10e Visdag seizoen 2017-2018, zondag 8 april

Het is vandaag de 7e wedstrijddag van het seizoen en die zal bij ons de boeken in gaan als een hele aardige lentedag. Volgens de temperaturen lijkt het soms zelfs al wel zomers maar de wind kan die behaaglijke warmte ook weer onmiddellijk de nek omdraaien. Maar ja wat wil je, het is toch echt pas drie weken na het begin van de lente. Belangrijker is hoe de vissen op het weer reageren, nauwelijks denk ik want de temperaturen op de bodem van de zee zijn in feite redelijk stabiel. Vandaag 13 clubleden aan boord en 4 opstappers.

De eerste vis van de dag die op de Nollenplaat wordt gevangen is om 08:20 uur voor Henk van Houdt en betreft een mooie schar. Die zullen we vandaag in grote getalen zien. Wat later volgen er inderdaad meer en meer scharren maar ook blijkt de wijting nog niet helemaal vertrokken te zijn. Dat het hart kan gaan met de vangsten, blijkt aan de aantallen vissen bij o.a. Jac en Henk, beiden hebben er om 10:00 uur toch al weer 10 in de vissenbak zitten.

Iedereen aan boord kent natuurlijk Jack, een jonge vent met een lach die een week kan doordenderen over de schuimkoppen van de Westerschelde. Als hij iets bijzonders vangt verschijnt er steevast een smile net zo breed als de afstand van de ene oorlel naar de andere. Vandaag had hij ook alle reden voor zo’n smile. Zo’n grote bot als hij vanmorgen ving zullen slechts weinigen hebben gezien laat staan ooit hebben gevangen. Een bot zo groot als een wasbord (vroeger veelal door moeders gebruikt om de was met de hand te doen!). Een bot met een lengte van 38 cm, bijzonder want meestal zijn ze 25 tot maximaal 35 cm. Hoop dat hij ook smaakt.

We verkassen nog even omdat de vangsten gaan tegenvallen maar besluiten kort erna toch weer maar terug te gaan omdat de vangsten tegen de beoogde plaat helemaal tegenvallen. Uiteindelijke vallen de totaal vangsten rond 14:00 uur toch een beetje tegen. Dat geldt zowel voor de mannen die links staan als de mannen die rechts staan. Rechts 52 vissen en links 50 vissen. Als het echt een beetje loopt zou je die aantallen toch zeker binnen twee uur moeten kunnen scoren.

Niet helemaal voldaan vertrekken we naar huis, hadden we met zijn alleen er toch wat meer van verwacht. Dat doen we dan maar de volgende keer op zondag 29 april. Heb trouwens thuis al mijn vis weg kunnen gooien, blijkbaar is het, binnen de auto, te warm geworden. De vis voelde warm aan en was verkleurd. Geen risico genomen.Groetjes en tot 29 april!
René

E-mail Ren