM klassement, hij bleef met vandaag  4 punten extra  leider in het puntenklassement en kroop samen met Ed naar de leiding in het koppelklassement. Grootste verrassing van de dag was de naam van de nieuwe leider voor de grootste vis, Leo met een gul van 45 cm, die daarmee natuurlijk ook de pot van de dag leegmaakte.

Jaap en Fran brachten ons weer veilig terug in de haven van Hansweert waar, door het hoge water, de laatste trap simpel te beklimmen was.

 

 

Op naar betere en koudere tijden waar de gullen nog groter worden en de krabben het nakijken krijgen.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 26 oktober 2013.

 

 

 

26 oktober 2013,

 

Derde  reservedag.

 

 

Het KNMI hield voor vandaag prima weer en dat was het ook. De wind zuid- tot zuidwest en voor ons (vrij) krachtig. Het water was hoog om 07:59 en laag om 13:59. Verschil tussen hoog en laag water vandaag 399 cm ofwel we zitten bijna op dood tij. De stroming is dus niet geweldig en als we die stroom qua locatie niet vinden , vinden de krabben ons wel. De vooruitzichten volgens de schipper:  “gezien de ervaring opgedaan in de afgelopen dagen is op de Westerschelde de vangst slecht en praktisch gezien nihil te noemen. Vangsten op de Oosterschelde zijn  positief met heel veel maatse vis”.  Dat klonk verlokkelijk en de club besloot dan ook de Oosterschelde een kans te geven te worden bevist door de beste vis-club in de wijde omgeving.

 

Dus, door de sluizen het kanaal door Zuid Beveland in op weg  naar de Oosterschelde. Daar aangekomen met een grote bocht naar rechts, richting Franse Trap. We lagen er nauwelijks toen Quillermo de eerste wijting aan boord landde. Her en der verspreid over de hele boot vele “aanbeten” waaronder   die van legio krabben. Maar, er was ook veel vis en voornamelijk wijting en schar.  Om 10:00 uur waren er 76 visjes aan boord.  Ik zeg visjes omdat vooral de wijting zwaar ondermaats was. Die is pas maats te noemen als deze 27 cm is. Op schar staat geen minimum grootte en die is dus altijd “maats”. Om 12:00 uur was het totaal aantal vissen 137 en tegen het einde van de dag lag dit aantal op 185. De grootste vis vandaag 27 cm! Conclusie zou dus kunnen zijn dat we vandaag in de kraamkamer van de Oosterschelde hebben gevist.  Als wedstrijdvisser zou je daar genoegen mee kunnen nemen maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die in principe gaan voor zo groot mogelijke vis en dan desnoods  kleiner in aantal. De meeste vissen werden vandaag gevangen door: Gerard (28), Jac (25), Roger (19) en Bart (18).  De grootste vis hing bij Jac aan de haak (schar van 27 cm) die daarmee de pot “grootste vis vd dag” incasseerde.

 

Vandaag is de strijd voor de reserve vissen voorbij. We missen daarin de gullen van 50 cm en groter  die in het verleden al indicatief waren voor het kampioenschap.  Het is niet anders, het maakt het kampioenschap wel interessanter.  Volgende keer begint de eerste echte wedstrijddag.  Daarbij kunnen de reserve vissen een rol spelen maar dat hoeft niet perse.  Het CM klassement is volledig open, te kloppen vissers achtereenvolgens Leo, Roger en Jac. In het puntenklassement ligt dat anders, dit klassement is al gestart en onafhankelijk van de reservevissen. Het wordt strak geleid door Jac, Bart en Roger. Idem  het koppelklassement  waarbij Jac met Ed en Roger met Henk een redelijke voorsprong hebben maar toch de hete adem in de nek hebben van Cor en Ricardo.

 

Na de kraamkamer vol met groene  en rode sla de volgende visdag weer in de Westerschelde. Nog twee keer met Jaap en Fran die ons al heel wat jaren op hun boot hebben voorzien van een natje en een droogje. Steeds weer goede visstekken wisten te kiezen en ons vooral weer veilig aan land terugbrachten.

 

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 16 november 2013.

 

 

16 november 2013,

 

Eerste wedstrijddag.

 

 

Ik had me de hele week al verlekkerd op deze zaterdag.  Niet alleen was het de intocht van Sint Nicolaas die, vergezeld van zijn Pietermannen,  de Kinderen in Nederland weer kwam verwennen. Het was meteen ook de enige dag van de week dat het zonnetje zou schijnen en wat natuurlijk een verademing was met de regenbuien en wind van de afgelopen weken. Het viel dan ook zwaar tegen toen ik vanmorgen de mist als een deken over Breda zag liggen. Zou die Goede Sint wel komen? Zou hij de haven in die mist wel kunnen vinden? 

 

Nou ja, ik zat natuurlijk in dat zelfde schuitje op weg naar Hansweert. Daar en boven was de A58 wéér dicht bij Hoogerheide en moesten ik en al die anderen weer een alternatieve weg gaan zoeken.  Gelukkig wist mijn navcom beter de weg dan ik en kwam ik daarom ruim op tijd bij de sluizen aan. De voorzitter was dat helaas niet; hij had een beter excuus dan de vorige keer: zijn nieuwe wekker deed het niet. Het is hem vergeven maar het kostte ons wel kostbare vistijd.

 

Jaap bracht ons heel voorzichtig de van mist pot dichte Schelde op. Ook hij zag letterlijk “kant noch wal”. Maar, hij werd voortreffelijk ondersteund door een goed werkende radar. Met zijn ervaring bracht hij ons heel precies op de stek waar we heen moesten: Rode kant bij boei 40 waar ook zoon Hans zijn schip al aan de ankerketting had liggen.

 

We hadden het schip amper in de goede richting liggen toen de eerste schar door Gerard aan boord werd getild. Een scherpe aanbeet nog voordat hij zijn hengel in de steun had kunnen zetten.  Snel daarop ook bij Willem (W) een aanbeet en wijting aan de haak. De spanning viel weg, er zat vis en die wilde azen.  Wat we eigenlijk al een paar jaar niet meer zagen gebeurde dan eindelijk vandaag weer. Het wemelde van de vis. Aanbeet na aanbeet over praktisch het hele schip. Heel veel wijting, alhoewel klein van stuk, maar ook hier en daar dikke dertigers en hele mooie schar en bot. Om 11:00 uur had iedereen vis, Quillermo  met 12 de meeste en in totaal met 18 man al 100 vissen. Ongehoord goed. Om 12:30 uur was de hoeveelheid vis al beland op 227 stuks en een half uur voor einde visdag was dat uitgegroeid tot 349. Na het laatste fluitsignaal waren er meer dan 400 vissen gevangen!

 

De grootste vis van vandaag gevangen door Q, wijting van 38cm. Hij had die eerst regulair gevangen, liet hem daarna uit zijn handen glippen en de vis ging er vandoor maar, belandde met de rug in een haak van de onderlijn van Q. Dus eigenlijk twee keer gevangen. Daarnaast kon Q nog net voorkomen dat zijn nieuwe Nokia het ruime sop koos. Inderdaad Quillermo, geluk heb je alleen als je het geluk afdwingt.

 

De klassementen na de eerste wedstrijddag: Leo staat nu nummer 1 in het CM klassement vanwege zijn gul van 45 cm op de tweede reservedag.  Jac kan maar niet stoppen met het verzamelen van punten en leidt dus met forse voorsprong het puntenklassement.  Jac en Ed gaan in het koppel aan de leiding en vergroten zelfs hun voorsprong op Roger en Henk  met 3 cm.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 7 december 2013 als de Sint alweer richting Spanje is.

 

7 december 2013,

 

Tweede wedstrijddag.

 

Gisteravond getracht uit te zoeken wat voor weer het vandaag in Hansweert zou zijn. Dat blijkt af te hangen van welke link je opent nadat je “weer in Hansweert” hebt opgezocht.  Met andere woorden de berichtgeving is naadje en dus zien we wel wat het wordt.  Vandaag hebben Willem en ik een duo gevormd dat samen gaat rijden. Dus was ik stipt 06:15 uur in Princenhage.  Allebei ex zeemilicien bij het Korps Mariniers en dus hadden we veel te vertellen onderweg. Voordat we het wisten stonden we daarom bij de sluizen van Hansweert.

 

Het was al twee uur hoogwater toen we de steiger opliepen naar het eerste trapje. Het was er redelijk rustig en sfeervol , niets leek meer op de zware storm die ook Zeeland had geteisterd. Toch had ik een raar gevoel in mijn lijf, het zou de laatste tocht worden met Jaap en Fran . Een afscheid na zo veel jaren visplezier. Het zal , ook al kennen we Erica en Hans van vele visdagen in het verleden toch weer iets anders zijn.

 

Nadat we Fran en Jaap nog even in het zonnetje hadden gezet met een tegoed bon en een foto album over Fran, Jaap en Broekboys,  op naar de jachtvelden. Vanwege het afgaand water zoeken we dan vaak boei 43 aan de groene kant op . Zo ook nu.

De stroom was stevig, ja,  wat wil je na al dat water dat de Westerschelde is opgestuwd met die storm. Maar al snel werd door Roger de eerste schar naar boven gebracht. Direct hierna good old Ed. Die twee zouden vandaag behoorlijk vangen maar ook Peter die naast Roger stond. Om 10:00 uur had Ed de meeste vis (7) en Peter 5. Het was redelijk afwisselend die eerste uren. Tot 12 uur waren de vangsten het duidelijkst  in de kop van het schip aan stuurboord zijde.  Hoewel Willem vd L, kop bakboord, door een aantal triplets  heel snel aan de 13 vissen zat maar daar ook uren op bleef zitten. Na 12:00 uur zou het tij keren en daarom staken we snel over naar de rode kant.  Nog even bleef de boot op de wind liggen en daarvan maakt Christian handig gebruik. Hij kon met zijn handen bijna de vaargeul aanraken. Dus snel uitgegooid en voordat hij met zijn ogen kon knipperen had hij een stevige aanbeet: “stoemper”! Na Leo, op de 2e visdag, de tweede gul van formaat. Met hulp van Jaap werd de stevige dikke gul geland. Nadat de boot weer op de stroom kwam te liggen was het Wil die een mooie gul in de wacht sleepte. Om drie uur, na de laatste fluit, waren er ongeveer 155 vissen aan boord: gul, wijting, bot en schar. De meeste vissen vandaag bij Jac (21), die tussen half twee en drie uur aan de lopende band vissen scoorde. Belangrijk: iedereen vis hoewel Gerard dit keer duidelijk onder zijn kunnen viste.

 

De standen: Leo duikelde vanwege zijn afwezigheid van plaats 1 naar 19. Christian profiteerde van zijn gul van 57 cm en nam de 1ste plaats in. Goede tweede Roger die ook vandaag een mooie score had. In het puntenklassement bleef Jac aan de kop. Ook in het koppel deed het duo Jac en Ed weer goede zaken en lieten zien dat ze op dit moment niet te verslaan zijn. Na een afscheidsborrel zwaaiden Fran en Jaap ons uit. We gunnen ze het prachtige Portugal.

 

 

 

Groetjes van René, fijne feestdagen en tot zaterdag 28 december 2013 maar dan met Erica en Hans.

28 december 2013,

 

Derde wedstrijddag.

 

De aanloop tot deze visdag verliep niet helemaal zoals het zou moeten zijn. De opstaplocatie ging wijzigen omdat een aantal leden wat moeite leken hebben met de eb/vloed afhankelijke trap bij de sluis. In principe een mooie zaak alleen kon ik niet helemaal uit de voeten met de uitleg hoe op die nieuwe locatie te komen. Dat probleem werd opgelost via een telefonisch gesprek met Hans, onze nieuwe schipper, terwijl we beiden “google maps” voor onze neuzen op de computer hadden staan. Op die wijze kon hij precies aangeven waar we op moesten stappen en parkeren. Stukje moderne technologie waar ik overigens meer en meer moeite mee dreig te krijgen. De wereld begint voor mij blijkbaar iets te snel te draaien.  Maar, iedereen op tijd aan boord en zonder ongelukken ondanks het gebrek aan licht bij de trap over de dijk. Volgende keer toch maar weer op de oude plek opstappen.

 

Hans had Erica, vanwege een medisch ongemak,  thuis gelaten. Daarom moesten we het vandaag doen met een mannelijke bediening  in de woonkamer van het schip. Helaas! Alle verdere plichtplegingen vervolgens als in een roes: uitdelen aas, de lotto en een euro inleggen voor de grootste vis.

 

Het zou om 10:46 uur hoog water zijn dus was de verwachting dat we  naar de rode kant ter hoogte van de “ex” steenhoop zouden varen. Hans had een ander idee, eerst naar het Middengat waar nogal wat vis was gevangen. Dat klopte aardig; de eerste vis al om 08:15 uur, een schar gevangen door Christian. En hoewel er een aantal mensen om 09:00 uur nog niets hadden,  waren er toch al 20 vissen boven. Veel schar en ook wat wijting. Om 10:00 had iedereen een visje, Christian had er al 6 en Willem vd Linden zelfs al 9. Rond half elf staken we over naar de groene kant bij boei 43. De vangst ging ook hier gestaag door, Henk v Houdt ving zelfs een klein gulletje, Cor een  bot van 35cm en de rest ging door met scharren en mini wijting. Om 12:30 in totaal 62 vissen, de meeste (14) nog steeds bij Willem vd Linden. Vervolgens besloot Hans zijn geluk verder te beproeven  door naar de rode kant te varen. Gezien het feit dat er weinig stroming was (“dood tij”)kon dat prima onder de rook van boei 40. Ook voor Christian kwam dat goed uit want zo kwam stuurboord ook eens een keer aan de diepe kant te liggen. Die kans werd niet benut, stom hè. Henk  v Houdt en Willem vd Linden, beiden aan bakboord, vingen wel een gul waarbij die van laatstgenoemde de grootste van de dag bleek te zijn. Totale vangst vandaag 95 vissen.

 

Bracht dat verandering in de klassementen?  In de top zeer zeker niet. Christian blijft  in het cm-klassement aan de kop maar de voorsprong op nummer 2 Willem vd Linden is nog maar 2 cm! In het puntenklassement blijft Jac aan kop maar ook hier rukte Willem vd Linden met  9 punten vandaag op naar plaats 3 en is daarmee nog maar een half punt verwijderd van Quillermo. In het koppel is er sinds vandaag ook nog maar 4 cm verschil tussen de leiders Jac en Ed en de nummers 2 Henk v Houdt en Roger Melaer. Het wordt spannend.

Verder werd een opstapper  Tiest Struijs zo enthousiast dat hij meteen lid werd. Welkom Tiest.

 

Groetjes van René, Iedereen een fijne jaarwisseling toegewenst. Voorzichtig met vuurwerk en een gezond 2014. Tot 18 januari en dan met Hans én Erica.

 

 

 

18 januari 2014,

 

Vierde wedstrijddag.

 

We sloffen vandaag wederom met het weer, geen regen, geen vorst en geen storm. Maar denk er om de winter is nog niet voorbij. Net als vorige keer weer 4 man afwezig, deze keer: JJ, Leo, Cor en Patrick. Laag water  rond 10:30 uur en bij hoog water zitten we alweer in de auto naar huis. Op de parkeerplaats  kwam Peter er bij het uitladen van de auto achter dat zijn molens  achter waren gebleven in Oosterhout.  Hij trachtte de schuld nog even bij zijn schoonpa te leggen maar die was resoluut; eigen schuld. Dus maar hopen dat hij wat molens kon lenen. Bij het oplopen van de steiger kwam de boot al aanvaren en zo konden we direct aan boord. Deze keer was ook Erica aanwezig, toch altijd weer leuker dan met alleen maar kerels. Na het foutje bij Peter bleek er nog een foutje te zijn, Jac kwam tot de ontdekking dat hij geen aas had besteld. Dus dat werd ouderwets “bietsen” bij de maten die overigens allemaal bereid waren om dat te doen.

 

Vanwege het afgaand water direct doorgevaren naar boei 41 aan de groene kant. Daar zouden we in ieder geval tot na elf uur kunnen blijven liggen. Anker eruit en het schip ging mooi in de stroom liggen. Er was, zo bleek al snel,  wel een koud strak windje.  Hoofd tussen de schouders en de kraag dus ver omhoog. Eerste vis aan boord een schar  en de gelukkige Gerard Weijers.  Maar hij bleef niet lang de enige met vis, na hem Christian en binnen het uur hadden we 31 vissen aan boord. Veel wijting en ook veel schar. Aan kop met 8 vissen dan al Wil Bos. Nog niet iedereen vis maar het vertrouwen in een goede visdag was er. Dat bleek ook wel te kloppen want een uur later had iedereen vis en van de 78 vissen die er gevangen waren had Wil er 13, Gerard 9 en Christian 8. Nadat de stroom er vanwege eb er uit ging werd de vangst wat minder. Om 11:00 uur in totaal wel 104 vissen maar de progressie van het uur daarvoor was weg.  Het schip draaide en zo kwam nu stuurboord wat dieper te liggen en daar profiteerde Roger Melaer maximaal van. De eerste grotere gul van de dag. Na kleine gulletjes van nauwelijks 30cm nu een van 46cm. En al was het geen vijftiger, het zou gevolgen hebben voor het klassement. Kort daarop verkasten we naar de rode kant en dat viel tegen. We hadden gehoopt hier het grote werk af te kunnen leveren maar dat lukte niet echt.  Kort voor einde wedstrijd signaal blijken er slechts 50 vissen na 11:00 uur te zijn bij gevangen. Bart  verloor op pijnlijke wijze de waarschijnlijk grootste gul van de dag. De gul was onvoldoende bereikbaar met de pikhaak en ging voor latere consumptie in Rosmalen verloren.

 

Ik had al aangegeven dat Roger met zijn gul wat aan het klassement zou gaan veranderen. Tot zijn verrassing  ging hij zelfs Christian in het Cm-klassement  voorbij. Willem vd Linden en Christian evenveel cm-ters op 2 en 3. In het puntenklassement is nu Roger Jac tot een half punt genaderd en ook Quillermo zit dicht achter Jac en Roger. Het koppel wordt  aangevoerd door Roger en Henk, Jac en Ed volgen op 15cm terwijl René en Quillermo op ruime afstand derde staan.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 8 februari en misschien vriest het wel.

 

 

 

 

 

 

8 maart 2014,

 

Vijfde wedstrijddag.

 

 

Vergeet de winter maar gerust, die was er niet en komt ook niet meer. Niet alleen de mensen zullen daar dit jaar aan moeten wennen maar ook de vissen. Volgens mij zijn die beesten dood nerveus  want ze gaan daar waar hun aas heen gaat en dat aas richt zich ook weer op watertemperatuur. Die verandert nauwelijks en wordt op den duur alleen maar warmer. Niet vreemd dat Wil en ik ons vanmorgen afvroegen wat voor vis er vandaag te vangen zou zijn.  Gul, ja, want ook die vang je wel in de zomer, de wijting is vaak al weg op deze tijd maar grote vraagtekens v.w.b. onze platte vrienden.  Enfin, de visstand zou wel eens net zo kunnen zijn als de wereld rond ons voertuig  toen we Zeeland naderden: dikke mist. Zo dik dat ik daardoor en van het “ouwehoeren” de afslag Kruiningen ver genoeg vond en pardoes afsloeg.  Nou ja, met wat directies van Wil toch op tijd bij de sluizen.

 

Vandaag een gastschipper die onderweg wat autoproblemen had wat weer leidde tot een vertraagd vertrek. Instructies gegeven door Hans kwamen duidelijk over en  we voeren door de dichte soep met van alle kanten getoeter van boten naar de 41. De stek voor dikke gullen bij afgaand water. Ook benedendeks geen Erica maar vriend Alex met zoon Arne.

 

Zodra het anker met zo lang mogelijke ketting bodem had gevonden, ging het lood overboord en om 09:00 uur werd zowaar de eerste vis gevangen: een mooie gul door Peter Bol. Haha! Die zaten er dus echt. Kort daarna kregen we het aan de stok met de Waterverkeersleiding van Hansweert. We zaten te dicht bij de vaargeul (eigenlijk gunden ze ons gewoon de grote dikke gullen niet). Dus stoppen met vissen en naar een nieuwe positie. Daar aangekomen bleek goed old Ed wel op een verduiveld mooie plaats te zitten. Recht voor de groene boei. Om 10:00 uur was er nog maar spaarzaam een vis aan boord gehaald maar Ed had er al drie en allemaal gullen van een smulbaar formaat. Daarnaast Cor een wijting evenals Henk van Houdt. Vorige keer 78 vissen op deze tijd en nu 6! Om 11:00 uur hadden acht man in totaal 14 vissen.  Christiaan de grootste gul tot dan toe: 54 cm. Om 12:00 uur hadden we het maximaal aantal vissen van die dag al bijna bereikt. Roger een hele mooie tong  en ook weer een hele mooie gul. Ed ondertussen 6 gulletjes van klein tot groot.  De vangsten werden er  niet beter op en bleken uiteindelijk droevig voor de vissers op het voorschip. Daar vingen 3 mensen een vis en had 6 man niets dan een lekker door de zon gekleurde huid. Op het achterschip had iedereen in ieder geval ook nog vis.

 

Consequenties voor de klassementen; ondanks zijn mooie vis  verliest Roger 2cm voorsprong op Christian maar vergroot zijn voorsprong op nummer 3, Willem vd Linden. Daarentegen gaat Roger ruim over Jac v.w.b. het puntenklassement, blijft Jac tweede en blijft Quillermo vooralsnog 3e. Natuurlijk houden Roger en Henk de leiding in het koppel en verstevigen hun positie t.o.v. Jac en Ed zelfs met 7 cm. Christian en Willem wisselen van plaats met René en Quillermo. Deze laatste twee zijn de rest van het seizoen gedoemd ruim ten onder te gaan omdat Quillermo zijn keuze dit jaar heeft gemaakt voor modderbaden en nog geen eens om er een mooiere huid van te krijgen;-).

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 29 maart , wellicht roert maart zijn staart en wordt alles anders.

29 maart 2014,

 

Zesde wedstrijddag.

 

 

Nieuw fenomeen vanmorgen, het is al licht als we op pad gaan èn om de volgende keer weer in het donker te kunnen vertrekken gaat morgen de klok een uur vooruit.  Weinig verkeer onderweg en het beloofd een stralende dag te worden. De getijdestroom zal er vandaag stevig in zitten, het is morgen volle maan en dat veroorzaakt nu al een hoogteverschil tussen eb en vloed  van 526 cm. Dat wordt vooral in het middendeel van het schip kantklossen geblazen.

 

Na aankomst stond Christiaan als een kloek zo ongeduldig te wachten of al zijn kippen op tijd binnenkwamen want pas dan gaat hij naar de boot. En terwijl we nabij de stijger kwamen draaide de Sunbear vanachter de staketsels van palen richting steiger. Het water zou spoedig op zijn laagste stand staan en dus zouden we de rode kant opzoeken. Het anker ging ter plaatse vlot naar de bodem en al snel  volgden de meest potsierlijke stukken lood met daarachter wapperend de onderlijnen gewapend met messcherpe haken voorzien van heerlijke sappige wormen. Terwijl dat gebeurt zien we een bruinvis zwemmen en telkens met de rug boven water komen. Prachtig zicht.

 

Dan valt er een gespannen stilte, alle ogen gericht op de toppen van de hengel want iedereen wil de eerste zijn die een vis van wat voor soort of grootte dan ook over de reling op het dek landt. Hij wordt als eerste genoemd in dit verslag. En de eerste was om 08:57 uur Ed Odinot, de grote triomfater van de 5e wedstrijddag, met deze keer een bot.  Na precies drie minuten was het de beurt aan Tiest met eveneens een bot. Maar natuurlijk laat ook de runner-up seizoen 2013/14 (Roger) zich zien  en hoe. Met een gelaten blik en een souplesse van een 18 jarige vangt hij tussen 09:00 en 10:00 uur 5 vissen. Dat, terwijl er op de hele boot op dat moment slechts 11 worden gevangen. Een uur later zijn dat er in totaal 18, een mengeling van botten, piep kleine gulletjes  en zowaar een  puitaal.  Om 13:00 uur 25, in ieder geval al meer dan de vorige keer maar ook nog 4 man nada, helemaal niks.

 

Dan gaat schipper Hans een experiment aan, terwijl de stroom nog steeds heel stevig is wil hij het wel eens aan de groene kant proberen en dan vlak in de buurt van de voor zeebaars aantrekkelijke strekdammetjes bij de Hoek van Ossenisse. Gewaagd omdat het in die buurt ontzettend kan stromen. Maar , er staat ook wat minder water. Nadat het anker daar valt en de hengels zijn uitgeworpen vliegen de lijnen naar achteren: geen houden aan. Truc mislukt en dus terug naar de rode kant. Daar weten Patrick en Wil nog hun visje te verschalken wat het totaal van de dag brengt op 36.

 

Verandert er veel? Eigenlijk niet. In het CM nadert Christian Roger tot op 1 cm en staat Ed nu 3e. Bij de PNT wringt Christian zich op 2e plek tussen Roger en Jac. Bij de KOPLS veroveren Jac en Ed opnieuw de 1ste plaats en wijzen Roger en Henk met 3cm terug naar plaats 2.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 19 april en dus vis op tafel zondag de 1ste Paasdag.

 

 

19 april 2014,

 

Zevende wedstrijddag.

 

 

Terwijl alle weerstations aangaven dat we een prachtige dag tegemoet zouden gaan blijkt het bij het wegrijden te regenen. Ok, ik was wat vroeg en ja in de buurt van Bergen op Zoom hield het weer op. Maar als sportman, al is het maar “sportvisser”, kun je dat qua concentratie mooi niet hebben. Bij aankomst op het parkeerterrein van de sluizen stond er alleen een auto van Rijkswaterstaat en ik kreeg het daarvan na enkele minuten “Spaans benauwd”. Ik had me toch niet in datum vergist, het was toch wel een visdag vandaag? In paniek mijn gsm aan en de website opzoeken en natuurlijk lukt dat dan ook weer niet. Ik zag ook niet dat er ondertussen een zwarte Ford naast me schoof maar toen ik hem zag, was ik er wel verschrikkelijk blij mee: de auto van Christian. We vissen vandaag dus echt.

 

Er was vandaag plaats genoeg op de boot, slechts 13 wedstrijdvissers aanwezig en één opstapper. Jammer, kost de vereniging onnodig veel geld omdat we de vaste prijs van de boot toch moeten betalen. Maar, ook met 14 man kan het gezellig zijn en dat was het ook. Op en top gemotiveerd om de slechte visdagen achter ons te laten. En het was wederom Ed Odinot die de eerste vis aan boord trok, een leuke gul maar nog niet maats. Even later kreeg Sjef zijn visje binnen en  Ed nog een. Ook Cor had zijn stekje gevonden. We zitten blijkbaar toch iets te ver van de vaargeul en gaan daarom op zoek naar wat dieper water.

 

 Opnieuw de lijnen uit en vrijwel direct krijgt ondergetekende een ferme aanbeet en kan na een stevige dril een gul van 51 cm aan boord brengen, dat was heel lang geleden. Vervolgens werden er op diverse plaatsen op het schip vissen gevangen hoewel  sporadisch aan de stuurboord kant. Om 11:00 uur 21 vissen; voornamelijk ondermaatse gul maar ook wijting, tong en bot. Om 12:00 uur nog 2 man zonder vis; links voor en rechts achter. Als een speer ging Cor maar ook Tiest en René deden goed mee. Henk heeft dan , linksvoor, een prachtige beet in de vorm van een stevige” stoemper “. Jammer genoeg niet optimaal aan de haak en nog voor de kop de reling bereikt plonst de gul, zeker groter dan 60 cm, terug het water in. Nadat de boot wat gaat draaien krijgen ook de andere vissers wat dieper water. Dat zorgt er dan weer voor dat ook daar weer wat beter wordt gevangen. Één man gaat gewoon door in wat voor stand de boot zich ook bevindt: Cor; om half drie heeft hij 12 vissen. Zelfs Roger gaat vis vangen in een ultieme poging om de voorsprong van Christian, met een wijting van 40cm, teniet te doen. Het zal hem niet lukken. Wel blijkt Willem vd Linden aan een opmars bezig te zijn, om 11:00 nog niets en om 14:30 wel 9 vissen met als topper een gul van 54 cm. De grootste van de dag. In totaal meer dan 70 vissen en dat met 13 man!

 

CM-klassement: Christian nu 1ste met Roger 2e op 6cm en 3e Willem vd Linden. Punten: Roger blijft 1ste op 2 punten gevolgd door Christian en 3e ook hier Willem vd Linden. Het koppelklassement: geen wijzigingen. Jac en Ed 1ste met op 6 cm Roger en Henk 3e Christian en Willem vd Linden.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 3mei maar zonder mij (rijmt nog ook).

 

3 mei 2014,

 

 Achtste wedstrijddag.

 

 Vrijdagavond begint er een stevige wind op te steken. Ik ga ook weer eens mee. Ga ik door de modder rennen, is het kurkdroog en is regen eerder gewenst dan droog warm weer. En ik ga mee, en het ziet er ineens weer minder goed uit om te vissen. Achteraf stond er wel redelijk wat wind, maar was het toch een aangenaam dagje met veel zon.

 

De afgelopen keer is er redelijk veel vis gevangen, wat nu resulteert in een redelijke volle boot door de 3 opstappers. We zitten nu in de periode dat de wintervis eigenlijk weg zou moeten zijn en de zomervissen eraan moet komen. Maar welke gaan het worden?  We zijn aan de groene kant gaan liggen en we blijven uiteindelijk de hele dag op dezelfde plek liggen.

 

Wat wordt er allemaal gevangen? De opstappers doen het niet slecht en ook de westrijdvissers vangen hun visje. Het is wel ineens opvallend hoeveel tong er gevangen wordt. In totaal zijn er 55 vissen gevangen, waarvan een 20tal tongen en ook nog eens mooi van maat! Ook werd er de nodige gul gevangen, maar geen van deze vissen haalt de maat. Verder worden er nog enkele botten gevangen net als een verdwaalde wijting. Geluksvogels was Wil, hij wist de enige paling te vangen van 59 cm. Uiteindelijk zitten er dus zomer en wintervissen door elkaar. Altijd lekker voor het vispannetje. Zowel Roger als Christian weten vis te vangen en houden elkaar lekker scherp. Het stuivertje is weer gewisseld. Ook het koppel is weer gewisseld nr 1 en 2 staan 1cm uit elkaar! Het wordt nog spannend de laatste dag!

 

CM-klassement: Roger nu weer 1ste met Christian 2e op 3cm en 3e Willem vd Linden. Punten: Roger blijft 1ste en loopt  uit met 8 punten op Christian en 3e ook hier Willem vd Linden. Het koppelklassement: geen wijzigingen. Roger en Henk 1ste met op 1 cm Jac en Ed. 3e Christian en Willem vd Linden.

 

 

 

Groetjes van Quillermo en tot zaterdag 10 mei maar zonder mij (rijmt nog ook). Vergeet dus niet de foto's van de nieuwe kampioenen te nemen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 mei 2014,

 

Negende wedstrijddag

 

In totaal 13 man aan de steiger vanochtend, 10 wedstrijdvissers en 3 opstappers. Eigenlijk te gek voor woorden en een dieptepunt in de geschiedenis van de visclub. Schade voor de club meer dan 100 euro. Maar goed dat de opstappers dat in ieder geval deels compenseren.

Er werden vandaag 17 visjes gevangen door de 10 wedstrijdvissers, de grootste  door Cor (34cm) en de meeste (4) door Willem vd Linden.  Eén visser had niets en de rest was blijkbaar zo nerveus dat de vissen voelden dat er heel wat op het spel stond en daarom een pokerspel speelden.  Eindresultaat een nieuwe Club Kampioen, Roger Melaer, de enige die naast Jac Moelands bij 12 wedstrijden aanwezig was. Zijn gemiddelde grootste vis 32,8 cm spaarzaam bijeen gesprokkeld door 3 resultaten boven de 40 cm: 43, 46 en 52 cm. Gefeliciteerd Roger het is je gegund.

 

Het seizoen in vogelvlucht:  De eerste twee visdagen kenmerkten zich doordat in totaal 10 vissers geen staart wisten te vangen. Leo schrikt zich een hoedje dat hij het klassement aanvoert en Jac en Ed pakken onmiddellijk het koppel. Op de 2e visdag is Leo helaas niet meer van de partij en neemt Christian het heft in handen. Visdag 3 had iedereen vis, dat moest wel want er waren tenslotte 185 vissen te delen en je moet wel een oen zijn om daar niet bij te zijn. De grootste vis 27cm! Volgens mij zit je dan op laag water te vissen en daar moet je juist spijkers zoeken. De 4e visdag begreep het dan iedereen, met 400 vissen hebben we allemaal tenminste 1 vis. Quillermo wilde weer iets aparts en dacht zonder consequenties zijn Nokia te kunnen leren zwemmen. Gelukkig kon hij het net voorkomen. Bij de 5e wedstrijd nemen we afscheid van Fran en Jaap met een mooi fotoboek waar ze verguld van zijn. Portugal is waar ze de Sunbear denken te kunnen vergeten. Dat lukt nooit Jaap! Christian vangt zijn eerste kanjer, een gul van 57 cm en blijft daarmee lang eerste in het klassement van de grootste vis. 6e visdag is wat saai, en Christan blijft dus aan kop. Wedstrijddag 7 is de dag die een paar vissers trachten te vergeten: Peter Bol vergeet zijn vismolens en Jac heeft geen aas besteld. Bart verliest een gul voordat hij hem in de ogen kan kijken en Roger meld zich aan de top van het klassement met een gul van 46 cm. Dag 8 is ongetwijfeld de dag van Ed hoewel hij niet de grootste gul vangt, die is voor Christian (54cm). Ed vangt er vel en de grootste 50cm, net als die van Peter. Roger meldt zich als topper aan, een gul van 52 cm en neemt naast het cm klassement ook het puntenklassement tot zich. Quillermo denkt aan zijn kleutertijd, het spelen met nat zand en er koekjes van bakken. Het resultaat is hele en halve marathons door sloten en plassen; hij kickt op modder: de Mudman. In de 9e visdag is het wederom Roger die van zich laat horen: tussen 09:00 en 10:00 vangt hij 5 mooie vissen, de rest van de boot komt op een totaal van 10! Wie stopt deze kanjer? Tiende visdag; slechts 13 vissers, om te janken, ikke vang mijn eerste gul sinds 2 jaar (51) cm. Henk v Houdt verliest een gul waarmee hij vandaag de prijs in wacht had kunnen slepen van grootste vis van het seizoen. Roger kan echter niet voorkomen dat Christian, die steeds vaker vist met vette inktvis, zijn positie overneemt door het vangen van een geweldige wijting van 40 cm. De 11e visdag wordt de dag van Wil Bos, hij vangt de enige paling van dit jaar niet heel groot maar voldoende om Christian met zijn gulletje van 57 naar huis te sturen. En Roger wint het duel met Christian en staat weer nummer 1.

 

Het slot van het seizoen staat hierboven: Roger slaat alle aanvallen af en kan zich kampioen noemen. Daarnaast puntenkampioen en dat wil zeggen: topper tijdens alle wedstrijden. Als bijvangst ook nog samen met Henk v Houdt het koppelklassement. Wat een klasse dokter! Het loont zich bij de wedstrijden te zijn en de volharding betaald zich na de laatste visdag met het kampioenschap.

Het is een heel verhaal geworden. Rest mij u allen een fijne vakantie toe te wensen en de club en ik hopen dat u in het seizoen 2014-2015 weer uren “alert” naar de top van uw hengel zult kijken op de Sunbear als lid van de Broekboys. Wijze les: Het loont zich bij de wedstrijden te zijn, de volharding betaald zich na de laatste visdag wellicht met het kampioenschap. Wie niet vist vangt niets!

 

Groetjes van René en tot het volgende seizoen.