Verslagen Visseizoen

2016/2017

 

 

 

 

 

 

3 september 2016,

 

Vrije visdag

 

Vandaag vroeg uit de veren na een te warme nacht waardoor het aas van 18 man in mijn koelkast in de schuur opgeslagen moest worden. Na alle visspullen en een jas plus het aas in de auto te hebben geplaatst op weg naar Breda om Roger op te halen, die stond al te wachten aan de singel dus snel inladen en op weg naar Hansweert.

 

Op de parkeerplaats aangekomen gewacht tot iedereen er was en dan in ganzenpas naar de Sunbear, waar we worden begroet door Hans en Erica en natuurlijk Co die zoals altijd hand en spandiensten verricht voor de schipper. Nadat iedereen zijn plekje heeft opgezocht vertrekken we naar de groene kant bij de 41. Al snel komen er hier en daar wat vis[jes] uit waaronder een tongetje voor Willem v/d Linden.

 

Toch is het nog geen vetpot dus even iets dieper water opgezocht met iets meer stroming maar dat wil ook niet echt lukken. Als de stroming eruit valt stelt Hans voor on naar de rode kant toe te gaan, dus allemaal indraaien en gaan met die schuit. Aan de overkant aangekomen begint zowaar de zon te schijnen zodat de jassen of truien uitkunnen en nu maar hopen dat de vis er ook wat meer zin in heeft. Dat valt dus tegen, er komt af en toe nog wel iets uit maar niets bijzonders.

 

Uiteindelijk eindig ik zelf op 6 visjes, JP, Bart en Jac op 4 stuks 2 man zonder vis en de rest er tussenin. De balans vandaag; 3 tongetjes ongeveer 15 zeebaarsjes en evenzoveel botjes, dus nog niet echt wild.

 

Nadat we weer terug in de haven zijn afgezet, is iedereen toch met een tevreden gevoel, we zijn tenslotte weer begonnen, afscheid genomen van de bemanning en de terugreis weer ingezet. Tot over 3 weken voor de eerste wedstrijd van dit nieuw seizoen, en wie weet wat voor moois er ons allemaal weer te wachten staat.

 

 

Groeten van Christ en tot 24 september

 

 

 

 

24 september 2016

 

Eerste visdag reserve vissen

 

Het begin van het nieuwe visseizoen werd een dag vol zonneschijn, weliswaar een pittig windje maar die wind zorgde in ieder geval voor wat verkoeling. Mooi op tijd draaide de Sunbear zijn steven in onze richting met aan boord Noortje, Danny en natuurlijk Ko. Alle ingrediënten aanwezig voor een fijne visdag. Zou de vis dat ook weten?

 

Tegen alle verwachtingen in werd de boot in de Schaar van Ossenisse geparkeerd op een voor ons onbekende stek. Ben er echter van overtuigd dat de meesten, zoals ook ik, dat niet direct in de gaten hadden. Reden om hier te gaan vissen zou een tegenvallende vangst zijn op de ons goed bekende visgronden. Het is jammer dat hierover niet van tevoren overleg is geweest met de vis club.

 

Om 08.30 werd de eerste vis, een tong, gevangen door het nieuwe lid J.P. v.d. Bergh. Hierdoor gemotiveerd, haalde kort daarop Bart een joekel van een tong binnen. Hoewel de vissers in de rechter achterhoek blijkbaar een aardig “tongen-veldje” hadden gevonden werd er over het algemeen ook wat zeebaarsje ’s gevangen op meerdere plaatsen aan boord. Uitschieters daarbij Sahied en ondergetekende die om 11.30 uur toch al 4 exemplaren hadden binnen gehaald. Het totaalaantal vissen 22 en dus niet om “over naar huis te schrijven”. Twee uur later is het aantal vissen verdubbeld maar zijn er ook nog steeds vissers die niets hebben gevangen.

 

De zeebaarsje ’s zijn overigens ruim beneden de minimum maat van 42 cm. Even lijkt het erop dat Sahied er overheen zal gaan maar zijn vis bleek niet groter te zijn dan 39 cm. Dan heeft Jac een prachtige aanbeet en heeft wat moeite met het inhalen van de vis; dus ook hij hoop op een groter exemplaar. Ja, groter dan de vis van Sahied maar helaas slechts 1 cm groter. Het is wel de grootste vis van de dag die hem de leiding bezorgen in de meeste klassementen. In het koppel, met de meeste centimeters na vandaag, zit Sahied wel. Aan de leiding hier Sahied samen met Peter. Het totaalaantal vissen vandaag 64.

 

 

Groetjes van René en tot zaterdag 15 oktober

 

 

 

 

15 oktober 2016,

 

Tweede visdag reserve vissen

 

 

Laat ik beginnen, vooral voor de nieuwe leden, wat te zeggen over de eerste drie visdagen. Tijdens deze dagen wordt er zoals de kop van dit artikel al weergeeft gevist voor reserve vissen. Deze vissen worden tijdens de wedstrijddagen ingeruild indien er op wedstrijddagen vissen, kleiner dan de reservevissen, worden gevangen. Een soort AH-bonus die een slechte wedstrijddag er beter laat uitzien maar dan alleen voor het centimeter klassement. Dat klassement bepaald tenslotte wie club-kampioen wordt. Kort gezegd: “de beste resultaten van 9 van de 12 visdagen tellen voor het kampioenschap.

 

Om 05:00 uur was mijn eerste gang naar een van de huiskamerramen om te zien wat voor weer het was. Een druilerige regen, geen verrassing want ik dat overbekende geluid bijna de hele nacht al gehoord. Belangrijker was, wanneer stopt het. Toen we al op de boot stonden en het anker al op zijn plaats lag vroeg ik Ko, de vaste hulp van Hans, hoe noemen jullie Zeeuwen dit weer. Hij gaf aan dat men dit driezig noemde. Een verbastering van het Engelse drizzle teruggebracht naar drizzelig en daar dan weer een lokale verzie van. Maar met het uur werd het beter, kwam de zon terug en bleef er een sterke zuidwestenwind en de stroom was ook voor onze notendop een ware uitdaging.

 

Erg interessant natuurlijk maar hoe ging het vissen vandaag, waar hebben jullie gelegen, heeft die natuur een rol gespeeld in de visresultaten. Nu dan, Jac, rechtsachter in de hoek, in zijn bekende serieuze vishouding had als eerste contact met de wezens waar we naar op zoek waren. Vlak bij de groene boei om 09:10 uur de eerste vis, een leuk zeebaarsje. Pas een uur later het volgende visje, een wijting uit het zilte nat geplukt door Cor. Nog een uur later de allereerste gul van het nieuwe visseizoen (ondermaats, 33 cm) voor René. Snel gemeten en teruggezet in de Westerschelde. Zelfs Hans kon de bedroevende visresultaten niet meer aanzien en besloot de Sunbear te verkassen naar de rode kant. Ook hier werd het niet echt beter. Duidelijk resultaten van het rusteloze door de wind opgezweepte water. 13:20 vangt Peter zijn eerste vis, een zeebaarsje, Jac vangt zijn tweede en Ed gaat met zijn tweede bot 4 cm over het gulletje van René heen. We hebben dan al 13 (!) visjes in totaal gevangen.

 

Hans wil een tweede keer verkassen, nu naar de Schaar van Ossenisse waar we 3 weken geleden aardig wat zeebaars aantroffen. Helaas werd ook hier de boot een speelbal van het weer en werd er daardoor nauwelijks meer gevangen. Wel werd er nog wat verloren door dat weer. Door het draaien van de boot op de wind stond op het ene moment de hengel van Sahied als een boog gespannen om op het volgende moment als door een katapult overboord te worden gelanceerd. Weg hengel inclusief al zijn toebehoren. Eindresultaat van deze dag: 13 man een visje waarvan 1 man zelfs 2, een man 3 en natuurlijk Jac 4. Vijf man helemaal niets. Maar, de meesten een lekkere rode kleur van zowel de wind als de zon. Best een gezonde dag.

 

Groetjes van René en tot zaterdag 5 november met wellicht honderden wijtingen!

 

 

 

 

5 november 2016,

 

Derde en laatste visdag reserve vissen

 

De vooruitzichten van de weermannen en vrouwen voor vandaag waren niet zo best. Toch was het vanmorgen niet zo dat we met regen richting Zeeland vertrokken. Ja, wat minimale druppeltjes op de voorruit maar ook hele stukken met heldere luchten van waaruit flonkerende sterren ons de weg wezen. De meeste vissers stonden al op de parkeerplaats toen Hans en Erica met hun knalrode pick-up aan kwamen rijden. Nadat “iedereen” aanwezig was kon het bestuur een nieuw record aankondigen: 13 vissers vandaag. Wat dat betekent weten we, er moet vandaag geld bij uit de clubkas om de boot te kunnen betalen. Een nadeel maar daar tegenover een voordeel: wat een ruimte op het schip om je hengel uit te werpen.

 

De schipper had, gezien de resterende tijd vandaag tot aan het keren van het tij, gekozen om de rode kant op te zoeken en daar de rest van de visdag te blijven. Moest er wel gevangen worden natuurlijk. We zouden zien. Eerste vis, een wijting om 08:20 uur, aan een van de hengels van René. Na 5 minuten gevolgd door een tweede wijting voor Ricardo. Niet slecht zo snel en het werd nog mooier, om 09:15 de eerste gul voor Sahied. Klein probleempje voor Sahied, na de kreet pikhaak was de pret al weer over. De grote gul vond het maar niks, stak zijn middel vin op en verdween van de onderlijn om zich weer bij zijn school vissen te voegen.

 

Het afgaand water leverde niet te veel vis op: 09:30 uur 8 stuks en een uur later 17 stuks. Net vóór laag water hadden we 40 vissen. Over het algemeen wijting van klein tot mooi groot Maar ook bot en een zeebaarsje. Na de kentering stak plots de wind op en viel er in korte tijd veel regen. Dat belette Wil niet om de eerste grotere gul (45 cm) aan boord te brengen. Ook John niet om een prachtige tong te scoren die wat moeilijk de haak terug wilde geven. Chop stick was het toverwoord. De schipper stak zo’n stick in de bek van de tong, roteerde met zijn hand stick en tong zodat de lijn, waaraan de haak zat, om de stick werd gewonden en zo de haak uit de bek trok. Nog nooit gezien maar klasse! Er zou nog een gulletje worden gevangen en wel door Ricardo die, in al zijn opwinding bij het zien van de vissoort in paniek om de pikhaak vroeg. Om halftwee hadden we 68 vissen aan boord en dat liep uiteindelijk op tot ongeveer 90 vissen om 15:00 uur.

 

Zoals het verslag al aangeeft was het vandaag de laatste dag om reserve vissen te scoren.  Volgende visdag wordt het echt serieus en wordt er met het mes op tafel gevist. Op de website verdwijnen de foto’s van de kampioenen van het afgelopen jaar om plaats te maken voor de runner-up kampioenen van het nieuwe seizoen. Wie daarvoor nog mee wil doen moet echt komen vissen en resultaten boeken.

 

Groetjes van René en tot zaterdag 26 november.

 

 

 

 

 

26 november 2016,

 

Vierde visdag

 

Vandaag beginnen we met de wedstrijddagen. Geen nood dus als je niets vangt, zo nodig gebruik je een van de reserve vissen die je hebt opgebouwd.

Het ziet er goed uit voor vandaag, niet al te sterke wind, een mooie stroming, met regelmaat zon en nog steeds boven de 0 graden Celsius. Wie doet ons wat? Weer maar met 13 man vandaag en dus kost dit wederom geld uit de clubkas. Eén opstapper: de vader van Ricardo, zou hij het leuk vinden op stap te moeten met zo’n stelletje bijna beroepsvissers? Na aankomst van Bart en Gerrit bleek dat Zwarte Piet daar al op bezoek was geweest. Hij had voor de schrijver van de visverslagen 3 flesjes “Kutbier!” en een mooi gedicht achtergelaten. Dank je Sint en Piet voor de waardering.

 

De eerste vis van de dag werd al om 08:35 uur gevangen door Henk en natuurlijk van het soort: wijting. Er zouden er nog een paar volgen vandaag. Eigenlijk direct al, bij JP een vis van dezelfde soort. Anderhalf uur later overschrijden we het eerste 100-tal, bijna allemaal van de zelfde vorm en kleur, sommigen wat kleiner en dunner dan de andere. Alleen de meest superieure visser van de laatste tijd, natuurlijk Jac, vond het nodig de orde en rust te verstoren door tussen neus en lippen een mooie dikke maatse gul te vangen. Niet vreemd, er is niemand zo geconcentreerd bezig als Jac. Zelfs zijn visbuurman, JP, klaagt dat Jac te weinig praat.

 

Om 11:00 uur zijn de aantallen vissen verdubbeld, hebben we de grens van 200 vissen overschreden. De enige waar het niet heel goed mee gaat is Ed, hij heeft zijn aantal wel verdubbeld van 3 naar 6 maar dat valt in het niet bij Jac die er dan al 25 heeft. Christian vangt wederom een meun en ook Sahied vangt wat later zo’n zelfde visje. Behoudens een enkele schar of bot bleef het voornamelijk toch bij wijting. Het is al weer 13.30 uur als het totaal aantal vissen uitkomt op 306. Ook de tijd dat we door de bomen het bos niet meer zien en de vissers de tel kwijt gaan raken.

 

Dan vraagt Hans of we niet naar de groene kant willen. Het begint echt te hart te stromen op de plaats waar we liggen en wie weet wat de overkant ons brengt. In ieder geval de eerste vis weer bij Henk. In de korte tijd dat we daar nog liggen wordt er niet erg veel meer bij gevangen. Christian daarentegen voegt nog wel even 6 mooie grote wijtingen aan zijn totaal toe. En, het gezicht van Jac straalt. Hij vangt zijn tweede mooie gul van de dag.

 

Ja, dan nu de resultaten van de eerste wedstrijddag: in het cm-klassement de onbetwiste leider Jac met 48 cm, Wil tweede met 45 cm en Ricardo derde met 39 cm. Het puntenklassement zeer ruim in handen van Jac met 24 punten met op de tweede plaats Ed met 10,17 punten en derde ook hier Ricardo met 9 punten. Het koppelklassement heeft Gerrit en Ed op de eerste rij met 259 cm. Tweede Sahied en Peter met 203 cm ruim een halve meter achterstand en derde met 192 cm Willem v. W en René.

 

Groetjes van René en tot zaterdag 17 december in het dan nog koudere water van de Westerschelde.

 

 

 

 

17 december 2016,

Vijfde visdag

 

 

Dit wordt een dag vol van gemengde gevoelens voor heel veel leden. Het is de voorlopig laatste dag dat we als visclub de Broekboys vissen met de in 1928 gebouwde Ms Sunbear. Eerst met Jaap en Fran Voorthuizen en nadat ze naar Portugal vertrokken met zoon Hans en Erica zijn vrouw. De club vist al 17 jaar met dit schip ofwel ruim 200 visdagen. En, ondanks haar leeftijd, een zeer betrouwbaar schip door beide schippers met groot vakmanschap bestuurd op de altijd drukke Westerschelde. Toch sluipt er op den duur een zekere saaiheid in het vissen op steeds dezelfde stekken en dat was eigenlijk de reden dat de club iets anders zocht. Een nieuwe uitdaging nu op de rand tussen Westerschelde en de Noordzee ter hoogte van Vlissingen. Waarschijnlijk dezelfde kleuren boeien maar dan voorzien van andere nummers. Hans en Erica bedankt voor het aangenaam vertoeven aan boord en, je weet maar nooit, tot ziens.

 

 

Vandaag de tweede wedstrijddag met in totaal 16 vissers aan boord dus nog steeds wat mensen in de ziekenboeg. Het weer ziet er wederom goed uit zij het wat mistig maar qua temperatuur kun je in december zeker niet klagen. Ook het tij is ons niet ongunstig, we beginnen midden tussen vloed en eb met een behoorlijke stroming in het begin. Daarna zwakt deze af en na twaalf uur kentert het tij en wordt de wedstrijd beëindigd met een stevige vloedstroom.

 

De eerste vis en natuurlijke een wijting wordt om 08:30 uur gevangen door John. Het tweede exemplaar pas een half uur later door Jac. Om 10:30 uur zien we duidelijk wie van de vissers er vandaag het scherpst is: Sahied. Hij heeft al 12 vissen terwijl, zo maar als voorbeeld, JP alleen nog maar een vin heeft gezien van andermans vissen! In totaal op dat moment 60 vissen aan boord, veelal wijting maar ook hier en daar een schar. Heel vaak hier en daar trippels aan een hengel een teken van honger bij de vissen of vissers die de hengel toch iets te lang laten liggen.

 

Een uur later heeft iedereen, ook JP (4 stuks), vis. Sahied al weer 26, Henk 15 en John 12. Het totaal dan 145 vissen. Ook bij Sjef kan het blijkbaar niet snel genoeg gaan, hij presteert wat volgens mij nog niemand heeft gerealiseerd: hij vangt aan 3 haken in één run 4 vissen. Twee uur later passeren we de grens van 400 vissen. Ricardo heeft er 30, Christian 37, Jac 30, Sahied 50 en John 36. Willem van Wanrooy heeft zijn telraam vergeten en kan zijn aantal vissen niet meer bijhouden. Wat we wel missen is de gul! Die laat zich niet zien, jammer dat we niet de laatste anderhalf uur toch nog even hebben gevist bij onze rode boei waar we in de loop der jaren zo veel prachtige exemplaren hebben gevangen.

 

Allemaal hele fijne feestdagen en een veilige jaarwisseling, denk er aan: zonder ogen zie je de vis echt niet meer en zonder handen is er geen vis binnen te halen.

Tot 7 jan 2017 voor wedstrijddag nummer 3 met Theo op de Ms.Theo in Vlissingen.

 

 

 

 

8 januari 2017,

Zesde visdag

 

 

Het was de bedoeling dat wij op 7 januari 2017, de 6e visdag, wederom de “degens” zouden kruisen, nu op het voor ons nieuwe schip van schipper Theo, de Ms Theo. Dat ging dus niet door. Was het toeval of was het de wraak van het Ms. De Sunbear die we tenslotte hadden verlaten, we zullen het nooit weten. Vast staat dat de rit in de vroege ochtend naar de Theo, vanwege sneeuwval gevolgd door ijzel, zo ernstig werd belemmerd dat het rijden onverantwoord werd. Uiteindelijk ruim 500 ongelukken met voertuigen op die dag. Wat nu? Door uitermate knappe interventie van de voorzitter was Theo, de schipper, bereid om vandaag, zondag, uit te varen zodat het gevecht als nog plaats kon vinden. Het aas natuurlijk minder vers maar de belegen stank daarvan kon wel eens in ons voordeel werken.

 

Zonder schade kwamen we er evenwel niet uit, slechts 12 vissers aan boord, 6 aan bakboord en 6 aan stuurboord. Daardoor redelijk wat plaats om te wennen aan het “nieuwe” schip. Eerst benedendeks de boel verkennen met een dampende bak koffie en de kas spekken met de lotto. Daarna snel naar buiten om als eerste de lijnen “overboord” te gooien. De eerste vis van 2017, dus ook de eerste vis aan boord van de Theo werd om 09:02 gevangen door Jac en was een aardige wijting. De tweede nam de voorzitter 2 minuten later voor zijn rekening en dat was ook een wijting. Een vis die we vandaag tot vervelens toe zouden zien.

 

Om tien uur de eerste stand, 158 wijtingen en scharren. De vis leek wel uitgehongerd. We hadden overigens een prachtig uitzicht over de boulevard van Vlissingen. Richting Westkappele lag de bewolking als een deken pal boven het water. Af en toe scheen een mager zonnetje. Het was nu hoog water, de stroom was er uit en het schip ging draaien.

 

Nadat de stroom er weer wat in kwam begonnen de vangsten ook weer toe te nemen. Opvallend was de enorme hoeveelheid ondermaatse wijting met slechts af en toe een slanke uitschieter. Net als de vorige keer raakten velen al snel het overzicht op de gevangen vissen kwijt. Dat kwam nu vooral omdat de ondermaatse vis veelal direct werd teruggeplaatst. Drie man telden de vissen helemaal correct, 2 met een mechanische teller en 1 gewoon door streepjes te zetten. Om twaalf uur kwamen we op 431 vissen en na einde wedstrijd bleek het totaal 658 vissen te zijn. De meeste vissen bij Henk (80), bij René en Sahied 75 en bij  Jac 74. Helaas ook vandaag geen gul gezien!

 

Jac lijkt regelrecht op te stomen naar zijn tweede kampioenschap want hij scoort vandaag weer de grootste vis. Hij leidt het cm-klassement met 122 cm vis. Tweede en derde respectievelijk Wil en Sahied. Jac wederom 9 punten en leidt vorstelijk het puntenklassement met tweemaal zoveel punten als Wil, de nummer 2. René kort daarop derde. In het koppel blijven, ondanks afwezigheid van Ed, hij en Gerrit leiders. De broertjes Moelands op 55 cm afstand 2e, gevolgd door Sahied en Peter.

 

Al met al een visrijke dag, het enige wat we moeten gaan doen is zoeken waar die gul zich schuil houdt.

Bedankt Theo en Zarra en de groetjes van René

 

 

 

 

28 januari 2017,

Zevende visdag

 

 

Hebben andere vissers dat nou ook? Het uren wakker liggen in de nacht naar de viswedstrijd toe, blijven draaien in bed om een “rustpunt“ te vinden. Wat je ook doet niets helpt. Ik ken er minstens éen: Christian! We kwamen daarover in gesprek omdat we beiden verrast waren dat de ander bijna een kwartier te vroeg gereed voor vertrek aanwezig was, in dit geval, bij mij voor de deur. Laten we het maar niet te psychologisch houden en denken dat we gewoon zin hadden om te gaan vissen.

 

Aan de kade in Vlissingen druppelde na ons de rest van de vissers in vlot tempo binnen, het poortje naar de kade was open en dus het vismaterieel naar de aanlegplaats gebracht om wanneer Theo zou aanleggen we als de “wiedeweerga” naar de eerste vis-stek konden vertrekken. Ook Theo deed een duit in het zakje door zeer op tijd aanwezig te zijn. Een klein probleempje, hij was de loopplank vergeten. Ook zonder die loopplank was iedereen snel aan boord en stoomden we op naar het vangstgebied. Het was eb en dus hadden we een vloedstroming tot bijna 15:00 uur.

 

De eerste vis vandaag voor Sahied, die blijkbaar wederom scherp stond te vissen. Een wijting. Een zelfde exemplaar 5 minuten later aan de super gevoelige hengel van Henk. Binnen 60 minuten  66 vissen, wederom alleen schar en wijting en dat zou zo de hele dag door gaan. Wel niet in de aantallen van de vorige visdag maar dat vind ik, persoonlijk, niet zo erg. Het ging al hard genoeg: aanbeet, inhalen, vis onthaken, haken verder van aas voorzien, uitgooien en de procedure direct herhalen bij de tweede hengel, die al een tijdje staat te dansen. Geen minuut rust op dat moment. Sahied toont ons nogmaals zijn bijzondere economische vistechniek waarbij hij, evenals de vorige keer, twee vissen tegelijkertijd verschalkt aan één en dezelfde vishaak. Om 12:00 uur zijn er al weer 197 vissen aan boord. Wat wil je nog meer? Zon? Nou die was er ook voldoende en de harde wind die er zou komen was er nog niet. Gewoon een lekkere visdag.

 

Om 14:00 uur hadden we 239 vissen aan boord: wijting over het algemeen net maats of net er onder. De schar soms wat groter en dikker. Helaas wederom geen gul. We horen het van andere bootvissers ook en lezen hetzelfde op internet. Waar zijn die prachtige vissen gebleven? Joost mag het weten. Sahied vandaag de “grootste” vis, 32 cm!!!! De kleinste, gemeten vis, 25 cm.

 

De stand van zaken: In het cm-klassement Jac nog steeds nummer 1 met 154 cm. Op de 2e plaats met 138 cm op nog maar 16 cm van Jac natuurlijk Sahied. Wil 3e, ondanks het kleinste visje van vandaag, op slechts 1 cm van Sahied.

Het puntenklassement wordt nog steeds aangevoerd door Jac ( de enige die dit seizoen mooie gullen ving) met 33,75 punten. Ruim daarachter op de tweede plaats Sahied met 17,25 punten en derde Wil met 16,50 punten.

De koppels die het het beste doen: Ondanks afwezigheid van Ed, bleven Ed en Gerrit fier aan de leiding met 379 cm. Tweede Sahied en Peter met 353 cm en derde de broertjes Jac en Sjef met 349 cm.

 

 

Groetjes van René en tot 18 februari op dezelfde plek maarrrrrrrrrrr een half uur eerder!!!!

 

 

18 februari 2017

Achtste visdag

 

Mijn eerste blik naar buiten deed me de moed wat in de schoenen schuiven. Een rare zin maar hij klopt nog niet ook: ik stond, net uit bed, nog op mijn blote voeten voor het raam naar buiten te kijken en kon de overkant van de straat door de mist niet zien. Dat voorspelde niet veel goeds. Maar om bij voorbaat terug in bed te kruipen leek me ook geen optie. Dus eerst Christian ophalen en het was inderdaad ook op de weg behoorlijk tricky om te rijden. Ik mistte de afslag in Bavel maar wonder boven wonder kwam ik toch in de goede straat bij Christian terecht. Tijdens de meer dan 100km lange rit slechts zicht in een zeer beperkte cirkel om de auto heen. Het rijden is heel vreemd, je waant je in een bos waar je met een snelheid van 100 km/h door heen rijdt terwijl de bomen van het bos constant oversteken. Enfin, we kwamen, net als overigens alle vissers behouden in de haven van Vlissingen aan. Alleen Willem met schoonzoon Peter waren vergeten dat we een half uur eerder zouden vertrekken. Dus voeren we normale tijd de haven uit.

 

Na de gebruikelijke rituelen onderdeks snel de spullen gereed gemaakt en als de wiedeweerga na het voor anker gaan (nabij de Nolle 12?) de vislijnen uitgeworpen. Eerste vis vandaag voor ondergetekende en verdorie weer geen gul! Een mager scharretje van een cm of twintig. Tweede scharretje 10 minuten later voor Gerrit. Niet gek, als het in dat tempo zou gaan, zou er heel wat vis minder in de Noordzee zitten nadat we weer terug op weg naar huis waren. Om 10:00 uur vangt de door een val op zijn aangezicht geschandaliseerde Willem van W aan één hengel 2 scharren en aan de tweede het derde exemplaar. Meer dan duidelijk nu: massa’s vis vanavond. Toch is het eerste gewin “kattengespin” en besluit de schipper toch te verkassen, we vertrekken richting Nollen 4 en 6 terwijl er een bleek zonnetje ergens vanuit de mist opduikt.

 

De vangsten daar vallen ook weer tegen, hadden we om tien uur 16 visjes, om elf uur bleek het totaal van de gevangen visjes te zijn aangegroeid tot slechts 21. Die massa’s vis konden we nu dus echt vergeten. Spoed overleg tussen JP en de schipper met als resultaat dat we doorvaren richting Breskens. Het is dan nog een half uur te gaan voordat het eb is. Daarna gaat, vanwege de verandering van stroomrichting, de boot 180 graden draaien, niet ideaal als je vis wilt vangen. Rond twaalf uur zijn er dan ook nog geen spectaculaire vangsten te melden. Christian heeft op dat moment alleen nog maar vis gezien bij de vissers die samen met hem op het achterdek zitten. Om 14:00 uur tellen we 58 visjes, zomaar uit de losse hand, zonder telraam te gebruiken. Als we afsluiten om 15:00 uur zitten we op een 70 duurbetaalde scharretjes waarvan de grootste 29 cm (natuurlijk bij Sahied en Jac). De kleinste gemeten vis 19 cm. Een visdag waar je niet vrolijk van wordt niet wij, de vissers maar evenmin Theo de schipper, die zijn stinkende best heeft gedaan om ons te voorzien van veel mooie en grote vis. Soms heb je gewoon van die dagen.

 

Ondanks die mist tot kort na de middag was het heerlijk aan boord te zijn en te kunnen genieten van het zonnetje. Mijn echtgenote vroeg me toen ik thuis kwam: “ben je op een zonnebank gekropen?” Die vitamientjes nemen ze ons niet meer af.

 

Fijn weekend allemaal en tot 11 maart in hetzelfde theater en water dat Noordzee heet. Groetjes, René.

 

 

11 maart 2017

Negende visdag

 

5.15 uur ‘t bed uit naar beneden, weerbericht bekijken en met een brede grijns de helft van mijn viskleding terug naar zolder want het beloofd een lente dag te worden. Terug beneden de spullen in de auto en tot de conclusie gekomen dat ik nog tijd zat heb. Ik zit vandaag alleen in de auto omdat Rene bij zijn zoon in Amerika zit. Onderweg de auto op cruise controle en gaan. Langzaam komt de zon te voorschijn en bij de haven in Vlissingen staan er al een paar medevissers te wachten en dat om 7 uur. Om half 8 is iedereen aanwezig, snel alles aan boord en Theo loodst ons de sluis in.

 

Om 8.15 gaat ‘t anker uit voor het strand van Breskens, en al bij de eerste hengel zit al beweging, nog voor dat mijn tweede hengel in het water ligt. Snel ingooien, mijn eerste hengel eruit en ja hoor de eerste wijting van vandaag is een feit. [dat is snel]. Voor op de boot heeft Jac er nu ook al 2 dus dat gaat snel, om half 10 zijn er 27 visjes aan boord en om 11 uur 71, al 1 meer dan de vorige hele visdag. We zitten nu tegen hoog water aan en de stroming wordt nu wel heel erg. [volle maan en dus springtij].

 

Met Theo overlegt en besloten naar de spijkerplaat te gaan. Daar aangekomen staat ook daar nog een gierende stroming maar Theo garandeert dat het met een half uur minder wordt. Ik sta achterop de boot en als ik nu ingooi zie ik binnen een paar minuten mijn onderlijn met 250 gram lood achter de boot waterskiën. Inderdaad wordt het na een tijdje beter en dienen ook hier de eerste visjes zich aan.

 

Uiteindelijk stopt de teller vandaag met 12 man op ongeveer 100 stuks. Nog niet de aantallen die we verwachten maar dat gaat de komende weken met het stijgen van de temperatuur vast beter worden. In de verschillende klassementen veranderd er weinig vandaag, alleen onze ledenopkomst door werk of iets dergelijks laat dit jaar wat te wensen over. Het bestuur gaat zich daar de komende tijd over beraden, omdat we toch allemaal graag door willen met ons clubke.

 

Zo, nu Rene zijn taak voor een dag over te hebben genomen, hoop ik jullie allemaal weer te zien op [geen grap] zaterdag 1 april.

 

groetjes Christ.

 

 

1 april 2017

Tiende visdag

 

 

Laat ik eerst even beginnen met zaterdagavond 1 april om 20.45 uur.

Ik krijg een berichtje van onze verslaggever, lichtelijk in paniek , "ik krijg het niet voor elkaar, moet alles nog klaarzetten voor de vakantie morgenvroeg". Omdat ook ik wel eens met een caravan en echtgenote op vakantie ben gegaan snap ik dit direct en stel René gerust. Laat maar, ik doe het wel en nog een prettige vakantie zonder stres.

Zo, en dan nu terug naar de ochtend. 5.00 uur de wekker gaat zeker 2 seconden en ik druk hem af. Vlug de badkamer in en dan fris en fruitig naar beneden waar al mijn visspullen al klaar staan. Alles de auto in, nog een bakje koffie en dan op weg. Op naar het adres van een van de opstappers van vandaag,  Roman die wel heel erg wordt aangemoedigd door zijn vriendin om vooral toch eens mee te gaan. Ook zijn spullen erin en dan op naar René die al buiten staat te wachten. Om klokslag 6.00 uur draaien we de snelweg op richting Vlissingen.

Om 7.15 uur zijn alle vissers van vandaag aanwezig waaronder 2 oudgediende Cor Bakkeren en Leo v/d Pluim. Als alle spullen en iedereen aan boord is, direct de sluis in en de Westerschelde op. Iets na 8.00 uur liggen we voor anker en gaan de eerste lijnen het water in. Het gevolg is om 8.15 de eerste vis van de dag door Peter een wijting gevolgd door René met een schar. Hiermee is gelijk duidelijk welke vis er vandaag gevangen zal worden, gelukkig zijn ze bijna allemaal weer een stukje groter en dikker dan 3 weken geleden.

Om 10. 00 uur 38 stuks alleen Bart en Wil blijven nog even op 0 staan. Om 11.00 uur 78 vissen,  om 12.00 uur 136 stuks en de kentering valt in. Weg stroming maar niet de vis dus om 14.00 uur zitten we op 224 stuks voor de leden en een 30 stuks voor onze 3 opstappers. Uiteindelijk gaan we met elkaar toch ruim over de 300 stuks waarvan wil een mooie tong erbij heeft zitten en roman de opstapper een klein scholenbaarsje dus de zomervis zit er aan te komen.

Als het weer nu zijn opwaartse stijging van zonuren en temperatuur doorzet zal het over 3 weken nog wel eens verrassend kunnen zijn met de vangsten. Lekker wat verkleurd door de zon en met voldaan gevoel weer terug naar huis en de komende 3 weken weer dagen aftellen tot de 22ste april tot dan.

                                                                       groeten Christ

11e visdag,

22 april 2017

 

Qua weer waren de verwachtingen voor vandaag niet slecht en hoewel in die verwachting ook stond dat het in de nacht zou regenen, viel die regen niet alleen in de nacht maar ook onderweg naar de visgronden. Tenzij je 07:00 uur in de ochtend nog steeds nacht noemt. Hoe dichter we bij Vlissingen kwamen hoe beter het weer werd. Het werd zelf compleet droog terwijl we nog op de uitkijk stonden naar Theo met zijn Theo. Was die verwachting dus nog niet zo slecht.

Eenmaal aan boord werden we verwelkomd door Theo, Sara en drie “joekels” van honden. Honden die een opvoeding hadden genoten waar menige ouder een voorbeeld aan kan nemen als je de resultaten van hedendaagse opvoedkunde op de jeugd durft te aanschouwen. Na een natje, een droogje, een gokje en het eindeloze praten over alles en nog wat werd de visuitrusting vervolmaakt en op scherp gezet. De eerste klap is tenslotte een daalder waard. Die eerste klap maakte mijn buurman Gerrit om 08:45 uur door de meest vertrouwde vis langs de kust, een schar, te verschalken. De tweede vis, toevallig ook een schar, werd 3 minuten later aan boord “gehesen” door Henk.

Natuurlijk werden er ook wijtingen gevangen vandaag, hier en daar ook een bot en een van de meest kundige messcherpe vissers, good old Ed, ving zelfs een zeebaarsje. Veel vis niet echt. Na twee uur vissen, dus om 10:00 uur, was de score 26 visjes. Dit aantal was twee uur later weliswaar verdrievoudigd naar 78 exemplaren maar eigenlijk te weinig. Deels kwam dat natuurlijk ook omdat het getijde keerde in deze periode.

Hoewel we inmiddels meer dan 100 vissen hadden verschalkt, bood ook het verkassen van de Vlissingen kant naar de Breskens kant niet echt soelaas. Daarom zocht Theo in een laatste poging “het tij alsnog te keren” (rare uitdrukking hier want het tij was tenslotte al gekeerd), de “Spijkerplaat” op. Dat idee bleek menig schipper van wat kleinere vaartuigen al wat eerder te hebben gehad want het was daar erg druk. Ondanks de behoorlijke investering in extra stookolie bij de verplaatsing naar de plaat waren de vangsten ook hier minimaal.

De resultaten: In het cm-klassement vingen de top-2 geklasseerde Jac en Sahied respectievelijk 29 en 28 cm vis. Dus hier veranderd niets. De nummer 3, René, bleef met 30 cm op plaats 3 maar wel met een hijgende Bart, met grootste vis vandaag, in zijn nek. In het puntenklassement scoorde Jac vandaag 1 punt meer dan Sahied en hier nu Bart met 9 punten op plaats 3. Direct gevolgd door Christian en Ed. In het koppel blijven Jac en Sjef superieur. Op 2 en 3 respectievelijk Sahied/Peter en Gerrit/Ed.

Resteert de laatste wedstrijddag op 13 mei, hier zal Jac in ieder geval weer kampioen punten worden, dat staat vast. Gezien de grootte van de vissen gevangen in dit seizoen is het onwaarschijnlijk dat Jac het cm-klassement nog uit handen geeft. Wellicht een verrassing in het koppelklassement nu het verschil tussen koppel 1 en koppel 3 slecht 13 cm meer is.

Groetjes van René en mis op 13 mei de afsluiting van het seizoen niet!


 

12e visdag,

13 mei 2017

 

Om half 6 visspullen, bekers en aas in de auto, nog even op buienradar gekeken en besloten mijn regenbroek thuis te laten (niet handig zou later blijken). Rene is op vakantie, dus alleen opstapper Roman ophalen in Breda en op naar Vlissingen met onderweg al wat regen. In de haven was bijna iedereen al aanwezig. Om half 8 bij Theo aan boord en meteen de sluis in met 12 leden en 1 opstapper, weer niet vet dus.

 

Iets voor half 9 gaat het anker erin. We gingen meteen los met als resultaat, nog voor dat iedereen erin lag, bij de opstap al een schar. Henk volgt meteen ook met een schar. Met hier en daar een wijting en wat grotere scholenbaarsjes van rond de 30 cm, hadden we al gauw in de gaten dat het met de centimeters vandaag weer close zou worden. De linker kant van de boot was qua vangst het meest gewild bij de vis. Om half 10 waren er links al meerderen vissen per persoon terwijl rechts iedereen moeite moest doen voor een visje.

 

In totaal om 9:30 uur 60 stuks vis en om 11.00 uur 150 stuks. Nu viel langzaam de stroming eruit en dus ook het aasgedrag van de vis. Om 12.30 uur 190 stuks, maar na het draaien van de boot en de stroming die er weer in kwam werd er weer wat boven gehaald. Het eindresultaat om 14:00 uur 240 stuks vis.

 

Terwijl Jac en ik de eindstand gingen opmaken en de bekers klaarzetten kon iedereen nog blijven vissen en met stroming en hongerige vis. Om 15:00 uur ongeveer 300 stuks vis. Nadat iedereen zijn spullen had opgeborgen zijn we overgegaan tot de prijsuitreiking van het seizoen 2016/2017. Het was een seizoen met 2 gezichten, eerst bij Hans en Erica met minder vis per persoon maar wel met gul, met in het tweede deel bij Theo met meer vis maar geen gul meer gezien. Inmiddels is bekend geworden dat Theo zijn boot volgend jaar 5 mijl verder naar buiten mag varen wat het zoekgebied voor gul/ haai/ zeebaars alleen maar zal doen toenemen.

 

De uitslagen van seizoen 2016/2017:

-          Grootste vis Jac Moelands met een gul van 48 cm;

-          Het punten klassement Jac Moelands met 47,08 punten met als tweede op grote afstand Sahied met 29,08;

-          Het koppel klassement ging naar de fam. Moelands Jac en Sjef met 6,16 meter gevolgd door Sahied en Peter met 6,06 meter en Gerrit en Ed met 5,96 meter;

-          Het individueel klassement ging ook dit jaar naar Jac Moelands met 3,04 meter gevolgd door Sahied met 2,85 meter en derde Henk van Houdt met 2,77 meter.

 

Kijk voor de hele uitslag op de lijsten op deze site en kijk voor jezelf of er voor het nieuwe seizoen iets te verbeteren valt.

 

Dan nu even een huishoudelijke mededeling. Omdat we steeds moeilijker aan nieuwe leden komen op de zaterdag, door werk, sport, etc, zijn we genoodzaakt volgend seizoen over te stappen naar de zondag. Omdat Theo in september al vol zat met zijn duikvereniging, gaan we de vrije visdag en de eerste wedstrijddag nog op de zaterdag en dan vanaf oktober naar de zondag. Dit heeft tot gevolg dat we 8 nieuwe leden gaan verwelkomen en daarmee dus ook weer een volle boot en dus zal heel het competitie gebeuren ook weer wat spannender gaan worden.

 

Met het einde van het seizoen en het stijgen van de temperatuur zullen er heel wat leden op vakantie gaan naar binnen- en buitenland. Bij deze wens ik iedereen een prettige vakantie en

tot ZATERDAG 2 september.

 

groetjes Christ Sol