Verslagen Visseizoen

2014/2015

 

 

27 september 2014,

Eerste reservedag.

 

De rit naar de sluizen van Hansweert was weer even wennen en niet zonder gevaar. Het was nog heel erg donker en hoe verder Breda achter me lag, des te meer aanwezigheid van mist. Nog wel een zicht van meer dan 100 meter maar ik voelde me toch wat veiliger telkens als ik in de verte weer wat achterlichten zag. Zonder die rode lampjes leek het wel of ik werd opgeslokt door onzichtbare bossen.

 

Ik was heel vroeg bij de sluizen aanwezig en kende geen enkele auto die er stond en moest ook  lang wachten voor  er wat bekende auto’s een plekje zochten op de parkeerplaats. Een aardige verrassing was het weerzien met Ricardo Ghapoerkhan  ook hij na stevige medische problemen  vorig seizoen weer van de partij. Nadat ook Christian zich meldde, werd het vistuig op de bult genomen en gingen we in ganzen pas op zoek na de boot. Niet lang daarna werden bij het turen in de mist de vage contouren van de Sunbear zichtbaar. Even leek het of de boot zonder licht voer maar nadat het schip steeds scherper afstak tegen de mist werden ook die lampjes zichtbaar. Voor mij was de schipper nog nieuw maar er was een wel zeer bekende  vrouw aanwezig: Noortje, dat was langgeleden. Ook haar man was er bij. Dat zou best klikken.

 

Snel  vanuit het kanaal de Westerschelde op, het was afgaand water en dus keken we wat raar op toen de schipper ons naar de rode kant bracht. Toch even geprobeerd en het was “good old Ben” die het eerste visje van het seizoen verschalkte: een mooie maatse zeebaars . Christian liet zich niet onbetuigd en ging er van door met het tweede baarsje. Omdat het stil bleef verkasten we naar de groene kant. Hier ging het wat beter, Bart een gulletje, Ben een mooie bot en Sjef het tweeling broertje er van.

 

Nu wat statistieken: Om tien uur nog heel weinig vis, in totaal 5 visjes.  Een uur later was het aantal verdrievoudigd.  Mooi verdeeld tussen het achter- en voorschip. Ook aan beide kanten een groepje van drie vissers naast elkaar die nog geen staart hadden gezien. Tegen één uur zaten we alweer aan de rode kant en  nam het voorschip een ruime voorsprong, 15 vissen tegen 10 achterop.  Om 14:00 uur begon er wat stroom in te komen en kwam er ook meer vis los. Henk mist een grote vis en zowaar Willem van W vangt de vangst van zijn leven: puitaal van 16 cm. Enterwijl het trio achterop echt begint te vangen blijven Tiest en Ricardo met lege handen zitten. In totaal vandaag ongeveer 40 vissen, eerlijk verdeeld tussen voor en achter.

 

Ondergetekende scoorde in het laatste uur van de dag een gul van 53cm. Werd daarmee leider van alle klassement waarvan die voor het koppel samen met Bart. De rest volgt op gepaste afstand. Zie de uitslagen.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 18 oktober.

 

18 oktober 2014,

 

Tweede reservedag.

 

 

Vandaag begin ik het verslag eens met : “Wist u dat”, je moet tenslotte variëren om de aandacht van de lezer vast te houden.

Daarom: Wist u dat:

-          93% van het kabeljauw bestand gevangen wordt voordat deze geslachtsrijp is? Dat deze geslachtsrijp is tussen zijn 6e en 10e levensjaar. Grootte dan ongeveer 55cm.

-          Zeebaars van ongeveer 3o cm geslachtsrijp is en dat deze dan 6 tot 8 jaar oud is?

-          Wijting, bot, schol en tong dat al na 3 tot 4 jaar zijn en dan een lengte hebben van rond de 30cm?

-          De minimum maten van deze vissen vinden hun oorsprong in deze “wijsheid”.

 

Wie gedacht had dat we vandaag met de SunBear op stap zouden gaan kwam bedrogen uit.  Patrick, gelegenheidsschipper, had pannen met zijn auto en kon derhalve niet komen.  Met veel kunst en vliegwerk en vele teleurgestelde vissers die werden afgezegd, konden Hans en Erica ons, gelukkig,  de Seabear aanbieden. Hiervoor dank Hans en Erica. Maar naast dit probleem was er nog een water technisch probleem: Doodtij, met in de cyclus naar en van de vloed te korte perioden met voldoende stroomsnelheid  voor een goede visvangst.  En daarom slechts in 7 uur, met 16 man een schamele productie van 33 vissen. Wel divers: gul, bot, tong, wijting zeebaars, puitaal en komkommervisje.

 

Çhristian opende de dans vandaag om 08:45 uur met de vangst van een steenbolk. Hij was daarmee Henk van Houdt een fractie van een seconde voor die een wijting aan boord haalde. Hoewel Roger eigenlijk een visverbod had i.v.m. een scheur in zijn enkelband, stond hem niets in de weg om de eerste mooie gul (39 cm)te scoren.  Kort daarna was het Christian, die overigens een prachtige stek had en een mooie gul binnen haalde maar wel een die 1cm groter was. Henk v Houdt liet vervolgens zien dat hij zijn nieuwe hengels niet voor niets had gekocht: gul van 63 cm. Kort voor het einde van de visdag had het nog even de dag van Peter kunnen worden. Geweldige aanbeet van een grote gul, goed aangeslagen maar de dril mislukte omdat de gul zich wist los te rukken.

 

Na meting van de vissen bleek er stevig aan de stoelpoten van ondergetekende te zijn gezaagd. In het CM- en Puntenklassement bleef René aan de leiding. Jac ging in beide klassementen van plaats 2 naar plaats 3 en op plaats 2 nu Henk v. Houdt. In het koppel staan Bart en René nu op plaats 2 met 1cm achterstand op de nieuwe leiders Henk v Houdt en Sjef. Op de derde plaats blijven Christian en Henk Bilok. Ze komen echter wel dichterbij.

 

Eigenlijk voor de vissers een heerlijke warme oktober dag. Zo ook voor onze doelgroep: de gul,  het water veel te warm met een temperatuur van 15,8 graden op een diepte van 1,5 meter.

 

Groetjes van René en tot zaterdag 8 november.

 

 

 

8 november 2014,

 

Laatste reservedag.

 

 

Hadden we vorige visdag  doodtij, nu doken we in een andere extremiteit: springtij en dat scheelt een slok op een borrel.  Doodtij heb je twee dagen nadat  zon-maan-aarde in één lijn staan. Het maakt niet uit of het dan nieuwe- of volle maan is. Het waterhoogte verschil maar liefst ongeveer 5 meter terwijl dat bij doodtij ongeveer 3 meter is. Dat wil ook zeggen dat de stroomsnelheid van het water enorm is en daar houden wij eigenlijk wel van want dat brengt vis.

 

Het lijkt er op dat Noortje onze vaste schipper wordt en daar zijn we heel blij mee. Vertrouwen in een schipper is een “must” en zeker op een water als de Westerschelde waar een schipper constant op zijn/haar qui-vive moet zijn.

Het zou nog 90 minuten duren voordat het eb was en daarom vertrokken we  naar de groene kant.  Hier vanwege het stroomgebrek geen vin verschalkt en dus tijdens het wisselen van het getij de diepe vaargeul overgestoken naar de rode kant. 

 

De wind was soms fors en dat is kort na de kentering toch redelijk lastig. De achterkant ligt nooit stil en dus ook je lijnen niet. Toch rap de eerste vis, een bot voor Willem vd Linden en het zou niet zijn laatste zijn. Direct daarop Christian een wijting.  Naar mate de stroom sterker werd kreeg de wind minder vat op de boot en werd het aantal gevangen vissen als maar groter. Veel soorten vis: bot, schar, wijting, gul, steenbolk en Christian een prachtige tong van 37 cm. Om 11:00 uur 11 vissen, om 12:00 uur 28, om 13:00 52, om 14:00 64 en om 15:00 meer dan 80. De meeste vissen voor Willem vd Linden (die overigens ook mijn gul naar de boot draaide) met op de tweede plaats Christian.

 

Vorige keer vertelde ik nog dat het bijna de dag van Peter was omdat hij een prachtige gul verloor. Hij deed het vandaag gewoon beter door een dikke vette gul te vangen van 57 cm met ondersteuning van Wil die de pikhaak bijna dwars door de gul stak. Mooie gullen verder ook voor René (52 cm), Ben (51 cm), Wil (44 cm), Ed (43 cm) en Willem vd Linden (40 cm). Vreemd was dat, bij de officiële meting de gullen van  Peter, Wil en Ben gedurende de dag 1 cm waren gekrompen.

 

Het klassement:  door de gul van 52 blijft René leider in het cm klassement van de reserve vissen.  Volgende visdag  begint het cm klassement pas echt. Daarentegen tellen de reservevissen al nu voor het puntenklassement  en ook daar staat René op de 1ste plaats. Nummer twee blijft Henk v Houdt en nummer drie Jac. In het koppel pakken Bart en René de eerste plaats terug. Ze worden gevolgd door respectievelijk Ben en Jac  op 17 cm en door Wil en Peter op 22 cm. Het laatste stel scoorde vandaag samen liefst 101 cm vis!

 

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 29 november wanneer het getijde nog beter is als vandaag.

 

 

29 november 2014,

 

Eerste wedstrijddag.

 

 

Het beloofde een prima visdag te worden,  het tij bijna perfect, de stroming navenant, van begin tot eind een stabiele boot omdat de wind en de stroom dezelfde westelijke richting opgingen. Daarnaast een aardig zonnetje. Ook de berichten waren goed,  veel wijting en een aardige vangst van gul. Onze schipper vandaag Hans en in de kombuis Erica. Al met al moet dit dus slagen vandaag.

Het is de eerste wedstrijddag van het seizoen en dus  hebben we na afloop een echte leider v.w.b. het club(cm)kampioenschap. Punten-, koppel- en grootste vis standen tot nu toe lopen gewoon door.

 

Op onze vraag aan Hans: “waar gaan we heen”, liet hij dat afhangen van het vertrek van de boot en omdat iedereen al aan boord was kreeg de boot Kruiningen mee als beginstek. Lekker diep water vanwege de oude haven (Veer Kruiningen –Perkpolder) waar van alles rondzwemd. De eerste vis, een schar, kwam al snel  (08:30 uur)aan het aas en daar was Willem vd Linden best blij mee. Tien minuten later een snelle felle wijting bij Cor Bakkeren. Het ging dus lekker.

 

De volgende schaakset van de schipper was niet zoals verwacht naar de groene kant maar naar de rode. Eigenlijk deden we dit nooit bij afgaand water maar omdat het over 2 dagen al weer doodtij is wilde hij dat riskeren. Nadat  het schip stillag, gingen de hengels uit en die leken in een wolk met wijting te verdwijnen.  Waren het eerste uur de aanbeten  nog niet op elke hengel, in het tweede uur verdrievoudigde zich de vangst. Dat resulteerde om 11:00 uur al met 81 vissen. Heel veel wijting en hier en daar een gulletje. Zelfs een “5 dradige meun” werd twee keer gevangen.

 

Om twaalf uur hadden we 121 vissen, om 13:00 uur 171 en om 14:00 uur 201. Dat hebben we al lang niet meer gezien.  Nadat de vangst van wijting terugliep, meldde zich de eerste grotere gullen. De grootste (65 cm) bij Willem van Wanrooy, de tweede grootste bij Roger (53 cm),  een serie van 4 bij Willem van de Linden waarvan de grootsten 46 en 45cm. Formaten die ook werden gescoord door Jac, Cor en Henk van Houdt. Mindere goden, kleinere gul: Peter en Bart; dikke dertigers. Om drie uur hebben we niet meer geteld maar zeker is dat we minstens 222 vissen hadden vandaag.

 

Het klassement, ofwel de klassementen. Trots aan de leiding in het CM klassement tevens Clubkampioenschap: Willem van Wanrooy. Op de tweede plaats met een reservevis van 63 cm Henk van Houdt en derde ook dank zij een reservevis van 57 cm, Peter. Het kampioenschap heeft nog niet zo vaak op de eerste dag zulke prachtige resultaten laten zien.

Het puntenklassement nog steeds geleid door René, tweede Henk van Houdt en derde ondanks/dankzij zijn afwezigheid vorige keer Roger. Het koppel blijft in de veilige handen van het koppel René en Bart, met tweede Wil en Peter en derde Jac en Ben. Het klassement grootste vis (65 cm)tenslotte wordt geleid door Willem van Wanrooy.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 20 december. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

 

 

 

 

 

20 december  2014,

 

Oorspronkelijke tweede wedstrijddag  verplaatst naar 2 mei 2015. 

 

In verband met windkracht 7 tot 8 met windstoten tot 100 km/u is de visdag van 20 december 2014 vervallen. De enige datum die nog beschikbaar was, 2 mei 2015, is vastgelegd.

 

Groetjes van René, Fijne feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar, tot zaterdag 10 januari 2015.

 

 

 

 

10 januari  2015,

 

Beoogde Tweede wedstrijddag.

 

Wat een mooie visdag had moeten worden  werd niet verknald door achtergebleven illegaal vuurwerk maar door moeder natuur die met ons een loopje aan het nemen is.  Wederom sterke windkracht, nu van 7 tot 9 en wederom windstoten tot 100 km/u.

 

Omdat de zaterdagen waarop kan worden gevist met een loep moeten worden gezocht gaan we voorshands er van uit dat dit seizoen maar 8 wedstrijddagen gaat bevatten i.p.v. 9.  De tijd zal leren of er nog ruimte voor een 9e komt. De website is hierop aangepast.

 

Naast de verloren visdag zijn er nog steeds donkere wolken in het deel van Portugal Waar onze schipper Jaap Voorthuizen sinds 2014 woont. Ik heb u daar in een separate email, met in bijlage een brief voor Jaap en Fran, over bericht.  Voor de Fam. Voorthuizen een dramatisch begin van 2015.

 

Groetjes van René en tot zaterdag 31 januari 2015.

 

 

 

 

 

31 januari 2015,

 

Tweede wedstrijddag.

 

 

Afgelopen week heb ik toch heel wat keertjes met de billen samengeknepen gezeten door een zekere angst dat ook deze visdag vanwege wat voor natuurgeweld dan ook niet zou doorgaan. Ik was daarom reuze blij dat Christian het bestelde aas had afgenomen, Noortje niet meer had gebeld met een mededeling zoals: “het dek van het schip is niet begaanbaar vanwege ijsafzetting”.  Het ging dus gewoon door! Helaas veel mensen afwezig i.v.m. blessures waardoor ze gewoon de hengel niet uit konden gooien maar ook mensen die in mindere of grote mate gedwongen in het ziekenhuis hadden vertoefd. De voorzitter moest toeteren voor de carnavalsclub. Ondanks twee weggesneden kiezen  blijkbaar voldoende amazuur  om te toeteren.

 

Tussen Bergen op Zoom en Kruiningen verschrikkelijk veel regen, dat beloofde wat. Maar in Hansweert was het droog en zou de zon zelfs hebben geschenen als die al opgekomen zou zijn. Prachtig weer! Vlot het zilte nat opgezocht en onder leiding van Noor & echtgenoot& Ko naar onze plaats aan de rode kant. Precies 08:45 een schar bij Jac, nog geen minuut later een zelfde soort bij Willem uit Oosterhout en 08:46 bij de opstapper (Roy) een gul. Aardig hoopvol begin van de dag en dat terwijl ik dacht dat het helemaal niets zou worden.

 

Om 09:30 hadden 5 man nog geen vis, Jac had een gul verspeeld maar Roger had wel een gul. Roy pakt ook nog een mooie wijting, die zouden we er verder nog maar één zien vandaag. Wel veel schar; om 10:30 nog drie man zonder vis maar al wel 6 man met één gul en saja zelfs twee. Om 11:30, iedereen vis, in totaal niet heel veel, maar 29 vissen was al veel meer dan verwacht. Een uur later waren er meerdere mensen die 4 of 5 vissen hadden gevangen. Toen ging het schip er van door, de stroming was zo sterk dat het anker tot niet veel meer in staat was dan het omploegen van de Westerschelde bodem. Snel een wat rustiger plekje opgezocht. Kort daar na kregen we bezoek van een “hondsbrutale” zeehond. Op soms niet meer dan 5 tot 10 meter liet hij zich zien bij de boot en keek je dan recht aan in trant van: he joh, rot eens op, da’s mijn vis! Na wat lood in zijn buurt koos hij/zij eieren voor zijn/haar geld.

 

Gelukkig was ook Roger aan boord voor eerste hulp. Jac kreeg een vishaak in zijn duim waarvan de weerhaak stevig in het vlees zat. Roger knipte het oog van de haak en wurmde het restant van de haak met een smile op zijn gezicht door het vlees van de duim heen. Probleem opgelost.

 

Geslaagde dag, iedereen vis, 51 in totaal, redelijk verdeeld en de mannen lekker gebruind door de zon. Hoewel Henk v. Houdt vandaag aan het uitzieken was, nam hij toch de leiding over in het CM klassement. Dat heb je met mooie reserve vissen. René tweede en Roger derde. In het puntenklassement  scoorden Ed en René beiden 7,5 punten door hun vis van 47cm. René blijft hier nummer 1, Roger 2 en Henk v. Houdt 3. En hoewel Bart met een blessure thuis bleef, bleven hij en René koppelleiders.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 21 februari, zelfde tijd maar een ander tij.

 

 

 

 

 

 

 

 

21 februari 2015,

 

Derde wedstrijddag.

 

 

Op zaterdag 14 februari j.l. overleed onze oud schipper Jaap Voorthuizen in zijn residentie in Portugal aan een ziekte waartegen het gevecht al te vaak wordt verloren. Helaas  heeft hij slechts een klein stukje van zijn droom kunnen waar maken: genieten van een mooi leven samen met Fran op een eigen stukje grond rond zijn pas verworven Finca.  We wensen Fran, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte.

 

De meteo beloofde ons voor vandaag op de Westerschelde in ieder geval beter weer dan gisteren.  Dat klopte feilloos maar dat wil niet zeggen dat het aangenaam was.  Windkracht 4 met een noordelijke dus koude component, af en toe regen met winterse buien. De mannen op het voorschip kregen daarom vandaag de volle laag terwijl zij die op het achterdek visten zich konden verschuilen achter de brede kajuit. Gelukkig zo nu en dan een heerlijk zonnetje maar dat duurde veel te kort.

 

De stroming vandaag maximaal: springtij met een waterhoogte verschil van 560 cm. We pikten in de cyclus 2 uur naar laagwater en vervolgens 5 uur naar hoogwater mee. Kort na achten lagen we vis klaar aan de groene kant waar nog geen 15 minuten later Ricardo de dans met een schar opende en bijna onmiddellijk beantwoord door Wil met eveneens een schar. Daarna werd het wat te stil en toen  om tien uur nog niet de helft van de mensen een visje had gevangen besloot schipper Noor Voorthuizen te verkassen naar de andere kant van de vaargeul. Maar ook daar geen vetpot. Om 11 uur 13 vissen (gul, schar en zelfs een wijting), om 12 uur 2 meer en toen de stroom steeds sterker werd, telden we  om 14:00 uur 24 vissen. Daarvan was wel de helft gul van een ruim maats formaat. Toch ook 4 man die nog geen staart handen gezien waaronder gerenommeerde vissers en ook het nieuwe lid Sahied Hussainali. Overigens welkom Sahied!  Twee heel gelukkige mensen vandaag: Christian die in de laatste 5 minuten van de dag zijn enige 2 vissen ving en Jac die de grootste vis van de dag ving (gul van 54) waarbij de haak in de middelste rugvin zat gehaakt. De meeste gullen (7) gingen vandaag naar Oosterhout. De meeste vissen gevangen door Jac 6 en 4 door Peter.

 

Gebeurde er nog iets in de klassementen? Jawel, door afwezigheid van Henk v. Houdt (beterschap Henk) had René geen enkele moeite om de koppositie in het CM klassement over te nemen. Op een gedeelde tweede plaats nu op 12 cm, Jac  en Willem v W. Het puntenklassement 1ste Rene en een gedeelde 2e plaats voor diezelfde Jac en Willem. Met veel vuur en passie verdedigden Bart en Rene vandaag hun eerste plaats in het koppel. Tweede nu Ben en Jac op 12 cm en derde Wil en Peter op 15 cm.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 14 maart, dan roert maart zijn staart en dat scheelt vast een jas.

 

 

 

 

 

14 maart 2015,

 

Vierde wedstrijddag.

 

 

Ik schreef vorige keer “tot 14 maart, dan roert maart zijn staart en dat scheelt vast een jas”.  Ik bedoelde eigenlijk dat je in maart nooit kunt zeggen hoe het weer is maar dat het bijna zeker was dat de temperatuur beter zou zijn dan de vorige visdag.  We gingen vandaag op stap met het schip van Hans en Erica en vanwege de bovendekse vorm van het schip zijn er slechts 4 plaatsen waar “dekking” gezocht kan worden tegen de wind en dat is achterop. Als je daar zit, scheelt het een jas en dat kwamen Ed, Willem L, Roger en René zeer goed van pas. De rest van de vissers stonden bloot aan de gure wind die deze dag de Westerschelde teisterde. Er was een zuinig zonnetje en ook dat was voor ons vieren heerlijk.

 

Bij het betreden van de steiger zagen we de zon net boven de horizon verschijnen en bijna 90 graden rechts daarnaast de bijna halve maan. Dat betekent dat het snel doodtij zou zijn en dat dus de stroming ook vandaag al navenant geringer zou zijn. De vangstverwachting was daarom niet te hoog gespannen.

 

Hans maakt voor ons vandaag de ligplaats keuze en dat werd de groene kant.  We kwamen aan terwijl het al hoogwater was  en tegen half negen was iedereen zover om  de onderlijnen, voorzien van pieren, vakkundig tegen de bodem van de Westerschelde te leggen. Zoals gebruikelijk liet de eerste vis niet lang op zich wachten. Willem, op het aangename achterdek, scoorde  een fraaie schar. Pas een half uur later verschalkte zijn maat Tiest een even fraai exemplaar. Even later ving Henk H wel iets zeer bijzonders, een zeebaarsje van rond de 13 cm. Het arme beestje moet volledig de weg kwijt zijn geweest. Weer nieuws van het zonnedek, Roger vangt de eerste gul om 09:40 uur.  Vijftig cm lang en dat geeft de visser moed! Na 10:00 uur komt de stroom er eindelijk in en vangen Gerrit en ook Henk H een gul van redelijk goed formaat. Gerrit zou overigens later een geweldig mooie wijting vangen.

 

Veel vis werd er vandaag niet gevangen: Om 11:00 uur hebben we (5 man nog niets)  14 vissen waarvan de helft gullen. Om 12:00 uur 7 vissen meer. Om 13:00 uur heeft er één man nog geen vis, wel 10 man gul en in totaal 32 vissen. Om 14:00 uur heeft iedereen vis; heeft Henk H  de meeste vissen (6) en heeft Rene 3 gullen. Het totaal aantal vissen komt niet veel verder dan 40 maar is gezien de omstandigheden niet slecht.

 

Het CM klassement wordt nog steeds geleid door Rene met 205 cm. Tweede Roger met 20 cm minder en ex aequo Ed en Henk H op ¾ met 180 cm. Het puntenklassement nog steeds voor Rene met 33,83 punten. Tweede Ed met 18,5 punten en derde Jac met 18 punten. Het koppel. Één Bart en René met 528 cm, tweede Peter en Wil met 464 cm en derde Jac en Ben met 445 cm.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 4 april.

 

 

4 april 2015,

 

Vijfde wedstrijddag.

 

 

De club loopt op vandaag op één poot. Veertien deelnemers waarvan gelukkig ten minste aanwezig de top 6 geklasseerde vissers. Die hebben wat uit te vechten nu het nog kan, elke grote fout betekent geen kampioenschap dit jaar. Ook de voorzitter is er niet, normaal verslaapt hij zich op één van de wedstrijddagen, nu niet: de reus is geveld door een liesbreuk waardoor hij onder het mes gaat. Hij verzekerde me dat hij de volgende vis beurt zeker niet mist. Sterkte bij de operatie en een snelle recovery!

 

Naar verluid zit de Westerschelde vol hongerige vis. De stormen van de laatste week hebben de vis de rivier opgeperst en dus moesten de vangsten vandaag groot zijn, niet alleen in aantal maar zeker ook in grootte. We zullen beginnen met een mooie stroming tot de kentering naar opkomend water rond 11:00 uur, daarna vanaf een uur of elf weer volop stroming totdat de fluit voor de tweede keer gaat en de wedstrijd om 15:00 uur eindigt.

 

Mooi begonnen verhaal maar bij aankomst bleek dat de generator van de Sunbear het bij het opstarten van de boot had begeven. Varen kun je dan nog wel maar als het anker uitligt krijg je het niet meer naar binnen. Terecht dat Hans dus o.a. uit veiligheid overwegingen de vaart cancelde.  Er is dan nog maar één optieals je alleen boothengels bij je hebt, met zijn allen naar Zierikzee en met de Seabear, ook van Hans, vissen op de Oosterschelde.

 

 Anderhalf uur later dan gepland stomen we op naar de eerste stek. Het regende, de wind was “stervens” koud  en geen enkele hengeltop bewoog.  Het was uiteindelijk al 11:40 uur toen de eerste vis door Peter werd gevangen. Een piep klein scharretje. Vijf minuten later ving Jac een “puitaaltje”.  En dat was het eigenlijk voor vandaag. Hoe Hans zijn best ook deed in het zoeken naar een plek waar wat vis zat, die was er vandaag gewoon niet. Gelukkig was de regen gestopt en kwam er om een uur of twee een zonnetje maar die was niet in staat om ons echt op te warmen.

 

Deze zwarte zaterdag moeten we maar snel vergeten.  Het werd tenslotte de dag waarop de reserve vissen werden gebruikt. Met 47 cm reserve breidde René zijn voorsprong in het cm klassement zelfs uit. Tweede nu Jac en derde Ed, met beiden 210 cm. Hadden vorige wedstrijddag de mensen met een vis van 47 cm geen enkel punt, nu verdiende Jac met zijn vis van 20 cm maar liefst 9 punten en verdiende Peter met zijn schar van 19 cm 6 punten. Omdat er verder geen vangsten waren werden de resterende punten niet toegekend. René nog steeds op ruim 33 punten maar in zijn kielzog steeds dichter Jac nu met 27 punten. Derde Ed met 18,5 punten. Het koppel nog steeds voor Bart en René, gevolgd door  Peter en Wil die 19 cm dichterbij kwamen, derde Jac en Ben die 20 cm dichterbij kwamen.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 25 april op de Westerschelde en dat beloof ik.

 

 

25 april 2015,

 

Zesde wedstrijddag.

 

Velen van ons  snakken naar het einde van het seizoen. We missen natuurlijk toch van het begin af aan JJ en Leo en later haakte ook Henk B af vanwege schouderproblemen.  Dan de ziekenboeg, ook vandaag weer Christian en Roger en daarnaast ook twee man, Cor en Sjef die vandaag afscheid moesten nemen van familie of vrienden. We hopen eigenlijk dat met het begin van het nieuwe seizoen iedereen weer bij de club normaal aan de slag kan gaan.

 

Toen ik vanmorgen opstond was het droog, nadat ik de poort uitreed vielen de eerste spetters op het raam van de auto. Dat zou zo blijven tot Hansweert. Het werd weer droog en terwijl we naar de steiger liepen kwam de Sunbear ons tegemoet. Danny aan het stuurwiel , Ko als vertrouwde hulp en Irene onderdeks voor ons natje en droogje. Op naar de rode kant. Het was nog net geen vloed dus proberen kon geen kwaad. De eerste vis wordt om 09:00 uur gevangen door onze opstapper Roy, een behoorlijke bot. De tweede vis 15 min later voor Jac, ook een wijting. Sahied eveneens een wijting om 09:30 uur. Wat gek? De wijting terug? Toch niet normaal!

 

Om 10:00 naar de groene kant waar de afgaande stroom er al lekker inzat. Ook hier was het voornamelijk wijting wat de klok sloeg (hoe kan die nou de klok slaan?).  Totdat we Bart heftig bezig zagen en dringend om assistentie vroeg. GUL! Nadat de wijting weg was kwam dus toch de gul weer.  Na een worsteling met de pikhaak die niet echt greep op de vis kreeg werd Bart aangemoedigd om “ballen” te tonen. En hup, met een ferme zwier landde hij de gul zonder verdere hulp op het dek. Zag er belovend uit en we hoorden al snel dat de vis groter was dan 55 cm. Klasse van mij koppelmaat. Niet zo klasse die af en toe felle regenbuien met als enig voordeel dat de pieren er, ontdaan van hert zand, beter uitzagen.

 

Om half elf had nog niet iedereen vis maar er waren toch al 21 vissen aan boord. Een uur later had iedereen vis en was het aantal vissen opgelopen naar 39. Ondertussen had ondergetekende een mooie, maatse gul. Jac liet zich niet onbetuigd en haalde een gul van ongeveer52/53 cm boven. Tegen 13:00 uur hadden we 60 vissen waaronder een prachtige tong van 40 cm, behendig gevangen door Willen vd L. Dan vangt ook Rene een gul van formaat, moet ongeveer van dezelfde in de 50 cm klasse zijn. Het wordt dus spannend bij het meten. Nadat ook Wil een tong van 34 cm scoort, gaat de stroom er langzaam uit en komt het schip op de wind te liggen en daarmee worden de vangsten minder. We zitten dan al wel op 70 exemplaren maar niemand heeft er eigenlijk zin in om onder deze omstandigheden na 15:00 uur nog 45 min (compensatie vorige visbeurt) langer door te vissen. Dus stoppen we om drie uur en werd de vis gemeten. Toch nog een verrassende uitslag: De vis van Bart is 53 cm, die van René 54 cm en die van Jac 52 cm. Wat ligt het kort bij elkaar.

 

Daarmee verstevigde Rene zijn 1ste positie in het cm klassement. Hij wordt gevolgd door Jac op 44 cm, gedeeld derde zijn Ed en Bart op 25 cm van Jac. Bij het punten klassement verliest Jac 5 punten op René maar blijft 2e, gevolgd door Ed. Het koppel op de eerste plaats, Bart en René, vandaag 107 vis erbij. Jac en Ben 2e op 87 cm achterstand en 3e Peter en Wil op 4 cm.

 

Groetjes van René en tot volgende week zaterdag 2 mei.

2 mei  2015,

 

Zevende wedstrijddag.

 

 

Volgens  Nauticlink was het vandaag om 09:09 uur laag water en zou het, na een verplaatsing van een zuil water van 469 cm,  om 15:12 weer hoog water zijn. Vreemd genoeg  bleek dat niet helemaal te kloppen. Om 14:30 uur draaide de boot spontaan en bleek het water weer terug te keren naar zee.  Er was wel wat wind maar die was zeer zeker niet sterk genoeg om dat te verwezenlijken. Voor ons vissers is zo’n plotselinge wijziging fataal voor de concentratie en ik zal namens de visclub daar vragen over laten stellen in de 2e Kamer. Dat moet kunnen want er worden daar tenslotte de meest onzinnige vragen gesteld.

 

De spanning tussen de voorlopige nummers 1 en 2 van de ranglijsten was vanmorgen al bij het oplopen van de steiger te snijden.  Ze wensten elkaar het beste maar ze hadden beiden een wurgkoord in de zak. Ze gingen ook niet direct benedendeks om gezellig een kop koffie te drinken, nee, eerst de visspullen volledig opgetuigd en gereed voor het plaatsen van het aas. Geen seconde mocht verloren gaan. Ze vlogen ook beiden de kajuit uit toen het schip de jachtvelden naderde. Praktisch gelijktijdig doorkliefden de onderlijnen voorzien van mooie sappige leeglopers het rimpelloze wateroppervlak. Wie zou het eerste resultaat scoren: that was the question. Helaas voor nummer 2 was het nummer 1 die om 08:20 uur de eerste wijting aan boord sleurde: die zat. Tweede al na 2 minuten Henk, die met zijn magnum hengel elke minieme beweging  aan zijn haken kon ontdekken en natuurlijk daarvan profijt had. Drie minuten later gevolgd door de nummer 2 die eveneens een wijting scoorde die groter was dan die van nummer 1 en die zat dus ook.

 

De wijting was er dus ook vandaag weer, onvoorstelbaar in mei, de ene school na de andere net rond de minimale maat. Maar na de wijting komt normaal de gul: maar niet vandaag! Toch een fijne dag, prima temperatuur, weinig wind en geen druppel regen.  Om 09:00 uur 21 vissen, om 10:00 uur 30, om 12:00 uur 47. Meest wijting  en een verdwaalde steenbolk bij Sjef. De stroom zo groot dat wederom de Sunbear dienst deed als ploeg. Om 13:00 uur 112 vissen, om 14:00 158 waaronder één prachtige gul (51 CM) van Ricardo. Het zou de grootste vis van de dag worden. Net voor drie uur noteerden we de 184 ste vis. Na Ricardo, Willem vd L vandaag 2e grootste vis met 33 cm en derde Sjef met 30 cm.

 

Nu weer over de nummer 1 en 2. Daar kunnen we kort over zijn: dat bleven ze. Het cm klassement nog steeds René op 1, Jac op 2 en Willem vd L op 3. In het puntenklassement  1 en 2 dezelfde mensen en derde good old Ed. In het koppel  Bart en René met  6 meter en 88 cm eerste, op 86 cm gevolgd door Jac en Ben en die weer op 29 cm gevolgd door Peter en Wil. Helaas moest Peter het vandaag alleen doen.

 

Rest nu nog de laatste wedstrijddag op 16 mei, de dag der kampioenen. In het cm klassement en koppelklassement kunnen nog wijzigingen plaatsvinden. Maar, dan zal de wijting toch plaats moeten maken voor de paling.

 

Groetjes van René en tot zaterdag 16 mei voor de laatste wedstrijddag van het seizoen.

16 mei  2015,

 

 

Laatste wedstrijddag.

 

Het zag er vanmorgen niet al te best uit en zover je de weermannen mocht geloven zou er van 08:00 tot 14:00 vocht vallen. Niet veel maar wel erg lang. Nadat ik Christian om 06:10 in Bavel had opgehaald druppelde het al wat  en tijdens de reis naar Hansweert werd het er niet beter op. Het zag er letterlijk donker uit. Het werd nog een heel gesjouw om alles op de boot te krijgen: allereerst ons vistuig, de dozen met aas en daarnaast ook nog eens alle trofeeën en dozen bonbons  die vandaag op kampioenen dag te vergeven waren.

 

Keurig op tijd voer de Sunbear met Hans, Erica en Ko en met de vissers aan boord de Westerschelde op richting rode boeien. De stroming was er al uit en dus probeerde het schip op de wind te gaan liggen. Dat duurde een tijdje maar de krachtige wind slaagde er uiteindelijk toch in de boot wat stabiel te houden. Om 08:40 was de eerste vis, een bot voor Ben. Veertig minuten later een hele grote bot voor Sahied. Nu lagen we wat ondiep en om wat betere vis te kunnen verschalken besloot Hans de vaargeul wat dichter te benaderen. Wat er precies aan de hand was bleef onduidelijk maar de boor wilde niet goed ankeren, we werden telkens met de stroom en de wind meegenomen. Dat kost tijd en levert weinig vis op. Uiteindelijk kwam het allemaal goed en melden zich opnieuw de wijting alleen niet in de aantallen van de vorige wedstrijddagen. Om 10:00 13 visjes, om 12.00 24 en nee de 40 zouden we vandaag niet halen. Wel ving om 12:15 Willem vd Linden een mooie paling, de eerste en laatste van dit seizoen. Een mooi exemplaar van 48 cm.

Om 14:00 werden de vissen gemeten en de finale klassementen opgemaakt. Weinig of geen verandering t.o.v. de laatste visdagen. Rene bevestigde zijn goede seizoen met het winnen van het puntenklassement, het cm klassement en werd dus clubkampioen. Daarnaast werd hij met Bart samen winnaar van het koppelklassement. De grootste vis werd dit seizoen al in 2014 gevangen door Willem van Wanrooy, zijn status werd niet meer aangetast.

 

Tot slot een samenvatting van het seizoen 2014-2015.

 1. Na de verhuizing van Jaap en Fran was het maar de vraag wie ons naar onze visplekken zou brengen. Terwijl we op de steiger stonden te wachten, dook vanuit de mist de Sunbear op. Noortje Voorthuizen, de dochter van Jaap en Fran, achter het grote stuurwiel. Eerste vis van het seizoen voor Ben, een maatse zeebaars. Veertig visjes, twee man geen vis: Ricardo en Tiest. Eerste leider(s): René, grootste vis, 9 punten en samen met Bart het koppel.
 2. Lichte paniek op de tweede visdag. Patrick, de bedoelde schipper voor vandaag, laat het vanwege panne met de auto afweten. Hans en Erica zeggen hun afspraken af en nemen ons mee met de Seabear. Doodtij en een slechte vangst vandaag, slechts 33 visjes. Christian vangt de 1ste , een steenbolk. Henk van Houdt spekkoper met een gul van 63 cm. René blijft leider in het cm- en puntenklassement. Beste koppel nu Henk met Sjef. Grootste vis voor Henk.
 3. De 3e reserve dag is het springtij dus stroming zat. Noortje weer op de bok en dat is een goed teken. Eerste vis voor Willem vd Linden, een prachtige bot. Ook een hele mooie tong van 36 cm vandaag voor Christian. Vandaag echter ook gullen dag, diverse formaten maar de grootste, 57 cm, voor Peter. René behoudt het cm- en puntenklassement, Henk houdt de grootste vis en Bart en René weer eerste in het koppel.
 4. Vandaag de eerste wedstrijddag. We beginnen ongewoon onder Kruiningen te vissen waar opnieuw Willem vd Linden de eerste vis, een schar, vangt. Hoewel afgaand water toch naar de rode kant waar we de rest van de dag blijven. Een geweldige dag, van grote scholen wijting tot toppers van gullen, 222 vissen vandaag. Grootste vis vandaag een gul van 65 cm door Willem van Wanrooy. Maar heel veel forse gullen en wat minder forse. Het cm klassement nu voor de gullenmepper Willem en ook de grootste vis tot nu toe. René houdt het puntenklassement en samen met Bart ook het koppel.
 5. Dan zit het op twee geplande visdagen niet mee, windkracht 9 en dus gaat het vissen niet door. Voor de eerste uitval vinden we op 2 mei nog een plekje maar voor de tweede niet meer en wordt het dus dit seizoen maar 8 wedstrijddagen.
 6. De 2e wedstrijddag lijkt een slag tegen de regen te worden maar gelukkig gaat de zon lekker schijnen. Er zit weinig wijting maar redelijk wat gul. Jac ving de eerste vis, een schar en vond dat dat niet genoeg was. Dus haakte hij zijn eigen duim. Gelukkig was Roger, onze boordarts, aanwezig  die de haak er professioneel uit wurmde. Slechts 51 vissen vandaag maar iedereen ving daar zijn deel van. Hoewel Henk v Houdt er niet was, nam hij toch de leiding in het cm klassement over door zijn uitstekende reserve resultaten. Punten nog steeds bij René, grootste bij Willen v Wanrooy en het koppel bij Bart en René.
 7. De 3e wedstrijddag vindt plaats een week nadat oud schipper van de Sunbear, Jaap, is overleden. Jaap waarmee we werkelijke prachtige visdagen hebben beleefd. Windkracht 4, noordelijke wind, guur en koud. Om 14:00 uur nog maar 24 vissen waarvan de helft gul en van behoorlijk formaat. Jac vangt de grootste vis van de dag met de haak niet in de bek maar in de rugvin. Doordat Henk v Houdt nog steeds ziek is neemt René zijn kans waar en leidt  het cm- en puntenklassement opnieuw. Daarnaast met Bart samen de leiding in het koppel. Grootste vis nog steeds voor Willem van Wanrooy.
 8. Ook op de 4e wedstrijddag weer een bar koude dag waarbij op de Seabear nauwelijks kon worden geschuild. Opnieuw weinig vis (40)  maar opnieuw redelijk wat gul. Eerste vis weer eens een keer van Willem vd Linden een schar. Henk vd Linden vangt, heel ongewoon op dit moment, een zeebaarsje van 13 cm. Iedereen wel vis vandaag en wederom redelijk wat gul: slecht weer en gul lijkt bij elkaar te horen. De klassementen veranderen vandaag niet t.o.v. de vorige visdag.
 9. Men had beloofd dat, op deze 5e wedstrijddag, de Westerschelde vandaag vol hongerige vis zou zitten.  Dat gaf voorpret zeker omdat ook het tij prima geschikt was voor het vissen. Helaas, Sunbear gaf de geest en het enige alternatief was naar de Seabear in Zierikzee. Tijdverlies en geen vis te bespeuren. Slechts twee man blijken een “gouden” onderdeel te hebben: Jac en Peter. Peter vangt eerst een schar van 19 cm en Jac kort daarna een puitaal van 20 cm. Jac 9 punten en Peter 6 punten.  Hoewel Jac een enorme stap maakt met zijn 9 punten, blijft René op kop in cm- en puntenklassement, Willem v W blijft de grootste vis houden en Bart en René blijven koppel sterkste.
 10. Ook de 6e wedstrijddag brengt treurig weer. Dat weer doen steeds weer de vangsten verrassen ook vandaag weer. Wie verwacht nu in deze tijd van het jaar zoveel wijting. De eerste clubvis is voor Jac, een wijting. Blijkbaar is de temperatuur van het water ideaal voor ze. En zoals telkens weer, de wijting weg en daar is de gul. Grote gullen voor Bart, Jac en René, niet grandioos maar toch … . Totaal 70 vissen vandaag. Klassementen veranderen ook vandaag niet.
 11. De voorlaatste wedstrijddag kenmerkt zich door redelijk goed weer. We gaan met Hans eerst naar de groene kant. Wat blijkt; de wijting is niet weg en zelfs niet een klein beetje, het lijkt wel of de scholen wijting rondjes rond de boot draaien. Drie vissen aan de onderlijn is vandaag bijna normaal. De eindstrijd lijkt nog slechts te gaan tussen Jac en René. De eerste vis voor René en de tweede voor Jac maar groter. De wijtingen bijna allemaal rond de 28, 29 cm. Willem vd Linden gooit hoge ogen voor de 9 punten vandaag  met zijn 33 cm. Maar dan is het Ricardo die een gul van 51 vangt. Einde wedstrijddag. Klassementen veranderen niet.