Verslagen Visseizoen

2019/2020

 

15 september 2019,

 

Eerste visdag reserve vissen

Vanochtend eindelijk dan weer met de broekboys opstap na een hete lange zomer. René is met vrouw op vakantie, dus vandaag Roman en Eric ophalen in Breda en door naar Vlissingen. Op de parkeerplaats is bijna iedereen al aanwezig, inclusief de nieuwe leden, Frans Krijnen, Ed Verheijen en Nick Stoffels.

Om half 8.....geen boot.....om kwart voor 8.....geen boot.nou dat begint niet bepaald lekker, 5 voor 8 daar komt hij dan aan de ms.Theo. Als hij is afgemeerd komt Theo verontschuldigend naar ons toe met zijn handen onder het vuil.....bij het opstarten om 7.15 uur blijkt hij stukken te hebben bij zijn stoominstallatie en accu’s, dus vandaar het late tijdstip.

Uiteindelijk vliegen om 9 uur de eerste onderlijnen door de lucht op zoek naar de bodem van de spijkerplaat op 4 a 5 meter water, waar we de hele dag blijven liggen mede door de sterke stroming van het springtij. 2 minuten over 9 heeft Jac Moelands als eerste een scholenbaarsje te pakken, gevolgd door Eric Gabreels.

Regelmatig komen over heel de boot baarsjes binnen van 10 cm tot 25 cm. Als om 11 uur de stroming gedraaid is, wordt het alsmaar drukker met vissen van dat formaat met hier en daar een uitschieter van 29 cm tot 37 cm.

Jac vangt een klein SCHOLLETJE en hier en daar wat kleine botjes, Ton v/d Kruft pakt een tong(etje)....de eerste dit jaar. Bij de laatste rondgang om 3 uur alles eens opgeteld en dan blijkt dat we met 17 man toch boven de 300 stuks vis(jes) uit zijn gekomen.

Over 3 weken hopen op de eerste wijting en schar en de grotere najaars tongen. Met een rood verbrande kop kijk ik nu al weer uit naar de volgende datum, 6 oktober. 

 

              Gr. Christian Sol


 

6 oktober 2019,

 

Tweede visdag reserve vissen

Vanochtend op tijd de auto in want de A58 is afgesloten. In Breda Roman en Eric ophalen en via A17 richting Vlissingen. Om 7.15 uur op de parkeerplaats is iedereen al aanwezig, alleen de boot nog niet dus ff wachten nog....tis gelukkig droog.

Om 9 uur het anker uit en vissen maar. Om 5 over 9 heeft Roman al een doublet scharren achter op de boot gevolgd door Frans met een botje voor op de boot...we zijn los. Af en toe trekken er pittige buien met veel wind en regen over de boot, maar de vis laat zich maar mondjesmaat zien, en dan hoofdzakelijk schar. Soms komen er hier en daar SCHOLLETJES, zeebaarsjes en botjes uit met een paar wijtinkjes.

Na het middaguur ineens gegil vanachter op de boot....SCHEPNET....SCHEPNET,..met gevaar voor eigen leven hangt Theo buitenboord om een baars van 47cm te scheppen aan een haakje 6 van Cees v Oers, een beste dus en lekker dik.

Een half uur later begint ondergetekende ineens om een schepnet te gillen, koppelmaat Ed heeft iets aan de lijn wat heel erg tegen stribbelt, vol verbazing van iedereen komt er een dikke zeepaling tevoorschijn van 73cm. Dit zou weleens de grootste van seizoen 2019/2020 kunnen gaan worden voor Ed.

Als het getijde eruit valt en de boot begint te draaien valt eindelijk de wind weg, maar dit was dus duidelijk de bekende stilte voor de storm. Binnen een half uur draait de wind naar west 7 en met beginnend afgaand tij dus GOLVEN van 1,5meter plus, dus inpakken en wegwezen  om 3 uur.

Met 6 scharterbootjes en de ms.Theo de grote sluis in. Het geduldig wachten tot de 6 bootjes leeg zijn duurt wel heel erg lang omdat er een Duits werkschip de halve kade in beslag heeft genomen door er af te meren.

Nu voldaan terug in het warme Brabant en het vispak op zolder aan de waslijn om te drogen zal ik komende periode wat herstel werkzaamheden aan mijn onderlijnen map hebben om dan vol goede moet er 27 oktober weer te staan.

P.s. nog even mijn petje af voor onze opstapper vandaag die met behoorlijk lichamelijk ongemak de hele dag in weer en wind zijn best heeft gedaan wat schar te vangen voor het thuis front.

 

              Gr. Christian Sol

 


 

27 oktober 2019,

 

Derde visdag reserve vissen

Vanochtend lekker een uurtje langer kunnen blijven liggen, want de wintertijd is vannacht ingegaan. Toch met een raar gevoel mijn auto in geladen, want na 22 jaar zal dit de eerste visdag worden zonder ons aller René Vos die door zijn gemoedstoestand waarvan we allemaal van op de hoogte waren, deze week heeft besloten om het wedstrijd vissen te laten voor wat het is. 

René die allerlei bestuurlijke problemen oploste met een glimlach op zijn gezicht en een gemak waar wij allemaal met respect van mee profiteerde. Nooit een wanklank als René zei "zo moet het", je wist toch wel....hij heeft nog gelijk ook. Gelukkig was dit in al die jaren niet zo dikwijls aan de orde, maar ik als voorzitter vond het maar wat fijn dat hij in het bestuur zat, en met militaire precisie alles weer oploste.

Wij als broekboys zullen hem ook als fanatieke visser zeker gaan missen. Gelukkig heeft hij zelf al aangegeven dat als hij zich goed voelt graag als opstapper mee wilt gaan vissen, iets wat wij alleen maar aanmoedigen. René Vos, bedankt voor al die jaren als steun en toeverlaat voor ons allemaal.

Vandaag rijd Edwin schouten mee als opstapper. Met 15 leden en 4 (vier) opstappers vandaag de iets hobbelige Westerschelde op, want de heftige wind van de laatste paar dagen heeft toch nog zijn effect op de golfhoogte vandaag. Met uitzicht op de boulevard van vlissingen en midden tussen de kleine charter bootjes die ook niet verder naar buiten kunnen door de golven , gaan de eerste loodjes met onderlijnen om half negen al het water in.

Vrijwel direct halen de opstappers Edwin en Cees er al vis uit, zoals verwacht wijting. Over heel de boot worden er nu scharren en wijtingen gevangen, terwijl Willem vd Linden roept "schepnet"...... Wat zal dit gaan worden, denk ik nog, maar de vis heeft de ankerketting bereikt en gaat er zonder dat we hem gezien hebben vandoor, Willem beteuterd achterlatend.

Langzaam aan begint het wat stiller te worden op dek(meer wind en hogere golven) de vis die wat minder actief lijkt te zijn of misschien zijn energie meer nodig heeft voor het zwemmen ipv aas zoeken. Dan toch maar naar de spijkerplaat, waar het qua golven een stuk rustiger zal zijn.

Dat met die golven dat klopte ook, maar wat een stroming. Theo als ervaren schipper stelt ons gerust met de mededeling dat dit nog maar een half uurtje gaat duren en dat het dan rustiger wordt. Hij heeft nog gelijk ook, de stroming gaat er wat uit en de vis begint weer flink te azen. Wat scholenbaarsjes, een paar botten, maar de wijting heeft hier toch duidelijk de overhand met als goede 2de de schar.

Vandaag met 19 vissers toch boven de 700 stuks uit gekomen, en dat is niet verkeerd. De meeste vissen zitten allemaal rond de 30 cm, maar "good old" Mart v Est pakt hier toch een wijting van 36cm waarmee hij vandaag dag winnaar wordt. Onze 4 opstappers hebben het ook geweldig naar hun zin gehad en gaan allemaal met een maaltje verse vis naar huis.

Ik hoop dat de winter nog eventjes weg blijft en dat we over 3 weken nog meer kunnen genieten van de aanwezige vis als we al weer voor dag 4 gaan van dit seizoen. Groetjes Christ en tot 17/11

17 november 2019,

 

Eerste wedstrijd visdag

Deze morgen om 5.45 uur nog even windguru en weeronline geopend, en met een glimlach op weg naar Breda om Roman op te halen. Die staat buiten al klaar met zijn spullen, maar ziet een beetje pips. Ziek, vraag ik nog? Met een bleek glimlachje antwoord hij dat misschien 1 pilsje van gisteravond had moeten laten staan! Hahaha, ik ken dat gevoel, toch zeker in het weekend van de 11de van de 11de.

Op weg naar Vlissingen begint hij toch weer wat frisser uit zijn ogen te kijken en krijgt al weer praat genoeg. "gelukkig". Vandaag op pad met maar 11 leden, dit komt doordat de nieuwe leden vandaag afscheid nemen van hun oude clubje op de Oosterschelde en dat scheelt toch 5 man, plus nog wat werkende leden en ja dan is er plaats voor "opstappers".

Sahied had dit goed begrepen en bracht 4 man mee, die buiten hun visspullen ook nog een tas met etenswaar bij zich hadden, maar wat wil je ook met Surinaamse en Antilliaanse achtergrond. Altijd een feestje bouwen dat was volgens mij hun motto, en daar slaagde ze deze dag zeker in. Och er brak eens een hengel maar dat was ook al ingecalculeerd, gewoon molen eraf, nieuwe hengel, molen erop en weer DOOOOOOR.

ED Odinot kwam wat moeizaam aan boord met wandelstok en al, en de boodschap van zijn arts die hem een weekje eerder had geopereerd toch vooral NIET te gaan vissen😂😂. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan zeggen we dan maar.

Na het afrekenen benedendeks lag de boot al voor anker voor de boulevard van Vlissingen. Ik moest alles nog in gereedheid brengen, tot mijn verbazing een kapot oog op een van mijn hengels, dan maar de reserve gepakt. Ondertussen vlogen de wijtingen mij ongeveer rond de oren. Wat ging iedereen snel zeg, niet bij te houden wie er als eerste bij was, want ze kwamen met bosjes tegelijk doubletten en tripletten waren meer regel dan uitzondering.

Nu begon ik toch wel wat zenuwachtig te worden, hoe lang duurt dit en snel mijn eerste hengel te water en snel nr.2 erbij. Gelukkig voor iedereen was het vandaag een prettige stroming, geen wind en geen golven, op wat boeggolven van voorbij varende schepen na dan.

De groep "Sahied" werd steeds luidruchtiger en de emmers daar steeds voller, wat natuurlijk ook de bedoeling is als je dan eens mee gaat, ze dachten zelfs even vandaag de pot voor de grootste vis mee naar huis te nemen ,maar daar stak natuurlijk Sahied zelf een stokje voor, door een bot van 39cm te vangen.

Achterop de boot kwamen ook mooie wijtingen en scharren uit, maar die 39cm zou vandaag echt genoeg zijn voor de overwinning. Vandaag een paar scholletjes gezien, wat scholenbaarsjes, een paar botten , veel scharren en heeeeeeel veeeeeel wijting. Aan het eind van de dag ongeveer 1000 (duizend!) vissen aan boord gezien, en natuurlijk bijna de helft terug naar beneden gestuurd om opa of oma te sturen.

Volgende keer, als de vorst en sneeuw weg blijft, kunnen we misschien nog een keer profiteren van deze geweldige aantallen. En ja ,het groepje "Sahied" dacht dat dit ALTIJD zo was, maar de andere opstappers Rene en Kees konden uit eigen ervaring melden dat dit toch wel uitzonderlijk was. 

Volgende keer met hopelijk iedereen van de broekboys er weer bij gaan we proberen om dit te overtreffen.

Tot 8 december en geniet ze van sinterklaas met zijn ZWARTE pieten.

 

     Groetjes Christ.


 

29 december 2019,

 

Tweede wedstrijd visdag

Eindelijk na dat er 3 weken terug niet gevist kon worden mochten we dan weer. In Vlissingen op de kade ‘s morgens was de temperatuur kort bij het vriespunt, maar gezien het groot aantal mensen aanwezig, ook voor de andere bootjes, hield dit niemand thuis.

Maar al die vissers weten natuurlijk ook dat dit juist de tijd is om thuis de vriezer nog eens te vullen voordat de vorst of sneeuw de garnalen naar dieper water dwingt, waar de vis, schar en wijting, dan weer achteraan trekt.

Theo legt de boot vast aan de kade en ik zie geen loopplank?? Aan boord blijkt dat in 1 week tijd 2 loopplanken van boord zijn verdwenen. Met een paar man Ed aan boord geholpen en natuurlijk de rest ook. Om 9 uur liggen we voor de boulevard van Vlissingen op ongeveer 9 meter water.

Theo had al gezegd dat het moest komen van de eerste uren, omdat na de middag eerst de stroming eruit zou gaan en daarna een zeer pittige vloedstroom op zou zetten. Dus maar meteen flink azen en om de 5 minuten opdraaien, vis eraf, azen, ingooien, de andere hengel in dezelfde volgorde afhandelen. Dit resulteerde bij mij na een klein uurtje in een 20 tal vissen. Bij iedereen aan boord kwam er goed vis uit, allemaal schar en wijting.

De wind, die koud aanvoelde, zorgde ervoor dat er benedendeks ook wat op temperatuur "gevist" werd, maar omdat Szara thuis met een zere rug plat op bed lag was het vandaag Theo zelf die een soort ren je rot moest spelen. Boven in de stuurhut uitkijken wat er zoal aan boten en dus golven voorbij kwam en beneden zorgen voor de inwendige mens van ons vissers.

Na half 2 gaat de stroming voor sommigen toch behoorlijk roet in het eten gooien. Aan de lange zijkant van de boot is zelfs met 300 gram lood de bodem bijna niet meer te houden. Ik heb vandaag geluk, ik sta links voorop en met 230 gram klapankerlood en een meter of 40 a50 voor de boot uitgooien (uptide dus)kan ik mijn onderlijnen mooi onder de top van mijn hengels vissen.

Tegen 3 uur hebben we met z'n allen toch zeker over de 1000 vissen aan boord gehad waar dan ook weer de helft terug gestuurd is om verder te groeien. Pascal pakt vandaag de grootste wijting aan boord van 35cm. Bijna iedereen zit vandaag rond de 30 cm, sommige er net onder andere er net boven.

Bij deze wens ik iedereen een gezond en vooral een visrijk 2020 toe en hoop jullie allemaal op 19 januari weer te zien op de ms.THEO.

 

      Groetjes Christ


 

19 januari 2020,

 

Derde wedstrijddag

Zondagochtend kwart voor 6. Autoruit krabben, visspullen in de auto en op naar Breda voor Roman en Eric. Om 7.10 uur op de kade bij Vlissingen is het al lekker druk en droog, terwijl we onderweg nog hagel en regen hadden.

Het valt mij op dat de waterstand in de haven zeker een meter lager staat dan normaal. Als theo heeft aangemeerd kijk ik wat bedenkelijk naar het dek van de boot. Hoe krijgen we de iets minder ter been zijnde medevissers aan boord. Met vereende krachten worden de mannen aan boord geholpen, en iedereen overleefd deze survivaltocht🤣🤣.

Vandaag met nagenoeg heel de Vlissingen opstapbootjes naar de spijkerplaat waar nog steeds wijting en schar gevangen wordt. Om 9 uur komen de eerste vissen aan boord bij Roman aan bakboord schar en aan stuurboord wijting. Voor januari zit er nog steeds genoeg vis, zeker ook omdat we nog geen echt winterweer hebben gehad. Cees van Oers presteert het zelfs om 4 vissen aan 3 haken te vangen....hoezo voedselnijd..

Om 10 uur pak ik zelf een wijting van 36,1cm. Ik blij want daar moet de rest zich deze dag toch maar op stuk bijten. Heel de dag blijft er vis aan boord komen ondanks  het dood tij en dus weinig stroming. Soms zien we over land pittige buien langs trekken maar wij blijven op 10 minuten na helemaal droog, wel veel last tijdens die buien van veeeeeel wind.

Theo heeft vandaag Erwin met vriendin en kleinzoon bij zich aan boord,  op het moment dat er een MSC containerschip langs vaart zit hij ff te genieten beneden en ja met dat schip dus ook hoge golven. Dus viskisten die omvallen, glaswerk benedendeks wat sneuveld en een fles berenburg die uit elkaar valt. Effe schrikken dus, maar iedereen overleefd dit moment gelukkig.

Om 3 uur meten we de vis en bij Gerrit zit nog een flinke wijting erbij, na meting 35,4cm. Dus ik gelukkig vandaag met 36cm en hij 2de met 35cm. Zo nu maar hopen dat die winter wegblijft en we op 9 februari weer kunnen genieten van volop vis.

Nog even de vervallen visdag van begin december kunnen omzetten naar ZONDAG 8 MAART zodat we ook dit jaar als alles goed gaat weer op 12 wedstrijddagen uitkomen.

 

    Groetjes Christ


 

8 maart 2020,

 

Vierde wedstrijddag

Eindelijk na 7(!) weken niet vissen was het dan vandaag eindelijk weer VISweer. In de loop van de week voorafgaand aan deze ingelaste visdag(inhaal dag van een verwaaide december dag) kwamen er toch wat afmeldingen binnen.  Door rugklachten,griep(geen corona)familie uitjes en omdat het voor sommigen toch nog te hard waaide en dus veel golfslag, gingen we deze zondag met maar 8 man de schelde op, wat een absoluut dieptepunt in de club geschiedenis is.

Theo kwam om 10 VOOR half 8 al aanvaren, zonder loopplank dus ff helpen met opstappen bij iedereen. De sluis in, ik beneden afrekenen met iedereen en eenmaal door de sluis spullen aan dek goed vastzetten want er stonden een partij golven en wind gewoon niet normaal.

Theo verzekerde ons dat aan de overkant bij Breskens alles wel mee zou vallen, maar daar waren we nog lang niet...hahaha leek een klein beetje op ijsland, kijk maar eens op Facebook bij Christ Sol staat een filmpje. Eenmaal voor anker was het heel goed te doen en dat zou alleen maar beter worden. Maar dat water?????of was het nou erwtensoep, wat je noemt dik water.

Eerste uur.....geen vis...tweede uur 1 bot bij Pascal en 1 bot bij Jahmiro de zoon van Sahied.....derde uur Roman een zeebaarsje en Gerrit een mini wijting. Vierde uur een verkasje richting strand, maar dat pakte verkeerd uit door een gierende stroming en dus ook veel apenhaar gras en takken in de lijnen. Ophalen....anker er weer uit en terug naar de eerdere stek, daar zat misschien niet veel maar er was wel te vissen.

Nadat iedereen wat had gegeten en gedronken konden we weer aan de gang. Gerrit pakte weer een mini wijting en ook Jahmiro pakte zo'n kleintje mee ,waardoor hij zijn vader alweer zou verslaan vandaag. Roman pakt een bot en Ed krijgt een behoorlijke tik op zijn hengel, iedereen vol spanning kijken wat er boven komt en wat denk je de eerste mooie TONG van dit jaar komt aan boord.

Na een paar miezer buitjes plus wind beginnen er een paar mannen te vragen er maar mee te stoppen voor vandaag, maar in ons regelement staat toch echt dat de wedstrijd tot 3 uur duurt, dus nog ff doorbijten. Om 7 minuten voor 3 begint ineens 1 van mijn hengels te bibberen???? Zou het dan toch nog....en ja hoor een scharretje heeft op de tast met blindegeleide stok mijn piertje gevonden en ingeslikt.

Voor Willen W en Sahied zal dit een dag zijn om snel te vergeten, heel de dag zonder vis is niet wat we van hen gewend zijn, maar onder deze omstandigheden kan het dus ook op de Westerschelde een keer gebeuren. Ed met zijn tong van 33cm en Pascal met een bot van 32cm springen er vandaag kwa cm uit...

Ik hoop dat er de komende weken weer wat rust in het weer komt zodat we straks op 5 april met wel een volle boot weer iets meer vis mogen binnen halen. Zeker ook voor Theo die hier niet vrolijk van wordt als je bijna niets te eten mee naar huis kan nemen.

 

     Groetjes Christ Sol