Verslagen Visseizoen

2017/2018

 

23 september 2017,

 

Eerste visdag reserve vissen

 

Toch altijd weer vroeg op pad voor de eerste wedstrijddag van het nieuwe seizoen. Lichte mist onderweg gecombineerd met een wegkwijnende nacht en vervolgens het ontluiken van de ochtendgloren. Wie maakt dat nu in onze jachtige wereld nog mee? Simpel; wij vissers behorende tot het selecte gezelschap met de naam Broekboys.

In de haven van Vlissingen meert de Theo van Theo precies aan op de punt waar  zijn gasten al staan te wachten. Sneller dan snel aan boord en optuigen, onderdeks eerst betalen, dan een drankje en oeverloos ouwehoeren alsof we elkaar al een jaar niet meer hebben gezien. De boot zet zich in beweging en voor we er erg in hebben ratelt de ketting van het anker al weer ten teken dat we op de eerste stek liggen.

Razend snel daalt het milieu onvriendelijke lood naar de zeebodem met daaraan “al wat lekkers” voor de vissen en heel snel wordt daarvan “kont” gedaan aan de hengel van René, eerste vis van de dag, een ruim bemeten schar. Het zonnetje brandt ondertussen al stevig op onze gezichten maar dat deert de hongerige vissers naar meer vis niet. Er volgen er deze dag nog veel van die vissen.

Smakelijke platvissen zoals: bot, schar, schol en een aantal prachtige tongen. Rondvis ook, maar dat beperkte zich tot wijting (kattenvoer?), waar is de zeebaars die we al jaren op deze tijd op ons menu konden zetten? Achtergebleven in Hansweert???? Ook geen spoor van een eventueel vroeg gulletje dat weleens de basis is geweest van een kampioenschap.

We verplaatsen ons deze dag nog twee keer maar de vangsten  worden niet echt beter. We eindigen weliswaar met gemiddeld 10 vissen de man maar wie de verslagen van de vorige jaren eens bestudeerd moet constateren dat er in de jaren achter ons vaak heel wat beter gevangen werd in met name de eerste wedstrijddag van het seizoen.

René


 

15 oktober 2017

Tweede visdag reserve vissen

 

Al weer de 2e dag de we vissen voor de “reserve vissen”, eigenlijk een soort risico verzekering voor als je er een keer niet bent of een “off Day” hebt. Eigenlijk voelt deze dag ook een beetje rot aan, kon vanmorgen niet naar de kerk, dat is toch wel jammer. Troost me met de gedachten dat er nog al wat patroonheiligen zijn voor ons vissers: heiligen die een oogje in het zeil houden. Zo is de heilige Kemo van Bretagne (500-525) schutspatroon van de vissers op zee en dus ook van ons, inclusief onze nieuwe leden. We zijn wat dat betreft zijn we weer op sterkte met Jack, Eddy, Pascal, Kevin en natuurlijk Pimmetje uit “de Zeg”.

Hebben we nog gevist vandaag? Maar natuurlijk, je moet wel zot zijn om zo’n prachtige dag anders te besteden als met vissen. Iedereen op tijd in Vlissingen en zodra de Theo aanmeerde snel aan boord om met volle teugen van de dag te kunnen genieten. Al snel op locatie en zegge en schrijve na 1 minuut de eerste vis aan boord. Een wijting met als trotse eigenaar “good old Ed”. Een halve minuut later was het Ricardo die de tweede wijting aan boord bracht. Er zouden er vandaag nog velen volgen.

We kennen dat verhaal natuurlijk al jaren, als de wijting eenmaal los is, is er ook geen houden meer aan. Ze zijn blijkbaar zo uitgehongerd dat ze de aanval op elk stukje vreetwerk onmiddellijk inzetten. Hadden ze concurrentie van andere soorten vissen? Jazeker, van de schar want ook die meldde zich in het redelijk rustige water bij voortduring aan de hengeltoppen. Zoals we ook elk jaar weer zien  zijn de wijting dagen de topdagen v.w.b. de aantallen vissen die we vangen. Zo ook vandaag, rond half twaalf had iedereen natuurlijk vis. Gerrit nog maar 15 maar Kevin had er al 35 plus, hij kon het niet meer bijhouden. De rest van de mensen had aantallen die tussen deze 15 en 35 lagen. In totaal, grof geteld, 383 vissen!!!

We zaten al weer ruim in de middag toen we een ongenode gast zagen opduiken: een zeehond. Soms op nog geen drie meter vanaf de boot. Een behoorlijk slim beest overigens, hij liet zich zien en reageerde spontaan op de momenten waarop een visser zijn hengel pakte. De zeehond wist gewoon wat wij daar aan het doen waren en wist dus dat er veelal nadat de hengel werd opgepakt, zijn maaltje werd opgediend. Zo zag Ricardo een fraaie wijting, die hij naar binnen draaide, verdwijnen in de bek van de zeehond. Waarom op de vissen jagen als je ze ook opgediend kunt krijgen.

Resultaat vandaag: meer dan 500 vissen. Grootste vis voor de jongste aan boord: naam Danian, zoontje van de broer van Kevin. Precies, dat nieuwe lid!

René


 

5 november 2017

Derde visdag reserve vissen

Maar goed dat we vandaag weer ruim in de opstappers zaten want anders was het knap leeg geweest aan boord. We hebben maar 17 leden dit jaar maar als er daarvan ook nog 5 man wegens allerlei redenen er niet kunnen zijn dan gaat het op den duur fout. De boot moet wel betaald worden! Gelukkig waren er ruim voldoende opstappers maar daar mag de club niet op drijven. Ik zou me een reden kunnen voorstellen (speelt ook bij mij) vissen op zondag. Gooi het dan in de groep. We kunnen tenslotte over alles praten.

 

Dat de 5e nov zo’n prachtige visdag zou worden hadden we in het begin van de week niet kunnen voorspellen. Het zag er eigenlijk qua weer niet zo best uit. Dat veranderde gelukkig en al op donderdag was het praktisch zeker dat we de blote delen ( het gezicht) best eens zouden moeten insmeren. En dat klopte, eigenlijk zon de gehele dag, daarnaast een stevige bries maar daar hadden we weinig last van.

 

De verwachtingen, dat de wijting wel eens aardig actief zouden kunnen zijn bleek al bij de eerste vis van de dag door Eddy; direct twee exemplaren. En het hield maar niet op. Fout, de eerste die iets anders ving was Henk; door menigeen nog nooit gevangen, een grondhaai en wel een van 59 cm. Daar kon Henk in ieder geval NIET mee thuiskomen en dus werd het haaitje netjes teruggezet. Maar zo bleek later, hij zou met dit haaitje in ieder geval vandaag alles winnen. JP, altijd heel serieus achter zijn hengels, werd daar vandaag ook voor beloond en wel met een machtige tong van 40 cm. Heel wat mannelijke en natuurlijk ook vrouwelijke vissers zouden daar reikhalzend naar uitzien.

 

In de vorige alinea zei ik het al: het hield maar niet op met die gulzige wijting. Om tien uur hadden, ik beperk me tot de leden, al 224 vissen gevangen. Kun je volgend mij een aardige viskraam op de markt mee vullen. Om twaalf uur werd het tellen al wat moeilijker omdat het gewoon niet bij te houden was. Maar het moeten er om en nabij 451 vissen zijn geweest. Daarna is dan ook niet meer geteld. Een persoon moet ik er toch even uit halen en dat is Sahied die rond 13:00 uur de 80-ste vis naar binnen sleurde.

 

Alle lof vandaag voor Theo met zijn Theo en zijn dochter Lisa. Met Theo weer veilig over de de soms reuze onrustige zee met aardig wat golfslag en met Lisa die beneden steeds klaar stond om haar klanten te voorzien van de nodige foerage (natje en droogje).

 

Tot over drie weken in de haven van Vlissingen waar we na de reserve vissen nu gaan beginnen aan de eerste echte wedstrijddag. Tot dan en graag allemaal aanwezig.

René

26 november 2017

Eerste wedstrijddag

De weersverwachtingen waren eigenlijk niet zo denderend voor onze visdag vandaag. Stormachtig en regelmatig een bui. Dus de kleding wat aangepast om niet te worden verrast. Mijn eerste gang vanmorgen na het verlaten van mijn heerlijke warme bed was dus uit het raam kijken hoe het er buiten uitzag. Droog en een mooie sterrenhemel, de verwachting van de meteo mensen was blijkbaar achterhaald.

Quillermo pikte me kort na zessen op en samen richting Vlissingen, een voorspoedige rit zonder problemen. Aan de haven was het al een drukte van je welste. Na aankomst van de boot vlug aan boord om de hengels vis gereed te maken en vervolgens onderdeks betalen en de pieren ophalen. Dan nog een neutje om de eerste kou te neutraliseren.

Aangekomen op de visgronden, is het Jack van Dongen die na 5 minuten de eerste vis binnen haalt. Volgens verwachting inderdaad een wijting. De tweede vis voor Quillermo en ook hij een wijting. Vanaf dat moment wordt met regelmaat van een klok de ene na de andere vis binnengehaald, vooral weer wijting maar ook wat schar. Om 11:00 uur in totaal 260 vissen aan boord waarvan Christian 42, Sahied 35, Willem 30 en Ed 25. De rest van de mindere goden vingen ook wat minder.

Tussen 12 en 13:30 liepen de vangsten wat terug; duidelijk te wijten aan een wat geringere stroming doordat we door de eb-fase heen moesten en de stroming door “dood-tij” toch al wat minder was.  Gezien de tijd moesten we concluderen dat de visdag er eigenlijk al op zat. Om drie uur was  de wedstrijd, zoals gewoonlijk voorbij en werd er gemeten.  Grootste vis vandaag voor René, een wijting van 35. Daarna 4 man met een vis van 34: Bart, Willem, Pascal en Gerrit. Daarmee waren de scores voor vandaag gezet.

Het cm-klassement natuurlijk nog steeds in handen van Henk na zijn haaitje van de vorige keer van 59 cm. Het puntenklassement naar René met 16,5 punten en het koppelklassement naar het Koppel René en Ed met 256 cm vis. Dat was het dan weer, tot zondag 17 december in hetzelfde maar dan nog koudere water van de Westerschelde.

René


 

2e wedstrijddag

zondag 17 december

Een minimaal aantal deelnemers vandaag, slechts 12 man. Oorzaak deels door ziekte, deels door absenties en deels door de factor X ofwel weten we niet. Ook geen opstappers en dus niet alleen de zee rondom de boot maar ook een zee van ruimte aan boord van de Theo. Het weer zoals verwacht, een buitje net voor het vertrek van de boot en daarna opklaringen met een heus zonnetje dat tevens zorgde voor een aangename vistemperatuur. Dit laatste tevens de hele visdag. Genieten geblazen!

Theo verplaatste de boot direct naar de plaats waar we de gehele dag zouden blijven liggen: de spijkerplaat. De eerste vis natuurlijk een wijting en wie scoorde die? JP; de man wiens moeder vandaag 65 jaar werd. Gefeliciteerd mevrouw, niet met uw zoon maar met uw leeftijd en de AOW die daar dit jaar nog bij hoort! Dat het feest vandaag grandioos mag zijn. De tweede vis, toevallig ook een wijting, 10 minuten later door de buurman van JP en vis klasbak Ricardo. Was het alleen maar wijting vandaag? Nou nee, er waren ook een paar vissers die wellicht wat zorgvuldiger waren in de aasaanbieding, dat waren Gerard en René die met hun gulletje net iets beter visvlees scoorden dan de rest van de vissers.

Rond 10:00 uur had alleen Kevin nog geen staart gevangen. Daarentegen ging op dat moment Sahied al weer als een speer met 26 wijtingen. Rond het middaguur was dat aantal bijna verdubbeld en ging Sahied nog steeds aan de kop met nu 43 vissen gevolgd door Christian met 41. Het totaal op die tijd 177 vissen. Ook Kevin was los en had er inmiddels 6. Jac was niet echt in goeden doen, hij probeerde van alles en ving ook wel zijn visje maar het was het net niet. De totalen stonden inmiddels wel op 306 gevangen vissen en dus moesten de aantallen azende vissen wel enorm zijn.

Wat verder in de namiddag was Christian  Sahied redelijk genaderd, met 61 vissen lag hij op hem nog slechts 4 vissen achter. De enige die Sahied redelijk kon bijhouden was Ricardo, het verschil slechts 2 vissen. Tegen twee uur doorbraken we de grens van 500 wijtingen. Gezien de vangsten in de afgelopen jaren is dat redelijk normaal. Wat ik persoonlijk tegen zoveel vis heb is dat je ze ook allemaal thuis weer moet schoonmaken. Wat heb ik daar een hekel aan, en die vrouwen maar pushen om de vissen zo snel mogelijk en liefst ook nog gefileerd de vriezer in te krijgen.

Bij het opmeten om drie uur bleek de kleinst gevangen wijting 33 cm te zijn en de grootste 39 cm. De grootste vis ging naar Gerard met zijn gulletje van 39 cm. In het cm-klassement blijft Henk van Houdt leiden met 17 cm voorsprong op JP. In het punten-klassement blijft René eerste en Gerrit tweede en bij de koppels hebben René en Ed nog 1 cm voorsprong op JP en Christian.

Ik wens u allen fijne feestdagen en een grandioze start van het nieuwe jaar. We kruisen de degens weer op 7 januari als we spijkers met koppen slaan op de spijkerplaat!


 

3e wedstrijddag

zondag 7 januari

 

Je moet toch echt een klap van de molen hebben gehad om bij een vis club te gaan die zijn viswateren op 130 km afstand van thuis heeft. Een vis club die gaat vissen in de monding van de Westerschelde nabij de spijkerplaat, die ligt vóór de contouren van Vlissingen. Het ergste van al is dat de club ook nog eens vist bij een graad of 2 boven nul met als toetje windkracht 8 waar bij tijd en wijlen de zijkanten van de boot beurtelings ongeveer een meter zaken of stijgen. Kun je je zo’n situatie voorstellen? Nee? Nou ik wel en vandaag met mij 13 andere club-leden. En ondanks die handicap hebben we vandaag puik gevist en hebben we, nu ik dit schrijf, de vriezers vol met vis.

De eerste vis, natuurlijk gezien het jaargetijde weer een wijting, werd om 08:55 gevangen door de voorzitter (Christian). Was trouwens een doublet. De tweede man die, 5 minuten later vis ving was Gerrit, hij scoorde een tripple wijtingen (wat hij trouwens vandaag nog vaker liet zien). Vandaag drie meetpunten op aantallen gevangen vis om 10:00 uur, 12:00 uur en om 14:00 uur. Op die tijden waren er respectievelijk 83, 169 en 322 vissen aan boord gehaald. Met grote zekerheid durf ik te stellen dat wanneer het “normaal” weer was geweest de aantallen verdubbeld zouden zijn geweest. Alhoewel, “There is no point crying over spilled milk” zoals de Britse schrijver James Howell al aangaf in 1659! Ofwel je kunt er geen reet meer aan doen.

Wat hebben de individuen gepresteerd vandaag? Zover ze leden mij de waarheid hebben verteld, is de meeste vis gevangen door Henk en Eddy; beiden 35 vissen. Heel goed gedaan, zeer zeker als je de weersomstandigheden er bij betrekt. Beide heren op de voet gevolgd door Sahied met 30 exemplaren. De minste vissen gingen vandaag naar Bart, bij de laatste telling kwam hij op 5 stuks. Is Bart teleurgesteld? Misschien wel een beetje maar bij die vijf vissen zat wel de grootste vis van de dag en dat wordt altijd wel beloont met een prijs.

De uitslagen; In het cm klassement gaat Henk voorlopig nog wel even op kop hoewel hij op moet passen voor de hete adem van JP en Sahied. Ze naderen snel. In het puntenklassement staat René nog wel eerste maar moet met lede ogen toezien dat Gerrit rap naderbij komt. In het koppel gaan Ed en René nog steeds voortvarend. Maar ook hier liggen Gerrit met maat Bart op de loer, het verschil slechts 14 cm!! Het blijft spannend en een visbeurt missen kan zeer snel “de kop kosten”.

Volgende visdag over 3 weken, ik heb in de sterren gelezen dat het op de 28ste januari een hele productieve visdag gaat worden. Wil je nog wat betekenen in één van de klassementen, dan moet je er wel op die dag bij zijn. Een gewaarschuwd visser telt voor twee!

René

 


 

4e wedstrijddag

zondag 28 januari

Na een hele onrustige nacht, zoals gewoonlijk op een visdag, sluip ik om 04:50 uit mijn bed.  Even scheren en poedelen om vervolgens de koffie aan te zetten en me aan te kleden. Dan een snel ontbijt met een gebakken ei met spek en vervolgens relaxed in een gemakkelijke fauteuil  wachten totdat ik eindelijk naar buiten kan om  mijn barang te pakken en me voor ons appartement te stallen wachtende op Christian mijn persoonlijke chauffeur vandaag, (dat doen we om beurten). Onmiddellijk neem ik ook het besluit om voortaan 15 minuten langer in mijn bed te blijven liggen. Mag dat wel opschrijven want anders vergeet ik dat ook weer. Precies 06:05 rijdt Christian voor en spoeden we ons samen naar Vlissingen.

Druppelsgewijs bezetten ook de overige  “Broekboys” een parkeerplaats, pakken hun spullen uit en lopen naar de haven waar op dat moment de lichten van de Theo opdoemen vanuit de “stikdonkerte”.   Zodra iedereen aan boord is worden de trossen losgegooid,  zwellen de motoren aan en zetten we vaart richting Spijkerplaat. Daar aangekomen staan de meesten van ons al gereed om de eerste hengel uit te gooien gevolgd door hengel nummer twee. Twee hengels voorzien van in  totaal 6 haken met daarheen smakelijke hapjes voor de hongerige vissen. JP is vervolgens iedereen  voor en takelt, na een lichte strijd tegen de kansloze vis, de eerste wijting van de dag aan boord. De tweede vis vandaag komt 10 minuten na de eerste wijting, wederom een wijting nu aan de hengel bij Christian. Ze zijn er dus nog steeds, maar hopelijk ook de wat grotere, heftiger protesterende en zeer smakelijke gul!

We zullen “gullemans” vandaag wederom niet zien. Wel haalt, veel later, Jac een wat vroege “vogel” aan boord, een leuk zee-baarsje.  Ondanks de behoorlijk stevige wind en  een aardig ruwe zee hebben we toch om 10:00 uur 87 vissen gevangen waaronder natuurlijk veel wijting en wat schar. Deze laatste van hand-grootte maar ook hele mooie grote. Om twaalf uur passeren we op 5 vissen na het getal 200, het gaat dus nog steeds voorspoedig. Echter, de wind gaat weer zeer fel aantrekken en de boot begint, zoals de vorige keer ook, stevig te deinen. Niet aangenaam want als je zelf niet meedeind, kun je pardoes onderuit gaan.

Om 14:00 uur worden de aanbeten wat minder. Waarschijnlijk doordat de zee erg ruw geworden is en de onderlijnen op de bodem van de zee, door de enorme deiningen, niet meer stil liggen. We hebben overigens op dat moment al wel 295 vissen aan boord! Wat minder fanatieke vissers duiken nu onderdeks en zoeken de warmte even op en een lekkere bak zwarte koffie. De fanatieke, zoals bv Sahied gaat onverstoord verder. Kort hierna lijkt het of de wijting er weer zin in krijgt en vliegen de aantallen weer verder omhoog. Resultaten: Grootste vis vandaag Sahied met 34 cm. Gerrit tweede met 33 cm en René en Bart derde met 32 cm. CM-klassement nog steeds aan kop Henk van Houdt. In het puntenklassement gaat Gerrit de oude koploper René voorbij. Het koppel klassement blijft in handen van René en Ed.

Groetjes van René en tot 18 februari.

 

 


 

5e wedstrijddag

zondag 18 februari

Deze wedstrijddag worden we geconfronteerd met een absoluut dieptepunt v.w.b. deelname van visclubleden aan de wedstrijddag. Natuurlijk heeft iedereen die er niet was een excuus om er niet te zijn: er zullen altijd zieken zijn die bijvoorbeeld anderen niet ook ziek willen maken of zieken die gewoon door hun ziekte gehandicapt zijn en op een schommelend schip de ziekte alleen kunnen verergeren. Ook zullen er best mensen zijn die naar afspraken moeten waar ze niet onderuit kunnen. Maar er zijn er wellicht ook leden bij die hun afspraken beter hadden kunnen plannen. Probleem ligt o.a. bij de kosten van de boot. Dat is een vast bedrag en als er maar 11 man komen vissen betalen slechts die 11 man en moet de club er geld uit de pot bijleggen. Denk daar a.u.b. aan in de toekomst.

Prima visweer en volop ruimte om de lijnen gespreid uit te werpen voor een maximaal rendement. Theo bracht ons vandaag naar de “Geul van de Walvischstaart”. Nooit van gehoord? Niet erg, ik ook niet maar nu hoe hij is ontstaan. Ooit vormden de Nollenplaat, de Walvischstaart en de Vlakte van de Raan één grote zandbank. Dwars door deze bank is inmiddels een geul gesleten en die heet de “Geul van de Walvischstaart.

 Het eerste uur een stevige stroom die voldoende vis moest kunnen opleveren. De eerste vis werd al heel snel gevangen door Jac, geen wijting maar een schar. Een zelfde vissoort nog geen drie minuten later eveneens aan bakboordzijde bij Gerard.  Om tien uur de eerste telling en die leverde 49 vissen op.  Nou niet echt om zogezegd: “over naar huis te schrijven”.  Om elf uur hadden we 22 vissen meer en om twaalf uur was het totaal opgelopen naar 128. Vanaf nu zijn we door de tragere ebstroom en moet de stroom ook weer meer vis gaan opleveren.

De resultaten vallen dan toch weer een beetje tegen en Theo besluit de boot wat te verleggen. Om twee uur zitten we al weer op 179 vissen waaronder veel schar en in mindere mate wijting. Daarnaast scoort Bart een vette dikke puitaal waar je helemaal niets aan hebt en vangt Ed een leuke maar te kleine zeebaars. Mag overigens ook niet worden meegenomen en dus terug naar het element water. Om drie uur zitten we qua vangsten net over de 200 exemplaren. Dus geen grandioze visvangst deze keer maar iedereen wel een behoorlijk portie voor de komende week.

Wens jullie allemaal fijne dagen en verwacht van jullie een reuze opkomst op 11 maart in hetzelfde zilte water van vandaag.

René


 

6e wedstrijddag

zondag 11 maart

Het is al weer de 6e wedstrijddag van het seizoen en we zijn daarmee dik over de helft van de competitie.  Hoewel er wat mooie lentedagen zijn geweest, zal dat vandaag zeer zeker in de ochtend uren niet zo zijn. Midden in de nacht hoorde ik de regen al tegen de ramen kletteren en dus moet ik constateren dat de weermannen en –vrouwen gelijk krijgen.  Maar daarentegen is het tij niet slecht, vanaf 08:00 uur komt de stroom er al in en die zou er in moeten blijven tot een uur of twee in de namiddag.

Theo brengt zijn gelijknamige boot via de sluis vandaag eerst naar de Nollenplaat. Daar opent Willem vd Linden de dans en vangt om 09:40 de eerste twee scharren. Daarbij blijft het niet bij want nummer drie volgt 5 minuten later en daarmee heeft Willem drie vissen nog voor de meerderheid van de vissers de onderlijnen op de bodem van de zee heeft liggen. Het lijkt er dan op dat we vandaag de wijting moeten gaan missen maar dat de schar blijkbaar volop aanwezig is.

Volop blijkt al snel overdreven te zijn want aan bakboord hebben we om 11:00 nog maar 12 vissen en aan stuurboord nog maar 15. Uitschieters zijn daarbij Henk v Hout en Willem vd Linden met respectievelijk 4 en 7 vissen. Maar er zijn ook vissers die nog geen stootje hebben gezien: Ed en verrassend toch ook Sahied en Ricardo. Beide laatste vissers zouden het vandaag moeilijk krijgen. Eén uur later was er wel wat vis bijgekomen maar de kwantiteit, per uur gezien, bleef gewoon  dun. Te gek voor woorden dat er om 12 uur, totaal gezien, slechts 35 vissen aan boord lagen.

Theo besluit om te gaan verkassen richting de vuurtoren met de naam Nieuwe Sluis waar ondertussen de temperatuur heel aangenaam is en het zonnetje zelfs op de huid prikt. Uiteindelijk ook hier wel wat vis maar zelfs minder dan op de oude stek. Dus weer terug naar de Nollenplaat. Om 13:30 weer maar een keer de stand opgenomen en moeten we constateren dat er vanaf 12:00 uur in totaal nog maar 19 vissen extra zijn gevangen. Of we nu willen of niet, we moeten helaas constateren dat de vis er vandaag gewoon weinig zin in heeft.  Pim heeft nog geen vis gezien, evenzo Sahied en JP en toch allemaal uit het  goede vissershout gesneden.

Tegen het einde van de visdag kwam er toch ook voor hen een zekere kentering in de ongelukkige visdag, ook zij wisten , met een geslaagde eindspurt, een bescheiden vismaaltje mee naar huis nemen.

De standen: In het CM-klassement nog steeds Henk aan kop met 214 cm gevolgd door Gerrit met 198 cm en daarachter op 1 cm René. Het puntenklassement wordt geleid door Gerrit met 31,9 punten gevolgd door René met 9 punten minder en Christian nummer drie met 11 punten minder dan Gerrit. Het koningskoppel  wordt nog steeds gevormd door Ed en René met 520 cm vis, tweede JP en Christian met 32 cm minder vis en derde Gerrit en Bart met 24 cm minder dan de nummers 2. Verwarrend? Zie de betreffende webpagina’s.

Groetjes en tot 8 april! René


 

7e wedstrijddag

zondag 8 april

Het is vandaag de 7e wedstrijddag van het seizoen en die zal bij ons de boeken in gaan als een hele aardige lentedag. Volgens de temperaturen lijkt het soms zelfs al wel zomers  maar de wind kan die behaaglijke warmte ook weer onmiddellijk de nek omdraaien. Maar ja wat wil je, het is toch echt pas drie weken na het begin van de lente.  Belangrijker is hoe de vissen op het weer reageren, nauwelijks denk ik want de temperaturen op de bodem van de zee zijn in feite redelijk stabiel. Vandaag 13 clubleden aan boord en 4 opstappers.

De eerste vis van de dag die op de Nollenplaat wordt gevangen is om 08:20 uur voor Henk van Houdt en betreft een mooie schar. Die zullen we vandaag in grote getalen zien. Wat later volgen er inderdaad meer en meer scharren maar ook blijkt de wijting nog niet helemaal vertrokken te zijn. Dat het hart kan gaan met de vangsten, blijkt aan de aantallen vissen bij o.a. Jac en Henk, beiden hebben er om 10:00 uur toch al weer 10 in de vissenbak zitten.

Iedereen aan boord kent natuurlijk Jack, een jonge vent met een lach die een week kan doordenderen  over de schuimkoppen van de Westerschelde. Als hij iets bijzonders vangt verschijnt er steevast een smile net zo breed als de afstand van de ene oorlel naar de andere. Vandaag had hij ook alle reden voor zo’n smile. Zo’n grote bot als hij vanmorgen ving zullen slechts weinigen hebben gezien laat staan ooit hebben gevangen. Een bot zo groot als een wasbord (vroeger veelal door moeders gebruikt om de was met de hand te doen!). Een bot met een lengte van 38 cm, bijzonder want  meestal zijn ze 25 tot maximaal 35 cm. Hoop dat hij ook smaakt.

We verkassen nog even omdat de vangsten gaan tegenvallen maar besluiten kort erna toch weer maar terug te gaan omdat de vangsten tegen de beoogde plaat helemaal tegenvallen. Uiteindelijke vallen de totaal vangsten rond 14:00 uur toch een beetje tegen. Dat geldt zowel voor de mannen die links staan als de mannen die rechts staan. Rechts 52 vissen en links 50 vissen. Als het echt een beetje loopt zou je die aantallen toch zeker binnen twee uur moeten kunnen scoren.

Niet helemaal voldaan vertrekken we naar huis, hadden we met zijn alleen er toch wat meer van verwacht. Dat doen we dan maar de volgende keer op zondag 29 april. Heb trouwens thuis al mijn vis weg kunnen gooien, blijkbaar is het, binnen de auto, te warm geworden. De vis voelde warm aan en was verkleurd. Geen risico genomen.

 

Groet

René


 

8e wedstrijddag

zondag 29 april

Het is alweer de voorlaatste wedstrijddag van het seizoen 2017-2018. De weersverwachtingen waren puur slecht en de meesten van ons waren er dus voor gekleed om een nat pak te krijgen dat de gehele dag niet meer zou opdrogen. Maar, het begon in ieder geval al heel anders. Het was droog en niets aan de lucht leek er ook maar enigszins op dat het zou gaan regenen. We kwamen dus heerlijk droog aan in Vlissingen en ook na het aan boord gaan met al zijn rituelen van betalen voor de boot, het aas, de grootste vis en startdrankje, bleef het gewoon droog.

De eerste vis van de dag wordt, net als op de 10e wedstrijddag gevangen door Henk. Dit keer geen schar maar een zeebaars. De tweede  vis, een schol, wordt op dezelfde tijd, 08:20 uur, verschalkt door Jac. Dan gaat die euforie nog even door met vangsten door Gerard, Ed en weer door Henk.  Om negen uur tellen we aan bakboord (bb) 22 vissen en aan stuurboord (sb) 27 vissen. De minste (1), bij Gerrit, René en Bart terwijl de meeste (9) geland worden door wie anders dan? Sahied!

Bij de meting van elf uur worden ook weer ruime aantallen zeebaars gezien maar ook schar, bot en tong en die laatste hadden we dit seizoen nog niet echt gezien. Wat we ook nog niet eerder hadden gezien waren de ontelbare kleine kwalletjes die zich steeds maar weer aan de vislijnen gehecht hadden. Ze zouden de gehele dag ook blijven storen. Nu 38 vissen bb en 45 vissen sb Vermeldingswaard is overigens dat Gerard, die zo-wie-zo als een speer ging, in één trek aan één hengel drie verschillende soorten vis ving waaronder tong, schar en een mooie zeebaars.

Dan wordt de stroming op het punt waar we liggen toch te sterk en wordt daarmee de controle over de hengels duidelijk minder. Dus wagen we een poging om met een verplaatsing van de boot in een wat rustiger water terecht te komen. Aanvankelijk lukt dat ook maar lopen de vangsten wel wat terug. Je kunt tenslotte niet alles krijgen dus accepteren we dat maar. De aantallen vissen lopen gestaag op en we gaan naar een totaal van 137 vissen. En, het is nog steeds droog!

Als Christian geconcentreerd staat te vissen, is hij nog steeds de rust zelve. Dat vond ook een klein meesje dat aan kwam vliegen en als rustplaats voor even de top van zijn hengel opzocht. Vertederend  zo’n klein vogeltje op de hengel van een reus van over de honderd kilo. Ondertussen is het ook gaan regenen en daar houden wij niet zo van. Maar, we gaan stug door, alleen door goed te scoren wordt je kampioen en dat ligt nog steeds open voor een aantal vissers.

Hoewel de score vandaag niet zo groot was als gewend, is iedereen redelijk aan zijn trekken gekomen. Meer dan 200 vissen is zo slecht nog niet. Losers vandaag? Ja, René, dubbel genaaid. Doet zijn jas open en ontkoppeld daarbij, per ongeluk zijn onder spanning staande elastische broekriem. Daar zat zijn mobiel in tasje net op te wachten en schoof van de riem af. Dag mobiel in tasje, rust zacht op de bodem van de Westerschelde. Dubbel? Ja dubbel, door de regen was het dek spekglad en daar ging René onderuit. Eerst met zijn rug op de rand van het dek (au en een grote rode schaafplek) en vervolgens nog een halve meter dieper in de goot tussen dek en railing.

Toch iedereen, met een stevige maal vis, voldaan naar huis! Tot de laatste visdag van dit seizoen.

 

Groet

René


 

9e wedstrijd en laatste visdag van het seizoen

zondag 13 mei

Dertien clubleden  stonden deze ochtend te trappelen van ongeduld om hun bijdrage te leveren aan de afsluiting van het visseizoen van de Broekboys. Er was nog redelijk wat mogelijk om de posities in de klassementen te verbeteren.  Daar is zelfvertrouwen voor nodig en vis-capaciteiten.  Maar je moet ook wel komen vissen, vooral als je er afspraken over hebt gemaakt!

De Theo was er op tijd en nadat we aan boord waren hoorden we de motoren al snel aanzwellen en was de simpele conclusie: “we zijn onderweg”.  Het eerste visje ( een wijting) werd vandaag om  08:45 uur verschalkt door Henk zowat tegelijkertijd met Jac. Henk deed datzelfde echter 7 minuten later nog een keer. However, René liet zich niet kisten en ving ook een wijting maar wel een van 37 cm. Wat uiteindelijk aan het eind van de dag 9 punten zou opleveren. Rond de klok van twaalf waren er 118 vissen aan boord.

Ook al ging het vissen, zoals aangegeven, redelijk voortvarend, veel lol konden we niet beleven aan het weer dat ons werd voorgeschoteld. Tot ongeveer 12 uur een druilerige regen. In de namiddag werd er natuurlijk nog veel meer vis gevangen maar het fanatisme was niet echt meer te bespeuren. De gedachten lagen waarschijnlijk al bij de prijsuitreiking. Om 14:00 uur ging het bestuur in conclaaf en werden de seizoen klassementen opgemaakt. Daarna werden de deelnemers uitgenodigd om gezamenlijk de resultaten aan te horen.

De resultaten: Het cm-klassement werd overtuigend vanaf dag één geleid door Henk v Houdt. Aan het einde van de rit heeft Henk uiteindelijk 305 cm vis gevangen. Tweede werd René die gemiddeld op elke wedstrijddag 1 cm vis moest toegeven aan Henk. Derde plaats voor Gerrit die dit jaar eindelijk heeft laten zien dat rekening met hem gehouden diende te worden. Hij gaf over het gehele seizoen 10 millimeter vis toe op René.

Gerrit bleek ook de meest constante puntenverzamelaar dit seizoen en werd daarmee winnaar van het puntenklassement.  Hij sprokkelde  in totaal 38,98 punten bij elkaar in 10 van de 12 wedstrijddagen maar won geen enkele dag. Evenals René (2e in het klassement) maar die won ook twee wedstrijden net als overigens Christian en Gerard.

Voor het koppelklassement zijn natuurlijk ook de persoonlijke resultaten van de combattanten van belang. Alleen geldt hier dat het lot de koppels vormt. René en Ed, beiden niet onverdienstelijk in het persoonlijke klassement, vingen samen 698 cm vis en werden daarmee koppelkampioen. Ze bleven de nummers twee, JP en Christian 31 cm vóór over 12 wedstrijddagen. Minimaal! De nummers drie bij deze discipline Gerrit en Bart bleven 55 cm achter op de winnaars.

Het seizoen zit er op, het waren over het algemeen prima visdagen, we zijn prima door Theo afgezet op de visgronden waar over het algemeen redelijk wat vis de halen bleek. Beneden het dek blonk Zara uit in haar taak, om de mannen te voorzien van een natje en een droogje (is een spiegelei nu een natje of een droogje?).  Iedereen bedankt voor de fijne dagen, op naar het nieuwe seizoen.

 

Groet, René