Verslagen Visseizoen

2015/2016

 

 

26 september  2015,

 

Eerste visdag reserve vissen.

 

Wat beloofd was hebben we gekregen, een fantastische zonnige dag met niet te veel wind. Zo mogen ze wat mij betreft alle resterende  elf  visdagen van dit nieuwe seizoen blijven.  We starten het seizoen met 17 leden, het laagste aantal vissers aan de start van een nieuw seizoen zover ik weet. Is het sportvissen bij onze club te duur geworden, ik denk het niet. De penningmeester volgt al jaren een scherp beleid en verhogingen van de kosten heeft hij veelal door dit beleid weten te voorkomen. Dat de kosten van een visdag nu met 2 euro zijn verhoogd is tweeledig: het wegblijven van nieuwe kandidaat vissers en de visdagen waarop de leden niet komen vissen. Dit laatste kost geld.

 

Om op de steiger te komen moesten we de zeer steile trap aflopen. Wij vissers concluderen dan al: het is eb of kort er tegen aan. Daarnaast wordt dan al gedacht aan deze zelfde trap als we terugkomen van onze vis trip: de steiger en dus ook de  trap beweegt dan mee met de vloed dit volgt na eb. Deze ligt dan bijna horizontaal en voor veel oudjes onder ons een makkie om te belopen. Om het einde van de steiger zien we eerst de Seabear verschijnen  op de “voet” gevolgd door de Sunbear. Hoewel de clubkeuze over het algemeen is voor de Sunbear  blijkt dat we vandaag het ruime sop kiezen met de Seabear. Schipper is Hans met Ko als assistent en Irene in de keuken.

 

We hebben de hele visdag opkomend water dus het is redelijk logisch dat Hans de rode kant opzoekt. Na de koffie, of iets anders, verdwijnt iedereen die nog moet optuigen vlot naar boven. Je wilt tenslotte allemaal zo snel mogelijk die eerste vis verschalken. Grote vraag is natuurlijk voor iedereen wat zit er vandaag: tong, zeebaars, paling of een van de andere platte soorten. Die vraag werd als eerste beantwoord door Gerrit. Hij haalde het eerste visje van het nieuwe seizoen naar boven. Het was een klein zee baarsje. Goede tweede was Wil met een wat groter exemplaar.  Het leek wel of er een hele grote school met klein spul op ons lag te wachten: kleine zee baarsjes, kleine botjes en komkommer visjes.   En, veel te veel krab. Je blijft natuurlijk hopen maar het werd niet echt beter.  Om 12 uur zijn er 37 visjes van de kleinste soort gevangen en rond half drie 50. Er zijn maar twee “uitschieters”  een bot van 33 voor Ed en een zeebaars van 31 voor Wil (zijn enige vis!).  Maar je kunt nog slechter en dat ervaarde René, de kampioen van 2014/2015. Hij was de enige aan boord met helemaal geen visje.  Maar, hij heeft wel een lekker kleurtje gekregen van de zon.

 

Ed heeft op dit moment de meeste centimeters en de meeste punten. Twee koppels aan kop: Jac met Sahied en Gerrit met Henk.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 17 oktober.

 

 

 

17 oktober  2015,

 

Tweede visdag reserve vissen.

 

Vandaag 19 man aangemeld voor deze visdag. Het is vandaag net voor zes uur in de ochtend hoogwater . Laag water om 12:26 en de stroming zal, gezien het waterpeil verschil van 467 cm, sterk zijn. Temperatuur is goed, de wind zwak en er kunnen soms wat verdwaalde regendruppels vallen. Hoewel we zijn “ingeboekt” voor de Sun Bear, gaan we vandaag de Westerschelde op met de Sea Bear. Gezien het afgaande tij zoeken we de groene kant op.

 

De geprofileerde loopplank is wat gladjes en dus help Hans iedereen veilig aan boord . Nadat de spullen zijn geparkeerd op de toegewezen visplaatsen worden de visspullen zover mogelijk gereed gemaakt om bij aankomst direct te kunnen gaan vissen. Vervolgens iedereen naar de warmte verblijfsruimte onderdeks waar Erica al met de koffiepot in de aanslag klaar staat.

 

Bij aankomst op de vis plek worden de haakjes voorzien van aas en vervolgens wordt de jacht op de eerste vis geopend. Wil heeft zijn hengels amper in het water liggen of hij ziet de eerste actie op een van de hengels. Hij gelooft zijn ogen niet maar begint de dril zij het aarzelend. En inderdaad er zit een vis aan de onderste haak. En dan gebeurd het: het visje zwaait  met zijn staart naar Wil en kiest voor de vrijheid. De eerste vis wordt dan pas gevangen om 09:05 door opstapper Ad Brouwers. Een ongelooflijk grote bot van 45 cm. Omdat de vangsten het eerste uur tegenvallen besluit Hans om te verkassen. Naar de eerstvolgende boei richting zee.

 

Hier gaat het wat beter maar de vangsten blijven tegenvallen. Om 10:00 uur hebben 4 man een vis(je) en Tiest zijn eerste gul van 48 cm. Maar het zet niet echt door,  om 12:00 uur 10 man een vis, veel te weinig. Dus breken we op en varen alvast naar de rode kant. Ook hier, in het begin zeer zeker, ook niet veel vis. Maar ja, de stroom is er uit aan het gaan , het schip moet nog draaien en daarna komt de stroom er pas weer in. Het wordt al snel duidelijk dat de grote hoeveelheden vis vandaag echt niet komen. Het resultaat om 14:15 nog maar 24 vissen en nog steeds 2 man zonder.  Als om 15:00 uur de wedstrijd wordt afgefloten is Ricardo helaas nog steeds “visloos”.

 

Ed nog steeds op kop met 61 cm vis, Wil 56 cm en Willem W 53 cm. Twee man met 9 punten: Ed en Tiest. Ook 2 man met 6 punten: Wil en Willem L. Beste koppel Sjef en Wil met 104 cm, Beide Willem’s 103 cm en Sahied met Jac 101 cm.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 7 november.

 

 

 

 

 

 

 

7 november  2015,

 

Derde visdag reserve vissen.

 

Kort na zessen werd ik vanmorgen  opgehaald door Christian, de regenbuien lagen achter ons en naar verwachting zou het de hele dag redelijk weer zijn.  De rit verliep voorspoedig en aangekomen bleek er nauwelijks wind te staan en de temperatuur was zodanig dat mijn dikke vis jas eigenlijk totaal overbodig was. Het leek wel lente i.p.v. herfst. Hoewel, wist u dat de gemiddelde temperatuur in de lente altijd 0,8 graden lager is dan in de herfst? Ik niet, maar Wikipedia blijkbaar wel.

 

We verwelkomden ons nieuwe lid John van Haperen. Als 18e visser is er weer evenwicht en heeft iedereen een koppelmaat. Peter Bol heeft daarmee ook een echte koppelmaat. Eén opstapper, Ad Brouwers, de man die vorige keer die reusachtige bot uit de Schelde sleurde. We missen twee man, Sjef die zijn tijd zit te verknoeien  in het ziekenhuis na een “collision” van zijn hoofd met een verwarming en Tiest, die zijn tijd deze week zodanig indeelde, dat hij vandaag zijn klussen thuis moest afmaken. Vandaag eindelijk weer op stap met “onze” Sun-Bear. Aan boord Danny, Ko en Irene om er voor te zorgen dat we veilig kunnen vissen en niet van de honger omkomen.

 

De stroom is niet te groot vandaag omdat het tweedagen geleden doodtij was. Het is opkomend water dat rond twaalf uur kentert. Daarom eerst naar de rode kant.  De eerste vis meldde zich om 08:40 uur bij de hengel van Ben, een mooie wijting. Eén minuut later ging de hengeltop van Willem L over tot actie met als resultaat een mooie schar. Van beide vissoorten zouden we er vandaag veel zien. Om 10:00 uur 36 vissen, Henk en Willem W nog niets. Om 11:00 uur 61, Will W nog steeds niets. Bart daarentegen vangt gestaag scharren.  Om 12 uur 84 vissen Willem W nog altijd niets (zucht). Wil en Sahied beiden 8 vissen. Wil, Christian en René 7.

 

Dan verkassen we vanwege het  kenteren naar de groene kant.  Hier veel meer krab dan aan de rode kant en dat is niet leuk. Maar, de aantallen vis op de boot lopen gestaag op. Om 14:15 uur tellen we 114 vissen. Met het keren van het tij is er ook veel meer wind op komen zetten wat de stabiliteit van de boot niet ten goede kwam. Uiteindelijk hebben we meer dan 120 vissen als de wedstrijd wordt afgefloten. Iedereen vis, jawel ook Willem W. Christian en Bart beiden elf stuks en van de 11 van Bart 7 scharren en daarmee scharrenkoning.

 

We sluiten vandaag de jacht op de reserve vissen af. Dat betekent dat we op 28 november  pas echt gaan werken aan het centimeterklassement. Het klassement dat uiteindelijk bepaalt wie de nieuwe kampioen wordt.  De beste papieren hiervoor heeft Wil die, tot nu toe,  de meeste centimeters heeft verschalkt. Ed nu tweede en Willem W derde. Het puntenklassement, wat al wel loopt,  laat ook hier Wil zien als sterkste. Henk tweede en derde ex aequo Tiest en Ed. Bij de koppels de Willempies eerste, Jac en Sahied tweede en Christian en Bart derde. Tiest heeft nog steeds de grootste vis.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 28 november.

 

 

 

28 november 2015

 

Eerste wedstrijddag.

 

Toch elke visdag weer benieuwd wat de vangst zal zijn.  Normaal gesproken begint in januari de paaitijd voor zowel de Merlangius merlangus (wijting) als de Gadus morhua ofwel gul. Ze trekken daarvoor naar dieper water op de Noordzee om rond februari weer terug te keren. Let wel: normaal gesproken!  Normaal gesproken vriest het ook in deze tijd van het jaar. Dus wat die vis gaat doen, “ Joost mag het weten” .  De ziekboeg is nog steeds niet leeg en  daarom weer maar 14 wedstrijdvissers. Twee opstappers, beide met mooie namen: René en Jean-Pierre. Gezien de eb/vloed tijd is  de rode kant vandaag het hoofddoel.

 

Sahied was blijkbaar uit zijn bed geschopt want die was een van de eersten in Hansweert. Tegen half acht vonden we het wel tijd om de Sun-Bear op te zoeken met vandaag als bemanning: Noortje, Danny en Ko. Bij het trapje duurde het redelijk lang voordat we de boot zagen verschijnen. Wat problemen , bleek achteraf met een onwillige stroomkabel. Daarna snel  naar onze geliefde  rode kant. Nog even waren we speelbal van de redelijk sterke wind maar dat was afgelopen toen de vloedstroom de overhand kreeg.  Kwart voor negen de eerste vis binnen bij Willem vd L en vervolgens een zelfde bij René  van het merk wijting die dus nog niet weg was. Wederom zoals de vorige keer in complete wolken in de buurt van de boot met als gevolg dat we om 10:00 uur meer dan 100 vissen hadden: heel veel wijting en als bijvangst mooie scharren.

 

Het weerinstituut had voor vandaag een regen-loze visdag  aangekondigd en faalde opmerkelijk. Het begon met wat lichte motregen wat rond het middaguur overging in echte regen. Na twee uur was het gelukkig weer droog. In de middaguren nog wat bezoekers zoals een bruinvis en wat zeehonden. Maar daarom niet getreurd, we hadden het veel te druk met het vangen van vis en  het op de plaats houden van de boot met de hele sterke stroming. Helaas kreeg ik bij de meeste vissers op mijn vraag: “hoeveel vis heb je”, weinig respons. Men wist het gewoon niet, de emmers werden steeds maar  voller. Maar, op het einde van de middag wisten er toch een paar man wat ze daadwerkelijk hadden gevangen. Het grootste aantal vissen vandaag bij Christian. In zijn vistonnetje in totaal 81 wijtingen en scharren. Een aantal mensen met ruim 50 vissen waardoor we konden concluderen dat er wederom meer dan 600 vissen moeten zijn gevangen.  Grootste vis vandaag en dus ook 9 punten voor Willem vd L met een wijting van 35 cm. Hij gaat als een speer op het kampioenschap af als de rest niet nog beter gaat presteren.

 

De stand van zaken: CM klassement; 1. Willem L, 2. Christian op 7 cm en Jac op 9 cm. Punten; 1. Willem L, 2. Wil op 13 pnt’n, 3. Ed op 18 pnt’n. Koppel; 1. Het duo Willem & Willem. 2. Christian en Bart op 15 cm en 3. Sahied en Jac op 42 cm.

 

De crew bracht ons weer keurig en veilig naar de haven. We hebben genoten van hun service.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 19 december 2015

 

 

19 december 2015,

 

Tweede Wedstrijddag

 

Volgens de Enkhuizer Almanak zouden we mogelijk dit jaar een witte kerst krijgen; ik denk dat ze hier de plank misslaan. Men verwacht een niet te strenge winter maar wel goed winterweer in januari. Daarna droog met een paar graden vorst en een lekker zonnetje. Ik teken voor dit alles met een grote smile “van oor tot oor” mits er dan ook nog de vis zit die we willen vangen: GUL.

Een vertrouwde “gast” vandaag aan boord; Quillermo, hij werd drie jaar achter elkaar clubkampioen en ik was soms zwaar gefrustreerd als zijn vissen altijd 30 cm groter waren. Daarna werd Q. ook wel bekend als “de Mudman”, waaruit de conclusie kan worden getrokken dat hij als kleuter heel wat zandkastelen moet hebben gebouwd. Achter de schermen doet hij verschrikkelijk veel voor onze website.

 

Vandaag begonnen en eindigden we aan de groene kant en dat kwam doordat we alleen te maken hadden met afgaand water. Aan boord 12 clubleden en drie opstappers. De eerste en tweede vis werden aan één onderlijn gevangen om 08:45 uur door Henk v Houdt. En, wat hij ving was precies wat wij de hele dag zouden vangen: “wijting en schar”. Nadat het eerste uur voorbij was werden er 95 vissen geteld. Eigen werden vooral in de ochtenduren massa’s vis gevangen. In een zeldzaam geval zat er maar één vis aan de onderlijn, meestal twee maar bijna net zo vaak 3 vissen. En dat vissend met twee hengels per persoon. Om 11:00 uur waren er al 229 vissen aan boord en het werd duidelijk dat er een aas probleem zou ontstaan. Dat lag overigens deels aan het felle jagen van de wijting maar ook aan de pieren die deze keer bijzonder lang waren. Dus minder in een ons.

 

Om 12:30 uur was de visvangst opgelopen tot 378 vissen. Duidelijk dat het vooral voor mensen met een kort geheugen moeilijk werd de stand bij te houden. Aan het eind van de dag waren er diverse vissers die meer dan 50 vissen hadden verschalkt. Top vandaag Ed met 53 stuks. Alles bij elkaar denk ik dat we in totaal meer dan 600 mooie wijtingen en scharren bij elkaar hadden. Bij meting bleek iedereen tenminste een wijting van 31 cm te hebben 4 man een vis van 33 cm en 3 man de grootste vis van de dag te hebben gevangen met een lengte van 34 cm. John bood zijn vis in twee delen aan: een kop en de rest van de vis. Was vergeten dat vissen eigenlijk compleet aangeboden worden.

 

De klassementen wijzigen nauwelijks: CM; Willem L 96cm, Christian 93 cm en Jac 92 cm. Punten; Willem L ruim 22, Wil 15 en Jac 12. Koppel Willem&Willem 327 cm, Christian en Bart 317 cm en Sahied en Jac 288 cm.

 

 

Iedereen fijne feestdagen en een visrijk 2016. Tot 9 januari.

 

 

 

 

 

 

 

9 januari 2016,

 

 Derde wedstrijddag.

 

Toch elke visdag weer benieuwd wat de vangst zal zijn.  Normaal gesproken begint in januari de paaitijd voor zowel de Merlangius merlangus (wijting) als de Gadus morhua ofwel gul. Ze trekken daarvoor naar dieper water op de Noordzee om rond februari weer terug te keren. Let wel: normaal gesproken!  Normaal gesproken vriest het ook in deze tijd van het jaar. Dus wat die vis gaat doen, “ Joost mag het weten” .  De ziekboeg is nog steeds niet leeg en  daarom weer maar 14 wedstrijdvissers. Twee opstappers, beide met mooie namen: René en Jean-Pierre. Gezien de eb/vloed tijd is  de rode kant vandaag het hoofddoel.

 

Sahied was blijkbaar uit zijn bed geschopt want die was een van de eersten in Hansweert. Tegen half acht vonden we het wel tijd om de Sun-Bear op te zoeken met vandaag als bemanning: Noortje, Danny en Ko. Bij het trapje duurde het redelijk lang voordat we de boot zagen verschijnen. Wat problemen , bleek achteraf met een onwillige stroomkabel. Daarna snel  naar onze geliefde  rode kant. Nog even waren we speelbal van de redelijk sterke wind maar dat was afgelopen toen de vloedstroom de overhand kreeg.  Kwart voor negen de eerste vis binnen bij Willem vd L en vervolgens een zelfde bij René  van het merk wijting die dus nog niet weg was. Wederom zoals de vorige keer in complete wolken in de buurt van de boot met als gevolg dat we om 10:00 uur meer dan 100 vissen hadden: heel veel wijting en als bijvangst mooie scharren.

 

Het weerinstituut had voor vandaag een regen-loze visdag  aangekondigd en faalde opmerkelijk. Het begon met wat lichte motregen wat rond het middaguur overging in echte regen. Na twee uur was het gelukkig weer droog. In de middaguren nog wat bezoekers zoals een bruinvis en wat zeehonden. Maar daarom niet getreurd, we hadden het veel te druk met het vangen van vis en  het op de plaats houden van de boot met de hele sterke stroming. Helaas kreeg ik bij de meeste vissers op mijn vraag: “hoeveel vis heb je”, weinig respons. Men wist het gewoon niet, de emmers werden steeds maar  voller. Maar, op het einde van de middag wisten er toch een paar man wat ze daadwerkelijk hadden gevangen. Het grootste aantal vissen vandaag bij Christian. In zijn vistonnetje in totaal 81 wijtingen en scharren. Een aantal mensen met ruim 50 vissen waardoor we konden concluderen dat er wederom meer dan 600 vissen moeten zijn gevangen.  Grootste vis vandaag en dus ook 9 punten voor Willem vd L met een wijting van 35 cm. Hij gaat als een speer op het kampioenschap af als de rest niet nog beter gaat presteren.

 

De stand van zaken: CM klassement; 1. Willem L, 2. Christian op 7 cm en Jac op 9 cm. Punten; 1. Willem L, 2. Wil op 13 pnt’n, 3. Ed op 18 pnt’n. Koppel; 1. Het duo Willem & Willem. 2. Christian en Bart op 15 cm en 3. Sahied en Jac op 42 cm.

 

De crew bracht ons weer keurig en veilig naar de haven. We hebben genoten van hun service.

               

Groetjes van René en tot zaterdag 30 januari 2016.

 

 

 

30 januari 2016,

 

Vierde wedstrijddag.

 

De voorspellingen v.w.b. het weer waren niet best. Een windkracht  7 die samen met de toch redelijk sterke stroming er voor zou  kunnen zorgen dat het  anker als een hark zou gaan functioneren op de bodem van de Westerschelde. Daarnaast werd er zoveel regen verwacht dat je je zorgen zou moeten gaan maken over eventuele onderkoeling van de vissers. Op donderdag werd de knoop doorgehakt, de storm zou snel gaan liggen en de regen snel stoppen.

 

Op weg naar Hansweert moesten we door dwarswind redelijk tegenstuur geven aan de auto, het was inderdaad windkracht 7 en het regende. Nadat we aan boord gingen bleven we nog een uur aan de kant liggen totdat de wind zakte naar windkracht 6. Het was nog steeds onverantwoord om echt in de stroom te gaan liggen en daarom koersten we naar Perkpolder. De regen bleef ondertussen het vissen onaangenaam houden voor  vooral  de mensen zonder bescherming op het voorschip.

 

De eerste vis werd om 10:00 uur verschalkt door Peter, een aardige schar. Een kwartier later gevolgd door René met een wijting van ongeveer  twee weken oud. Op dezelfde tijd een  tweede vis van Peter. Jac vangt het eerste zeebaarsje, ja wat wil je met deze temperaturen van het water. Om 10:45 uur heeft Peter al 4 visjes en hebben 4 van de 7 mannen vis. Op de voorplecht  (maar twee wedstrijdvissers, Willem in het kwadraat) is nog geen staart gevangen. 

 

Het lijkt de dag van Sahied te worden, hij gooit uit, vrijwel direct een aanbeet en haalt binnen en dat geflankeerd door klasbakken als Ed en Christian! Eindelijk op het voordek een vis voor opstapper Ad Brouwers (de man vorig jaar met de bot van 45 cm). Om 12:00 uur heeft Willem L eindelijk vis. Daar staat tegenover dat Sahied er al 11 heeft. En, hij vangt vandaag ook nog een bijzondere vis: een driedradige meun die zelden voorkomt in de Nederlandse wateren.

 

Was de ochtend duidelijk voor Sahied en Peter, in de namiddag, toen het weer wat beter werd, ving Willem L de meeste vissen. De schipper vroeg aan ons, omdat we in de ochtend een uur verloren hadden, of we tot vier uur wilden doorgaan. De meesten waren toen al zo verkleumd van de natte kou dat dat uur extra vandaag niet hoefde. Maar, we houden dat tegoed tot op een betere dag met wat zon. Het totaal aantal vissen vandaag 115 waarvan Sahied er 25 voor zijn rekening nam. De grootste voor René, een mooie schar van 30cm.

 

De toppers in de klassementen bleven ook vandaag dik overeind.  We kunnen het hen alleen moeilijk maken door allemaal te komen vissen en ze het vuur aan de schenen te leggen te beginnen over drie weken. Massaal ten aanval. Tot dan blijft de stand in het cm klassement: 1. Willem L. 2. Op 10cm Christian en 3. Op 12cm Jac. In het punten klassement: 1. Willem L, 2. Nu al op ruim 17 punten Wil en 3. Op ruim 18 punten, René. In het Koppel Willem & Willem, 1ste. Met vierhonderdzesenveertig cm vis; 2e Christian en Bart op 41 cm en 3e Sahied en Jac op 43 cm.

 

Groetjes van René en tot zaterdag 20 februari 2016.

 

 

 

 

 

12 maart 2016

 

Vijfde wedstrijddag

 

Na onze laatste visdag in januari heeft het weer niet echt meegezeten, reden om de wedstrijd van 20 februari af te zeggen. Een inhaaldatum is nog niet vastgesteld. Vandaag zag het er goed uit, je mag het gerust een lentedag noemen met een heerlijk zonnetje.

 

De reis naar Hansweer verloopt voor iedereen blijkbaar voorspoedig  want we hoeven niet te wachten op laatkomers. Zoals gewoonlijk in ganzen pas achter elkaar de steiger op naar het trapje waar niet lang daarna de Sun-Bear aanlegt. Nog wat instructies van Christian wie waar staat, de visspullen geparkeerd en op zoek naar de koffie van Erica. Jac verzorgt zoals gewoonlijk, om de clubkas te spekken, de lotto en Christian zorgt er voor dat iedereen zijn aas krijgt en betaald.

 

Ondertussen stoomt, met Hans achter het stuurwiel, de Sun-Bear op naar de groene kant waar onze boei  ligt. Al snel, 08.40 uur, heeft Jac beet  en haalt vakkundig een mooie wijting aan boord. Tien minuten later vangt “good old” Ed de tweeling broer/zus van de eerdere wijting.   Er staat een stevige stroming en de vis is niet te beroerd om met graagte de sappige pieren aan onze vlijmscherpe haken uit te proberen. Dat is wat we willen, vis, heel veel vis. Maar, de grote wolken van wijting zijn er niet meer  en dus geen twee of drie vissen tegelijkertijd. Tegen 10:00 uur hebben we daarom nog maar 19 vissen.

 

Alleen maar wijting? Nee, Sol en Wil zijn de eersten die een klein gulletje vangen. Ook hier en daar wat platvis. Tegen 11.30 uur heeft iedereen vis behalve Willem W en Ben. Het aantal vissen nog steeds gering: 34. We blijven nog even liggen en steken vervolgens over naar de rode kant om daar de vloedstroom op te pakken. Ook hier al weer snel vis met als klapper een  mooie maatse gul van 44 cm voor Bart. Het aantal vissen om 14:00 uur is nu 52 en nog steeds zijn Ben en Willem W visloos! Het is ook rond deze tijd dat Ricardo een beginnersfout maakt. Hij vangt een klein visje, zo klein dat hij besluit het visje terug te geven aan de Westerschelde. En dat ondanks diverse waarschuwingen  dat hij mogelijk geen vis meer vangt en dus mogelijk 0 cm vis zal vangen. Hij gooit de vis toch terug in de overtuiging dat hij beslist nog een vis zou vangen. Helaas, pindakaas.  We eindigen de visdag met een totaal van 71 vissen: teleurstellend!

 

Ook vandaag weinig verandering in de top van het cm klassement: 1e Willem L met 199 cm, 2e/3e Jac en Christian op 16 cm. In het puntenklassement: 1e Willem L met 41,66 punten, 2e Ed met 19 pnt en 3e René met 18,58 punten. Het koppel wordt geleid door Willem en Willem met 507 cm. 2e Bart en Christian op 29 cm en 3e op 46 cm Jac en Sahied.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 2 april 2016.

 

 

2 april 2016

 

Zesde wedstrijddag

 

 

Vanmorgen 05:45 uur vanuit Bavel vertrokken, niet naar René want, die zit dit weekend te klappertanden op een camping in Vorstenbosch. Ik kon hem eigenlijk ook niet gebruiken want de auto zat tjokvol met emmers voor Hans. Het weer was goed en we zouden een redelijk zonnige dag moeten hebben.

 

Ondanks het feit dat ik vroeg was, was ik niet de eerste. Dat was één van de opstappers J. vd Bergh. Tijd genoeg om eerst de emmers aan boord te brengen. Vervolgens mijn vis-gear opgepakt en met de rest van de vissers terug naar de boot. Vandaag de vaste crew: Erica, Hans en het manusje van de rest: Co.

 

Snel vanuit de sluis richting steenhoop waar om 08:45 het anker werd neergelaten. De eerste vis, een bot, voor Gerrit met zijn lange onderlijn. Soms een zeer effectief wapen maar soms ook de angst van de medevissers als ze het aas aan de haak dicht bij langs zien komen.

 

Ook al zijn de verwachtingen niet te best toch snel wat visjes, opstapper Ad 2 botten en Willem vd L een verdwaalde wijting. Toch ging het niet goed genoeg en dan is Wil niet te beroerd om dat uit te dragen. Gevolg dat Hans het sein ophalen geeft en iedereen zich gereed maakt voor de oversteek naar de groene kant. Gerrit draait op dat moment zijn derde vis binnen, een mooie tong van 33 cm.

 

Het eerste uur zit er de stroming nog niet echt in en wordt er niets gevangen. Daarna redelijk wat bot en wat wijting. Dan roept Jac “PIKHAAK” en is de aandacht alleen nog maar gevestigd op Jac en ziijn gevecht om de vis binnen te halen. Jawel, een prachtige gul, daar doen we het voor! Bij meeting blijkt het de grootste vis, tot nu toe, van het seizoen te zijn:73 cm. Helaas nog net niet zo groot als de twee bultruggen die vandaag op de Westerschelde zijn gesignaleerd.

 

Het laatste uur worden hier en daar nog wat visjes gevangen. John zelfs 3 waardoor de tellerstand voor vandaag op 36 komt . Alleen good old Ed, die altijd wel zijn visje vangt, ving vandaag helemaal niets.

 

De crew bracht ons vervolgens weer veilig naar de sluis. Wel een beetje eenzaam zo zonder René maar over 3 weken is hij er weer bij.

 

De standen: CM klassement; 1.Jac 256 cm. 2. Willem vd L 231 cm. 3 Christian 211 cm. Punten klassement; 1. Willem vd L 41,66. 2. Jac 23,5 cm. 3. Ed 19 punten. Koppelklassement; 1. Sahied en Jac 563 cm. 2. Willem vd L en Willem v W 536 cm. 3. Bart en Christian 535 cm.

 

Groetjes van Christ en tot zaterdag 23 april 2016.

 

 

 

23 april 2016

 

Zevende wedstrijddag

 

 

Nadat we Roger Melaer  bijna heel seizoen niet meer hadden gezien, stond ik op de Wilhelminasingel op hem te wachten.  Roger, dit jaar geen lid i.v.m. ziekte, voelde zich sterk genoeg om het toch weer een keer te proberen.  Samen verder naar Bavel om Christian op te pakken en snel door naar de eeuwige visgronden.

 

Het weer was prima en de regen die werd verwacht was niet gevallen. Dan hoop je maar één ding laat het verder vandaag niet regenen en dat deed het eigenlijk ook niet. Gelukkig moet ik zeggen want al het andere wat weer zo interessant kan maken kregen we wel voor de kiezen: harde tot zeer harde wind, windstoten tot zeker 7 beaufort.  Dus schuimkoppen op de golven, een dansende boot waardoor de lijnen boven en ook onder water nooit stil lagen.

 

Het eerste uur was nog behoorlijk en diegenen die het best met de situatie konden omgaan scoorden het eerste uur hun vissen. De eerste vis, een bot, door Ad, nu nog opstapper maar waarschijnlijk toekomstig lid. De tweede vis een mooie maatse wijting door Sahied. Het is dan 08:45 uur.  Vijf minuten later: PIKHAAK voor Cor, een prachtige gul van 58 cm, kort daarna gevolgd door een prachtige tong bij dezelfde Cor.  Willem een aardige wijting en opnieuw Sahied met een ferme wijting. Eigenlijk dachten we nog aan een voortreffelijke visdag. Mis! Om 10:00 uur werd het pijnlijk stil, geen pikhaak meer, geen gejuich over een mooie vangst het leek wel of de vis weg was. Vijftien vissen gevangen. Dat aantal stond er ook nog om 11:00 uur en om 13:30 was de stand al 17, twee vissen meer.  Het zou zo blijven. Echt alleen door de omstandigheden, de harde windstoten.

 

Sjef raakt een lijn kwijt onder de boot. Roger verliest een onderlijn die Willem voor hem weer opvist. Christian heeft Gul aan zijn lijn maar de Gul heeft goed opgelet tijdens de lessen van vader Gul: “zorg ervoor dat je in de buurt van het anker komt, dan redden het die vissers nooit! De oude Gul had gelijk, Christian had het nakijken. Sjef wordt vanuit zijn stoel gelanceerd en komt in een niet ongevaarlijke situatie vlak bij een opening in de scheepswand. Gelukkig alleen een heel natte broek. Sahied de meeste vissen vandaag VIER! Niet om over naar huis te schrijven.

 

Het klassement: in het CM klassement staat Jac 1ste met 25 cm voorsprong op nummer 2 Willem. Deze heeft 16 cm voorsprong op Christian de nummer 3. Met nog één wedstrijd te gaan maken de eerste 5 geklasseerde vissers nog een kans op het kampioenschap. Het puntenklassement is nu vast in handen van Willem. Hij heeft meer dan 9 punten voorsprong op nummer 2 René en die voelt de hete adem van Jac, die op 0,08 punten op de derde plaats ligt, in zijn nek. De koppel-strijd gaat vooral tussen de leiders Jac en Sahied tegen Christian en Bart. Deze laatste twee hebben slechts 26 cm achterstand. Wilem vd L, nu nummer 3, staat er ook volgende keer alleen voor. Dus moeilijk.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 14 mei 2016.

 

 

14 mei 2016

 

Achtste wedstrijddag

 

 

“Na regen komt zonneschijn” is waarschijnlijk de meest gekende en gehanteerde spreuk in de Nederlandse taal. Een spreuk die in zijn algemeenheid gebruikt wordt bij allerlei onderwerpen en zelfs bij het weer. Omgekeerd gebruiken we de spreuk eigenlijk niet. Maar, zoals we vandaag weer ervoeren, terdege waar. Alle ellende van drie weken geleden, lees er het archief maar op na, werd ook vandaag weer over ons heen gestort. Mede doordat het zowat doodtij was zouden we weer een speelbal worden in de wind.

 

Het opkomende water van de Westerschelde zou om 09:46 uur compleet zijn en dus voeren we ruim vóór achten richting de rode kant. Dit keer zonder Hans en Erica die “landjepik” aan het spelen waren in Portugal. Danny, de man van Noortje, was daarom vandaag onze schipper en Ko had er naast zijn taken op het schip een extra taak bijgekregen: zorgen voor het natje en droogje. Ik kan hier toch moeilijk aan wennen; benedendeks hoort een vrouw te staan. Het oog wil ook wat!

 

Een hoofdrol vandaag voor opstapper Ad, diezelfde van de bot van 45 cm vroeg in het seizoen. Hij ving de eerste vis, een dikke vette paling van 60 cm lang. Groter zou het niet worden vandaag. De tweede vis was een klein wijtinkje gelokt tot toehappen door Christian. Het is dan al 10:00 uur. Vijf minuten later een bot voor Sahied (die vorige keer 4 van de 17 vissen op de boot ving).  Kort daarna rollen stevige boeggolven van een containerschip tegen onze zijkant.  De boot liet zich zien van zijn meest onstabiele kant: de schipper viel in zijn kajuit met stoel en al om. Verder wat glasschade maar ja, de vis wordt tenslotte duurbetaald. Een half uur later, tijdens de kentering, zoeken we de groene kant op. Hier vangen René en Sjef beiden een bot.  Maar, in zijn algemeenheid, lopen de vangsten voor geen meter. Na het laatste signaal hebben Christin, Sahied, Willem en René ieder 4 visjes. De rest van de visser 1 of 2 of helemaal niets. In totaal een dertig stuks, vooral bot, wijting en twee tongetjes.

 

Tijd voor het likken van de wonden en het uitreiken van de prijzen. In het koppelklassement bleven Jac en Sahied trots aan de leiding met een totaal lengte van 682 cm. Voorwaar een mooie grote score.  Tweede Christian en Bart met 40 cm minder. Derde, deels door vakantieganger Willem W, beide Willem’en met 90 cm minder. Het puntenklassement, en dat wisten we vorige keer al, zou majestueus worden gewonnen door Willem L. In totaal verschalkte hij 45,66 punten hetgeen wijst op een hoog kwaliteitsniveau. Tweede René maar wel 20 punten minder. Derde Sahied die met 25, 58 punten aangeeft een prima visser te zijn. Jac werd met 311 cm vis kampioen van dit seizoen en won tevens de bokaal voor de grootste vis van het seizoen. Jac, altijd serieus en met een geconcentreerde blik op de toppen van zijn hengels. Hij mist géén stootje. Tweede natuurlijk Willem L, dat ligt in lijn met zijn grote punten overwinning. Derde Christian, die waarschijnlijk zijn grootste vangst vorige keer verloren zag gaan.

 

We zien elkaar weer, inclusief drie nieuwe leden: Ad, J.P en Roger, op 3 september 2016. Groetjes van René en tot dan.